Kopie van `Splash Lease`

De woordenlijst staat niet (meer) online. U ziet hieronder een kopie van de informatie. Het kan zijn dat de informatie niet meer up-to-date is. Wees dus kritisch bij het beoordelen van de waarde ervan.


Splash Lease
Categorie: Algemeen of niet ingedeeld
Datum & Land: 28/02/2007, NL
Woorden: 6


Droger
Drogers worden hoofdzakelijk in 2 soorten verdeeld; met luchtafvoer of met condensafvoer.
Wasdrogers met luchtafvoer voeren de waterdamp (afkomstig uit de natte kleding) af via een flexibele buis die je dan via een raam of deur naar buiten dient af te voeren. De droger dient zich wel binnen het bereik van de opening te kunnen bevinden (standaard 1,5 meter).
Drogers met condensafvoer condenseren de waterdamp in een opvangbak. Deze bak dient dan regelmatig geleegd te worden. Bij de meeste condensdrogers wordt echter ook een afvoersetje geleverd zodat het water in een afvoerbuis (waar b.v. de wasmachine ook het water in loost) geloosd kan worden. Een condensdroger is in de regel wel (veel) duurder.
Ook bij drogers is er onderscheid tussen voorladers en bovenladers, zie bij de wasmachines.

Energielabel
Het Energielabel is een etiket met gebruiksinformatie over het energiegebruik van een bepaald apparaat. Het Energielabel kent klassen voor efficiëntie, waarbij A het efficiëntst is en G het minst efficiënt. Klasse D staat voor een gemiddeld energiegebruik. Als een apparaat een energielabel in categorie A heeft, dan garandeert dat een relatief laag energieverbruik. Bepaalde apparaten kunnen ook een A++ of A+-label hebben. Deze zijn zuiniger dan apparaten met een A-label.
Wil je dus een zo zuinig (en mogelijk apparaat kies dan voor een product met energielabel A, A+ of A++. Als je zelf opdraait voor de energiekosten kan dit aanzienlijk besparen!

Koelkast
De kleinste koelkast noemt men wel een tafelmodel. Dit is een 1-deurs koelkast al of niet met een vriesvakje aan de binnenkant. Een tafelmodel is b.v. geschikt om in je eigen kamer te hebben voor b.v. een koud biertje of gezond fruit! Als je in dezelfde ruimte slaapt hou er dan rekening mee dat een koelkast altijd enigszins geluid maakt.
Een koelkast onderscheidt zich door de inhoud van het koel- en vriesgedeelte. Hoe groter de inhoud des te meer kun je er in stoppen!
Een bijzonder soort koelkast is de koelvriescombinatie. Deze bevat naast het koelgedeelte een aantal laden waar je voedsel voor langere periode in kunt vriezen. Denk maar eens aan pizza`s, altijd makkelijk om daarvan een paar achter de hand te hebben!

Vaatwasser
Bij vaatwassers is het begrip aantal couverts van belang. Een couvert kun je beschouwen als het servies wat één persoon gemiddeld gebruikt bij een 3-gangen diner. Overigens is dit aantal bij vrijwel alle (basis) vaatwassers 12.

Wasdroogcombinatie
Dit is een wasmachine en droger in 1 apparaat met nagenoeg dezelfde afmetingen als een `gewone` wasmachine. Je kunt hiermee je kleding wassen en daarna, zonder tussenkomst, laten drogen. Uiteraard kun je de wasÐ en droogfunctie ook apart gebruiken. Handig als je geen ruimte hebt voor een wasmachine en aparte droger!
De droogfunctie van de wasdroogcombinatie is van het soort condensafvoer; de waterdamp wordt via de afvoerpijp geloosd.
Een praktisch nadeel is dat als het apparaat aan het drogen is er niet gewassen kan worden. Bij meerdere gebruikers kan dit een (groot) nadeel zijn. In de praktijk hanteren wij een grens van gebruik door maximaal 4 tot 5 personen.

Wasmachine
De belangrijkste eigenschap is het toerental, dit geeft de mate aan waarin de was droog uit de wasmachine komt. Hoe hoger het toerental des te droger de was. Het wordt nooit zo droog dat je het direct weer kunt aantrekken, dan heb je een droger nodig! Hoe droger de was des te korter hoeft het te drogen. Heb je weinig uithangruimte en-of ben je met veel gebruikers dan is een hoger toerental aan te bevelen.
Als je een wasmachine in combinatie met een droger wilt gebruiken dan adviseren wij om tenminste 1200 toeren te nemen omdat anders het droogprogramma te lang duurt.
Een andere belangrijke eigenschap is de wascapaciteit. Deze geeft aan hoeveel kilogram wasgoed je in de wasmachine kunt doen. Tegenwoordig is 6 kg. het meest gangbaar. Vooral als je b.v. veel beddengoed of sportkleding wast is 7 kg. aan te raden.
Naast het toerental en de capaciteit heb je nog het begrip voorlader en bovenlader. Bij een voorlader (verreweg het meest gebruikt) gaat de was er aan de voorkant in, bij een bovenlader aan de bovenkant. Als je weinig ruimte hebt is een bovenlader de beste optie, deze zijn doorgaans smaller.