Kopie van `Elektrozine - Woorden verklard`

De woordenlijst staat niet (meer) online. U ziet hieronder een kopie van de informatie. Het kan zijn dat de informatie niet meer up-to-date is. Wees dus kritisch bij het beoordelen van de waarde ervan.


Elektrozine - Woorden verklard
Categorie: Elektrotechniek en Elektronica > Electronica
Datum & Land: 15/02/2007, BE
Woorden: 478


ABC tuner
Tuner met automatische bandbreedte controle (ABC). Dankzij deze technologie verbetert de ontvangstkwaliteit door interferentie van naburige stations te minimaliseren.

ABP
Active Black Panel. Zwart paneel bij autoradio`s. Kantelend komt de radio-zelf te veoorschijn. Om de sesam te openen heb je een speciale beveiligingscode nodig. Zie Audio dubbing

AgION
Dit is een anorganische zilververbinding die op betrouwbare wijze verhindert dat bacteriën, microben en schimmels zich gaan ontwikkelen en verspreiden. De met AgION beklede wanden waarborgen een hygiënische netheid, ook bij contact met bedorven etenswaren (Bron: Siemens).

AGP
Accelerated Graphics Port. AGP is afkomstig van PCI maar is speciaal ontworpen om aan de hoge 3D-eisen te voldoen. AGP 2x ondersteunt zo snelheden tot 533MB/sec. en ADP 4x tot 1,07GB/sec. Een AGP-slot in je computer heeft vaak een bruine kleur.

AGRAS
Anti-Glare Anti-Reflection Anti-Sta- tic. Door Philips ontwikkelde beeldschermcoating die gereflecteerd licht actief onderdrukt en daardoor het kijkcomfort verhoogt. Akoestische lens.
Onderdeel van hoofdtelefoons dat het getuid op één punt concentreert. Verbetert het rendement van de luidsprekerelementen en beperkt geluidslekkage tot een minimum.

Airflow-systeem
Twee luchttoevoerkanalen garanderen een gelijkmatige verdeling van de koude lucht in het koelkastgedeelte (Bron: Bosch).

Akoestiek
De wijze waarop het geluid zich door een ruimte verspreidt of voortplant.

Akoestische lens
Onderdeel van hoofdtelefoons dat het geluid op één punt concentreert. Verbetert het rendement van de luidsprekerelementen en beperkt geluidslekkage tot een minimum (Bron: Philips).

aktivKat
Filtert alle dampen in de oven. Zo worden onaangename geurtjes beperkt en vetafzetting op het keukenmeubilair vermeden (Bron: Siemens).

AMDC
Advanced Monitor Deflection control. Circuit bij monitoren voor het snel en stabiel omschakelen van resoluties en frequenties zonder storende vervorming.

Amplifier
Vermogensversterker die via de voorversterkeruitgang van een autoradio gestuurd wordt. Vooral de lagere tonen krijgen daardoor een betere muziekklank en dynamiek (Bron: Blaupunkt).

AMR
Audio Modem Riser. Deze chip integreert functies als geluid en modem in de elektronica van het moederbord.

Analogue Direct
Een functie bij Sony HiFi toestellen die het datasignaal direct naar de versterker leidt. Daarbij wordt de Digital Signal Processor (DSP) omzeild waardoor minder vervorming kan optreden. Wanneer u bijv. luistert naar SACD blijft de helderheid van de originele opname bewaard.

Analogue Pureness Control (APC)
Om maximaal te profiteren van een zuiver geluidsmedium als SACD. De vervorming wordt op een slimme manier uit het geluidssignaal gehaald. De videomodules worden uitgeschakeld zodra een disc met alleen geluid in de speler wordt geschoven.

Anamorphisch
Op sommige DVD`s staat de term anamorphic widescreen of anamorphic enhanced. Dat wil zeggen dat het originele breedbeeld, zoals in de cinema, in elkaar gedrukt op de DVD is geperst. Als dit gewoon zou worden weergegeven, dan zou er een vertekend beeld ontstaan. Op een breedbeeld televisie kun je deze vertekening weer normaal maken.

Angle
De leeshoek van het display kan in functie van de montageplaats van de autoradio optimaal worden aangepast aan de positie van de bestuurder (Bron: Blaupunkt).

ANSI Lumens
De hoeveelheid licht wordt gemeten in Ansi Lumen (ANSI = American National Standards Institute). Hoe hoger de ANSI Lumen, hoe helderder en scherper het beeld. De lichtopbrengst wordt gemeten door een projector een beeldoppervlak van 1 m2 te laten vullen. Hoe hoger de lichtopbrengst, hoe beter men de projector kan gebruiken bij daglicht. Let wel op: als er een verschillende lamp wordt gebruikt, kan de helderheid wel nog verschillen tussen twee projectoren met gelijke ANSI Lumen.

Anti-aliasing
Term die vaak opduikt bij grafische kaarten en beeldverwerking. Hiermee wordt het minder kartelig maken van scherpe randen in tekeningen of letters bedoeld.

Anti-rijmsysteem
Zorgt voor minimale rijmvorming in de diepvrieskoffers. In de praktijk betekent dat een geringer energieverbruik en tot vijf maal minder ontdooien, bij een gelijktijdige verbetering van de diepvriescapaciteit en kwaliteit (Bron: Bosch).

Anti-rolling
Mechanisme bij draagbare cassettespelers dat het bandtransport stabiliseert. Vermindert de gevoeligheid voor bewegingen tijdens bijvoorbeeld wandelen en hardlopen.

AntiBacteria
AntiBacteria van AgION is een substantie op basis van natuurlijk zilver, waarmee het interieur en de binnendeuren van de Bosch koelkasten bekleed werden. Het werkt daar als een duurzame barrière tegen bacteriën en draagt op die manier bij tot nog méér hygiëne in de koelkast (Bron: Bosch).

Antikreuk
Bij wasmachines die over deze functie beschikken wordt met een druk op de toets de kreukvorming in het wasgoed aanzienlijk verminderd. De was wordt met tussenpozen gezwierd, waardoor die meermaals wordt gedraaid en gekeerd. Door het zwieren, dat aan de aard van het wasgoed is aangepast, en de zachte bewegingen aan het einde van het wasproces wordt het linnen nogmaals opgeschud. Resultaat: minder plooien en een strijkvriendelijke was (Bron: Bosch).

Antiskating
Wanneer je een LP op een draaitafel afspeelt, ontstaan er door bepaalde kenmerken van naald en groeven in de LP bepaalde krachten. Deze duwen de naald en arm naar het centrum van de plaat. Dit heeft een invloed op het geluid dat voorgebracht wordt. Ter compensatie wordt antiskating toegepast, ook wel dwarskrachtcompensatie genoemd.

Apogeum
Na de lancering komt een satelliet in een zo gunstig mogelijk ellipsvormige (GTO) baan. De ellipsvormige baan heeft als hoogste punt (het Apogeum) zo`n 36000 km. De snelheid van de Satelliet heeft op dit punt een snelheid van 1597 m/sec. Daarna wordt hij weer door de aarde aangetrokken en komt op het PERIGEUM (het punt van de ellipsvormige baan dat het dichtst bij de aarde ligt met z`n 400 km).

APS-camera
APS staat voor Advanced Photo Systems. Dit type van fototoestel heeft de mogelijkheid om drie verschillende formaten (van foto) op eenzelfde filmrol te plaatsen. je moet wel een APS-rolletje aanschaffen.AQUA-SPAR
Bezuinigt op de kosten. De wastrommel met schoepen aan de buitenkant en de asymmetrische meenemers met sproeiopeningen binnenin zorgt voor een snelle en efficiënte bevochtiging van het linnen (Bron: Bosch).

AquaMix
Automatische regeling van de hardheidsgraad van het water bij Bosch vaatwassers. Zo wordt het glas niet aangevreten.

Aquamove
Whirlpool wasmachine-systeem dat ervoor zorgt dat het linnen voortdurend besproeid en zo grondig gewassen wordt.

Aquapulse
Intelligent elektronisch systeem dat wordt toegepast op Zanussi vaatwassers. Dit innoverende wassysteem is gebaseerd op de samenwerking tussen een lagedruksproeier en een krachtigere waterstraal. De lagedruksproeier weekt het vuil weg terwijl de hogedruk waterstraal het vuil afspoelt.

AquaSecure
Een exclusief veiligheidssysteem dat beschermt tegen overstromingen bij beschadiging van de watertoevoerslang.
Het werkt ook wanneer de wasmachine uitgeschakeld is (Bron: Bosch).

aquaSensor I
De klassieke aquaSensor I controleert met een fotocel tijdens de voorspoelgang automatisch de graad en de aard van vervuiling in het water. Daarna wordt beslist hoeveel vers water er aangevoerd moet worden (Bron: Siemens). Zie aquaSensor II

aquaSensor II
Dit intelligent sensor-systeem bewaakt regelmatig de troebelheid van het water met twee lichtsensoren en regelt op basis daarvan niet alleen de reinigingstemperatuur, maar ook de dosering en het tijdstip waarop vers water wordt toegevoerd. En dit verschillende keren tijdens het vaatwasproces (Bron: Siemens).

AquaVario
Speciale sproeistraal onder lage druk die ervoor zorgt dat het nu ook mogelijk is om fijn glaswerk en porselein in de vaatwas te steken. Voor de afwas van vuile kookpotten- en pannen gebruikt de sproeistraal een hogere druk (Bron: Bosch).

AS-motor
Met zijn topvermogen van 1.600 t/min. vormt deze nieuwe, asynchrone motor een waar krachtpakket. En toch werkt deze krachtpatser in de WFR 3231 heel zacht, waardoor de machine de vermelding “Super Silence” kreeg. De nieuwe AS-motor is bovendien zo betrouwbaar, dat Bosch u er 10 jaar waarborg bovenop geeft (Bron: Bosch).

ASL
Automatic Sound Leveliser. Compenseert extern geluid en maakt gebruik van signal processing om intern volume en equalizing automatisch te regelen.

Aspect ratio
De verhouding tussen de breedte en de hoogte van een televisie- of bioscoopscherm. `Oudere` televisies hebben een 4:3 scherm. Dit komt neer op 4 eenheden in de breedte en 3 eenheden in de hoogte. Breedbeeld televisies hebben een 16:9 scherm. Dit soort schermen zijn een industrieel compromis tussen de 4:3 en de 21:9 verhouding die gebruikt wordt in bioscopen.

Aston seca ci-module
smartcard in kan worden gestoken. Aston heeft deze SECA-module ontwikkeld. SECA heeft de Mediaguard coderingen ontwikkeld die o.a. bij Canal+ wordt gebruikt.

Astra
Inmiddels een 7-tal satellieten geparkeerd op 19.2 gr Oost. Eigendom van de S.E.S uit Luxemburg.
Het 2e geostationaire slot van Astra is op 28.2 gr Oost.

Astraschotel
Een oude benaming die men vroeger gaf aan een vast opgestelde -vaak met een doorsnede van 60 of 80 cm schotel, die op 19.2 gr Oost was uitgericht. Omdat de Astra de eerste was die meerdere (mediumpower) satellieten op dit slot parkeerden, kon er met 1 vaste schotel relatief veel zenders ontvangen worden. Met de kreet Astraschotel vlogen toen de ~setjes over de toonbank.

ATRAC3
ATRAC3 is de afkorting van Adaptive Transform Acoustic Coding3. Dit is een techniek voor audiocompressie die voldoet aan de vraag naar een hoge Geluidskwaliteit en hoge compressiewaarden. De compressiewaarde van ATRAC3 is tweemaal zo groot als die van de Mini Disc, wat resulteert in een verbeterde gegevenscapaciteit voor het medium.

ATSC
Advanced Television Systems Committee. Orgaan in de Verenigde Staten dat verantwoordelijk is voor de ontwikkeling en promotie van digitale en HDTV standaarden, die door de meeste landen ter wereld worden overgenomen.

AVC
Advanced Video Codec. Reduceert de benodigde bandbreedte bij televisie-uitzendingen.

AVI
Audio Video Interleave. Dit is het bestandsformaat van videos die afspelen met behulp van Windows Media Player. Kan trouwens nu ook op andere mediaspelers afgespeeld worden.

AVL
Automatic Volume Leveller. Automatische volumeregelaar bij televisie. Verhindert bij ontvangst van verschillende programma`s een ongewenste versterking van het geluidsvolume.

B.E.S.T.-beeldsysteem
Biconditional Equalised Signal Tracking. Oordeelt automatisch over de staat van de videoknoppen en kalibreert de bandkwaliteit om de best mogelijke prestaties met elk bandtype te bekomen (Bron: JVC).

BBE Digital
Vertraagt lagere frequenties sterker en versterkt hoge frequenties lichtjes zodat de natuurlijke klank wordt hersteld. Bovendien regelt BBE de amplitudeverhouding tussen de middelhoge en hoge frequentieband. Hierdoor wordt de helderheid van het oorspronkelijke geluid hersteld (Bron: Pioneer).

BBE Sound System
Compenseert de vervorming die optreedt als de geluidsgolven door de luidspreker gaan en stuurt het gecorrigeerde signaal dan naar de luidspreker. De weergave van live muziek is beter en dynamischer, en de dialogen worden duidelijker (Bron: JVC).

BMC Base
Alleen een solide basis garandeert een veilige en nauwkeurige disc aflezing. De BMC Base voor mecha decks zorgt vooreen nauwkeurige aflezing van de disc dankzij z`n resonantie-dempende materiaal. Externe vibraties worden efficiënt geminimaliseerd.

BNC
Professionele aansluiting voor video-overdracht gebruikt bij coaxiale kabels. Deze connector ontvangt alle informatie over RGB (rood, groen en blauw), Horizontale-Sync en Verticale Sync en composiet video.

BPS
Bits per seconde.

BSM
Best Station Memory. (Autoradio`s). Een reeks zenders van een bepaalde streek kan in een aparte geheugenband worden bewaard. Vooral nuttig voor reizen naar het buitenland.

BSM
Best Station Memory. Een reeks zenders van een bepaalde streek kan in een aparte geheugenband worden bewaard.

BTB
Bass Treble Boost. Met een druk op een toets kan worden omgeschakeld tussen 3 vooringestelde equalizingcurves om lage en hoge tonen te versterken (Bron: Pioneer).

Bus
Een datakanaal tussen het geheugen, de processor en andere onderdelen van een computer, zoals harde schijf, grafische kaart, geluidskaart, ...

BUS
Binary Unit System.

CC-convertor
Compression Compensative-convertor. Biedt exclusieve algoritmes om verloren signalen te herstellen op basis van de opgenomen digitale signalen van hoorbare frequenties, die eigenlijk oorspronkelijk moesten worden opgenomen. Hij biedt ook een grotere analoge bandbreedte tot meer dan 20 kHz. De alogritmes worden gecontroleerd door technici en musici op hun muzikale geldigheid (Bron: JVC).

CC-DAC
Continuous Calibration Digital-to-Analogue Conversion. Ook: ‘Bitcheck’. Techniek die de vervorming voor overspraak voorkomt, met als resultaat een betere geluidsweergave.

CCAW spreekstoel
Copper-Clad Aluminium Wire spreekstoel. Aluminiumdraad is lichter dan de gebruikelijke koperdraad. Voor een spreekstoel kan dikkere draad worden gebruikt voor een hoger ingangsvermogen en een betere bass-weergave. De koperbekleding garandeert een betrouwbare soldering en een ruim frequentiebereik (Bron: Pioneer).

CCD
Charge Coupled Device.
Dit is de beeldchip die wordt gebruikt in digitale camera`s. Daardoor wordt het invallende licht naar elektronische informatie omgezet.

CD Sync
Methode voor het starten van een cassetteopname tegelijk met de start van het afspelen van een cd. Het cassettedeck wordt enige seconden voor de cd gestart, zodat de opname na de inloopband begint.

CD-R software
Structurerende software voor cd-recorders die data volgens cd-rom specificaties wegschrijft.

CD-R-DA
Beschrijfbare cd voor hifi cd-recorders.

Cd-recorder
Apparaat om in combinatie met hifi-apparatuur eigen complete cd’s of compilaties op cd digitaal op te nemen.

CD-Rewritable compatible
Om u maximale keus en veel comfort te bieden, beschikken veel cd-spelers nu al over de mogelijkheid alle soorten cd’s af te spelen.

CD-Rewriter
Cd-recorder voor pc met de mogelijkheid cd-rom`s op te nemen, te wissen en opnieuw te schrijven.

Cd-rom
Compact Disc Read-Only Memory. Algemeen aanvaarde cd-norm met een capaciteit van ruim 600Mb aan informatie waaronder beeld en tekst.

Cd-RW
Beschrijfbare en weer wisbare cd voor cd-recorders.

CD-Text
Mogelijkheid voor het weergeven van tekstinformatie in het display van cd-spelers/recorders (beschikbaar op een aantal cd`s).

CDMA
Code Division Multiple Access. Een concurrerend systeem voor GSM, dat vooral groot is in de VS.

CeBIT
`s Werelds grootste beurs op het gebied van ICT. Deze beurs wordt jaarlijks georganiseerd te Hannover.

Celeron
Processor van Intel die de eerste maal werd voorgesteld in 1998. Heeft minder mogelijheden en is goedkoper dan de Pentium II-processor.

Cell broadcast
Dit is een service van netwerkproviders waarbij actuele nieuwsberichten via bepaalde kanalen kunnen worden ontvangen door alle PDA`s die deze dienst ondersteunen.

Cell Broadcast
Service van de gsm-netwerkproviders met actuele nieuwsberichten die via bepaalde kanalen door allehandhelds die deze dienst ondersteunen, kan worden ontvangen.

Center luidspreker
Bij Dolby Prologic geluidsweergave, luidspreker recht voor de luisteraar en vlak bij het tv-beeldscherm. Hierdoor hoort men spraak en andere geluiden op de plaats waar ze in het tv-beeld vandaan komen.

CFK-/HFK-vrij
Door het ontbreken van deze gassen in koelkasten en/of diepvriezers wordt het milieu beter beschermd.

CFL-display
Cold Cathode Fluorescent Light. Display gebruikt bij Panasonic autoradio`s met een achtergrondverlichting die 10 maal helderder is dan de gebruikelijke schermpjes. Helderheid van 300 kaarsen/m². De programma-inhoud en de functiemodus zijn daardoor duidelijk leesbaar.

CGMS
Copy Generation Management System. Belet dat er digitale kopieën van DVD-films gemaakt worden.

Cinch-aansluittechniek
Internationale NF-aansluitnorm voor audio-input en –output. Per kanaal heeft men één Cinch-leiding nodig, normaliter zijn de kabels paarsgewijs met elkaar verbonden. Er zijn duidelijke verschillen hoorbaar tussen diverse Cinch-kabels
(Bron: Blaupunkt)

Cinema Link
Communicatie link tussen verschillende audio en video componenten.

Cinema Studio Reverberation
Versterkt de complexe waarden van filmeffecten om u het ruimtelijke gevoel te geven van een bioscoopzaal (Bron: Sony).

Cinema Surround Sound
Nabootsing van geluidseffecten zoals in de bioscoop.

Cinemascope
Een beeldverhouding van 2.35:1 die veel aangewend wordt bij actiefilms.

Circotherm heteluchtsysteem
Dankzij warmtecirculatie verdwijnt de koudemantel rond de gerechten zeer snel. Maar liefst drie gerechten kunnen tegelijkertijd, op verschillende niveaus, worden klaargemaakt. Door de efficiënte aanwending van de warmte volstaat een temperatuur van 160-190C. Dit zorgt voor minder opspattend vet of jus (Bron: Neff).

Class H+
Talrijke versterkers in de hifi-onderdelen van Technics beschikken over een eindtrap met een Class H+ schakeling. Die maakt een betere klankkwaliteit mogelijk, speciaal bij hoge impulsen en dynamische passages, zoals bv. bij home cinema.
(Bron: Technics)

Class-D versterkers
Verbruiken minder stroom en produceren minder warmte, terwijl 67% van de energie wordt omgezet in een uitgangssignaal. Dit digitale signaal wordt gefilterd door een laagdoorlaatfilter. Het eindresultaat is vervormingsvrij en helder geluid (Bron: Pioneer).

Clean Oil System
Afneembare roosterfilter gevestigd onder het verwarmingselement zorgt voor propere en gezonde olie in één handgebaar (Bron: Tefal).

Clean stream filter
Synoniem van air-clean filter. Deze filter voor stofzuigers is uitgerust met een actieve koolstoffilter waardoor onaangename luchtjes (bijvoorbeeld haar voor huisdieren) niet kunnen ontsnappen.

Clear Voice
Verhoogt de opnamekwaliteit van het frequentiebereik van stemmen waardoor de helderst mogelijke weergave wordt bereikt (Bron: Sony).

Click Jog Shuttle
Eenvoudige bediening van de diverse weergave-functies (fast forward/backward, slow motion, beeld-voor-beeld). Het bladeren door de On Screen menu`s is met de Click Jog Shuttie net zo
eenvoudig als het bedienen van de muis van uw PC.

Click System®
Het Click System is een door FRITEL gepatenteerd systeem met zowel een technisch als een esthetisch voordeel. Technisch kan middels dit systeem een Koude Zone friteuse perfect afgedicht worden, zodat er geen vuil meer aan de weerstand kan. Daarenboven maakt dit de combinatie tussen Koude Zone friteuse en filterfriteuse mogelijk. Esthetisch biedt dit systeem het voordeel dat de weerstand onzichtbaar wordt (Bron: FRITEL – van RATINGEN).

CLIP
Calling Line Indentification Presentation. Telefoonnummerweergave: het nummer van de beller verschijnt op een display van het toestel van de ontvanger.

Clipboard
Bij toestellen met twee tuners zorgt de clipboard-functie ervoor dat het beeld in tweeën gesplits kan worden. Op de rechterzijde wordt het beeld bevroren en op de linkerzijde speelt het programma gewoon door. Ideaal voor het maken van een notitie (Bron: Sony).

Clipping
Het in elkaar klappen van de spanning, omdat de versterker niet genoeg spanning kan leveren. Dit leidt tot een sterke en hoorbare vervorming, namelijk clipping.

CLIR
Calling Line Identification Restriction. Deze functie zorgt ervoor dat mensen jouw nummer niet op het display van hun toestel te zien krijgen. Tijdelijk of permanent bruikbaar.

CLP
Connected Line Presentation. Icoon op het scherm van de mobiele telefoon dat aangeeft dat de telefoon in verbinding staat.

CPU
Central Processing Unit. Dit is het hart van de computer. Deze bestaat uit twee delen: de processorkern en het input/output-deel (I/O). De processor doet niks anders dan alsmaar berekeningen maken, terwijl de I/O communiceert met de overige onderdelen van de computer.

CS² Crystal Sound System
Deze audiotechnologie van Philips verbetert de geluidskwaliteit van DECT-telefoons.

CT
Cordless Telephony, ofwel draadloze telefonie.

CTI
ColorTransient Improvement. Techniek in Philips televisies die bijdraagt tot tot scherpere contouren in bewegende kleurenbeelden.

Custom Fit
Compact luidsprekerontwerp met universeel montageframe dat het mogelijk maakt de speaker rechtstreeks in bestaande speakeropeningen van de meeste automerken te monteren zonder dat er gaten hoeven te worden geboord (Bron: Sony).