Kopie van `Microbiologie begrippenlijst`

De woordenlijst staat niet (meer) online. U ziet hieronder een kopie van de informatie. Het kan zijn dat de informatie niet meer up-to-date is. Wees dus kritisch bij het beoordelen van de waarde ervan.


Microbiologie begrippenlijst
Categorie: Planten en dieren > Microbiologoe
Datum & Land: 15/02/2007, NL
Woorden: 35


Agar agar
Gelvormende stof gewonnen uit zeewier. Wordt gebruikt om voedingsbodems vast te maken zodat reinkweek en telling van micro-organismen mogelijk is. Agar wordt vloeibaar bij ca 100ºC(koken) en wordt vast bij 50ºC.

Agglutinatie
samenklontering van cellen, als gevolg van de reactie van antistoffen met cellen waarop (bij de antistof passende antigenen) liggen

Andreaskruis
In een ruimte waar SM wordt bedreven staat vaak een andreaskruis opgesteld, zo’n diagonaal kruis, waaraan iemand vastgebonden kan worden. Daartoe zitten er vaak een heleboel handige haken aan het kruis. Als iemand aan het kruis is vastgebonden volgt meestal ook slaag in één of andere vorm. Ook wel ‘het kruis’.

Antibiogram
Een antibiogram geeft de gevoeligheid weer van een micro-organisme voor een aantal verschillende potentieel antimicrobe stoffen.

antibody
een stof die het lichaam maakt als reactie op een lichaamsvreemde stof

Antigen
een stof die als hij het lichaam binnenkomt wordt herkend als lichaamsvreemd: het lichaam reageert door er een (passende) antistof tegen te maken

Antistof
antilichaam

ATP
een stof waarin een energierijke verbinding zit waardoor energie in de cel (bij alle organismen) wordt opgeslagen. Is er voor groei, beweging energie nodig dan wordt ATP in ADP omgezet en komt de nodige energie vrij. ATP wordt gewonnen in de dissimilatie

ATP-metingen
worden gebruikt bij hygiene controles

BDSM
Engels, afkomstig van het Internet, staat voor BD & DS & SM, oftewel ‘Bondage and Discipline’, ‘Dominance and Submission’ en ‘Sadism and Masochism’. Bij gebrek aan een Nederlandse afkorting omdat het woord ‘onderdanigheid’ niet met dezelfde letter begint als het woord ‘sadisme’ gebruikt men in het Nederlands ook wel de term BDSM.

Bullwhip
Een lange zware zweep die uit één gevlochten streng bestaat. Deze zweep wordt in het circus gebruikt voor shows waarbij iemand ermee een sigaret in de mond van een ‘assistente’ doormidden slaat. Deze zweep is niet geschikt voor SM spel anders dan voor het effect van de harde knallen in de lucht. Als je er een mens mee wilt slaan moet je wel heel erg goed met deze zweep kunnen omgaan en je bottom moet beslist tegen een stootje kunnen. Een kleinere versie heet een ‘single tail whip’.

Certificatie
Bij certificatie van een organisatie wordt een verklaring afgegeven dat het managementsysteem aan de gestelde eisen voldoet.

Cultuur
het kweekje de gekweekte micro-organismen, meestal wordt een reincultuur bedoeld

Electieve stoffen
Stoffen in een voedingsboden die er voor zorgen dat het (gezochte) micro-organisme een kenmerkend, herkenbaar kolonieuiterlijk krijgt

Eukaryote cel
Een cel met een aparte celkern waarin het DNA ligt c , alle cellen van dieren, planten, algen en schimmels zijn eukaryoot , dit in tegenstelling tot de cellen van bacterien, deze hebben prokaryote cellen.

Fetish
Een fetish is in het algemeen een ‘geliefd voorwerp’, in de context van SM is het een object van speciale seksuele belangstelling of zelfs verering. Je spreekt speciaal over ‘fetish’ als die belangstelling niet betreft de normale aandachtspunten bij sex als borsten of penis, maar bijvoorbeeld voeten, knieën, hoge hakken of andere lichaamsdelen of kledingstukken. In het spraakgebruik heeft het woord zich ontwikkeld van concreet zelfstandig naamwoord naar een abstract woord: iemand heeft ‘een fetish voor hoge hakken’ waarmee men bedoeld ‘iemand raakt seksueel opgewonden van hoge hakken’.

Fetish-feest
Een feest waarbij fetishistische kleding verplicht is. Onder fetishistische kleding wordt dan verstaan leer, rubber of latex, sexy kleding, bloot, travestie of iets dergelijks. De meeste fetish-feesten zijn SM-feesten, en de meeste SM-feesten zijn ook fetish-feesten (zij het dat als het niet expliciet een fetish-feest is er ook mensen in gewone kleren komen). In Nederland is fetish-feest bijna synoniem aan SM-feest, in de VS is dat minder het geval.

Klemmen
In de context van dit boek verstaan we onder klemmen alles wat je op een lichaamsdeel van iemand kunt klemmen. Meestal tepelklemmen, in allerlei soorten en maten, maar het kunnen ook wasknijpers zijn. Klemmen worden niet alleen op tepels gezet maar ook op schaamlippen, penis, balzak, clitoris, enz.

Nursing
Een SM rollenspel waarbij de top dokter of verpleger is en de bottom de patiënt. In dit spel worden klysma’s gedaan en catheters ingebracht en andere quasi-medische ‘onderzoeken’ uitgevoerd.

Overnachtcultuur
Een cultuur die 1 nacht heeft gegroeid, meestal in een vloeibaar medium.

PCR
afkorting van polymerase chain reaction, een methode om DNA in korte tijd vele malen achterelkaar te laten verdubbelen waarna verdere analyse mogelijk is

Selectieve stoffen
Stoffen in een voedingsbodem die ervoor zorgen dat de ongewenste (niet te bepalen) micro-organismen niet kunnen groeien waardoor het gezochte micro-organisme ongehinderd kolonies kan vormen

Serotypering
Het bepalen van een bacterietype door de onbekende bacterie te laten reageren met bekende antistoffen, past de antistof dan ontstaat er agglutinatie wat met het oog zichtbaar is en is vervolgens ook de bacterie bekend.

Single tail whip
Een zweep met één streng. Zie ook bullwhip. Deze zweep is zeer moeilijk te hanteren en je moet dus heel voorzichtig zijn als je deze zweep in het SM spel wilt gebruiken. Oefen eerst met een kussen in plaats van met je bottom.

Slaaf/slavin
Een beladen term omdat gerefereerd wordt aan slavernij. In de SM is een slavin iemand die onderdanig is of wil zijn, of die om wat voor reden dan ook een slaafse relatie wil hebben met een Meester of dominant. ‘Slaaf’ kan in sexe-neutrale zin worden gebruikt.

Sling
Een soort schommel, meestal van een groot stuk dik leer dat met kettingen aan het plafond is bevestigd, waarin een bottom wordt gelegd met de armen en benen gespreid omhoog zodat het lichaam optimaal ‘toegankelijk’ is voor allerlei spelletjes en martelingen.

Sm
Sadomasochisme, zie ook ‘sadisme’ en ‘masochisme’. De term SM heeft een bredere betekenis gekregen dan alleen ‘sadisme en masochisme’ omdat de meeste mensen ook ‘dominantie en onderdanigheid’ SM noemen terwijl strikt genomen bij DO geen sprake hoeft te zijn van enig masochisme of sadisme. Ook spreekt men wel over ‘SM kleding’ als men bedoelt ‘fetishistische kleding’.

Sm-relatie
Zie DO-relatie.

Spanking
Spanken is slaan, vaak met de blote hand maar soms ook met een voorwerp. Het woord ‘spanking’ wordt in de SM context gebruikt voor de speciale voorliefde voor ‘billenkoek’, het slaan op de blote billen.

Speelfeest
Een feest waar het mogelijk is SM te bedrijven, te ‘spelen’. Is heel vaak een fetish-feest, maar dat hoeft niet perse. Omgekeerd wordt op een fetish-feest meestal ook wel gespeeld.

Spel/spelen
Twee (of meer) mensen doen ‘een spel’ als ze samen SM bedrijven voor een bepaalde periode. Een spel kan vijf minuten duren, maar ook een week of langer. De term ‘spel’ wordt vaak niet gebruikt door lifestyle SM-ers omdat voor hun SM een levenshouding is en niet een spel. Sommige lifestylers gebruiken het woord ‘spel’ voor die perioden dat ze actief met SM-gerichte activiteiten bezig zijn, in tegenstelling tot het normale leven waarin SM ook een rol speelt. ‘Spelen’ betekent in de context van SM een ‘spel’ doen, oftewel SM bedrijven.

Switch
Sommige mensen zijn soms top en soms bottom, of soms dominant en soms onderdanig, of ze zijn dominant ten opzichte van vrouwen en onderdanig ten opzichte van mannen, of wisselen op een andere manier van rol in het spel. Deze mensen ‘switchen’ en worden dus ‘switch’ genoemd.

Voedselinfectie
infectieziekte ontstaan door het eten van voedsel en veroorzaakt door de (aanwezigheid van) ziekteverwekkende bacteriën in dat voedsel , de ziekte zelf ontstaat na binnendringen van de micro-organismen in het lichaam.

Voedselvergiftiging
vergiftiging ontstaan door het eten van voedsel waarin gifstoffen (toxinen), die door bacteriën of schimmels in dat voedsel zijn gevormd

Vuistneuken
Het met de hand of vuist binnendringen in de anus of vagina dat door veel SM-ers (zeker niet alleen homo’s) als buitengewoon erotisch wordt ervaren.