Kopie van `Fotolevel digitale fotografie woordenlijst`

De woordenlijst staat niet (meer) online. U ziet hieronder een kopie van de informatie. Het kan zijn dat de informatie niet meer up-to-date is. Wees dus kritisch bij het beoordelen van de waarde ervan.


Fotolevel digitale fotografie woordenlijst
Categorie: Sport, welzijn en vrije tijd > Fotografie
Datum & Land: 15/02/2007, NL
Woorden: 24


Anti-aliassing
Wat wordt er bedoeld met Anti-aliassing? Het bijwerken van de gekartelde randen in een bitmap-afbeelding. Dit wordt bereikt door de contrastverschillen tussen pixels langs scherpe randen en de pixels er direct naast te verminderen.

APO
Waarvoor staat APO? Speciaal glaselement voor correctie van chromatische abberatie bij objectieven van het merk Sigma.

ASA
Wat bedoeld men met ASA? ASA staat voor American Standardisation Association. Tegenwoordig wordt de term ASA og veel gebruikt voor het aangeven van de filmgevoeligheid, hoewel deze officieel vervangen is door de term ISO. Bij fotorolletjes heb je de keuze uit verschillende ASA mogelijkheden. Bij digitale camera`s wordt deze term ook nog wel eens gebruikt maar hij is grotendeels vervangen door de term ISO. U kunt een stukje omlaag op deze pagina meer over ISO vinden.

Av (camera stand)
Waarvoor dient de Av stand van mijn camera? Av staat voor Aperture Value. Bij deze stand van de camera moet je zelf het diafragma (de lensopening)instellen. De sluitertijd wordt daar automatisch op aangepast.

Buffer
Wat is een buffer? Een ruimte om tijdelijke gegevens op te slaan, gewoonlijk om verschillen in snelheid tussen apparatuur op te heffen. Een camera kan meestal sneller de foto maken dan dat er op de geheugenkaart opgeslagen kan worden en daarom slaat de camera de gemaakte foto’s tijdelijk in een buffer op zodat je toch achter elkaar foto’s kan blijven maken.

CCD
Wat is een CCD? Een Charge Coupled Device of CCD is een chip die bestaat uit reeksen van condensatortjes die verbonden zijn door elektronische schakelaars. Door de schakelaars beurtelings open en dicht te zetten kunnen elektrische ladingen van de ene naar de andere kant getransporteerd worden. Een oude benaming van dit principe is `Bucket Brigade Device`, naar analogie van de emmertjesbrigade die vroeger bij brand emmers met water doorgaf.

CF (Compact Flash)
Wat is een CF kaart? Compact Flash is tegenwoordig het populairste opslagmedia voor Digitale Camera`s. Van de simpelste digitale compact tot professionele spiegelreflex camera`s, overal wordt deze kaart gebruikt. Zijn populariteit is mede te danken aan zijn enorme opslagcapaciteit. Tegenwoordig zijn er al Compact Flash kaarten te koop met een geheugen van 8 gigabyte.

CMOS
Wat is een CMOS? CMOS staat voor Complimentary Metal Oxide Semiconductor. Dat staat voor een halfgeleidertechniek die gebruik maakt van Metaal-oxide veldeffecttransistoren. CMOS schakelingen worden veel gebruikt in geïntegreerde circuits, ook wel IC`s genaamd, onder meer vanwege het relatief lage stroomverbruik van de schakelingen. Mede dankzij het lage stroomgebruik wordt CMOS technologie gebruikt bij de fabricatie van beeldchips. Hierin is het de grootste concurrent van de CCD. Een eigenschap van CMOS chips is dat veel van de nabewerkingen die bij een CCD nodig zijn op de chip zelf uitgevoerd worden, zoals versterking, ruisreductie en interpolatie. Waar bij een CCD de lading aan het eind van de hele reeks pixels omgezet wordt naar een voltage gebeurt dit bij CMOS op elke pixel apart. In consumentenapparatuur, zeker waar een zo laag mogelijk stroomgebruik wenselijk is, worden steeds vaker CMOS sensoren toegepast. Het is ook veel goedkoper om te produceren en daarom worden ze ook steeds vaker in digitale spiegelreflex camera`s toegepast.

CMYK
Wat is CMYK? Afkorting van Cyaan Magenta Yellow Key. De eerste drie letters staan voor de primaire kleuren die worden gebruikt bij subtractieve kleurmenging - de manier waarop de meeste gedrukte kleuren min of meer correcte kleuren kunnen overbrengen. Wanneer de drie kleuren in pure vorm over elkaar heen worden gedrukt of gemengd ontstaat zwart. Om diepe schaduwen te kunnen drukken wordt er aan de drie primaire kleuren nog eens een zwarte drukgang toegevoegd.

ED (Extra-low Dispersion glass)
Waarvoor staat ED? Een objectief van het merk Nikon met ED glas bevat speciale glaselementen voor correctie van chromatische abberatie.

HSM (Hyper Sonic Motor)
Wat is HSM? Geeft aan dat het om een objectief gaat met een zeer snelle Autofocus. Dit systeem is te vinden op objectieven van Sigma.

IF (Internal Focusing)
Waarvoor staat IF? Scherpstelling bij objectieven met IF gebeurt volledig inwendig. Hij het scherpstellen heb je dus geen last meer van uitschuivende onderdelen.

Image Tank
Wat is een Image Tank Een draagbare harde schijf met een capaciteit van meestal 20 tot 80gb. Vaak zijn ze uitgerust met een ingebouwde kaartlezer waardoor je de foto`s direct van je geheugenkaart op de schijf kunt zetten zonder tussenkomst van je computer. Image tanks zijn er ook met previewscherm zodat je meteen je gemaakt foto`s kunt bekijken. Bij de artikelen kunt u een uitgebreide uitleg van het begrip Image Tank vinden.

IS (Image Stabilizer)
Wat is IS? In het objectief ingebouwde beeldstabilisator van het merk Canon om (beperkte) trillingen weg te werken.

ISO
Waarvoor staat ISO? ISO is een standaard van de International Standardisation Organisation die de lichtgevoeligheid van de beeldsensor van de camera weergeeft. Deze standaard is de opvolger van de oude ASA standaard. ISO 100 of ISO 200 is de meest gebruikte instelling. Bij digitale compact camera`s kan je vaak maar de ISO waarde tot 400 of 800 instellen. Bij digitale spiegelreflex camera`s heb je vaak een maximum ISO waarde van 1600 of 3200. Hoe hoger de gebruikte ISO-waarde, hoe minder licht de camera nodig heeft (kortere sluitertijd en/of kleiner diafragma). Het nadeel van een hogere ISO waarde is dat er vaak digitale ruis te zien is op de foto.

OS (Optical Stabilizer)
Wat is OS? In het objectief ingebouwde beeldstabilisator van het merk Sigma om (beperkte) trillingen weg te werken.

RGB
Waarvoor staan de letters RGB? RGB staat voor het kleurenmodel met de kleuren Rood, Groen en Blauw.

SD (Secure Digital)
Wat is een SD kaart? Type geheugenkaart dat kleiner is dan Compact Flash maar wel een vergelijkbare geheugencapaciteit en prijs heeft. Doordat deze kaartjes erg klein en dun zijn kunnen ze wel makkelijker beschadigen of kwijt raken.

Sluitertijd
Wat is een sluitertijd? Een sluiter is een soort valluik dat zich tijdens de opname opent om het licht door te laten. De sluitertijd wordt berekend in (fracties van) seconden: 5 seconde, 1/4 seconde, 1/60 seconde, 1/1000 seconde, enz. De tijd dat de sluiter open staat en dus hoe lang de belichtingstijd is, is afhankelijk van de filmgevoeligheid. Bij een lange sluitertijd moet je er rekening mee houden dat het onderwerp niet mag bewegen. Beweegt het onderwerp wel dan ontstaat de beroemde `bewegingsonscherpte`. Een snelle sluitertijd van 1/2000 zal een bewegend onderwerp “bevriezen” zodat details zichtbaar worden die het blote oog niet waar kan nemen. Ook kan een foto onscherp worden door beweging van de camera zelf. Om die beweging uit te bannen neemt men vaak als regel dat de sluitertijd minstens de brandpuntsafstand van het objectief moet zijn. Dus bij een brandpuntsafstand van 50mm moet de sluitertijd 1/50 seconden zijn en bij een afstand van 200mm moet hij dan 1/200 seconde zijn. Om een bewegend onderwerp goed``bevroren` vast te leggen is een sluitertijd van 2x de brandpuntsafstand aan te raden dus bij 200mm een sluitertijd van 1/400 seconde.

SM (SmartMedia)
Wat is een SM kaart? Type geheugenkaart dat tegenwoordig bijna niet meer gebruikt wordt. De maximale capaciteit van een SM-Card gaat tot 128mb. Voor de huidige generatie digitale camera`s is die capaciteit niet meer toereikend.

Tv (camera stand)
Waarvoor dient de stand Tv op mijn camera? Tv staat voor Time Value. Bij deze stand van de camera moet je zelf een sluitertijd instellen. Het diafragma (lensopening) wordt daar automatisch op aangepast.

VR (Vibration Reduction)
Wat is VR? In het objectief ingebouwde beeldstabilisator van het merk Nikon om (beperkte) trillingen weg te werken.

WYSIWYG
Waarvoor staan de letters WYSIWYG? WYSIWYG is een engelse afkorting en staat voor What You See Is What You Get. Hiermee geeft men aan dat een afbeelding of tekst zoals die op het computerscherm wordt weergegeven ook precies zo afgedrukt zal worden.

XD-Picture Card
Wat is een XD-Picture Card Een ultracompacte geheugenkaart met hoge lees en schrijf snelheid. De kaarten verbruiken tevens zeer weinig stroom zodat de batterijen van de digitale camera langer mee gaan.