Kopie van `Aardrijkskunde: Spanje`

De woordenlijst staat niet (meer) online. U ziet hieronder een kopie van de informatie. Het kan zijn dat de informatie niet meer up-to-date is. Wees dus kritisch bij het beoordelen van de waarde ervan.


Aardrijkskunde: Spanje
Categorie: Aardrijkskunde > Spanje
Datum & Land: 15/02/2007, NL
Woorden: 31


Absenteïsme
jij kunt even absent van school zijn, in Spanje wonen de meeste grootgrondbezitters het grootste deel van het jaar niet op hun bedrijf, maar in een prachtig huis aan de kust of in Madrid.

Andalusië
is dat enige deel van Spanje, waar je volgens de minister veel meer van moet weten dan andere delen en dan vooral de laatste ontwikkelingen. Denk dan vooral aan: 1. Mechanisatie van de haciënda’s, dus meer citrusvruchten (die zijn veel water en arbeidskrachten nodig à illegale Marokkanen) 2. Veel geld naar irrigatiewerken (veel stuwdammen in het gebergte= S…N…. en meer tuinbouw = meer arbeidskrachten, dit zijn….) 3. Minder olijven maar meer zonnebloemen (de olie hiervan is …goedkoper dan de olijfolie) 4. Meer toeristen naar de oude moorse steden (Cordoba, Sevilla en Granada) en de (bier) stranden. 5. Autonome regio, beroemd om zijn flamencodans en –muziek. 6. Veel technopolen en dus betere infrastructuur.

Autonome gebieden
gebieden die zich onderscheiden met een eigen taal en cultuur en met een beperkte graad van zelfstandigheid (let op: 1 v-d 10 speciale termen).

Barcelona
is de enige stad van Spanje, waar je volgens de minister meer van moet weten dan andere steden. Hij zal vooral vragen op het examen stellen over de stedelijke ontwikkelingen. Dus let vooral op: 1. 1992: Olympisch spelen, dus prachtige sportersdorp later omgetoverd tot luxe woonwijk op de helling van de Montjuich+ aanleg ringwegen + beter vliegveld etc. 2. Oude havenwijk zo herbouwd dat Barcelona weer ‘zeezicht ’kreeg en deze miljoenenstad een eigen strand. 3. Gaudi (die gekke, geniale architect) leefde van 1852-1926. Dus zijn beroemde bouwwerken vind je ten Noorden van het oude stadsdeel. 4. Overschakeling van oude textielindustrie naar de auto-industrie (Seat + Nissan)en hightech-industrie.

Bekken
is een relatief laag gebied, dus op het land stroomt er meestal een rivier door en hopen er zich allemaal sedimenten op uit de omringende bergen. Voor Spanje moet je 2 bekkens kennen: Ebro en Guadalquiver.

ETA
terreurbeweging die probeert van Baskenland een eigen staat te maken. (Let op: 1 v-d 10 speciale termen.)

Haciënda
zeer groot landbouwbedrijf. Groot in oppervlakte en niet in opbrengst: grote delen ervan liet men braak liggen om er met de rijke vriendjes op te jagen. Vooral in Andalusië en Extramadura.

Hightech industrie
je moet denken aan industrieën die laptops en gsm’s ontwikkelen. Zijn net zo verplaatsbaar als hun producten, maar zoeken meestal gebieden op met een aangenaam klimaat voor de hoogopgeleide werknemers. Dus o.a. natuurlijk….Barcelona (let op: 1v-d 10 speciale termen).

Hooggebergte klimaat
klimaat boven de 1500 meter dus `s winters lekker koud + sneeuw om te skieën en zomers ook fris want de temperatuur daalt met de hoogte. Verder veel extreme dingen: harde winden, enorme erosie (geen planten om het tegen te houden), onweersbuien, dus hooggebergte wandelaars zijn geharde mensen.

Huerta
tuinbouwgebied in de kustvlakte. Zeer intensief, dus veel water nodig dus irrigatie (let op: 1v-d 10 speciale termen)

Jong gebergte
geologisch jong = nog niet zolang geleden ontstaan = 50.000.000 jaar geleden!!!, maar daardoor nog niet erg afgeslepen door erosie. Dus hoge en steile pieken en onbegroeid (dus denk maar niet aan de piek v-d kerstboom). Spaanse voorbeelden: Pyreneeën en Sierra Nevada.

Landklimaat
de verschillen tussen de winter- en zomertemperaturen zijn groter dan bij een zeeklimaat (natuurlijk door het ontbreken van zee-invloeden). Door de droogte in de zomer groot gevaar voor bosbranden en door de zeer hoge temperatuur in de voormiddag: siesta.

Latifundia
zie haciënda.

Meseta
mesa =tafel in het Spaans, dus bij meseta moet je denken als een landschap als een tafelblad, hoog en vlak. In de geografie heet dit een hoogvlakte. In Spanje: het centrale deel van N en W Spanje. Het tafelblad bestaat hier uit keiharde graniet. (Let op : 1v-d 10 speciale termen.)

Middellands Zeeklimaat
droge, warme zomers (bosbranden) en vochtige en milde winters (goed voor onze ouderen). Bijnaam: sub-tropen.

Minifundia
kleine ( < 10 ha) boerenbedrijven. Wij zouden zeggen: keuterboeren.

Moren
moslims uit Noord Afrika die Spanje overheersten van 800 – 1300. Invloeden nog altijd te vinden, vooral in het zuidoosten (stedenbouw, bouwwerken, irrigatiesystemen, enz.)

Noria
ouderwetse manier om water uit een put te halen.

Oud gebergte
geologisch oud = 400.000.000 jaar geleden, dus door erosie en verwering sterk afgeslepen. Daardoor niet steil (glooiend) en niet hoog (vaak tussen de 500 en 1500 meter = middelgebergte). Spaans voorbeeld: Kastiliaans Scheidingsgebergte.

Reconquista
herovering van Spanjaarden (Christenen) op de Moorse (islamitische) gebieden.

Regionale autonomie
bepaalde regio’s ( 4= Andalusië, Baskenland, Galicië en Catalonië) zijn economisch en politiek redelijk zelfstandig. (Let op: 1 v-d 10 speciale termen.)

Riakust
diepe inhammen, ontstaan doordat rivierdalen ‘verdronken’ zijn door de zeespiegelstijging. Ideaal voor ontstaan van havens. (La Coruña en Vigo.) In Spanje komen ze voor in Galicië = Noord West Spanje.

Sierra
Spaans voor bergketen. Dus Sierra Nevada= bergketen met sneeuwval (Let op : 1 v-d 10 speciale termen.)

Siësta
Spaans voor het hete middaguur + middagslaapje. Als het buitenshuis >40 graden C is kun je je hierbij wel iets voorstellen. Toch onder druk v-d EU (e-mail en andere computerverbindingen) kunnen ze de middagpauze niet meer te lang houden.

Technopool/park
modern en fraai ingericht terrein (park!) met veel hightech industrie, onderzoekscentra en vaak een universiteit. Veel geld van de overheid, bedoelt om juist dit gebied een trekpaardfunktie te geven (dit gebied moet de regio ontwikkelen, stimuleren). Het is natuurlijk afgekeken van het dal waar de computerindustrie is uitgevonden, USA: Siliconvalley. (Let op: 1 v-d 10 speciale termen.)

Torero
stierenvechter, die stier gefokt op een stierenhaciënda zo ‘sierlijk’ mogelijk probeert te doden. (Er is sinds kort ook een Nederlandse torero.)

Vega
vlak, bevloeid gebied langs een rivier. Dus meestal tuinbouw. Vega is een oud-moors woord en de moren wisten veel van irrigatie (let op: 1 v-d 10 speciale termen).

Verwoestijning
ontstaan van nieuwe woestijngebieden of door klimaatsverandering of door menselijke invloeden (ontbossing dus geen plantengroei à grotere erosie en meer wind) ZO Spanje is het enige deel van Europa waar we de dreiging van woestijnvorming kunnen waarnemen.

Verzilting
het zouter worden van water. Komt vooral voor in gebieden waar de verdamping groter is dan de neerslag (zoek in Spanje de gebieden op met <500 mm neerslag) of waar de irrigatie niet goed geregeld is (zie Ebro-dal).

Verzorgingsstaat
Spanje regelt en verzorgt met economische wetten de sociale voorzieningen voor heel Spanje (let op: 1v-d 10 speciale termen).

Zeeklimaat
geen grote temperatuurverschillen tussen de zomer en winter. Komt voor in geheel NW Spanje. De neerslag is daar (nog) hoger dan in Nederland (zoek op hoeveel).