Kopie van `ABC van meditatie`

De woordenlijst staat niet (meer) online. U ziet hieronder een kopie van de informatie. Het kan zijn dat de informatie niet meer up-to-date is. Wees dus kritisch bij het beoordelen van de waarde ervan.


ABC van meditatie
Categorie: Sport, welzijn en vrije tijd > Meditatie
Datum & Land: 27/01/2014, NL
Woorden: 13


Aikido
Moderne Japanse krijgskunst waarbij de natuurlijke houding, adem en beweging centraal staan.

Ayurveda
Ayurveda is een traditionele Oosterse geneeskunde. De meest essentiële denkbeelden van ayurveda zijn: het beschouwen van de mens als één geheel, zonder scheiding van lichamelijke, psychische en emotionele eigenschappen en de tridosha-theorie. De drie dosha`s of elementen zijn: lucht, water en vuur. De drie dosha`s vormen de sleutel voor hoe de arts zijn patiënt zal benaderen. Het behoort tot zijn taak deze drie krachten binnen het lichaam in evenwicht te houden.

Dharma
Het betekent ware godsdienst, ware wijsbegeerte, ware wetenschap en de ware vereniging van deze drie; vandaar de Wet per se. Het betekent ook rechtvaardigheid, gerechtigheid, gedrag, plicht en dergelijke. Het heeft voorts de bijkomende betekenis van een wezenlijke of kenmerkende eigenschap of bijzonderheid.

Esoterie
Naar binnen, in diepere betekenis; bestemd voor eigen leerlingen of ingewijden.

Feldenkrais
Methode om betere lichaams-houding en lichaamsbewegingen aan te leren, ontwikkeld door Moshe Feldenkrais.

Feng Shui
Chinese filosofie die erop gericht is om op basis van de optimalisatie van energiestromen de leefomgeving harmonieeus en optimaal te interichten.

hypnose
Op een suggestieve manier een trance achtige vorm van bewustzijn te bewerkstelligen. Hypnose is wat anders dan Meditatie. Bij het Mediteren zijn we wakker, alert en aanwezig.

NLP Neuro linguistisch programmeren
Is een verzameling methoden voor het begrijpen en veranderen van de innerlijke ervaring. NLP heeft zijn wortels in de linguïstiek, de neurologie, de psychologie en de cybernetica. Het combineert bestaande elementen uit deze gebieden tot een uniek nieuw geheel. Communicatie met jezelf en met anderen staat in NLP centraal.

Shiatsu:
Drukpuntmassage. Shiatsu gebruikt oude massagetechnieken en prikkeltechnieken, ontleend aan judo. De pijnpunten waarop gedrukt wordt komen vaak overeen met de acupunctuurpunten.

Sjamanisme
Oude vorm van geneeskunst waarbij gebruik wordt gemaakt van o.a. rituelen en kruiden. Een sjamaan is een medicijnman bij natuurvolken.

Thai Chi Chuan
Dit is een oeroude Chinese bewegingstherapie en bewegingskunst, die volgens het Yin-Yang principe de coördinatie en harmonisatie tussen lichaam en geest bevordert en de lichaamskracht en energie weer met elkaar in evenwicht brengt

Yin en Yang
Twee tegengestelde en onafscheidelijke principes, die Yin en Yang worden genoemd. Yin is het vrouwelijke, het negatieve, het ontvangende, het chronische, het gevolg. Yang is het mannelijke, het positieve, het scheppende, het accute, de oorzaak.

Yoga
Yoga laat zich in verschillende bewoordingen omschrijven als datgene dat verbindt of verenigt (gelijk een juk), namelijk het individu met het universum, de mens met zijn hogere of ware natuur, de lagere met de hogere energieën in de mens, de mens met het goddelijke, enz., of als de toestand of geestesgesteldheid van eenwording, vereniging of eenzijn. In de praktijk betekent yoga voor velen werken aan zwlfbewustzijn dmv fysiek en mentale oefeningen.