Kopie van `Isodisnatura - Lexicon van voedingssupplementen`

De woordenlijst staat niet (meer) online. U ziet hieronder een kopie van de informatie. Het kan zijn dat de informatie niet meer up-to-date is. Wees dus kritisch bij het beoordelen van de waarde ervan.


Isodisnatura - Lexicon van voedingssupplementen
Categorie: Landbouw, voedsel en voedselverwerking > Supplementen
Datum & Land: 15/02/2007, NL
Woorden: 46


Alfa-linoleenzuur (`ALA`)
Dit is de plantaardige vorm van een omega-3-vetzuur dat voorkomt in bepaalde algen, groenten en granen. In het dierlijk organisme wordt ALA grotendeels omgezet in EPA en DHA, de `dierlijke` vormen van omega-3-vetzuren. De koolstofketen van ALA bevat 18 koolstofatomen en 3 onverzadigingen.

Antioxidant
Stof die in staat is de door vrije radicalen in het organisme veroorzaakte beschadigingen te neutraliseren of te verminderen. De vrije radicalen zijn met name verantwoordelijk voor de oxidatie van de cellen, een belangrijk verschijnsel bij het verouderingsproces.

Antistollingsmiddel
Verhindert het stollen van het bloed en daardoor de vorming van bloedpropjes in de bloedvaten. Bevordert bloedingen.

Antistollingsmiddel, anti-coagulant
Stof die stolling tegengaat.

Arachidonzuur (`AA`)
AA is het essentiële vetzuur dat het meest voorkomt in het organisme. Het wordt aangemaakt op basis van voeding, LA en GLA. Het speelt een belangrijke rol in de structuur van de celmembranen en vooral in die van de neuronen van de hersenen. Het heeft tevens een grote invloed op ontstekingsreacties,...

Aritmie
Onregelmatig hartritme.

Artritis
Artritis (uit het Grieks arthron: gewricht) verwijst naar alle ontstekingen van gewrichten, acuut en chronisch. De pijn, de zwellingen en soms de rode plekken en de warmte van de gewrichten zijn kenmerkend voor deze aandoeningen.
Artritis kan in alle gewrichten voorkomen. ...

Atherosclerose, aderverkalking
Verdikking van de slagaderwanden die verband houdt met vetafzettingen, met name rijk aan cholesterol.

Bèta-amyloïde
Dit is een in de hersenen aanwezige peptide die afgeleid is van het APP-eiwit. Bij de ziekte van Alzheimer wordt deze in abnormale hoeveelheden geproduceerd. De accumulatie hiervan geschiedt onder de vorm van plaatjes die « seniele plaques » genoemd worden.

Cholesterol
Cholesterol maakt deel uit van de familie van de lipiden. Het is een substantie die lijkt op de vetten die zich in het bloed, de spieren, de lever, de hersenen en in andere menselijke weefsels bevinden. Het neemt deel aan de synthese van onze celmembranen evenals aan de bouw van bepaalde van onze...

Docosahexaeenzuur (`DHA`)
Het organisme maakt DHA aan op basis van EPA. DHA is het omega-3-vetzuur dat het vaakst voorkomt in de celmembranen. Voor het organisme is het echter heel moeilijk om DHA in EPA om te zetten. Dat is een van de redenen waarom pure DHA-supplementen (zonder EPA) niet zo een groot effect hebben op...

Dyslipidemie
Verstoring van de vetstofwisseling

Eicosanoïden
Het gaat om een complexe en talrijke familie moleculen met 20 koolstofatomen (eikosi is Grieks voor 20), afgeleid uit onverzadigde vetzuren, vooral uit arachidonzuur. Deze molecules gedragen zich tegelijk als intercellulaire transmitters en als plaatselijke hormonen en ze vervullen talloze...

Eicosapentaeenzuur (`EPA`)
Heel snel nadat het is opgenomen, wordt ALA omgezet in EPA, waarvan de effecten op de fysiologie van het menselijke lichaam veel directer zijn. EPA is een van de voornaamste voorlopers van moleculen die infecties en kankercellen bestrijden en die ontstekingsreacties zoals prostaglandinen en...

Essentiële vetzuren
Het menselijk lichaam kan op basis van normale voeding een groot aantal vetzuren aanmaken. Dit is bijvoorbeeld zo voor cholesterol dat door de lever wordt aangemaakt. Er zijn echter bepaalde vetzuren die aanwezig moeten zijn voor een goed fysiologisch evenwicht maar die niet door het lichaam zelf...

Fosfolipide
Een lipide (vet) die de belangrijkste bouwsteen van celmembranen vormt. Een verbinding afgeleid uit vetzuren, glycerol, fosforzuur en stikstofbestanddelen.

Fosfolipide
Koolstofketen met een of meer fosforatomen, vandaar de naam fosfolipiden. Ze maken deel uit van de structuur van de celmembranen.

Gamma-linoleenzuur (`GLA`)
In het organisme wordt LA omgezet in GLA, dat ook voorkomt in bernagieolie. De koolstofketen van GLA bevat 18 koolstofatomen en 2 onverzadigingen.

Harpagosiden
Harpagoside is het actieve bestanddeel (grootste bestanddeel) onttrokken aan de Harpagofytum Procumbens, met een opmerkelijke, natuurlijke ontstekingremmende werking.

Hartcoherentie
Indicator die objectieve meting mogelijk maakt van de cognitieve inspanning die in een taak wordt geïnvesteerd. De metingen in het temporele domein, dat wil zeggen de onmiddellijke hartfrequentie, geven een globale variatiehoeveelheid. Daarentegen maakt de analyse in het...

Hartinfarct
Necrose van een weefsel in contact met een gedeelte van de hartspier en veroorzaakt door verstopping van een kransslagader.

Hartvariabiliteit
Zie hartcoherentie

Homocysteïne
Homocysteïne is een aminozuur die in het bloed voorkomt. De verhoging van het gehalte aan homocysteïne wordt erkend als een cardiovasculaire risicofactor.

Infarct
Necrose (afsterving) van het weefsel van een orgaan, door ischemie.

Ischemie
Vermindering of onderbreking van de bloedtoevoer naar een orgaan of weefsel.

Kenfuncties
Alle functies van het kenvermogen. Het kenvermogen is het vermogen om te kennen (vermogen om te lezen, te spreken, te begrijpen en te onthouden), waar te nemen (zien en horen) en te bewegen.

Krampstillend middel
Stof die de musculaire contracties tegengaat en een ontspanning veroorzaakt van de musculaire vezels.

Linolzuur (`LA`)
Dit zuur komt het meest voor. Het voornaamste bestanddeel van bijna alle plantaardige oliën (behalve olijfolie, lijnzaadolie, koolzaadolie). Het is ook overvloedig aanwezig in granen (zoals maïs), die een van de belangrijkste voedingsbronnen zijn van vee. De koolstofketen van LA bevat 18...

Lipiden
Lipiden zijn een klasse van moleculen die onoplosbaar zijn in water en die bestaan uit lange koolstofketens met zuurstof-, fosfor-, stikstof- en zwavelatomen. Ze zijn afkomstig uit voedingsproducten van dierlijke oorsprong (boter, vette zuivelproducten, vlees en vleeswaren) of van plantaardige...

Melatonine
Melatonine is een hormoon, gemaakt door een klier in de hersenen (pijnappelklier).
Deze speelt een rol in de afwisseling van periodes van waken en slapen.
De afscheiding van de klier begint bij het vallen van de avond en bereikt een hoogtepunt gedurende de nacht.

Mono-onverzadigde vetten
Vetzuren waarvan de koolstofketen één dubbele binding of onverzadiging bevat (een binding tussen twee koolstofatomen die niet `verzadigd` is door waterstofatomen). Dit maakt de keten soepeler, waardoor deze zich vrijer kan vervormen in de ruimte. Bij kamertemperatuur zijn deze vetzuren daarom...

Omega-3-vetzuren
Omega-3-vetzuren zijn een familie van essentiële vetzuren (zie definitie) die een specifieke invloed hebben op de structuur van de celmembranen en op het evenwicht van de fysiologische reacties in het organisme. Ze geven de celmembranen een grote vloeibaarheid, welke onontbeerlijk is voor de...

Omega-6-vetzuren
Omega-6-vetzuren zijn een familie van essentiële vetzuren (zie definitie) die een specifieke invloed hebben op de structuur van de celmembranen en op het evenwicht van de fysiologische reacties in het organisme. Omega-6-vetzuren zijn de voorlopers van bepaalde moleculen die ontstekingsreacties...

Osteoporose
Osteoporose betekent letterlijk “poreuze botten”. Het betreft een natuurlijk proces van demineralisatie en het geleidelijk aan brozer worden van het skelet; een probleem waar ca. één op de twee vrouwen boven de vijftig jaar last van heeft. Deze aantasting van het botweefsel komt...

Peroxidatie
Door het effect van bepaalde hormonen, of door de afwezigheid van bepaalde vitamines of oligo-elementen, of zelfs gewoon door het ouder worden, kunnen vetzuren chemische reacties ondergaan die bij aanwezigheid van zuurstof hun onverzadigde bindingen omvormen in onstabiele elementen, peroxiden...

Poly-onverzadigde vetten
Vetzuur waarvan de koolstofketen meerdere dubbele bindingen of onverzadigingen heeft. Er zijn verscheidene bindingen tussen koolstofatomen die niet `verzadigd` zijn door waterstofatomen. Zo wordt deze keten erg soepel en wordt een optimale werking mogelijk van de celmembranen waaraan ze zich...

Ritme gedurende een etmaal
Alle levende wezens (dieren, planten en mensen) zijn onderworpen aan biologische ritmes, dat wil zeggen biologische fenomenen die zich met regelmatige tussenpozen in de tijd herhalen.
Het ritme gedurende een etmaal is een ritme die een duur heeft van 24 uur.

Salicylzuur
Salicylzuur is één van de actieve bestanddelen van de moerasspirea. Het heeft een zachte, geleidelijke en goed verdragen ontstekingremmende en pijnstillende werking.
Het actieve bestanddeel van de Wilg, uit de schors, is een zuur, salicine, dat in 1825 werd geïsoleerd door Dhr....

Simulator van de ochtend
De simulator van de ochtend is een lamp die het progressieve verschijnen van het ochtendlicht nabootst.
Hiermee wordt u ’s ochtends zonder wekker wakker, en u vermijdt de stress van het plotselinge wakker worden.

Theobromine
Theobromine is een alkaloïde, dat wil zeggen een chemische stof die wordt geproduceerd door plantaardige organismes. Men treft deze aan in cacao. Theobromine kan werken als een stimulator van gladde spieren.

Triglyceriden
Moleculen met drie vetzuurketens. Deze ketens kunnen willekeurig verzadigd, mono-onverzadigd of poly-onverzadigd zijn. Tijdens de vertering maken de drie koolstofketens zich los. Ze gaan circuleren door het bloed en worden gebruikt als energiebron of als bestanddeel van de cellen in ons organisme.

Trombose
Vorming van een bloedstolsel in een ader of slagader.

Verzadigde vetten
Vetzuren met lange ketens van verzadigde koolstofatomen. Deze ketens worden `verzadigd` genoemd wanneer alle bindingen tussen koolstofatomen enkelvoudig zijn: verzadigd door een groot aantal waterstofatomen. Deze ketens hebben dan een rigide structuur, wat maakt dat vetten zoals boter of rundvet bij...

Vetzuren
Vetzuren vormen de basiseenheid van vetten. Ze hebben een koolstofketen (onderling verbonden koolstofatomen waarop waterstof- en zuurstofatomen vastgehecht zitten). De koolstofketen van vetzuren heeft in het algemeen een lengte tussen 14 en 22 koolstofatomen, maar kan zelfs tot 30 koolstofatomen...

Voedingsstof:
Voedingsstoffen zijn stoffen die door ons organisme worden geassimileerd. Er bestaan twee soorten:
- macrovoedingsstoffen (koolhydraten, vetstoffen, eiwit): zij geven energie en zorgen voor een harmonieuze ontwikkeling van ons...

Ziekte van Alzheimer
De ziekte van Alzheimer wordt veroorzaakt door de degeneratie van neuronen die gaan over het geheugen, het taalgebruik en de geestelijke functies die ons in staat stellen te handelen, te weten en te denken.