Kopie van `Wood-it - Lexicon van de houtsector`

De woordenlijst staat niet (meer) online. U ziet hieronder een kopie van de informatie. Het kan zijn dat de informatie niet meer up-to-date is. Wees dus kritisch bij het beoordelen van de waarde ervan.


Wood-it - Lexicon van de houtsector
Categorie: Bouw en Constructie > Hout
Datum & Land: 15/02/2007, BE
Woorden: 4


Guillotine
machine voor het snijden van ruwe rubber of fineer

Guts
(bij timmerlieden) beitel die in de dwarsdoorsnede een gebogen vorm heeft, beitel met holle bek - synoniem: holijzer

OSB
Oriented Strand Board is in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw ontwikkeld door enkele Canadese en Amerikaanse bedrijven. Het bestaat meestal uit drie lagen. De spanen (strands) hebben veelal een lengte van circa 75 mm, een breedte van + 20 mm en een dikte van 0,6 mm. De spaanafmetingen in de middenlaag kunnen kleiner zijn. In de buitenste lagen liggen de spanen meestal in de lengterichting en in de middenlaag in de breedterichting. OSB heeft mechanische eigenschappen die in de buurt van constructietriplex komen. Het gebruik heeft het laatste decennium een enorme vlucht genomen voornamelijk ten koste van constructietriplex. OSB-platen worden volgens NEN-EN 300 geclassificeerd naar toepassing, geschiktheid voor bepaalde klimaatcondities en mechanische eigenschappen. OSB wordt in vier typen geproduceerd.

S4S
Zonder in de details te treden, duidt de term S4S op het gevierschaald hout dat een nabewerking heeft ondergaan. Bezorgd om een meerwaarde te behouden, hebben in de jaren ‘80 de grote export-landen zoals Indonesië, China en Maleisië, een belasting gelegd op uitgevoerd hout zonder meerwaarde. Om deze penaliserende taks te omzeilen stelden de producenten gevierschaald hout voor met een kant gelijst. Nadien verdween deze lijst en werd het een groef om uiteindelijk, de dag van vandaag, een traditioneel 4-zijdig gevierschaald product te worden.