Kopie van `Zonnestroompanelen in Nederland`

De woordenlijst staat niet (meer) online. U ziet hieronder een kopie van de informatie. Het kan zijn dat de informatie niet meer up-to-date is. Wees dus kritisch bij het beoordelen van de waarde ervan.


Zonnestroompanelen in Nederland
Categorie: Milieu > Zonnepanelen
Datum & Land: 15/02/2007, NL
Woorden: 34


Autonoom systeem
(standalone) - op zichzelf staand systeem bestaand uit zonnepanelen, regelunit en accu`s.

Azimuth
kompasrichting waarin een zonnepaneel wijst. Noord = 0 graden, Oost = 90 graden, Zuid = 180 graden, West = 270 graden.

Bewolking
ook bij bewolkt weer leveren zonnestroompanelen stroom (uiteraard minder dan bij volle zon).

CO2
kooldioxide, broeikasgas. 1 vierkante meter zonnepaneel scheelt de uitstoot van ongeveer 40 kilogram kooldioxide per jaar.

Efficiency
getal dat aangeeft hoeveel energie van de zonnestraling door een zonnepaneel in stroom wordt omgezet. De gangbare zonnepanelen hebben een efficiency van ongeveer 15%. De rest van de zonne-energie wordt (helaas) omgezet in warmte. Zonnepanelen kunnen dus behoorlijk heet worden.

Eilandbescherming
ingebouwde bescherming in een inverter (stroomomvormer) tegen externe stroomuitval - de inverter schakelt automatisch uit.

Elektriciteitsmeter
als uw panelen meer stroom produceren dan uw huishoudelijke apparaten verbruiken, dan loopt deze meter terug. Als uw huis een elektronische elektriciteitsmeter heeft, moet u een tweede meter aanvragen om de hoeveelheid teruggeleverde stroom te kunnen meten, of een meter met verschillende telwerken. Zie ook `metervervanging`.

EPA
(Energie Prestatie Advies) - onderzoek waarbij wordt bepaald hoe energiezuinig uw huis is en welke maatregelen u kunt nemen om uw huis energiezuiniger te maken.

Grid-connected
(netgekoppeld) - systeem gekoppeld via de bedrading van uw eigen huis aan het openbare elektriciteitsnet.

Inclinatie
hoek van zonnepanelen met de horizon.

Insolatie
hoeveelheid zonneschijn dat een bepaald gebied gedurende een vastgestelde tijd ontvangt.

Inverter
(stroomomvormer) electronica die de gelijkstroom die een zonnepaneel in principe produceert, omzet in 230V wisselstroom.

Island Protection
ingebouwde bescherming in een inverter (stroomomvormer) tegen externe stroomuitval - de inverter schakelt automatisch uit.

kW
kilowatt = 1000 watt - vermogenseenheid. 1000 kilowatt = 1 megawatt, 1000 megawatt = 1 gigawatt, 1000 gigawatt = 1 terawatt.

kWh
kilowattuur: arbeid die wordt verricht door een vermogen van 1000 Watt gedurende 1 uur te laten werken.

Levensduur
van zonnepanelen: geschat gemiddeld 25 jaar.

Metervervanging
is een truc van de netbeheerder als hij denkt dat u de zaak flest omdat u minder stroom dan het gemiddelde huishouden consumeert. Indien u een meter hebt met `wieltje` dat terugdraait (een z.g. ferrarismeter), én u hebt zonnepanelen, dan mag die meter van de wetgever gewoon blijven hangen tenzij hij echt stuk is. Moch hij vervangen moeten worden, vraag dan altijd een meter met terugleveringsmogelijkheid. De netbeheerder is dit wettelijk verplicht (daarom laat hij de oude ferrarismeter meestal hangen).

MPP-tracking
(Maximum Power Point Tracking) - een omvormer moet onder alle (licht)omstandigheden het maximale vermogen leveren dat hoort bij een bepaalde spanning die het paneel levert. De spanning is afhankelijk van de hoeveelhied licht die op het paneel valt.Het vermogen is het product van spanning en stroomsterkte, en dus hoort er bij een gegeven spanning ook een gegeven stroomsterkte. Je kunt in een grafiek deze twee grootheden tegen elkaar uitzetten. Bij elke spanning hoort een optimale stroomsterkte (maximum power point). In de omvormer zit elektronica die onder alle omstandigheden dit optimale punt opzoekt: MPP-tracking

Netgekoppeld
(grid-connected) - systeem gekoppeld via de bedrading van uw eigen huis aan het openbare elektriciteitsnet.

Opbrengstsimulator
- computerprogramma waarmee u van tevoren kunt uitrekenen hoeveel stroom uw geplande panelen zullen produceren. Zie www.ecn.nl/solar-yield- of PV
photovoltaisch.

Richting
(azimuth) - kompasrichting waarin een zonnepaneel wijst. Noord = 0 graden, Oost = 90 graden, Zuid = 180 graden, West = 270 graden.

Salderen
het gegeven dat de netbeheerder en de leverancier wettelijk verplicht is de aan het net onttrokken elektriciteit (`import`) te verrekenen met aan het net teruggeleverde elektriciteit (`export`). Men mag maximaal 300 kWh per jaar terugleveren.

Schoonmaken
hierover zijn de meningen verdeeld. Ik maak zelf 1x per jaar mijn zonnestroompanelen schoon met water-spons.

Seizoenen
zonnestroompanelen leveren de meeste stroom in de lente en zomer, en minder in de herfst en winter.

Sluipverbruik
verbruik van alle stand-by apparaten, transformatortjes, elektrische klokjes en detectors in-aan uw huis bij elkaar opgeteld. Dit kan aardig oplopen (per huishouden gemiddeld continu 25W ofwel 20 kWh per jaar)

Standalone
(autonoom) systeem - op zichzelf staand systeem bestaand uit zonnepanelen, regelunit en accu`s.

String
aantal in serie aan elkaar geschakelde zonnestroompanelen.

Stroomproductie meten
u meet de productie het nauwkeurigst met een
opbrengstmeter. Deze zijn duur. U kunt ook op een zonnige dag uw elektriciteitsmeter inspecteren. Stroomverbruik noteren helpt alleen als u al een tijd voordat u panelen aanschafte de stand van de elektriciteitsmeter regelmatig hebt genoteerd.

Winter
ook in de winter leveren zonnestroompanelen stroom. Als er maar iets van zon op schijnt, gaan ze al stroom produceren.

Wp
- Watt-piak - maximum theoretisch vermogen van een zonnepaneel (met een oppervlak van 1m2 en gemeten bij een temperatuur van 25 graden) en hiermee een standaardeenheid waarmee zonnepanelen op vermogen met elkaar worden vergeleken. In de praktijk haalt een zonnepaneel nooit 100% van het watt-piekvermogen. Meestal komt de maximale productie op 80% van het watt-peakvermogen uit.

Zonneboiler
installatie waarmee met behulp van zonlicht water wordt verwarmd.

Zonnecel
kleinste eenheid voor fotovoltaische stroomopwekking. Een zonnestroompaneel bestaat uit een aantal zonnecellen.

Zonnecollector
installatie die zonlicht in warmte omzet. Dit kan een solar cooker zijn (zonne-kookinstallatie) of een zonneboiler.