Kopie van `Zonnestroompanelen in Nederland`

De woordenlijst staat niet (meer) online. U ziet hieronder een kopie van de informatie. Het kan zijn dat de informatie niet meer up-to-date is. Wees dus kritisch bij het beoordelen van de waarde ervan.


Zonnestroompanelen in Nederland
Categorie: Milieu > Zonnepanelen
Datum & Land: 15/02/2007, NL
Woorden: 7


Azimuth
kompasrichting waarin een zonnepaneel wijst. Noord = 0 graden, Oost = 90 graden, Zuid = 180 graden, West = 270 graden.

Efficiency
getal dat aangeeft hoeveel energie van de zonnestraling door een zonnepaneel in stroom wordt omgezet. De gangbare zonnepanelen hebben een efficiency van ongeveer 15%. De rest van de zonne-energie wordt (helaas) omgezet in warmte. Zonnepanelen kunnen dus behoorlijk heet worden.

EPA
(Energie Prestatie Advies) - onderzoek waarbij wordt bepaald hoe energiezuinig uw huis is en welke maatregelen u kunt nemen om uw huis energiezuiniger te maken.

Island Protection
ingebouwde bescherming in een inverter (stroomomvormer) tegen externe stroomuitval - de inverter schakelt automatisch uit.

MPP-tracking
(Maximum Power Point Tracking) - een omvormer moet onder alle (licht)omstandigheden het maximale vermogen leveren dat hoort bij een bepaalde spanning die het paneel levert. De spanning is afhankelijk van de hoeveelhied licht die op het paneel valt.Het vermogen is het product van spanning en stroomsterkte, en dus hoort er bij een gegeven spanning ook een gegeven stroomsterkte. Je kunt in een grafiek deze twee grootheden tegen elkaar uitzetten. Bij elke spanning hoort een optimale stroomsterkte (maximum power point). In de omvormer zit elektronica die onder alle omstandigheden dit optimale punt opzoekt: MPP-tracking

PV
photovoltaisch.

Wp
- Watt-piak - maximum theoretisch vermogen van een zonnepaneel (met een oppervlak van 1m2 en gemeten bij een temperatuur van 25 graden) en hiermee een standaardeenheid waarmee zonnepanelen op vermogen met elkaar worden vergeleken. In de praktijk haalt een zonnepaneel nooit 100% van het watt-piekvermogen. Meestal komt de maximale productie op 80% van het watt-peakvermogen uit.