Kopie van `Trimbos Instituut`

De woordenlijst staat niet (meer) online. U ziet hieronder een kopie van de informatie. Het kan zijn dat de informatie niet meer up-to-date is. Wees dus kritisch bij het beoordelen van de waarde ervan.


Trimbos Instituut
Categorie: Medisch > Drugs
Datum & Land: 28/02/2007, NL
Woorden: 2


Smartdrugs
Ecodrugs en smartproducts worden vaak verward met ‘smartdrugs’. Wat zijn smartdrugs?
Smartdrugs zijn geneesmiddelen, die voor ziekten als vergeetachtigheid, dementie en epilepsie voorgeschreven werden of worden, maar die soms door gezonde mensen voor andere doelen worden gebruikt. Dit in de veronderstelling dat ze tot verbetering van geheugen, concentratie en intelligentie zouden leiden.
Sommige mensen denken dat deze middelen in de zogenaamde `smartshops` te koop zijn. Dat is niet zo.

Smartproducts
Smartproducts is een verzamelnaam voor middelen die samengesteld zijn uit meerdere stoffen. Een ecodrug kan dus deel uitmaken van een smartproduct. Een smartproduct kan ook chemisch van aard zijn (bijvoorbeeld 2C-T-2 of Tryptofaan).
Smartproducts zijn in te delen in:
energiedrankjes of smartdrinks. Deze zijn meestal gemaakt op basis van opwekkende stoffen als cafeïne, guarana en-of taurine;
voedingssupplementen zoals vitamine- en mineralenpreparaten;
producten waarin kruiden of kruidenextracten (bijvoorbeeld efedra-efedrine, cafeïne) zijn verwerkt die een stimulerende werking hebben. Voorbeelden hiervan zijn Herbal Extacy, E-Booster, Kryptonite, Cloud Nine.