Zoek op

roken

roken werkw.Uitspraak:   [ˈrokə(n)] Verbuigingen:   rookte (verl.tijd enkelv.) Verbuigingen:   heeft gerookt (volt.deelw.) Toon alle vervoegingen 1) (van een vuur) rook afgeven Voorbeeld:   `Het kampvuur brandde nauwelijks, het rookte alle...
Gevonden op http://www.woorden.org/woord/roken

Roken

De aloude manier om vis (paling, zalm, heilbot, makreel) te bewaren. Door het roken wordt de vis droger, de kleur wordt dieper, de smaak intenser. De rooktijd varieert van een kwartier (forelfilets) tot meerdere dagen en dit op basis van beukenhout (ook van kastanje) gearomatiseerd met jeneverbes, laurier, rozemarijn en dennennaalden.
Gevonden op http://www.encyclo.nl/lokaal/10361

roken

het brandend houden en eraan zuigen vb: hij rookt sigaretten en sigaren
loslaten van grijze wolken vb: het vuur rookt behoorlijk
voedsel door de rook van vuur een bepaalde smaak geven vb: we eten gerookte paling
Gevonden op http://www.muiswerk.nl/mowb/?word=roken

roken

1> HET WAAIT DAT HET ROOKT: erg harde wind. Ook alleen in de vorm 'het rookt' gebruikt. Niet anders te verklaren dan dat het stuiven van het water aan rookwolken doet denken. 2> vis door het langdurig in de rook van een houtvuur te hangen conserveren en voor consumptie geschikt maken
Gevonden op http://www.debinnenvaart.nl/binnenvaarttaal/woord.php?woord=rik

roken

•rook afgeven. •een genotsmiddel, voornamelijk tabak, nuttigen door het inhaleren van de rook ervan. •(m.b.t. rauwe vis of rauw vlees) conserveren door langdurige blootstelling aan rook. •verleden tijd meervoud van ruiken.
Gevonden op http://nl.wiktionary.org/wiki/roken

Roken

Het in een afgesloten ruimte blootstellen van voedsel aan rook. Oorspronkelijk was het een manier om vlees en ivs te conserveren maar roken wordt nu ook gebruikt om voedsel een aromatische smaak te geven. http://www.kokswereld.nl/content-culinairwoordenboek.html
Gevonden op http://www.kokswereld.nl/

Roken

Garen van vis, vlees, wild of gevogelte met behulp van rook afkomstig van smeulende houtmot of houtsnippers. Koud roken duurt ruim 24 uur (temperatuur nooit boven de 27-29ºC). Bij heet roken voltrekt het garingsproces zich, door de hoge temperatuur van de rook (60-80ºC) snel. Afhankelijk van de dikte van de producten vergt garing dan slechts enke...
Gevonden op http://kookrecepten.wordpress.com/recepten/keukentaal/keukentaal-r/

Roken

Het essentiële bestanddeel van de tabak, de nicotine, is al in een kleine dosis een sterk vergif, dat bij gewenning door het organisme wordt verdragen. Het gemiddelde nicotinegehalte in de rook van sigaretten van normale lengte bedraagt ongeveer 2,5 mg; het filter in filtersigaretten beperkt de inademing van nicotine en teerproducten wel enigszins...
Gevonden op http://www.menselijk-lichaam.com/gezond-leven/roken

Roken

Garen van vis, vlees, wild of gevogelte met behulp van rook afkomstig van smeulende houtmot of houtsnippers Het conserveren van vlees, gevogelte en vis in lucht met rook Dit proces kan met hete of koele rook gebeuren In het eerste geval wordt het product meteen ook gegaard Tijdens het roken krijgt het product een typische rooksmaak Voorafgaand aa...
Gevonden op http://www.encyclo.nl/lokaal/10990

Roken

[voedsel] - Roken is het bewerken van voedsel door het in rook van smeulend hout te hangen. Niet alleen vis en vlees wordt gerookt; het proces wordt ook gebruikt om rooksmaak te geven aan kaas, groente, tofoe, zout en ingrediënten voor dranken, zoals whisky en thee (lapsang souchong). Roken is een eeuwenoud proces om voeds...
Gevonden op http://nl.wikipedia.org/wiki/Roken_(voedsel)

Roken

[tabak] - Roken is het nuttigen van de rook van smeulende tabak. Er zijn andere genotmiddelen en drugs die ook gerookt kunnen worden, maar indien er geen verdere aanduiding gegeven is, wordt met "roken" het roken van tabak bedoeld. Roken is schadelijk voor de gezondheid; de rookverslaving die optreedt wordt veroorzaakt door...
Gevonden op http://nl.wikipedia.org/wiki/Roken_(tabak)

roken

rook afgeven (toon de herkomst via de etymologiebank)
Gevonden op http://www.etymologiebank.nl/trefwoord/roken

roken

de rook van tabak genieten - Jaar van herkomst: 1668 (WNT tabak )
rook afgeven - Jaar van herkomst: 1240 (Bern. )
Gevonden op http://www.dbnl.org/tekst/sijs002chro01_01/colofon.php

ROKEN

1) Bewaarmethode voor vis 2) Bewerken van voedsel 3) Blowen 4) Damp afgeven 5) Damp van zich geven 6) Dampen 7) Een genotmiddel gebruiken 8) Paffen 9) Puffen 10) Rook afgeven 11) Rook van zich geven 12) Rookgenot 13) Schuiven 14) Slechte gewoonte 15) Smoken 16) Smoren 17) Stomen 18) Verduurzamen 19) Walmen
Gevonden op http://www.mijnwoordenboek.nl/puzzelwoordenboek/ROKEN/1
Geen exacte overeenkomst gevonden.