Kopie van `Isodisnatura - Lexicon van voedingssupplementen`

De woordenlijst staat niet (meer) online. U ziet hieronder een kopie van de informatie. Het kan zijn dat de informatie niet meer up-to-date is. Wees dus kritisch bij het beoordelen van de waarde ervan.


Isodisnatura - Lexicon van voedingssupplementen
Categorie: Landbouw, voedsel en voedselverwerking > Supplementen
Datum & Land: 15/02/2007, NL
Woorden: 16


Antioxidant
Stof die in staat is de door vrije radicalen in het organisme veroorzaakte beschadigingen te neutraliseren of te verminderen. De vrije radicalen zijn met name verantwoordelijk voor de oxidatie van de cellen, een belangrijk verschijnsel bij het verouderingsproces.

Antistollingsmiddel
Verhindert het stollen van het bloed en daardoor de vorming van bloedpropjes in de bloedvaten. Bevordert bloedingen.

Antistollingsmiddel, anti-coagulant
Stof die stolling tegengaat.

Atherosclerose, aderverkalking
Verdikking van de slagaderwanden die verband houdt met vetafzettingen, met name rijk aan cholesterol.

Dyslipidemie
Verstoring van de vetstofwisseling

Essentiële vetzuren
Het menselijk lichaam kan op basis van normale voeding een groot aantal vetzuren aanmaken. Dit is bijvoorbeeld zo voor cholesterol dat door de lever wordt aangemaakt. Er zijn echter bepaalde vetzuren die aanwezig moeten zijn voor een goed fysiologisch evenwicht maar die niet door het lichaam zelf...

Fosfolipide
Een lipide (vet) die de belangrijkste bouwsteen van celmembranen vormt. Een verbinding afgeleid uit vetzuren, glycerol, fosforzuur en stikstofbestanddelen.

Fosfolipide
Koolstofketen met een of meer fosforatomen, vandaar de naam fosfolipiden. Ze maken deel uit van de structuur van de celmembranen.

Ischemie
Vermindering of onderbreking van de bloedtoevoer naar een orgaan of weefsel.

Omega-3-vetzuren
Omega-3-vetzuren zijn een familie van essentiële vetzuren (zie definitie) die een specifieke invloed hebben op de structuur van de celmembranen en op het evenwicht van de fysiologische reacties in het organisme. Ze geven de celmembranen een grote vloeibaarheid, welke onontbeerlijk is voor de...

Omega-6-vetzuren
Omega-6-vetzuren zijn een familie van essentiële vetzuren (zie definitie) die een specifieke invloed hebben op de structuur van de celmembranen en op het evenwicht van de fysiologische reacties in het organisme. Omega-6-vetzuren zijn de voorlopers van bepaalde moleculen die ontstekingsreacties...

Osteoporose
Osteoporose betekent letterlijk “poreuze botten”. Het betreft een natuurlijk proces van demineralisatie en het geleidelijk aan brozer worden van het skelet; een probleem waar ca. één op de twee vrouwen boven de vijftig jaar last van heeft. Deze aantasting van het botweefsel komt...

Simulator van de ochtend
De simulator van de ochtend is een lamp die het progressieve verschijnen van het ochtendlicht nabootst.
Hiermee wordt u ’s ochtends zonder wekker wakker, en u vermijdt de stress van het plotselinge wakker worden.

Theobromine
Theobromine is een alkaloïde, dat wil zeggen een chemische stof die wordt geproduceerd door plantaardige organismes. Men treft deze aan in cacao. Theobromine kan werken als een stimulator van gladde spieren.

Voedingsstof:
Voedingsstoffen zijn stoffen die door ons organisme worden geassimileerd. Er bestaan twee soorten:
- macrovoedingsstoffen (koolhydraten, vetstoffen, eiwit): zij geven energie en zorgen voor een harmonieuze ontwikkeling van ons...

Ziekte van Alzheimer
De ziekte van Alzheimer wordt veroorzaakt door de degeneratie van neuronen die gaan over het geheugen, het taalgebruik en de geestelijke functies die ons in staat stellen te handelen, te weten en te denken.