Kopie van `Zoenen en zo`

De woordenlijst staat niet (meer) online. U ziet hieronder een kopie van de informatie. Het kan zijn dat de informatie niet meer up-to-date is. Wees dus kritisch bij het beoordelen van de waarde ervan.


Zoenen en zo
Categorie: Medisch > Voortplanting
Datum & Land: 28/02/2007, NL
Woorden: 17


Ejaculatie
Als je als jongen of man opgewonden bent kan je een stijve penis krijgen; een erectie. Tijdens het klaarkomen, ook wel hoogtepunt of orgasme genoemd, worden de zaadcellen samen met het zaadvloeistof uit de penis gespoten. Dit noem je ejaculatie of zaadlozing.

Embryo
Tot de derde maand van de zwangerschap noem je het ongeboren kind een embryo. Daarna noem je het een foetus.

Erectie
Als je penis stijf wordt en overeind gaat staan heb je een erectie. Dat gebeurt als je opgewonden bent. Maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. In je slaap kan je ook een erectie krijgen. In je penis zit een zwellichaam, een sponsachtig weefsel met veel kleine adertjes. Als deze zich vullen met bloed heb je een erectie. Jongens zeggen ook wel dat ze dan een `harde` of een `stijve` hebben.

Erectiepil
Sinds 1998 is er een pil die kan helpen bij erectieproblemen. De merknaam ervan is VIAGRA. De pil kan helpen als je geen erectie kan krijgen, de erectie te slap is of niet lang genoeg aanhoudt. Hij werkt alleen als er een seksuele prikkel aanwezig is. Deze pil wordt (nog) niet vergoed door ziektekostenverzekeringen.

Erfelijk materiaal
Als een eicel en een zaadcel samensmelten, komt het erfelijk materiaal van de vader en de moeder bij elkaar. Dat bepaalt met welke lichamelijke en geestelijke eigenschappen het kind op de wereld komt: de kleur van de ogen en de haren, de vorm van het gezicht en je lichaam, de grootte van de borsten en de lengte van de penis. Maar daarnaast natuurlijk ook nog vele andere kenmerken en soms ziektes.

Erfelijkheid
Het van generatie op generatie doorgeven van lichamelijke en geestelijke eigenschappen noemen we erfelijkheid. Dit ligt opgeslagen in je chromosomen. Je hele bouwplan ligt al klaar. Van je haar- en oogkleur, gezichts- en lichaamsvorm tot de grootte van het lichaam, bepaalde karaktereigenschappen en vele andere dingen. Bij de bevruchting wordt de helft van het erfelijk materiaal door de vader via de zaadcel doorgegeven. De andere helft komt van de moeder via de eicel.

Erogene zones
Seksueel gevoelige plekjes van je lichaam noem je erogene zones. Dat kunnen je tepels zijn, je billen, de binnenkant van je armen, maar ook je oorlelletje. Voor ieder ligt dat anders. Door je erogene zones te (laten) strelen, te zoenen of te likken raak je opgewonden.

Gynaecoloog
Zie vrouwenarts.

Hygiëne
Lichaamsverzorging is heel belangrijk. Elke dag je geslachtsorganen wassen moet net zo natuurlijk zijn als tanden poetsen. Speciale spray`s of lotions kun je beter niet gebruiken. Een milde zeep of een zeepvrije lotion is voldoende om de intieme plekjes schoon te krijgen.

Immuunsysteem
Daarmee wordt het lichaamseigen afweersysteem bedoeld. Het beschermt je tegen lichaamsvreemde stoffen en ziekten. Je antilichaampjes zitten in je bloed over het hele lichaam verdeeld. Je wordt ziek als het immuunsysteem niet goed werkt.

Kittelaar
Tussen de binnenste en buitenste schaamlippen verborgen zit een klein super gevoelig bobbeltje. Het is zo groot als een erwt. Het is de meest gevoelige plek (vergelijkbaar met de eikel van de penis). Dit is de kittelaar. Een andere term hiervoor is clitoris. Voor de meeste meisjes en vrouwen is het belangrijk dat het zacht gestimuleerd wordt met de hand, tong of vibrator. Daardoor kan je een orgasme of hoogtepunt krijgen. Klaarkomen dus. Net als de penis kan ook de clitoris bij aanraking opzwellen.

Ochtenderectie
In je slaap heb je regelmatig erecties. Als je wakker wordt merk je dat. Ze verdwijnen vanzelf.

Oestrogeen
Dit is het belangrijkste vrouwelijke geslachtshormoon. Het wordt door de eierstokken gevormd. Het zorgt vooral voor de opbouw van het baarmoederslijm. Daar waar de bevruchte eicel zich zal gaan nestelen. Het oestrogeen heeft ook invloed op bijvoorbeeld de borstklieren.

Overtijd
Overtijd betekent dat je niet ongesteld wordt op de dag dat je dat wel had moeten worden. Als je overtijd bent kan je zwanger zijn of je hebt een onregelmatige cyclus. Heb je onbeschermde seks gehad dan kan je bij de drogist of de apotheek een zwangerschapstest kopen. Je weet direct of je zwanger bent. Zo`n test geeft al zekerheid als je één dag overtijd bent. Je kan ook een zwangerschapstest bij de huisarts laten doen. Het is dan echter niet anoniem.

Overtijdbehandeling
Als je overtijd bent kan je zwanger zijn. Wil je dat niet dan kan je een overtijdbehandeling laten doen. Binnen 16 dagen na het uitblijven van de menstruatie kan dat nog. Je baarmoeder wordt met een slangetje leeggezogen. Na 14 dagen doe je opnieuw een zwangerschapstest om te controleren of de behandeling goed verlopen is.

Smegma
Onder de voorhuid zitten kleine kliertjes die smeervocht produceren. Dat heet smegma. Als je je penis niet goed schoonmaakt gaat dit vies ruiken. Je kan er zelfs een ontsteking van krijgen.
Hygiëne is belangrijk. Iedere dag moet je je voorhuid goed terugtrekken en je met lauw water wassen.

Uroloog
Dat is een arts die zich in het urinesysteem met nieren en blaas gespecialiseerd heeft.
De geslachtsorganen van mannen zijn nauw verbonden met dat systeem. Er zijn geen speciale `mannenartsen`voor seksualiteitsproblemen. Heb je problemen op dat gebied dan kan je naar de uroloog. Vrouwen gaan naar een gynaecoloog, dit zijn wel specialisten op het gebied van de (vrouwelijke) geslachtsorganen.