Kopie van `F1 Journaal`

De woordenlijst staat niet (meer) online. U ziet hieronder een kopie van de informatie. Het kan zijn dat de informatie niet meer up-to-date is. Wees dus kritisch bij het beoordelen van de waarde ervan.


F1 Journaal
Categorie: Sport, welzijn en vrije tijd > Formule 1
Datum & Land: 15/02/2007, BE
Woorden: 9


Apex
De apex is het punt waar de ideale lijn de binnenkant van de bocht raakt.

Aquaplaning
Een wagen heeft aquaplaning wanneer er tussen de band en het asfalt een waterfilter ontstaat. Hierdoor heeft geen enkel punt van de band nog contact met de baan. De wagen kan beginnen glijden en als piloot kan je hier weinig aan doen.

Full Wets
Full wets of regenbanden worden gebruikt als het regent. Als het stortregent,kan men overschakelen op monsoonbanden, maar dit moet de raceleiding op voorhand beslissen.

GPDA
De Grand Prix Drivers Association is een afvaardiging van de F1-piloten. Mark Webber, Michael Schumacher en Jarno Trulli zetelen hier momenteel in. Als men de raad van de piloten inroept, zal men de mening van de GPDA raadplegen.

Gurney-flap:
Dunne strip, aan de bovenzijde over de breedte van de vleugel loodrecht op het vleugeloppervlak gemonteerd en dient om de hoeveelheid geproduceerde neerwaartse druk te verhogen

Ideale lijn
De ideale lijn is de lijn die de piloten zullen volgen om op de snelst mogelijke manier een ronde over het circuit af te leggen. Deze lijn maakt een compromis tussen de kortste weg en een maximale snelheid.

Oefensessie
Tijdens elke Grand Prix zijn er vier oefensessies, twee op vrijdag (donderdag in Monaco) en twee op zaterdag. In deze sessies kunnen de teams testen om de correcte afstelling en bandenkeuze te bepalen.

Overstuur (oversteer)
Een bolide kent overstuur in een bocht als de achtertrein minder grip heeft in vergelijking met de voortrein. De achterkant neigt dan rechtdoor te gaan, terwijl de voortrein de bocht normaal neemt. M.a.w. de achterkant van de wagen breekt uit.

Wheelspin
Wheelspin ontstaat als de achterwielen geen tractie hebben. Ze draaien wel, maar deze beweging wordt niet (of toch minder dan normaal) overgedragen op het asfalt. Bij de start heeft dit als effect dat de wagen minder snel van zijn startpositie zal vertrekken.