Kopie van `Mode Lexicon`

De woordenlijst staat niet (meer) online. U ziet hieronder een kopie van de informatie. Het kan zijn dat de informatie niet meer up-to-date is. Wees dus kritisch bij het beoordelen van de waarde ervan.


Mode Lexicon
Categorie: Mens en samenleving > Mode
Datum & Land: 15/02/2007, BE
Woorden: 36


Aigrette
Versiering van veren met spelden of diadeem vastgemaakt op het haar of een hoed. Het was Poiret die deze versiering lanceerde in de jaren `20.

Angora
Vezels afkomstig van het angorakonijn of de angorageit.

Anklet
Heeft zijn naam te danken aan het Engelse woordje `ankle` wat enkel betekent. Het gaat hier dan ook om een enkelsok.

Anorak
Kort jack dat tot op de heupen komt.

Avant-garde
Strekking die steeds vernieuwend, vooruitstrevend en experimenteel tracht te zijn.

Burberry ruit
Deze beroemde ruit werd het eerst gelanceerd door het merk Burberry. De ruit bestaat uit de kleuren beige, rood, zwart en wit.

Cut
Kort voor Cut-away. Een zwart herencolbert dat bij zeer officiële aangelegenheden wordt gedragen en waarvan de slippen naar achteren lopen. Hier hoort een rokhemd en een grijze gestreepte broek zonder omslag bij.

Empirestijl
Dateert uit de periode van Keizer (Empire) Napoleon I. De snitvorm van de jurk en mantel met hoge riem of naad onder de borsten keert regelmatig terug.

Fédora
Een zachte vilten hoed afkomstig uit Tirol. Een spits toelopende bol, een gleuf over de lengte van de bol en een middelgrote rand verlenen deze hoed zijn karakteristieke uiterlijk.

Fez
Genaamd naar de Marokkaanse stad. Het hoedje waarmee komiek Tommy Cooper wereldberoemd werd. Het is een klein rood hoedje zonder rand en met een zwarte kwast.

Foulard
Een halssjaaltje dat ook choker genoemd wordt.

Foundation
Nauwaansluitende, elastische onderkleding voor dames. Gaultier maakte er samen met popster Madonna ook bovenkleding van.

Gigot
Pofmouw.

Gipsy-look
Succesvolle look in de jaren `70 gekenmerkt door volantrokken, puntzomen, diepe decolletés, onder de borst geknoopte blouses en weelderige zilveren sieraden.

Hippiemode
De niet aan regels gebonden, kleurrijke mode uit de jaren `60 met veel jeans, bloemenprints en stukken uit vreemde landen zoals eskimomutsen, poncho`s, ...

Jeans
Levi Strauss was de uitvinder/ontwerper van deze sterke werkbroek die toen door de Amerikaanse goudzoekers werd gebruikt. Omwille van de versterkingen met koperen spijkertjes wordt deze broek ook wel eens spijkerbroek genoemd. SInds de jaren `50 behoort de jeans tot de vrijetijdskleding.

Jersey
De naam voor verschillende soorten tricotage die zacht en wollig aanvoelen.

Kimono
Kaftanachtige, van voor over elkaar geslagen kledingstuk met een riem en wijde mouwen. Dit kledingstuk werd ontleend aan de Japanse cultuur.

Kloklijn
Een wijde snit waarbij de taille zichtbaar zeer hoog ligt en die wijd uitloopt naar onderen. Deze snit wordt vaak gebruikt bij mantels en jurken.

Nubuck
Leer dat bewerkt is om het een fluweelachtig oppervlak te geven.

Nylon
Kunstvezel van polyamide.

Omslag
Ook zoom genoemd. Het omgeslagen deel aan de onderkant van een broek.

Overgooier
Rond de schouders smalle jurk zonder taille die recht valt. Een voorbeeld hiervan is de reformjurk.

Overhemdjurk
Ook chemisejurk genoemd. Een sportieve doch elegante doorgeknoopte jurk die met opstaande kraag en riem wordt gedragen.

Oxford-broek
Een wijde broek die zijn naam dankt aan de Engelse universiteit waar de studenten, die deze broek introduceerden in de jaren `20, les volgden.

Shetland
De naam ontstond naar analogie van de wol die uit de Shetlandeilanden kwam maar wordt nu meer als een algemene term gebruikt voor stoffen van los gedraaide garens die hard aanvoelen.

Single breasted
Sluiting van een colbert met een enkele knopenrij.

Slipover
Ook `debardeur` genoemd. Een trui zonder mouwen die over een hemd of blouse wordt gedragen.

Smockwerk
Borduurwerk waarbij verticale plooitjes door horizontale toeren, borduursteken bijeen worden gehouden.

Smoking
Ook als Black Tie vermeld op uitnodigingen. Het gaat om een herenkostuum dat recht afgesneden is onderaan en brede revers heeft. Op de broek vinden we biezen langs de zijnaden.

Suède
Een bewerkte leersoort die het uiterlijk krijgt van velours.

Wespentaille
Een zeer smalle taille die ontstond in de 19de eeuw door het dragen van een korset. Hubert Givenchy gebruikte deze taille een aantal keer in zijn ontwerpen.

White Tie
Een vermelding op uitnodigingen die betekent dat de mannen in rokkostuum worden verwacht. Het is de meest formele avondkleding die enkel wordt gedragen op zeer officiële gelegenheden zoals galafeesten, banketten en bruiloften. De tegenhanger is de smoking die men Black Tie noemt.

Zijde
Product van de zijderups gebruikt bij het weven. Verschillende bewerkingen van de grondstof zorgen voor verschillende soorten van kwaliteit.

Zoom
Ook omslag genoemd. Omgeslagen deel aan de onderkant van een broek of pantalon.

Zuiver scheerwol
Een soort wol dat te herkennen is aan het beeldmerk (Woolmark).