Kopie van `Zij kozen voor verzet`

De woordenlijst staat niet (meer) online. U ziet hieronder een kopie van de informatie. Het kan zijn dat de informatie niet meer up-to-date is. Wees dus kritisch bij het beoordelen van de waarde ervan.


Zij kozen voor verzet
Categorie: Geschiedenis en volkskunde > Oorlog
Datum & Land: 15/02/2007, NL
Woorden: 14


Anti-semitisme
racisme gericht tegen joden; jodenhaat. De (Duitse) nazi’s beschouwden de joden als een minderwaardig ras en behandelden hen daarom heel slecht. Zij gingen zelfs zover dat zij in 1942 besloten hen allemaal te doden.

Atlantikwall
Een lange lijn van verdedigingswerken, vooral bunkers, die zich uitstrekte langs de kusten van de Atlantische Oceaan en de Noordzee. Deze verdedigingslinie liep van het noorden van Noorwegen tot aan het zuiden van West-Frankrijk. Op 6 juni 1944 werd de aanval van de geallieerden (Engelsen, Amerikanen en hun bondgenoten) op de Atlantikwall in Normandië (Frankrijk) geopend. Over deze Atlantikwall zijn veel interessante websites gemaakt; klik hier en hier om er een paar te bekijken.

Bunker
Zwaar betonnen bouwwerk dat de verdedigers moet beschermen tegen aanvallers, vaak voorzien van een kanon en/of mitrailleurs. In Nederland zijn de bunkers van de Tweede Wereldoorlog vooral in het duingebied te vinden. Zij maakten daar deel uit van de Atlantikwall. Over deze Atlantikwall zijn veel interessante websites gemaakt; klik hier en hier om er een paar te bekijken.

Censuur
Toezicht op kranten, tijdschriften, boeken, radio, toneel en film. De Duitsers straften mensen die zich niet aan de voorschriften hielden door bijvoorbeeld iets vervelends te schrijven over de Duitsers of de NSB.

CS-6
Verzetsgroep die allerlei vormen van verzet pleegde, o.a. geweld tegen mensen die samenwerkten met de Duitsers. Tot deze groep behoorden o.a. Jan Karel Boissevain, Gideon Willem Boissevain, Reina Prinsen Geerligs, Leo Frijda, Hans Katan, Pam Pooters en Jan Verleun.

Evacueren
Uit een bepaald gebied wegsturen en op een andere plaats laten wonen. De Duitsers hadden bijvoorbeeld het grootste deel van de bevolking van Zandvoort geëvacueerd, omdat zij verdedigingswerken wilden aanleggen in de kuststrook. Zie ook: Atlantikwall.

Februaristaking
Staking die op 25 februari 1941 uitbrak in Amsterdam en die zich uitbreidde naar plaatsen in de wijde omgeving van deze stad. Fabrieken liepen leeg, winkels werden gesloten, in de havens lag het werk plat, trams en treinen reden niet meer. De staking was een protest tegen het nazi-optreden ten aanzien van joodse medemensen.

Fusilleren
Doodschieten als straf.

Hitler, Adolf
(1889-1945) Leider van de nationaal-socialisten die in 1933 in Duitsland aan de macht kwam. Vanaf 1934 werd Hitler ‘Führer’ (Leider) genoemd en kreeg hij definitief alle macht in handen. Zijn politieke tegenstanders werden vermoord of kwamen in de concentratiekampen terecht. Velen vluchtten naar het buitenland. Doelbewust stuurde hij op oorlog aan.

Illegaal
Tegen de door de Duitse bezetters gemaakte wetten ingaand, verboden door de Duitse regering van Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog.

NSB
Nationaal Socialistische Beweging. Politieke partij die zich geen partij wilde noemen, omdat zij een hekel had aan partijen en democratie. Leider Mussert. De leden van de NSB hadden in het algemeen grote bewondering voor Adolf Hitler.

SDAP
Sociaal-Democratische Arbeiders Partij. De SDAP wilde het leven van de arbeiders verbeteren door te zorgen voor bepaalde wetten, zoals een door de staat betaald pensioen. Vlak voor de oorlog kwamen leden van de SDAP voor het eerst als ministers in de regering. Door veel stemmen te winnen bij de verkiezingen hoopten zij steeds meer invloed te krijgen. De Duitsers verboden echter alle politieke partijen en stonden alleen de NSB toe.

Sicherheitsdienst (SD)
Organisatie die tegenstanders van de nazi’s opspoorde en uitschakelde. Bij het verhoren van gevangengenomen personen werd er door de SD vaak gemarteld.

Vrijwilligerslegioen Nederland
In juli 1941 opgericht legeronderdeel van de Waffen-SS waarvoor Nederlanders die wilden vechten voor de Duitsers zich konden aanmelden. Dit werd door de `goede` Nederlanders als een heel ernstige vorm van landverraad gezien.