Kopie van `Knorr - Lexicon`

De woordenlijst staat niet (meer) online. U ziet hieronder een kopie van de informatie. Het kan zijn dat de informatie niet meer up-to-date is. Wees dus kritisch bij het beoordelen van de waarde ervan.


Knorr - Lexicon
Categorie: Landbouw, voedsel en voedselverwerking > Eten
Datum & Land: 15/02/2007, BE
Woorden: 13


Aspic
Stevige, heldere gelei gemaakt van sterk ingekookte bouillon en, doorgans, gelatine.

Clarifiëren
Ook ` klaren ` genoemd. Het helder maken van bouillons of het verwijderen van de eiwitbestanddelen uit margarine.

Emulsie
Een mengsel van twee vloeistoffen die elkaar van nature afstoten zoals bijvoorbeeld olie en azijn. Een emulsie wordt verkregen door de beide vloeistoffen goed door elkaar te kloppen en eventueel een derde stof, bijvoorbeeld mosterd, toe te voegen.

Fond
Een door inkoken geconcentreerde bouillon die vaak als basis voor sauzen gebruikt wordt.

Fumet
Ook visfumet genoemd. Een door inkoken geconcentreerde visbouillon die o.a. gebruikt wordt als basis voor sauzen.

Klaren
Het helder maken van bouillons of het verwijderen van eiwitbestanddelen uit margarine. Wordt ook clarifiëren genoemd.

Slinken
Het in volume doen afnemen van bladgroenten door verhitting in een kleine hoeveelheid margarine of een andere vetstof, of door onderdompeling in kokend water.

Smoren
Het bereiden van voedsel in een gesloten pan in margarine, of een ander vetstof, en in eigen sappen of onder toevoeging van een kleine hoeveelheid vloeistof.

Spatelen
Het luchtig door elkaar scheppen van twee of meer mengsels met behulp van een spatel.

Sudderen
Het zachtjes laten pruttelen in braadjus of stoofvocht van het voedsel met een lange bereidingstijd.

Suikerstroopje
Mengsel van suiker en water dat wordt verhit tot de suiker gesmolten is.

Weken
Het in koud water leggen van bepaalde ingrediënten om ze zacht te laten worden.

Wellen
Het in koud of lauw water leggen van gedroogde ingrediënten zodat ze vocht opnemen en zacht worden. Wellen betekent ook het opzetten van voedsel in koud water dat verhit wordt tot valk onder het kookpunt. .