Kopie van `De Munt - lexicon`

De woordenlijst staat niet (meer) online. U ziet hieronder een kopie van de informatie. Het kan zijn dat de informatie niet meer up-to-date is. Wees dus kritisch bij het beoordelen van de waarde ervan.


De Munt - lexicon
Categorie: Kunst, muziek en cultuur
Datum & Land: 15/02/2007, BE
Woorden: 7


Air
Wijs, melodie of deuntje. Wordt vaak verward met aria. Zie ` Opera, een multidisciplinaire kunstvorm`

Atonaliteit
Zie Tonaliteit.

Ijzeren gordijn
Wanneer er niet gespeeld wordt, hangt er tussen de scène en de zalen een metalen brandscherm: het ijzeren gordijn. Mocht er tijdens de voorstelling brand uitbreken, gaat het ijzeren gordijn automatisch dicht en verhindert zo dat het vuur van de ene kant van het gebouw naar de andere kant overslaat.

Serialisme, seriële muziek
20ste-eeuwse compositietechniek, waarbij niet van de toonladder, maar van een tonenreeks of -serie gebruik wordt gemaakt. In historische zin is seriële techniek een uitbreiding van de twaalftoontechniek. Waar deze techniek alleen gebruik maakt van een reeks van twaalf toonhoogten, wil de seriële techniek ook de dynamiek, het metrum, het ritme en het timbre in reeksen ordenen.

Singspiel
Duitse muzikale komedie met gesproken dialogen. Het Singspiel onstond in de 18de eeuw uit de `foire` en de `opéra comique`. Vooral Mozart was een groot aanhanger van het Singspiel.

Vocalise
Zangoefening op een klinker of vocaal.

Voortoneel
Deel van het toneel dat bestaat uit het vaste toneelkader en de draperieën, het fries en de beweegbare draperieën.