Kopie van `Fotolevel digitale fotografie woordenlijst`

De woordenlijst staat niet (meer) online. U ziet hieronder een kopie van de informatie. Het kan zijn dat de informatie niet meer up-to-date is. Wees dus kritisch bij het beoordelen van de waarde ervan.


Fotolevel digitale fotografie woordenlijst
Categorie: Sport, welzijn en vrije tijd > Fotografie
Datum & Land: 15/02/2007, NL
Woorden: 53


AF (Autofocus)
Wat is AF? Autofocus is een automatische scherpstelfunctie van het objectief. Een sensor in de camera registreert op welke afstand het te fotograferen object zich van de camera bevindt, waarna het objectief automatisch scherp wordt gesteld.

AF-S
Wat betekend AF-S? Dit wordt bij Nikkor objectieven gebruikt om aan te geven dat het objectief een autofocus heeft (AF) met een ingebouwde Silent Wave Motor (S) die zorgt voor een stille en zeer snelle scherpstelling.

Aliassing
Wat is Aliassing? De hoekige, gekartelde randen in de weergave van afbeeldingen met een lage resolutie, veroorzaakt door de vierkante vorm van pixels.

Anti-aliassing
Wat wordt er bedoeld met Anti-aliassing? Het bijwerken van de gekartelde randen in een bitmap-afbeelding. Dit wordt bereikt door de contrastverschillen tussen pixels langs scherpe randen en de pixels er direct naast te verminderen.

APO
Waarvoor staat APO? Speciaal glaselement voor correctie van chromatische abberatie bij objectieven van het merk Sigma.

ASA
Wat bedoeld men met ASA? ASA staat voor American Standardisation Association. Tegenwoordig wordt de term ASA og veel gebruikt voor het aangeven van de filmgevoeligheid, hoewel deze officieel vervangen is door de term ISO. Bij fotorolletjes heb je de keuze uit verschillende ASA mogelijkheden. Bij digitale camera`s wordt deze term ook nog wel eens gebruikt maar hij is grotendeels vervangen door de term ISO. U kunt een stukje omlaag op deze pagina meer over ISO vinden.

Av (camera stand)
Waarvoor dient de Av stand van mijn camera? Av staat voor Aperture Value. Bij deze stand van de camera moet je zelf het diafragma (de lensopening)instellen. De sluitertijd wordt daar automatisch op aangepast.

Batch
Wat is een Batch bewerking? Een Batch is het herhaaldelijk uitvoeren van een computeropdracht op verschillende bestanden. Bijvoorbeeld dezelfde fotobewerking op verschillende foto’s toepassen.

Bokeh
Wat is Bokeh De term bokeh is afkomstig uit het Japans en wordt gebruikt om de esthetische kwaliteit van onscherpte uit te drukken. Bokeh is dus een beschrijving van het onscherpe gebied in een foto. Een goede bokeh of een slechte bokeh wil zeggen: de onscherpe voorgrond en-of achtergrond van die foto is mooi of niet mooi weergegeven. Het is de vorm en de aard van de verstrooiingscirkels die de kwaliteit van de bokeh bepalen.

Bracketing
Wat wordt bedoeld met Bracketing? Bij bracketing neem je een aantal foto’s na elkaar, waarbij de belichting in meer of mindere mate afwijkt van de door het fototoestel gemeten waarde. Bracketing wordt meestal toegepast bij zeer moeilijke lichtomstandigheden waarbij de camera moeite heeft om de juiste lichtmeting toe te passen.

Brandpuntafstand
Wat is de brandpuntsafstand? Afstand van het brandpunt (het punt waar evenwijdig invallende lichtstralen samenkomen) tot het dichtsbijzijnde hoofdvlak van een lens.

Buffer
Wat is een buffer? Een ruimte om tijdelijke gegevens op te slaan, gewoonlijk om verschillen in snelheid tussen apparatuur op te heffen. Een camera kan meestal sneller de foto maken dan dat er op de geheugenkaart opgeslagen kan worden en daarom slaat de camera de gemaakte foto’s tijdelijk in een buffer op zodat je toch achter elkaar foto’s kan blijven maken.

Camera verbinden met de PC
Hoe kan ik mijn camera verbinden met mijn computer? De meeste digitale camera`s beschikken over een USB verbinding. Met een (meestal bijgeleverde) kabel kunt u uw camera met de computer verbinden. Er zijn twee verschillende soorten USB verbindingen. Je hebt type 1 en type 2. Het voordeel van type 2 is dat de overdracht vanaf de camera naar de computer sneller gaat dat type 1. Een andere snelle verbinding is Firewire (IEEE 1394). Deze razendsnelle verbinding zit standaard bij bijna geen een toestel. Alleen dure professionele camera body`s beschikken over deze aansluiting.

CCD
Wat is een CCD? Een Charge Coupled Device of CCD is een chip die bestaat uit reeksen van condensatortjes die verbonden zijn door elektronische schakelaars. Door de schakelaars beurtelings open en dicht te zetten kunnen elektrische ladingen van de ene naar de andere kant getransporteerd worden. Een oude benaming van dit principe is `Bucket Brigade Device`, naar analogie van de emmertjesbrigade die vroeger bij brand emmers met water doorgaf.

CF (Compact Flash)
Wat is een CF kaart? Compact Flash is tegenwoordig het populairste opslagmedia voor Digitale Camera`s. Van de simpelste digitale compact tot professionele spiegelreflex camera`s, overal wordt deze kaart gebruikt. Zijn populariteit is mede te danken aan zijn enorme opslagcapaciteit. Tegenwoordig zijn er al Compact Flash kaarten te koop met een geheugen van 8 gigabyte.

CMOS
Wat is een CMOS? CMOS staat voor Complimentary Metal Oxide Semiconductor. Dat staat voor een halfgeleidertechniek die gebruik maakt van Metaal-oxide veldeffecttransistoren. CMOS schakelingen worden veel gebruikt in geïntegreerde circuits, ook wel IC`s genaamd, onder meer vanwege het relatief lage stroomverbruik van de schakelingen. Mede dankzij het lage stroomgebruik wordt CMOS technologie gebruikt bij de fabricatie van beeldchips. Hierin is het de grootste concurrent van de CCD. Een eigenschap van CMOS chips is dat veel van de nabewerkingen die bij een CCD nodig zijn op de chip zelf uitgevoerd worden, zoals versterking, ruisreductie en interpolatie. Waar bij een CCD de lading aan het eind van de hele reeks pixels omgezet wordt naar een voltage gebeurt dit bij CMOS op elke pixel apart. In consumentenapparatuur, zeker waar een zo laag mogelijk stroomgebruik wenselijk is, worden steeds vaker CMOS sensoren toegepast. Het is ook veel goedkoper om te produceren en daarom worden ze ook steeds vaker in digitale spiegelreflex camera`s toegepast.

CMYK
Wat is CMYK? Afkorting van Cyaan Magenta Yellow Key. De eerste drie letters staan voor de primaire kleuren die worden gebruikt bij subtractieve kleurmenging - de manier waarop de meeste gedrukte kleuren min of meer correcte kleuren kunnen overbrengen. Wanneer de drie kleuren in pure vorm over elkaar heen worden gedrukt of gemengd ontstaat zwart. Om diepe schaduwen te kunnen drukken wordt er aan de drie primaire kleuren nog eens een zwarte drukgang toegevoegd.

Contrast
Wat is contrast? In de fotografie verwijst dit begrip naar verhoudingen tussen lichte en donkere elementen in de foto.

Dagrukzakjes
Wat kan je met een dagrugzak? Deze kleine rugzakken hebben meestal geen apartje vakken. Ze zijn geschikt voor het transporteren van kleine hoeveelheden apparatuur maar het is vaak wel even zoeken naar de juiste spullen.

Dedicated Flitser
Wat is een Dedicated Flitser? De meest geavanceerde flitser is de dedicated flitser. Dit zijn flitsers die speciaal ontworpen zijn om samen te werken met bepaalde type camera’s. Voor het meten van de belichting wordt het meetsysteem (DDL, door de lens) van de camera gebruikt. Dit verzekerd de fotograaf van een goede belichting zonder dat hij-zij iets hoeft in te stellen op de flitser zelf.

Diafragma
Wat wordt bedoeld met diafragma? Het diafragma is als het ware een soort scherm met een verstelbare opening tussen de lens en de sluiter. Via het diaframa valt licht op de sensor. Hoe groter de opening, hoe meer licht er per tijdseenheid op de CCD valt. De grootte van de opening wordt gemeten in F-getallen (f-stops). Hoe groter het getal, hoe kleiner het diafragma en hoe minder licht er dus door de opening valt. Bij een klein getal zal het diafragma dus groot zijn en meer licht doorlaten. Elke opeenvolgende f-stop op een camera laat half zoveel licht door.

Digitale zoom
Wat is digitale zoom? Behalve de naam heeft dit niets te maken met de echte zoom van een digitale camera. Bij digitale zoom wordt Uit de gemaakte foto een deelvergroting gemaakt en vervolgens wordt deze uitsnede opgeslagen als nieuwe foto. Hierbij moet je er rekening mee houden dat de resolutie van de foto evenredig afneemt met het aantal keer dat je digitaal inzoomt.

ED (Extra-low Dispersion glass)
Waarvoor staat ED? Een objectief van het merk Nikon met ED glas bevat speciale glaselementen voor correctie van chromatische abberatie.

EXIF
Wat wordt er bedoeld met EXIF? EXIF staat voor Exchangeable Image File. Behalve de beeldgegevens wordt ook deze extra informatie in het beeldbestand geschreven. De EXIF bevat deze nuttige informatie zoals datum en tijd van opname, maar ook heel wat technische gegevens van de camera zoals sluitertijd, diafragma, wtbalans, focal length etc…

Firewire
Wat wordt er bedoeld met Firewire? Een voor zeer snelle gegevensoverdracht gebruikte standaard. Ook wel bekend als iLink en IEEE 1394. De overdrachtsnelheid tussen computer en randapparatuur ligt hoger dan bij USB.

Firmware
Wat is Firmware? Firmware is de software in de camera die de digitale camera bestuurt. Tegenwoordig kan bij heel wat camera’s de firmware geüpdate worden om verbeteringen of aanvullingen in de besturingssoftware van de camera mogelijk te maken.

HSM (Hyper Sonic Motor)
Wat is HSM? Geeft aan dat het om een objectief gaat met een zeer snelle Autofocus. Dit systeem is te vinden op objectieven van Sigma.

IF (Internal Focusing)
Waarvoor staat IF? Scherpstelling bij objectieven met IF gebeurt volledig inwendig. Hij het scherpstellen heb je dus geen last meer van uitschuivende onderdelen.

Image Tank
Wat is een Image Tank Een draagbare harde schijf met een capaciteit van meestal 20 tot 80gb. Vaak zijn ze uitgerust met een ingebouwde kaartlezer waardoor je de foto`s direct van je geheugenkaart op de schijf kunt zetten zonder tussenkomst van je computer. Image tanks zijn er ook met previewscherm zodat je meteen je gemaakt foto`s kunt bekijken. Bij de artikelen kunt u een uitgebreide uitleg van het begrip Image Tank vinden.

Ingebouwde Flitser
Wat is een ingebouwde flitser? Een ingeboude flits zit tegenwoordig op vrijwel elke digitale camera. Doordat deze meestal dicht bij de lens zit en een laag richtgetal heeft mag men daar over het algemeen niet veel van verwachten.

Interpolatie
Wat is Interpolatie? Procedure bij afbeeldingen die wordt gebruikt om pixels toe te voegen of te verwijderen bij het groter of kleiner maken van een afbeelding. Wanneer het aantal pixels wordt verhoogd, vult de interpolatie de gaten op door de waarden van de aangrenzende pixels te vergelijken.

IS (Image Stabilizer)
Wat is IS? In het objectief ingebouwde beeldstabilisator van het merk Canon om (beperkte) trillingen weg te werken.

ISO
Waarvoor staat ISO? ISO is een standaard van de International Standardisation Organisation die de lichtgevoeligheid van de beeldsensor van de camera weergeeft. Deze standaard is de opvolger van de oude ASA standaard. ISO 100 of ISO 200 is de meest gebruikte instelling. Bij digitale compact camera`s kan je vaak maar de ISO waarde tot 400 of 800 instellen. Bij digitale spiegelreflex camera`s heb je vaak een maximum ISO waarde van 1600 of 3200. Hoe hoger de gebruikte ISO-waarde, hoe minder licht de camera nodig heeft (kortere sluitertijd en-of kleiner diafragma). Het nadeel van een hogere ISO waarde is dat er vaak digitale ruis te zien is op de foto.

Macrolenzen
Wat is een Macrolens? Deze worden gebruikt om zeer dichtbij een onderwerp te komen, vaak slechts centimeters, en om levensgrote afbeeldingen te maken. Macrolenzen zijn er met verschillende brandpuntsafstanden. De meeste Macrolenzen zijn er met een brandpuntsafstand die vaak tussen de 50 en 200mm ligt en ook zijn ze verkrijgbaar als zoomlens. De afbeeldingskwaliteit is meestal zeer goed.

Microdrive
Wat is een Microdrive? De microdrive van IBM is eigenlijk een miniatuur harde schijf. Hij wordt vooral gebruikt in professionele systemen vanwege zijn grote opslagcapaciteit, snelheid en stevigheid.

MMC (MultiMediaCard)
Wat is een MMC kaart? MultiMedia kaarten kunnen gebruikt worden in verschillende apparaten. Deze kaarten zijn ideaal voor kleine MultiMedia apparatuur zoals mobiele telefoons, organizers en kleine foto-video apparaten.

Monopod (eenbeenstatief)
Wat is een monopod? Een soort statief is de Monopod (eenbeenstatief). Dit is de ideale oplossing wanneer een normaal statief te groot en te zwaar is. Dit statief is echter wel minder stabiel. In kleine ruimtes en bij sport- en natuurfotografie is de monopod een uitkomst. De monopod bewijst vooral zijn waarde als het statief snel gebruikt-verplaatst moet worden.

MS (Memory Stick)
Wat is MS? De memory stick van Sony wordt veel gebruikt in camera`s en videocamera`s van dat merk. Ze zijn niet erg compitabel met andere merken maar betrouwbaar en tegenwoordig verkrijgbaar in grote capaciteiten. Ze zijn beveiligd tegen het verwijderen of overschrijven van bestanden.

OS (Optical Stabilizer)
Wat is OS? In het objectief ingebouwde beeldstabilisator van het merk Sigma om (beperkte) trillingen weg te werken.

PS
Bij onderwerpen die over beeldbewerking gaan spreekt men vaak over PS. Wat bedoeld men hiermee? PS is de afkorting van een van de bekendste fotobewerkingsprogramma`s; Adobe Photoshop.

RGB
Waarvoor staan de letters RGB? RGB staat voor het kleurenmodel met de kleuren Rood, Groen en Blauw.

Schoudertassen
Wat kan je met een schoudertas? Als u niet te veel spullen meeneemt en niet te ver reist is een schoudertas de ideale oplossing. Ze zijn er in verschillende maten en er past een compleet camerasysteem in, inclusief een aantal lenzen. Dij zijvakken bieden plaats aan kleinere accesoires zoals flitsers of een afstandontspanner.

SD (Secure Digital)
Wat is een SD kaart? Type geheugenkaart dat kleiner is dan Compact Flash maar wel een vergelijkbare geheugencapaciteit en prijs heeft. Doordat deze kaartjes erg klein en dun zijn kunnen ze wel makkelijker beschadigen of kwijt raken.

Sluitertijd
Wat is een sluitertijd? Een sluiter is een soort valluik dat zich tijdens de opname opent om het licht door te laten. De sluitertijd wordt berekend in (fracties van) seconden: 5 seconde, 1-4 seconde, 1-60 seconde, 1-1000 seconde, enz. De tijd dat de sluiter open staat en dus hoe lang de belichtingstijd is, is afhankelijk van de filmgevoeligheid. Bij een lange sluitertijd moet je er rekening mee houden dat het onderwerp niet mag bewegen. Beweegt het onderwerp wel dan ontstaat de beroemde `bewegingsonscherpte`. Een snelle sluitertijd van 1-2000 zal een bewegend onderwerp “bevriezen” zodat details zichtbaar worden die het blote oog niet waar kan nemen. Ook kan een foto onscherp worden door beweging van de camera zelf. Om die beweging uit te bannen neemt men vaak als regel dat de sluitertijd minstens de brandpuntsafstand van het objectief moet zijn. Dus bij een brandpuntsafstand van 50mm moet de sluitertijd 1-50 seconden zijn en bij een afstand van 200mm moet hij dan 1-200 seconde zijn. Om een bewegend onderwerp goed``bevroren` vast te leggen is een sluitertijd van 2x de brandpuntsafstand aan te raden dus bij 200mm een sluitertijd van 1-400 seconde.

SM (SmartMedia)
Wat is een SM kaart? Type geheugenkaart dat tegenwoordig bijna niet meer gebruikt wordt. De maximale capaciteit van een SM-Card gaat tot 128mb. Voor de huidige generatie digitale camera`s is die capaciteit niet meer toereikend.

TIFF
Waarvoor staan de letters TIFF? TIFF staat voor Tagged Image File Format. Dit is een gecomprimeerd beeldformaat waarmee foto`s zonder kwaliteitsverlies worden opgeslagen. Nadeel is de grotere bestandsgrootte dan JPEG, die echter wel kwaliteitsverlies kan opleveren.

Tripod (driepootstatief)
Wat is een tripod? Dit statief is het bekendste type en geschikt voor allerlei toepassingen. Het is de ideale oplossing voor foto`s zonder bewegingsonscherpte. Deze statieven zijn vaak wel groot en zwaar maar zijn hun gewicht dubbel en dwars waard bij het maken van foto`s bij mindere lichtomstandigheden. Het beste kunt u het grootste en zwaarste statief kopen dat u zich kunt veroorloven. Hoe groter en zwaarder een statief, des te stabieler hij is. Als u met langere sluitertijden werkt dan zullen uw foto`s met een zwaarder statief beter zijn aangezien het statief minder gevoelig is voor wind, een stootje etc. Bij een driepoot hoort natuurlijk ook een statiefkop. Deze zit vaak standaard op een statief maar ook kunt u een losse bijkopen. Statiefkoppen zijn er in verschillende soorten en maten. Je hebt de standaard statiefkoppen met verticale en horizontale verstelhendels voor statische objecten en statiefkoppen met kogelgewricht voor flexibele onderwerpen (bijvoorbeeld bij natuur en sportfotografie). Het belangrijkste voor een statiefkop is dat hij uw camera samen met uw zwaarste lens en een eventuele flitser goed moet kunnen dragen want anders heeft u het hele statief voor niets aangeschaft.

Tv (camera stand)
Waarvoor dient de stand Tv op mijn camera? Tv staat voor Time Value. Bij deze stand van de camera moet je zelf een sluitertijd instellen. Het diafragma (lensopening) wordt daar automatisch op aangepast.

USM (UltraSonic Motor)
Wat is USM? UltraSonic Motor, het snelle aandrijfmechanisme voor scherpstelling op Canon lenzen. Dit systeem is gebaseerd op ultrasone trillingen.

Vignettering
Wat is Vignettering? Donkere hoeken die soms te zien zijn op foto’s zijn meestal te wijten aan een te kleine zonnekap of het gebruik van extra voorzetfilters. Daardoor wordt het licht tegengehouden in de hoeken. Sommige zoomlenzen hebben in het groothoekbereik ook last van vignettering, daar is de rand van de lens de oorzaak.

VR (Vibration Reduction)
Wat is VR? In het objectief ingebouwde beeldstabilisator van het merk Nikon om (beperkte) trillingen weg te werken.

WYSIWYG
Waarvoor staan de letters WYSIWYG? WYSIWYG is een engelse afkorting en staat voor What You See Is What You Get. Hiermee geeft men aan dat een afbeelding of tekst zoals die op het computerscherm wordt weergegeven ook precies zo afgedrukt zal worden.

XD-Picture Card
Wat is een XD-Picture Card Een ultracompacte geheugenkaart met hoge lees en schrijf snelheid. De kaarten verbruiken tevens zeer weinig stroom zodat de batterijen van de digitale camera langer mee gaan.