Kopie van `Ecologie bibliotheek - Begrippen van het heelal`

De woordenlijst staat niet (meer) online. U ziet hieronder een kopie van de informatie. Het kan zijn dat de informatie niet meer up-to-date is. Wees dus kritisch bij het beoordelen van de waarde ervan.


Ecologie bibliotheek - Begrippen van het heelal
Categorie: Meteorologie en Astronomie > Astronomie
Datum & Land: 15/02/2007, NL
Woorden: 10


Dagelijkse parallax
door de rotatie van de aarde schommelt de schijnbare positie van maan of planeten ten opzichte van de sterrenhemel een beetje.

Poolster
de helderste ster in het sterrenbeeld van de kleine beer. Deze ster dankt haar naam aan het feit dat zij zich dichtbij de noordelijke hemelpool bevind. Ook neemt de poolster een vrijwel vaste stand aan in de hemel, in tegenstelling met de andere sterren.

Sterrenkunde
= astronomie, = de wetenschap van fysische systemen die in het heelal buiten de aardse dampkring worden aangetroffen zoals: sterren, sterrenstelsels, planeten, gas- en stofwolken en kometen.

Supernova
een ster waarvan de helderheid in een periode van enkele dagen met soms meer dan 20 magnitudes (maat voor helderheid van een ster) toeneemt. De lichtuitstraling bedraagt dan meer dan het miljardvoudigste dan die van de zon. Zo`n piek duurt meestal 50 dagen.

Veranderende ster
ster waarvan de lichthelderheid, binnen de nauwkeurigheid bepaald door de meetapparatuur, zowel periodiek als op onregelmatige wijze verandert.

Witte dwerg
een ster die ongeveer zo groot is als de aarde maar hetzelfde gewicht heeft als die van de zon. Betrekkelijk licht-zwakke ster. Door hun geringe lichtsterkte moeilijk aan de hemel te zien. Men neemt aan dat zeker 10% van de totale massa van het melkwegstelsel witte dwergen zijn.

Zon
Een gasbol op 149 600 000 km. van de aarde, in feite een doorsnee type ster. De zon onderscheidt zich van andere sterren doordat hij zo dicht bij de aarde staat. Straal = 696 000 km. De zwaartekracht is 28 keer zo groot als de aarde.

Zonnestelsel
verzamelnaam van de zon en de omheen draaiende hemellichamen, bestaande uit: planeten, kometen en meteoroïden.

Zwaartekracht
de kracht die de aarde op een massa uitoefent.

Zwart gat
een hypothetisch object in het heelal, waarvan de aantrekkingskracht zo groot is dat niets (ook geen licht) van dit object kan ontsnappen (vandaar de naam).