Kopie van `Isostar - lexicon`

De woordenlijst staat niet (meer) online. U ziet hieronder een kopie van de informatie. Het kan zijn dat de informatie niet meer up-to-date is. Wees dus kritisch bij het beoordelen van de waarde ervan.


Isostar - lexicon
Categorie: Landbouw, voedsel en voedselverwerking > Voeding
Datum & Land: 15/02/2007, NL
Woorden: 9


Anaërobie
situatie waarbij geen zuurstof gebruikt wordt.

ATP
adenosine trifosfaat, het substraat dat de cellen in staat stelt om energie om te zetten in spieroefeningen.

Glycogeen
vorm van opslag van het lichaam aan koolhydraten (in de spieren en de lever).

Hypoglycemie
daling van de concentratie aan glucose tot onder het normale in het bloed.

Isotonisch
met dezelfde concentratie aan koolhydraten, mineralen enz. als het bloed.

Koolhydraten
voedingsstoffen die 50 tot 55 % van de dagelijkse energie moeten uitmaken in een evenwichtige voeding. Men maakt een onderscheid tussen voedingsstoffen die rijk zijn aan samengestelde koolhydraten (zetmeelhoudend) en voedingsstoffen die rijk zijn aan enkelvoudige koolhydraten (suiker, fruit, snoepgoed…). In een evenwichtige voeding moet dagelijks de meeste ruimte toegekend worden aan de voedingsstoffen die rijk zijn aan samengestelde koolhydraten.

Melkzuur
substantie die aangemaakt wordt door het lichaam op basis van de koolhydraten wanneer een inspanning geleverd wordt zonder zuurstof.

Proteïnen
voedingsstoffen die 10 tot 15 % van de dagelijkse energie moeten uitmaken in een evenwichtige voeding. De proteïnen zijn essentiële bestanddelen van het lichaam, met name van de spieren. De voedingsstoffen die de meeste proteïnen bevatten, zijn vlees en de equivalenten ervan (vis, eieren…), melkproducten, peulvruchten en soja.

Vetstoffen
voedingsstoffen die 30 tot 35 % van de dagelijkse energie moeten uitmaken in een evenwichtige voeding. De voedingsstoffen die de meeste vetstoffen bevatten, zijn de vetten (olie, boter, margarine…), maar vetstoffen zijn ook terug te vinden in bepaalde andere voedingsstoffen (fijne vleeswaren, vet vlees, vette kaas, gefrituurde eerwaren, gebakjes…).