Kopie van `Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing - kip.be`

De woordenlijst staat niet (meer) online. U ziet hieronder een kopie van de informatie. Het kan zijn dat de informatie niet meer up-to-date is. Wees dus kritisch bij het beoordelen van de waarde ervan.


Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing - kip.be
Categorie: Landbouw, voedsel en voedselverwerking > Eten
Datum & Land: 15/02/2007, BE
Woorden: 19


Amandelen
Er bestaan 2 soorten amandelen: de bittere soort en de amandelsoort zoals wij die kennen met een zoete smaak. De bittere amandelen zijn moeilijker verkrijgbaar. Amandelen zitten in een ruwe schaal, maar meestal worden ze zonder deze schaal verkocht. Rond de amandel zit een bruin vliesje. Amandelen worden geïmporteerd vanuit het Middellands Zeegebied.

Appel
een zeer oude pitvrucht, die al sinds de pré-historie wordt gegeten. Over de gehele wereld telt men duizenden appelrassen. Voedingswaarde gemiddeld per 100 gram: Energie: 182kJ, 44kcal, 0g Vet, 0g Eiwit, 11g Koolhydraten

Appelsap
vruchtensap, uit appels bereid

Asperges
Witte of groene stelen van aspergeplant met een gesloten knop.

Azijn
verdund azijnzuur, gebruikt om voedsel smaak te geven of te conserveren

Erwten
zie Peulvruchten

Escalope
Dunne schijf van vlees, vis of gevogelte.

Kikkererwten
zie Peulvruchten

Kipfilet
kippenborst, ontdaan van vel en borstbeen. Er is dubbele en enkele filet. Filet is mager, mals vlees. Het is geschikt om te bakken of in reepjes versneden te wokken. Koude reepjes gebakken kipfilet kunnen in een slaatje verwerkt worden. Een kippenfilet leent zich ook voor culinaire bereidingen.

Kippekarkas
kippeskelet

Kippenborst
de kippenborst met vel en met het borstbeen. Geschikt om te bakken in de pan. Met vel en borstbeen bakken geeft smaak en sappigheid aan het vlees. Voedingswaarde gemiddeld per 100 gram: 417 kJ, 100 kcal, 0.9g vet, 22.8g eiwit, 0.0g koolhydraten

Kippenbout
de hele kippenbout bestaande uit de onderbout en de bovenbout. Geschikt om te bakken in de pan, op de barbecue maar ook om te koken: kippenbouillon, ragout of waterzooi met kip. De bout kan tussen het gewricht versneden worden in een boven- en een onderbout. Voedingswaarde gemiddeld per 100 gram: 433 kJ, 104 kcal, 2.3g vet, 20.6g eiwit, 0.0g koolhydraten

Kippengehakt
Voedingswaarde gemiddeld per 100 gram: 568 kJ, 136 kcal, 6.1g vet, 20.2g eiwit, 0.0g koolhydraten

Kippenvleugel
bestaat uit 2 of 3 delen. De volledige vleugel bevat 3 delen, maar als de vleugeltip verwijderd wordt zijn het er maar twee. De tip is niet meer dan een kootje met vel en wordt daarom vaak weggesneden. De vleugel heeft weinig vlees, maar is een sappig stukje kip. Erg gewild in de Oosterse keuken.

Oesterzwam
De oesterzwam is een paddestoel die afkomstig is uit Japan. In Europa worden oesterzwammen geteeld op een strosubstraat. Ze groeien in trossen en worden afzonderlijk of in trossen verkocht.
Net zoals champignons zijn oesterzwammen het hele jaar verkrijgbaar. Oesterzwammen moeten bij aankoop droog en stevig aanvoelen.

Olie
wordt ook wel spijsolie genoemd. Wordt gekregen door het fijn maken en persen van vetrijke zaden en vruchten. De olie draagt de naam van het zaad of de vrucht waaruit de olie is gewonnen. Er is o.a. zonnebloemolie, olijfolie, maïsolie, sojaolie en arachide- of aardnotenolie. Olie wordt gebruikt in o.a. dressings en om in te bakken. Voedingswaarde gemiddeld per 100 ml olijfolie: Energie: 3766kJ, 900kcal, 100g Vet, 0g Eiwit, 0g Koolhydraten

Olijfolie
Olijfolie is een van de meest gewaardeerde producten van Italië. In tegenstelling tot veel andere vetten die in onze keuken gebruikt worden, heeft het geen negatieve invloed op de cholesterol. Bovendien is de smaak van een (goede) olijfolie onovertroffen. Rauwe groenten, sla, tomaten, maar ook heel wat Italiaanse bereidingen maken gebruik van de olijfolie.

Sjalot
Sjalotten zijn een kleine uisoort. Er zijn verschillende soorten sjalotten met diverse vormen (ronde, langwerpige) en kleuren (van bruin tot grijs).

zure room
Het verschil tussen zure room en crème fraiche zit hem in het vetgehalte. De eerste bevat zo`n 20% vet, de laatste 35%. Terwijl crème fraiche uitstekend te gebruiken is in warme sausen, is zure room vooral aan te bevelen voor koude toepassingen.