Kopie van `Gezondheid en Vitaliteit`

De woordenlijst staat niet (meer) online. U ziet hieronder een kopie van de informatie. Het kan zijn dat de informatie niet meer up-to-date is. Wees dus kritisch bij het beoordelen van de waarde ervan.


Gezondheid en Vitaliteit
Categorie: Medisch > Beweging
Datum & Land: 15/02/2007, NL
Woorden: 22


Antioxidanten
Van een aantal vitaminen is bekend dat ze antioxidatieve eigenschappen hebben. Dat wil zeggen dat ze de oxidatie (het roesten) van celwanden kunnen voorkomen of vertragen. Afvalproducten die ontstaan bij oxidatie treden op als storende elementen in de cellen en kunnen leiden tot ziekte-processen. Oxidatie is een scheikundig proces waarbij een stof onder invloed van zuurstof een verandering (roesten) ondergaat.

Cholesterol
Cholesterol is een vetachtige stof die noodzakelijk is bij veel functies in ons lichaam. Hoewel cholesterol een negatief imago heeft, hebben we het hard nodig om belangrijke stoffen, zoals hormonen en gal, te maken. Verder dient het ook als grondstof bij de opbouw van de celwand. Omdat cholesterol zo belangrijk is, wordt het grootste deel van het cholesterol door ons lichaam zelf gemaakt, vooral in de lever. Een klein deel krijgen we binnen via onze voeding.

Conditie
Onder het begrip conditie of fitheid verstaan we: de door fysieke en psychische factoren gekenmerkte toestand van lichamelijk prestatie-vermogen.Het vermogen om lichamelijke prestaties te leveren is af-hankelijk van een aantal grondeigenschappen. Deze grond- of basis-eigenschappen zijn: kracht,snelheid,uithoudingsvermogen en lenigheid.

Cooling down
Een cooling down is een lichte inspanning die je uitvoert na elke sportinspanning. Het zorgt ervoor dat afvalstoffen, ontstaan door de inspanning, afgevoerd kunnen worden. Hierdoor verminder je de kans op spierpijn en vergroot je het herstel.

Fitness
Onder Fitness worden in principe al die activiteiten verstaan, waardoor de fitheid en - of gezondheid en - of conditionele voorwaarden van mensen worden verbeterd en - of onderhouden.

Flexibiliteit en lenigheid
Flexibiliteit is de bewegingsmogelijkheid van een gewricht waarover een spier of spiergroep loopt. Met het ouder worden en door inactiviteit worden de spieren korter waardoor de bewegingsmogelijkheid belemmerd wordt. Dit kan leiden tot snellere blessures omdat men minder flexibel kan reageren op de omgeving. Door regelmatig stresch-oefeningen te doen blijf je flexibeler en krijg de spier een grotere bewegings-mogelijkheid.

Hartfrequentie
De hartfrequentie (Hf)is het aantal slagen per minuut dat het hart maakt op het moment van meten. De Hf kan dan ook zeer sterk variëren van persoon tot persoon, en van inspanning tot inspanning. In rust heeft een ongetraind persoon een Hf die ligt tussen de 70 tot 80 slagen per minuut. Men spreekt dan van de rustpols. Bij sporters met een groot uithoudingsvermogen, zal die rustpols lager liggen, bij topatleten zelfs onder de 40 slagen per minuut. Bij ongetrainde en getrainde ligt de maximale Hf rond de 210 slagen per minuut min de leeftijd.

Het hart
Het hart is een kleine spier in het lichaam en heeft als functie het rondpompen van het bloed door ons lichaam. Hiermee worden alle weefsels voorzien van belangrijke stoffen om te kunnen functioneren. Ook kan hierdoor alle afvalstoffen worden verwijderd. De hoeveelheid bloed dat rondgepompt wordt, is afhankelijk van de grootte en de kracht van ons hart, en de snelheid waarmee deze `pompt`. Met dat laatste wordt de `hartslag` bedoeld. Onze hartslag ligt normaal tussen de 72 en 80 slagen per minuut. Bij inspanning wordt deze hoger omdat het weefsel dan meer stoffen nodig heeft om te functioneren. Bij een hoger verbruik wordt ook meer afval geproduceerd. Hoe zwaarder de inspanning, hoe hoger de hartslag. De maximale hartslag bij een mens ligt op ongeveer `220 - leeftijd` slagen per minuut.

Immuunsysteem of Weerstand
Immuunsysteem is de weerstand tegen infectieziekten, ziektekiemen die het lichaam binnendringen. Ziekte ontstaat meestal door een verzwakt immuunsysteem. Wanneer we spreken over onze `weerstand` bedoelen we het verbazingwekkende immuunsysteem van ons lichaam tegen schadelijke indringers. Voortdurend binden bijvoorbeeld miljarden witte bloedlichaampjes de strijd aan met schadelijke bacteriën en `vechten` dan letterlijk tot ze erbij neervallen.

Kramp
Kramp kan veroorzaakt worden door een tekort aan zout, calcium of suiker. Ook overbelasting kan voor kramp zorgen omdat de doorbloeding niet goed verloopt. Er wordt te weinig zuurstof aangevoerd en als gevolg daarvan kunnen de afvalstoffen niet worden afgevoerd. Daardoor ontstaat melkzuur, dat bij een bepaalde hoeveelheid in het bloed een gevoel van vermoeidheid en spierpijn geeft. Bij een grote hoeveelheid melkzuur trekken de spieren plotseling samen. Kramp is te verhelpen door de samengetrokken spier langzaam in tegengestelde richting op te rekken en gestrekt te houden gedurende enkele seconden. De oorzaken zijn gemakkelijk te achterhalen en dus kun je kramp goed bestrijden. Drink veel bij lange inspanning. Probeer de spieren goed warm te houden. Een beetje zoutjes of chips eten voor het slapen gaan, kan geen kwaad. Ook een dextro-energie snoepje doet wonderen.

Lenigheid
Lenigheid en flexibiliteit is de bewegingsmogelijkheid van een gewricht waarover een spier of spiergroep loopt. Als men ouder wordt en door te weinig beweging worden de spieren korter en de spieren minder flexibeler. Door regelmatig oefeningen zoals yoga blijf je leniger en krijgen de spieren een grotere bewegingsmogelijkheid. Mensen die lenig en soepel zijn, hebben minder kans om een blessure op te lopen.

Mineralen
Mineralen zijn, anders dan vitamines, onorganische stoffen; dat wil zeggen dat ze niet door levende organismen worden gevorm

Snelheid
Snelheid wordt wel eens uitgelegd als het vangen een vogel. Snelheid is het vermogen van het lichaam om bewegingen in zo snel mogelijk uit te kunnen voeren. Je kan ook zeggen: het is het vermogen om met een zo hoog mogelijke snelheid het lichaam, of delen daarvan, voort te bewegen.

Spierkracht
Spierkracht is de kracht van een spier of spiergroep tijdens een samentrekking. Door regelmatig herhalen zal een spier of spiergroep zich aanpassen aan deze belasting en daadoor sterker en dikker worden. De dwarsdoorsnede wordt groter.

Spierpijn
Spierpijn is het `beurse` gevoel in een spier dat je in de dagen na een training kunt voelen. Dit wordt veroorzaakt doordat spierweefsel door een training kleine scheurtjes oploopt. Deze scheurtjes veroorzaken pijnprikkels wat als waarschuwing dient om het even rustig aan te doen. Hierdoor kan het lichaam de scheurtjes repareren en zich voorbereiden op de volgende training. Normaal dient de rust 48 - 72 uur te bedragen. Er bestaan nog veel discussies over spierpijn. Sommige mensen zeggen dat spierpijn nodig is om sterker te worden, anderen zeggen dat spierpijn betekent dat je je lichaam té zwaar belast hebt. Te vaak je lichaam te zwaar belasten zou dan tot overbelasting leiden. Een goede richtlijn is in ieder geval dat spierpijn maximaal 24 tot 30 uur mag aanhouden. Duurt de spierpijn langer dan is het raadzaam iets meer tijd te nemen voor het herstel en de volgende training iets lichter trainen. Heb je geen spierpijn, train dan de volgende keer eens iets zwaarder en kijk wat het met je doet.

Spoorelementen
Spoorelementen zijn onmisbaar voor de gezondheid, maar wij hebben er slechts kleine hoeveelheden van nodig. Spoorelementen zijn: *ijzer *zink *koper *mangaan *jodium *selenium *molybdeen *fluoride *chroom

Uithoudingsvermogen
Het uithoudingsvermogen is het vermogen om weerstand te bieden tegen lichamelijke en geestelijke vermoeidheid. Door een goed uithoudingsvermogen kunnen we een betere prestatie leveren bijvoorbeeld langer hardlopen. Een ander belangrijk facet bij een goed uithoudingsvermogen is het feit, dat het herstel na een belasting beter en sneller verloopt. He

Vitaliteit
Vitaliteit is een overvloed aan energie. Natuurlijke gesteldheid en krachten (ijzersterk) van je lichaam, een sterk immuunsysteem dus, emotionele (ontroering) energie, je lekker voelen en mentale (de geest,de gedachte)energie, een sterke persoonlijkheid en goede toekomst visie voor jezelf. Werken aan je vitaliteit betekend werken aan je gezondheid, kracht, energieniveau, kortom, je leefkwaliteit!

Vitamines
Vitamines zijn natuurlijke stoffen die in zeer kleine hoeveelheden in onze voeding zitten. Ze spelen een belangrijke rol bij de stofwisseling, waarbij energie wordt vrijgemaakt uit het eten. Verder zijn ze onontbeerlijk voor de groei en het herstel van weefsels. Het afweersysteem heeft ze nodig om infecties te bestrijden.

Voedingssuplementen
Voedingssuplement, pillen, poeders en kruidenpreparaten doorgans voorzien van een gezondheidsclaim. Ze zien eruit als geneesmiddelen, maar zijn niet als zodanig geregistreerd. Ze bevatten bijvoorbeeld vitaminen, mineralen, spoorelementen, biergist, knoflook of ginseng.

Vrije radicalen
Vrije radicalen zijn deeltjes die helpen bij het afweersysteem om ziekteverwekkers en andere `indringers` buiten te houden. Ze kunnen individueel nuttig zijn, maar als er te veel van zijn, richten ze schade aan.

Warming up
Een warming up is een lichte inspanning die je uitvoert voor elke sportprestatie. Het heeft als doel je lichaam en geest voor te bereiden op de inspanning die gaat komen. Door een warming up verbetert de bloeddoorstroming naar de spieren. Hierdoor krijgen deze meer zuurstof en voedingsstoffen waardoor spieren over meer energie kunnen beschikken. Ook kunnen afvalstoffen sneller afgevoerd worden. Verder zorgt een warming up ervoor dat spieren soepeler worden en gewrichten beter gesmeerd zijn waardoor deze beter bestand zijn tegen hogere belastingen. Hierdoor verbeter je je prestaties en verlaag je de kans op blessures