Kopie van `Vlam VIS - Culinair Lexicon `

De woordenlijst staat niet (meer) online. U ziet hieronder een kopie van de informatie. Het kan zijn dat de informatie niet meer up-to-date is. Wees dus kritisch bij het beoordelen van de waarde ervan.


Vlam VIS - Culinair Lexicon
Categorie: Landbouw, voedsel en voedselverwerking > Vis
Datum & Land: 15/02/2007, BE
Woorden: 124


Aanbakken
Op een heet vuur de vis dichtschroeien in boter of olie, zodat alle smaak en aroma in de vis blijft.

Aïoli
Provençaalse knoflooksaus op basis van mayonaise.

Al dente
Zie beetgaar.

Bain-marie
Heetwaterbad voor het op temperatuur ( 80 °C) brengen van gerechten of sausen om schiften en aanbranden tegen te gaan. De pot met de bereiding wordt in een grotere pot met warm water gedompeld.

Bechamelsaus
Saus op basis van melk en roux: 1 liter melk koken, roux (40gr boter + 30gr bloem) eronder roeren en kruiden met peper, zout en nootmuskaat.

Beetgaar
Aanduiding voor de graad van gaarheid, voor groenten gaar maar nog knapperig, voor deegwaren gaar maar nog stevig.

Beignetdeeg
Ook frituurdeeg genoemd. Een deeg op basis van bloem, water, bier, arachideolie, eiwit en een snuifje zout.

Beslag
Zie beignetdeeg.

Bismarckharingen
In wijn ingelegde haring.

Bladerdeeg
Zie filodeeg.

Bladpeterselie
Zie peterselie.

Blancheren
In kokend water dompelen. Vooral bij groenten toegepast, zodat ze snel halfgaar tot gaar worden (spinazie). Ook toegepast om te sterke smaken van uien en knoflook te milderen.

Blauw koken
Ook al is de term blauw koken (au bleu) volledig ingeburgerd in de viskeuken, gekookt wordt een vis nooit tenzij in een vissoepje. Blauw koken is een pocheermethode toegepast bij zoetwatervissen met een intacte slijmhuid (forel, karper, zeelt, snoek ... ). Het is deze slijmhuid die de mooie blauwe kleur bij het pocheren veroorzaakt. Door toevoeging van azijn aan de bouillon (1 deel azijn, 4 delen water) wordt de blauwe kleur zeer intens. Vanzelfsprekend gebruik je een degelijke aromarijke azijn, andere azijn zou de vis zuur laten smaken.

Blussen
Toevoegen van vocht (bouillon, visfumet, wijn) aan de hete bakresten of bakvocht, waardoor deze loskomen en als basis dienen voor de saus. Zie ook deglaceren

Botersaus
Een visje geroosterd op grill of barbecue voelt zich opperbest met een samengestelde boter. Om de koude botersaus te maken werk je steeds met zachte boter, zodat deze makkelijk kleine hoeveelheden vocht en smaakmakers kan opnemen. De boter dus enkele uren uit de frigo op kamertemperatuur zetten.

Bouillon
Een kooksel (= aftreksel) verkregen op basis van vlees (meestal slachtafval) en-of tuingroenten allerhande. De bouillon vervangt op smaakrijker wijze het scheutje water of de blanke fond zowel in sausen als in soepen. Het woord is ook toepasselijk op alle warme of koude heldere soepen en op de krachtige Engelse bouillon of `beaf tea` d.w.z. een geconcentreerde vloeistof met grote voedingswaarde.

Bouquet garni
Zie kruidentuiltje.

Brique-deeg
De bereiding ervan vereist vaardigheid, maar het deeg is ook kant-en-klaar te koop. Zie ook filodeeg.

Broodkruim
Witbrood zonder korst en door een fijne zeef gewreven.

Brunoise
In kleine blokjes gesneden (groenten).

Canneleermesje
Van groeven voorzien mesje om vruchten en groenten als versiering te versnijden.

Cantharel
Trechtervormige, gele tot oranjerode paddestoel.

Chouriço
De Portugese evenknie van de Spaanse chorizonworst, is ook bij ons te vinden bij de betere slager en in de delicatessenwinkels

Citroenboter
Zachte boter met citroensap, geraspte citroenschil, fijngehakte peterselie en eventueel een beetje witte wijn.

Cocktailsaus
Mayonaise met tomatenketchup en cognac.

Concasseren
In stukjes snijden.

Confijten
Conserveringsmethode door net inleggen in suiker van stukjes vruchten, vruchtschillen (zestes) en andere plantendelen.

Consommé
Heldere bouillon, verkregen door het klaren en zeven van de oorspronkelijke fond.

Coulis
Vloeibare puree van ongekookte vruchten of groenten, gebruikt als saus of om saus te verfijnen.

Courgette
Vruchtgroente behorend tot de komkommerachtigen, met stevig beigekleurig vruchtvlees.

Court-bouillon
Een kruidige groentebouillon voor het pocheren van vis en schaaldieren

Croûtons
Sneetjes brood, geroosterd of in boter of olie goudgeel gebakken.

Cutter
Een elektrisch gereedschap - soms nog handbediend als gebogen lemmet met aan beide zijden een opstaande handgreep - om vis, vlees, groenten en tuinkruiden te hakken. Vrijwel alle foodprocessors kunnen cutteren ( = hakken), raspen en in plakjes snijden.

Deglaceren
De aromatische aanbaksels ( nadat de vis verwijderd werd) worden geblust met fumet, bouillon of wijn ( madeira, port, witte wijn) en daarna onder verwarmen losgeroerd van de bodem, waarna de saus bereid wordt.

Dressing
Helder mengsel van olie, azijn en kruiden of gebonden mengsel van olie, azijn, mosterd en kruiden.

Duchesse-aardappelen
Aardappelpuree met eierdooiers en boter.

Duke of Flanders
Kwaliteitslabel voor hammen in Vlaanderen gedroogd en minimaal 9 maanden gerijpt.

Duxelles
Een farce of vulling van gehakte champignons en sjalotten.

Extra vierge
Aanduiding voor de beste kwaliteit olijfolie.

Farce
Vulling van rauwe of gekookte ingrediënten, min of meer fijngehakt.

Fettucini
Een lintvormige pastasoort, die in water wordt gekookt. Als synoniem gebruikt voor tagliatelle. Zie ook noedels.

Filodeeg
Zeer dun, delicaat bladerdeeg, oorspronkelijk uit het Midden-Oosten. Gebruikt voor strudel, baklava enz. Kant-en-klaar te koop en te bewaren in de koelkast. Beperkt houdbaar. Brique-deeg, een soortgelijk deeg, is meestal iets dikker dan filodeeg.

Flamberen
Een gerecht met alcohol overgieten en dit doen ontvlammen, zodat de alcohol verbrandt en het gerecht wel het speciale aroma krijgt.

Fond
Een kruidige ingekookte bouillon, die als basis voor een saus wordt gebruikt. Een fond wordt blank (of blond) genoemd als de ingrediënten waaruit hij bestaat direct in het kookvocht worden gedaan, bruin als ze eerst gekleurd worden in boter of olie.

Frituren
Frituren is in heet frituurvet ( 180°C) bakken en wordt vooral bij kleine visjes, visfilets en vissticks toegepast. De vis vooraf door melk of losgeklopt eiwit halen en vervolgens door paneermeel om een beschermend korstje te bekomen. Reken op zo`n 3 à 5 minuten frituurtijd en iets langer wanneer de vis bevroren gefrituurd wordt.

Fruiten
In hete olie of boter goudbruin bakken. Glazig fruiten ( of zweten) is zonder kleuren bakken.

Geklaarde boter
De boter smelten, laten doorkoken en 10 minuten laten rusten. Het bovendrijvend botervet is de geklaarde boter, zeer geschikt om te bakken en groenten te glaceren.

Gevogeltefond
Fond bereid van gevogelte, groenten en kruiden. Zie ook fond.

Glaceren
Hartige of zoete gerechten van een glanslaag voorzien. Vóór het bakken gebeurt dit door het product met melk of losgeklopt eiwit in te strijken en onder de grill te plaatsen. Na het bakken door in te wrijven met een gelei van vis- of groentebouillon.

Glazig
Ingrediënten zonder verandering van vorm of kleur bakken of fruiten.

Graanmosterd
Op basis van tot brij gemalen witte, bruine of zwarte mosterdzaden en ( liefst goede) azijn. Ook mogelijk met het sap van onrijpe druiven ( verjus) en witte wijn, al of niet gekruid met o.a. dragon, tuinkruiden en paprika. Bij graanmosterd worden de mosterdzaadjes niet fijn gemalen noch er achteraf aan toegevoegd.

Gratineren
De vis naar het einde van de bereidingstijd toe met paneermeel of ( gedroogd) broodkruim bestrooien, her en der enkele boterklontjes er bovenop, en zo onder de gloeiende grill plaatsen om een mooi bruin korstje te verkrijgen door de bovenwarmte. Het wordt ook toegepast met een Mornaysaus en zelfs met een witte-wijnsaus, maar dan bestrooid met geraspte kaas plus de boterklontjes.

Grilleren
Grilleren zal wel de oudste bereidingsmethode zijn. Een dubbel visrooster, waartussen de vis vastgeklemd zit, is handig om de vis te draaien. Ook in aluminiumfolie verpakt kan de vis geroosterd worden.

Hertoginnenaardappeltjes
Klassiek geplette aardappelen, gekruid met peper, zout, nootmuskaat. Vaak in de oven gegratineerd.

Hollandse saus
Een gebonden saus op basis van losgeklopte eierdooiers met gesmolten geklaarde boter, zout, (witte) peper, eventueel geraspte nootmuskaat en citroensap.

Hoorn des overvloed
Een soort donkerkleurige trompetpaddestoel met een fijne kruidige smaak.

Julienne
In linten of reepjes gesneden (groenten).

Kasteelaardappelen
Zeshoekig - op een punt uitlopend - gesneden aardappel, op Engelse wijze (in ruim water) gekookt.

Klaren
Het verwijderen bij bouillon en gelei van alle ongerechtigheden. Met behulp van eiwit en fijngehakte vis of vlees worden deze bestanddelen gebonden en dan tijdens het koken met een schuimspaan verwijderd. Daarna zeven en men bekomt een heldere doorzichtige substantie. Zie ook geklaarde boter.

Klipvis
Zie stokvis.

Koken
Koken gebeurt zelden of nooit bij vis, op uitzondering van de vissoepen zoals bijvoorbeeld de Zuid-Franse bouillabaisse na. In plaats van in gezouten water ( 15gr zout per liter water) te koken kan dit smaakrijker in een bouillon of visfumet. Reken een kooktijd van 10 minuten per kg vis. De vis is gaar wanneer hij van de graat loskomt en het glazige rauwe visvlees ondoorzichtig is geworden.

Kokkeltjes
Weekdieren met een hartvormige schelp.

Kookvaste aardappelen
Aardappelen met een volle smaak en vaste structuur (in tegenstelling tot meer bloemige aardappelen). Enkele rassen zijn Nicola. Charlotte. Rosa en Cornes de Gattes.

Kruidenboter
Een samenstelling van zalfachtige boter, voorafgaandelijk gemixt, vermengd met peper, zout en gehakte kruiden die specifiek bij vis passen, zoals dragon, dille en waterkers.

Kruidentuiltje
Een boeketje van tijm, peterselie of peterseliewortels en laurier om soepen, sausen en stoofgerechten smaak te geven.

Kurkuma
Plant uit de familie van de gemberachtigen, waarvan de wortelstok als kruid wordt gebruikt. Synoniem voor geelwortel.

Kwaderen
Roosteren zodat een ruitjespatroon op de vis verschijnt.

Labberdaan
Zie stokvis.

Lardeerpen
Een holle pen waarmee o.a. spekreepjes of ansjovisreepjes in een vismoot worden gestoken.

Larderen
Het doorregen van een vis met spekreepjes of ansjovisreepjes

Lente-uitjes
Verse kleine uien waar het blad nog aanzit. Synoniem voor bosuitjes.

Marinade
Een kruidig vloeistofmengsel waarin men de vis legt om meer aroma te verkrijgen. De duur van de marinade of het inweken wordt bepaald door de vastheid en de grootte van het stuk. Kleine stukjes hebben genoeg aan een instantmarinade ( 20 minuten), andere doen er een nachtje over.

Marineren
Het leggen van een vis in een marinade.

Mayonaise
Saus op basis van eierdooiers, olie, citroensap of azijn en mosterd.

Meesterlyck
Kwaliteitslabel voor Vlaamse gekookte hammen, met garanties over ondermeer maximum water- en fosfaatgehalte.

Messchede
Tweekleppige rechthoekige tot cilindrische schelpdieren met een lengte van 10 à 12 centimeter.

Monteren
Een saus of soep binden met stukjes zeer koude boter.

Mosterdboter
Zachte boter met mosterd, sherry en vers gemalen peper.

Mosterdsaus
Basisvissaus vermengd met mosterd.

Mousselinesaus
Hollandse saus vermengd met 1 deel stijfgeklopte room op 2 delen Hollandse saus.

Nantuasaus
Gelijke delen bechamelsaus, rivierkreeftjesbouillon en room tot 1-3 inkoken. Monteren met boter en op smaak brengen met cognac.

Noedels
Dunne repen deegwaar, gemaakt van bloem, eieren en water. Soms enkel met eierdooiers (de lekkerste), hele eieren maken het deeg steviger. Fettucini of tagliatelle genoemd naargelang de repen smaller of breder zijn.

Noilly Prat
Franse vermoutwijn.

Overgieten
Bedekken (overgieten) van een gerecht met de behorende saus, zodat de vormen van het gerecht duidelijk zichtbaar blijven.

Paneren
Eerst door losgeklopt eiwit, dan door paneermeel halen.

Papillot
Gerechten bereid in beboterde en dichtgevouwen aluminiumfolie of vetvrij papier.

Parisiennelepel
Lepel met een klein rond lepelblad om bolletjes uit groenten (meloen, wortelen ... ) te snijden

Passe-vite
Zeef met een draaisysteem om de bereiding door de zeef te duwen.

Persillade
Mengsel van fijngehakte kruiden ( peterselie, knoflook) en gezeefd broodkruim of paneermeel.

Pesto
Een bosje basilicum en een teentje knoflook zeer fijn hakken, 10 gr pijnboompitten pletten en alles mengen met 1 1-2 dl olijfolie. Ook kant-en-klaar te koop.

Peterselie
Er zijn drie soorten peterselie. De gewone bladpeterselie met vlakke, licht ingekerfde bladeren is de meest geurige peterselie en een van de meest gebruikte kruiden in bereidingen. De krulpeterselie heeft een diepgroene kleur maar minder smaak en wordt vooral gebruikt als versiering. De wortelpeterselie ( ook wilde peterselie genoemd) wordt dikwijls zoals knolselderij verwerkt, vaak in soepen.

Pilafrijst
De rijst wordt eerst in olie gebakken, daarna gaar gekookt en flink gekruid.

Piperade
Baskische specialiteit op basis van paprika`s en tomaten, eventueel vermengd met uien en knoflook.

Pocheren
Pocheren is de vis laten `zweven` in bijna kokend gezouten water of bouillon, bij grote vissen met vast visvlees tegen het kookpunt, bij kleinere vissen op een lagere temperatuur. In ieder geval de vis nooit laten koken. Kleine vissen leg je in het reeds opgewarmde pocheervocht, op 2 à 4 minuten zijn ze gaar. Grote vissen leg je in het koude pocheervocht en laat je geleidelijk opwarmen tot tegen het kookpunt.

Prakken
Met een vork fijnmaken en dooreenmengen.

Quennelles
Fijngemalen visvlees, gebonden met vet en eieren, in de vorm van balletjes, worstjes of ovale broodjes.

Roken
De aloude manier om vis (paling, zalm, heilbot, makreel) te bewaren. Door het roken wordt de vis droger, de kleur wordt dieper, de smaak intenser. De rooktijd varieert van een kwartier (forelfilets) tot meerdere dagen en dit op basis van beukenhout (ook van kastanje) gearomatiseerd met jeneverbes, laurier, rozemarijn en dennennaalden.

Rouille
Een klassieke aïoli, met een snuifje saffraan en gekleurd met tomatenpuree.

Roux
Een mengsel van gelijke delen bloem en boter om sausen te binden. Boter smelten op een zacht vuur en de bloem eronder mengen.

Salamander
Een open oven met vuurplafond om te glaceren of te gratineren. In de gewone keukens gebeurt dit onder de ovengrill.