Kopie van `Vi-Fi - Verklarende woordenlijst van audio- en videobegrippen`

De woordenlijst staat niet (meer) online. U ziet hieronder een kopie van de informatie. Het kan zijn dat de informatie niet meer up-to-date is. Wees dus kritisch bij het beoordelen van de waarde ervan.


Vi-Fi - Verklarende woordenlijst van audio- en videobegrippen
Categorie: Elektrotechniek en Elektronica > Audio en Video
Datum & Land: 15/02/2007, NL
Woorden: 4


Akoestische terugkoppeling
Dit fenomeen ontstaat wanneer een opneemelement als een pickup-element of microfoon het geluid uit een luidspreker oppikt. Dit geluid wordt vervolgens door de versterker versterkt teruggevoerd naar de luidspreker en dus weer opgepikt door element of microfoon. Bij microfoons leidt dat tot het bekende rondzingen (piepen) en bij draaitafels ontstaat er doorgaans een of meerdere lage tonen. Overigens kunnen alle audiocomponenten gevoelig zijn voor akoestische terugkoppeling, zij het in mindere mate.

Impedantiecurve
Grafiek waar op de verticale as de impedantie is uitgezet en op de horizontale as de frequentie. Op deze manier is snel te zien wat de impedantie van een apparaat – doorgaans luidspreker - is bij een gegeven frequentie (en andersom)

Jitter
Met jitter worden timingfouten in digitale signalen bedoeld. Bij het digitaliseeren van geluid wordt een aantal keer per seconde (44.100 keer bij cd) een sample genomen (de spanning gemeten). Door bij weergave in hetzelfde ritme spanningen te genereren, wordt het signaal weer opnieuw opgebouwd. Als het ritme echter niet exact gelijk is aan die bij het digitaliseren, dan ontstaan er juiste spanningen op verkeerde momenten en dus vervorming. Jitter maakt vaak het hoog scherp, vertroebelt het stereobeeld en kan in ernstige gevallen ook het midden en vooral het laag kapot maken.

VTA (Vertical tracking angle)
Zie afspeelhoek (verticale)