Kopie van `Elektrozine - Woorden verklard`

De woordenlijst staat niet (meer) online. U ziet hieronder een kopie van de informatie. Het kan zijn dat de informatie niet meer up-to-date is. Wees dus kritisch bij het beoordelen van de waarde ervan.


Elektrozine - Woorden verklard
Categorie: Elektrotechniek en Elektronica > Electronica
Datum & Land: 15/02/2007, BE
Woorden: 347


Akoestiek
De wijze waarop het geluid zich door een ruimte verspreidt of voortplant.

Akoestische lens
Onderdeel van hoofdtelefoons dat het geluid op één punt concentreert. Verbetert het rendement van de luidsprekerelementen en beperkt geluidslekkage tot een minimum (Bron: Philips).

aktivKat
Filtert alle dampen in de oven. Zo worden onaangename geurtjes beperkt en vetafzetting op het keukenmeubilair vermeden (Bron: Siemens).

AMDC
Advanced Monitor Deflection control. Circuit bij monitoren voor het snel en stabiel omschakelen van resoluties en frequenties zonder storende vervorming.

Amplifier
Vermogensversterker die via de voorversterkeruitgang van een autoradio gestuurd wordt. Vooral de lagere tonen krijgen daardoor een betere muziekklank en dynamiek (Bron: Blaupunkt).

AMR
Audio Modem Riser. Deze chip integreert functies als geluid en modem in de elektronica van het moederbord.

Apogeum
Na de lancering komt een satelliet in een zo gunstig mogelijk ellipsvormige (GTO) baan. De ellipsvormige baan heeft als hoogste punt (het Apogeum) zo`n 36000 km. De snelheid van de Satelliet heeft op dit punt een snelheid van 1597 m-sec. Daarna wordt hij weer door de aarde aangetrokken en komt op het PERIGEUM (het punt van de ellipsvormige baan dat het dichtst bij de aarde ligt met z`n 400 km).

APS-camera
APS staat voor Advanced Photo Systems. Dit type van fototoestel heeft de mogelijkheid om drie verschillende formaten (van foto) op eenzelfde filmrol te plaatsen. je moet wel een APS-rolletje aanschaffen.

AQUA-SPAR
Bezuinigt op de kosten. De wastrommel met schoepen aan de buitenkant en de asymmetrische meenemers met sproeiopeningen binnenin zorgt voor een snelle en efficiënte bevochtiging van het linnen (Bron: Bosch).

AquaMix
Automatische regeling van de hardheidsgraad van het water bij Bosch vaatwassers. Zo wordt het glas niet aangevreten.

Aquamove
Whirlpool wasmachine-systeem dat ervoor zorgt dat het linnen voortdurend besproeid en zo grondig gewassen wordt.

Aquapulse
Intelligent elektronisch systeem dat wordt toegepast op Zanussi vaatwassers. Dit innoverende wassysteem is gebaseerd op de samenwerking tussen een lagedruksproeier en een krachtigere waterstraal. De lagedruksproeier weekt het vuil weg terwijl de hogedruk waterstraal het vuil afspoelt.

AquaSecure
Een exclusief veiligheidssysteem dat beschermt tegen overstromingen bij beschadiging van de watertoevoerslang.
Het werkt ook wanneer de wasmachine uitgeschakeld is (Bron: Bosch).

aquaSensor I
De klassieke aquaSensor I controleert met een fotocel tijdens de voorspoelgang automatisch de graad en de aard van vervuiling in het water. Daarna wordt beslist hoeveel vers water er aangevoerd moet worden (Bron: Siemens). Zie aquaSensor II

aquaSensor II
Dit intelligent sensor-systeem bewaakt regelmatig de troebelheid van het water met twee lichtsensoren en regelt op basis daarvan niet alleen de reinigingstemperatuur, maar ook de dosering en het tijdstip waarop vers water wordt toegevoerd. En dit verschillende keren tijdens het vaatwasproces (Bron: Siemens).

AquaVario
Speciale sproeistraal onder lage druk die ervoor zorgt dat het nu ook mogelijk is om fijn glaswerk en porselein in de vaatwas te steken. Voor de afwas van vuile kookpotten- en pannen gebruikt de sproeistraal een hogere druk (Bron: Bosch).

AS-motor
Met zijn topvermogen van 1.600 t-min. vormt deze nieuwe, asynchrone motor een waar krachtpakket. En toch werkt deze krachtpatser in de WFR 3231 heel zacht, waardoor de machine de vermelding “Super Silence” kreeg. De nieuwe AS-motor is bovendien zo betrouwbaar, dat Bosch u er 10 jaar waarborg bovenop geeft (Bron: Bosch).

ASL
Automatic Sound Leveliser. Compenseert extern geluid en maakt gebruik van signal processing om intern volume en equalizing automatisch te regelen.

Aspect ratio
De verhouding tussen de breedte en de hoogte van een televisie- of bioscoopscherm. `Oudere` televisies hebben een 4:3 scherm. Dit komt neer op 4 eenheden in de breedte en 3 eenheden in de hoogte. Breedbeeld televisies hebben een 16:9 scherm. Dit soort schermen zijn een industrieel compromis tussen de 4:3 en de 21:9 verhouding die gebruikt wordt in bioscopen.

Aston seca ci-module
smartcard in kan worden gestoken. Aston heeft deze SECA-module ontwikkeld. SECA heeft de Mediaguard coderingen ontwikkeld die o.a. bij Canal+ wordt gebruikt.

Astra
Inmiddels een 7-tal satellieten geparkeerd op 19.2 gr Oost. Eigendom van de S.E.S uit Luxemburg.
Het 2e geostationaire slot van Astra is op 28.2 gr Oost.

Astraschotel
Een oude benaming die men vroeger gaf aan een vast opgestelde -vaak met een doorsnede van 60 of 80 cm schotel, die op 19.2 gr Oost was uitgericht. Omdat de Astra de eerste was die meerdere (mediumpower) satellieten op dit slot parkeerden, kon er met 1 vaste schotel relatief veel zenders ontvangen worden. Met de kreet Astraschotel vlogen toen de ~setjes over de toonbank.

ATRAC3
ATRAC3 is de afkorting van Adaptive Transform Acoustic Coding3. Dit is een techniek voor audiocompressie die voldoet aan de vraag naar een hoge Geluidskwaliteit en hoge compressiewaarden. De compressiewaarde van ATRAC3 is tweemaal zo groot als die van de Mini Disc, wat resulteert in een verbeterde gegevenscapaciteit voor het medium.

ATSC
Advanced Television Systems Committee. Orgaan in de Verenigde Staten dat verantwoordelijk is voor de ontwikkeling en promotie van digitale en HDTV standaarden, die door de meeste landen ter wereld worden overgenomen.

AVC
Advanced Video Codec. Reduceert de benodigde bandbreedte bij televisie-uitzendingen.AVI
Audio Video Interleave. Dit is het bestandsformaat van videos die afspelen met behulp van Windows Media Player. Kan trouwens nu ook op andere mediaspelers afgespeeld worden.

AVL
Automatic Volume Leveller. Automatische volumeregelaar bij televisie. Verhindert bij ontvangst van verschillende programma`s een ongewenste versterking van het geluidsvolume.

B.E.S.T.-beeldsysteem
Biconditional Equalised Signal Tracking. Oordeelt automatisch over de staat van de videoknoppen en kalibreert de bandkwaliteit om de best mogelijke prestaties met elk bandtype te bekomen (Bron: JVC).

BBE Digital
Vertraagt lagere frequenties sterker en versterkt hoge frequenties lichtjes zodat de natuurlijke klank wordt hersteld. Bovendien regelt BBE de amplitudeverhouding tussen de middelhoge en hoge frequentieband. Hierdoor wordt de helderheid van het oorspronkelijke geluid hersteld (Bron: Pioneer).

BBE Sound System
Compenseert de vervorming die optreedt als de geluidsgolven door de luidspreker gaan en stuurt het gecorrigeerde signaal dan naar de luidspreker. De weergave van live muziek is beter en dynamischer, en de dialogen worden duidelijker (Bron: JVC).

BMC Base
Alleen een solide basis garandeert een veilige en nauwkeurige disc aflezing. De BMC Base voor mecha decks zorgt vooreen nauwkeurige aflezing van de disc dankzij z`n resonantie-dempende materiaal. Externe vibraties worden efficiënt geminimaliseerd.

BNC
Professionele aansluiting voor video-overdracht gebruikt bij coaxiale kabels. Deze connector ontvangt alle informatie over RGB (rood, groen en blauw), Horizontale-Sync en Verticale Sync en composiet video.

BPS
Bits per seconde.

BSM
Best Station Memory. (Autoradio`s). Een reeks zenders van een bepaalde streek kan in een aparte geheugenband worden bewaard. Vooral nuttig voor reizen naar het buitenland.

BSM
Best Station Memory. Een reeks zenders van een bepaalde streek kan in een aparte geheugenband worden bewaard.

BTB
Bass Treble Boost. Met een druk op een toets kan worden omgeschakeld tussen 3 vooringestelde equalizingcurves om lage en hoge tonen te versterken (Bron: Pioneer).

CC-convertor
Compression Compensative-convertor. Biedt exclusieve algoritmes om verloren signalen te herstellen op basis van de opgenomen digitale signalen van hoorbare frequenties, die eigenlijk oorspronkelijk moesten worden opgenomen. Hij biedt ook een grotere analoge bandbreedte tot meer dan 20 kHz. De alogritmes worden gecontroleerd door technici en musici op hun muzikale geldigheid (Bron: JVC).

CC-DAC
Continuous Calibration Digital-to-Analogue Conversion. Ook: ‘Bitcheck’. Techniek die de vervorming voor overspraak voorkomt, met als resultaat een betere geluidsweergave.

CCAW spreekstoel
Copper-Clad Aluminium Wire spreekstoel. Aluminiumdraad is lichter dan de gebruikelijke koperdraad. Voor een spreekstoel kan dikkere draad worden gebruikt voor een hoger ingangsvermogen en een betere bass-weergave. De koperbekleding garandeert een betrouwbare soldering en een ruim frequentiebereik (Bron: Pioneer).

CCD
Charge Coupled Device.
Dit is de beeldchip die wordt gebruikt in digitale camera`s. Daardoor wordt het invallende licht naar elektronische informatie omgezet.

CD Sync
Methode voor het starten van een cassetteopname tegelijk met de start van het afspelen van een cd. Het cassettedeck wordt enige seconden voor de cd gestart, zodat de opname na de inloopband begint.

CD-R software
Structurerende software voor cd-recorders die data volgens cd-rom specificaties wegschrijft.

CD-R-DA
Beschrijfbare cd voor hifi cd-recorders.

Cd-recorder
Apparaat om in combinatie met hifi-apparatuur eigen complete cd’s of compilaties op cd digitaal op te nemen.

CD-Rewritable compatible
Om u maximale keus en veel comfort te bieden, beschikken veel cd-spelers nu al over de mogelijkheid alle soorten cd’s af te spelen.

CD-Rewriter
Cd-recorder voor pc met de mogelijkheid cd-rom`s op te nemen, te wissen en opnieuw te schrijven.

Cd-rom
Compact Disc Read-Only Memory. Algemeen aanvaarde cd-norm met een capaciteit van ruim 600Mb aan informatie waaronder beeld en tekst.

Cd-RW
Beschrijfbare en weer wisbare cd voor cd-recorders.

CD-Text
Mogelijkheid voor het weergeven van tekstinformatie in het display van cd-spelers-recorders (beschikbaar op een aantal cd`s).

CDMA
Code Division Multiple Access. Een concurrerend systeem voor GSM, dat vooral groot is in de VS.

CFK-/HFK-vrij
Door het ontbreken van deze gassen in koelkasten en-of diepvriezers wordt het milieu beter beschermd.

CFL-display
Cold Cathode Fluorescent Light. Display gebruikt bij Panasonic autoradio`s met een achtergrondverlichting die 10 maal helderder is dan de gebruikelijke schermpjes. Helderheid van 300 kaarsen-m². De programma-inhoud en de functiemodus zijn daardoor duidelijk leesbaar.

CGMS
Copy Generation Management System. Belet dat er digitale kopieën van DVD-films gemaakt worden.

Class H+
Talrijke versterkers in de hifi-onderdelen van Technics beschikken over een eindtrap met een Class H+ schakeling. Die maakt een betere klankkwaliteit mogelijk, speciaal bij hoge impulsen en dynamische passages, zoals bv. bij home cinema.
(Bron: Technics)

Class-D versterkers
Verbruiken minder stroom en produceren minder warmte, terwijl 67% van de energie wordt omgezet in een uitgangssignaal. Dit digitale signaal wordt gefilterd door een laagdoorlaatfilter. Het eindresultaat is vervormingsvrij en helder geluid (Bron: Pioneer).

Clean Oil System
Afneembare roosterfilter gevestigd onder het verwarmingselement zorgt voor propere en gezonde olie in één handgebaar (Bron: Tefal).

Clean stream filter
Synoniem van air-clean filter. Deze filter voor stofzuigers is uitgerust met een actieve koolstoffilter waardoor onaangename luchtjes (bijvoorbeeld haar voor huisdieren) niet kunnen ontsnappen.

Clear Voice
Verhoogt de opnamekwaliteit van het frequentiebereik van stemmen waardoor de helderst mogelijke weergave wordt bereikt (Bron: Sony).

Click Jog Shuttle
Eenvoudige bediening van de diverse weergave-functies (fast forward-backward, slow motion, beeld-voor-beeld). Het bladeren door de On Screen menu`s is met de Click Jog Shuttie net zo
eenvoudig als het bedienen van de muis van uw PC.

Click System®
Het Click System is een door FRITEL gepatenteerd systeem met zowel een technisch als een esthetisch voordeel. Technisch kan middels dit systeem een Koude Zone friteuse perfect afgedicht worden, zodat er geen vuil meer aan de weerstand kan. Daarenboven maakt dit de combinatie tussen Koude Zone friteuse en filterfriteuse mogelijk. Esthetisch biedt dit systeem het voordeel dat de weerstand onzichtbaar wordt (Bron: FRITEL – van RATINGEN).

CLIP
Calling Line Indentification Presentation. Telefoonnummerweergave: het nummer van de beller verschijnt op een display van het toestel van de ontvanger.

Clipboard
Bij toestellen met twee tuners zorgt de clipboard-functie ervoor dat het beeld in tweeën gesplits kan worden. Op de rechterzijde wordt het beeld bevroren en op de linkerzijde speelt het programma gewoon door. Ideaal voor het maken van een notitie (Bron: Sony).

Clipping
Het in elkaar klappen van de spanning, omdat de versterker niet genoeg spanning kan leveren. Dit leidt tot een sterke en hoorbare vervorming, namelijk clipping.

CLIR
Calling Line Identification Restriction. Deze functie zorgt ervoor dat mensen jouw nummer niet op het display van hun toestel te zien krijgen. Tijdelijk of permanent bruikbaar.

CLP
Connected Line Presentation. Icoon op het scherm van de mobiele telefoon dat aangeeft dat de telefoon in verbinding staat.

CPU
Central Processing Unit. Dit is het hart van de computer. Deze bestaat uit twee delen: de processorkern en het input-output-deel (I-O). De processor doet niks anders dan alsmaar berekeningen maken, terwijl de I-O communiceert met de overige onderdelen van de computer.

CS² Crystal Sound System
Deze audiotechnologie van Philips verbetert de geluidskwaliteit van DECT-telefoons.

CT
Cordless Telephony, ofwel draadloze telefonie.

CTI
ColorTransient Improvement. Techniek in Philips televisies die bijdraagt tot tot scherpere contouren in bewegende kleurenbeelden.

Custom Fit
Compact luidsprekerontwerp met universeel montageframe dat het mogelijk maakt de speaker rechtstreeks in bestaande speakeropeningen van de meeste automerken te monteren zonder dat er gaten hoeven te worden geboord (Bron: Sony).

Customax
Aanpassing van de beeldparameters bij monitoren met behulp an computer en muis. Daardoor is het met de hand bijstellen van het beeld overbodig.

DC-techniek
De door Canton ontwikkelde Displacement Control-techniek verhindert dat het membraan van de basluidsprekers bij lage tonen ongecontroleerd uitwijkt. Hiervoor onderdrukt zij subsonische (dus niet hoorbare) trillingen en laat de bassen tegelijkertijd merkbaar krachtiger en preciezer klinken.

DCC
Digital Compact Cassette. Systeem met digitale audiocassettes, ontwikkeld door Philips. Nooit een succes geworden.

DCI
Digital Constant Image. Bij LCD-toestellen zorgt DCI voor een beeldweergave zonder filkkeren door alleen de pixels te wijzigen die daarwerkelijk in het beeld veranderen.

DCPS
Digital Copy Protection System. Beveiliging tegen het illegaal kopiëren over een digitale link als FireWire.

DDC
Display Data Channel. Communicatiekanaal voor monitoren en computers dat de monitorbesturing automatisch configureert.

DDC 1128
Standaard voor de overdracht van stuursignalen tussen een pc en een monitor. Maakt eenvoudige Plug & Play-installatie mogelijk.

DDR-RAM
DDR RAM staat voor Double Data Rate RAM. Het is een revolutionair soort geheugen dat de snelheid van ingewikkelde grafische operaties versnelt en een hogere bandbreedte bereikt. Bij dit type geheugen wordt per klokslag tweemaal zoveel data verwerkt, waardoor dit geheugen bij een bussnelheid van 133 MHz eigenlijk 266MHz wordt.

DLP
Digital Light Processing. Deze projectietechnologie maakt gebruik van de Digital Micromirror Device van Texas Instruments. De chip is opgebouwd uit een aantal spiegeltjes die bestuurd worden door een geïntegreerd circuit.

DMS
”Disc Management System”
Mogelijkheid tot aansluiting en regeling van een Blaupunkt CD-wisselaar via het bedieningspaneel van de autoradio.

DNC
Tijdens het rijden analyseert een signaalprocessor via een meetmicrofoon het spectrum van de de rijgeluiden (stoorsignaal) dat de muziekweergave (muzieksignaal) overdekt, in het bijzonder in de lage frequenties. Dit probleem wordt gecompenseerd door een gerichte versterking van het audiosignaal in de overeenstemmende frequenties. Zo blijven dankzij DNC de sonoriteit en de indruk van geluidssterkte constant, ongeacht de snelheid van het voertuig en de aard van de bereden baan: een geluidsmaskering die niet kan worden bereikt met een conventionele breedband-volumeregeling (Bron: Blaupunkt).

DNR
Digital Noise Reduction. Digitale onderdrukking van ruis bij zwakke tv-signalen.

DPC
Digital Pitch Control. Je kan de afspeelsnelheid van de voice recorder regelen zonder dat de toonhoogte verandert(Bron: Sony).

DPI
Dots per inch. Maat om het aantal beeldpunten per inch uit te drukken. Hoe hoger dit getal, hoe kwalitatief beter een beeld is.

DPOF
Digital Printing Order Format. Digitaal afdrukformaat voor digitale fotocamera`s of camcorders (met fotomogelijkheden). Foto-opnames kunnen bijvoorbeeld direct vanaf digitale camera`s worden afgedrukt.

DQR
Digital Quality Reception. Techniek voor digitale signaalverwerking in tuners waardoor de ontvangst van het afgestemde station niet gestoord kan worden door andere stations.

DTS
Digital Theatre Sound. DTS is de geluidstechniek die in bioscopen het meest wordt gebruikt. Tegenwoordig worden de meeste surround-soundfilms uitgebracht in Dolby Digital en-of DTS. De datasnelheid is vele malen hoger in vergelijking tot Dolby(R) Digital of MPEG2, zodat u zeker kunt zijn van de hoogste geluidskwaliteit voor uw thuisbioscoop.

DTS 96/24
Creëert maximaal 5.1 discrete kanalen met een zeer hoge geluidskwaliteit dankzij een hoge verwerkingssnelheid van 96KHz-24 bit (Bron: Sony).

DTS ES
Een geluidssysteem voor bioscopen dat een extra surround-middenkanaal combineert met surround-links en surround-rechts. Het extra kanaal zorgt ervoor dat het geluid beter gestuurd en geplaatst wordt binnen het geluidsveld achter.

DTS NEO:6
Dit analoge decodeerformaat maakt deel uit van DTS ES decoders. Er wordt een 6.1-kanaals surround-mix geproduceerd op basis van gewone stereobronnen. Alle kanalen zijn full-range, met een frequentiebereik van 20 Hz tot 20 kHz.

DTS-ES Matrix 6.1
In het Matrix 6.1-formaat is het toegevoegde SB-kanaal matrix-gecodeerd in het linker surround- en rechter surround-kanaal. Bij weergave worden de gecodeerde signalen gedecodeerd in afzonderlijke SL-, SR- en SB-kanalen. Dit maakt een surroundklank mogelijk die dicht aanleunt bij de kwaliteit die de makers beoogden.

DV
De professionele keuze in video-opnames. Digital Video verwijst naar het opnemen, manipuleren en opslaan van video in een digitaal formaat.

DV In/Out aansluiting
De DV In-Out is ontwikkeld voor digitale videorecorders. Gegevens van de DV-band kunnen in de vorm van een digitaal signaal worden verstuurd naar de aangesloten DV-apparatuur. Alle informatie wordt doorgegeven via een enkele kabel. Bij DV In-Out bestaan de gegevens niet alleen uit video-audio maar ook de index en gedubde audio kunnen worden gekopieerd door alleen een DV-kabel aan te sluiten. Dit maakt het aansluiten van kabels voor bewerken eenvoudiger.

DVB
Digital Video Broadcasting. Het digitaal uitzenden van radio, tv of data.

DVD audio
Digitaal audioformaat, gebaseerd op de lineaire PCM wereldstandaard. Met een sampling frequentie tot 192 kHz en 24-bit kwantisering voor meerkanaals weergave, levert DVD-audio een superbe geluidskwaliteit, die zelfs die van CD overtreft. De hoeveelheid opgeslagen informatie is 2x zo groot als die van een normale CD.

DVD geluidskwaliteit
Met het DVD Video formaat is het mogelijk diverse typen geluidssporen op te nemen. Behalve conventioneel stereo geluid zijn een groot aantal DVD Video discs voorzien van meerkanaals geluidssporen. Dit is uitermate geschikt voor 5.1 kanaals Digitale Surround systemen, waarmee een hoge kwaliteit filmgeluid met een indrukwekkend geluidsveld wordt bereikt; net als in de bioscoop.

DVD Video beeldkwaliteit
Dankzij het MPE2 compressiesysteem kan DVD bijna de beeidkwaliteit bereiken van het Digitai Video formaat D1 dat wordt gebruikt voor professionele video masters. DVD video heeft een horizontale beeldresolutie van ca. 500 TV lijnen In tegenstelling tot VHS met 250 lijnen, Video CD mey 250 lijnen en Laserdisc met 420 lijnen.

DVD Video Disc
DVD (Digital Versatile Disc). Een high density optische disc met een grote capaciteit voor de
opslag van data, beelden en geiuid. De opslagcapaciteit is 4, 7 GB voor een enkelzijdige, enkellaagse disc (bijna 7x de capaciteit van een conventionele Compact Disc).

DVD-Multi
DVD Multi is geen nieuw formaat, maar een reeks hardwarespecificaties, goedgekeurd door het DVD Forum, waaraan een DVD-recorder dient te voldoen om het DVD Multi-logo te mogen dragen. Het zijn recorders die DVD-R-, DVD-RW- en DVD-Ram-schijfjes kunnen beschrijven en deze drie formaten en DVD-Video en DVD-Audio kunnen weergeven. Merk wel op dat DVD Multi niets zegt over DVD+RW, dus zo multi is Multi ook weer niet.

DVD-R
Formaat dat al sinds de herfst van 1997 bestaat en de steun krijgt van Pioneer en Sony. De DVD-versie van de CD-R, de CD-recordable. Een DVD-R-schijfje zou in principe afspeelbaar moeten zijn op elk type DVD-rom en DVD-videospeler. Deze standaard werkt met enkelzijdige plaatjes van 3,95 of 4,7 gigabyte.