Kopie van `Microbiologie begrippenlijst`

De woordenlijst staat niet (meer) online. U ziet hieronder een kopie van de informatie. Het kan zijn dat de informatie niet meer up-to-date is. Wees dus kritisch bij het beoordelen van de waarde ervan.


Microbiologie begrippenlijst
Categorie: Planten en dieren > Microbiologoe
Datum & Land: 15/02/2007, NL
Woorden: 9


ATP
een stof waarin een energierijke verbinding zit waardoor energie in de cel (bij alle organismen) wordt opgeslagen. Is er voor groei, beweging energie nodig dan wordt ATP in ADP omgezet en komt de nodige energie vrij. ATP wordt gewonnen in de dissimilatie

ATP-metingen
worden gebruikt bij hygiene controles

BDSM
Engels, afkomstig van het Internet, staat voor BD & DS & SM, oftewel ‘Bondage and Discipline’, ‘Dominance and Submission’ en ‘Sadism and Masochism’. Bij gebrek aan een Nederlandse afkorting omdat het woord ‘onderdanigheid’ niet met dezelfde letter begint als het woord ‘sadisme’ gebruikt men in het Nederlands ook wel de term BDSM.

Cultuur
het kweekje de gekweekte micro-organismen, meestal wordt een reincultuur bedoeld

Nursing
Een SM rollenspel waarbij de top dokter of verpleger is en de bottom de patiënt. In dit spel worden klysma’s gedaan en catheters ingebracht en andere quasi-medische ‘onderzoeken’ uitgevoerd.

Overnachtcultuur
Een cultuur die 1 nacht heeft gegroeid, meestal in een vloeibaar medium.

PCR
afkorting van polymerase chain reaction, een methode om DNA in korte tijd vele malen achterelkaar te laten verdubbelen waarna verdere analyse mogelijk is

Sm
Sadomasochisme, zie ook ‘sadisme’ en ‘masochisme’. De term SM heeft een bredere betekenis gekregen dan alleen ‘sadisme en masochisme’ omdat de meeste mensen ook ‘dominantie en onderdanigheid’ SM noemen terwijl strikt genomen bij DO geen sprake hoeft te zijn van enig masochisme of sadisme. Ook spreekt men wel over ‘SM kleding’ als men bedoelt ‘fetishistische kleding’.

Sm-relatie
Zie DO-relatie.