Kopie van `Historische landgoederen`

De woordenlijst staat niet (meer) online. U ziet hieronder een kopie van de informatie. Het kan zijn dat de informatie niet meer up-to-date is. Wees dus kritisch bij het beoordelen van de waarde ervan.


Historische landgoederen
Categorie: Geschiedenis en volkskunde > landgoederen
Datum & Land: 27/01/2014, NL
Woorden: 4


Buitenplaats
Vanaf de zeventiende eeuw raakt bij vermogende families het bezit van een buitenplaats naast een huis in de stad in de mode. Bij historische buitenplaatsen gaat het om een van oorsprong tweede huis (naast een huis in de stad) met grond daarbij, waarop onder andere een aangelegd park te vinden was. De term buitenplaats wordt tegenwoordig ook gebruikt voor kleinere landgoederen, waarbij het zwaartepunt ligt op een monumentaal huis met een (deels) aangelegd park daarbij.

Folly (meervoud follies)
‘Folly’ betekent in het engels letterlijk ‘grapje’; aanduiding voor kleinere bijgebouwen op landgoederen die als vermaakarchitectuur bedoeld zijn. De vormgeving kan viarieren van stijlvol tot edelkitsch. Hoewel de vormgeving bepalend is hebben ze soms wel een functie (bijvoorbeeld theehuis of duiventil).

Oranjerie (orangerie)
Bijgebouw op een landgoed, waar van oudsher de niet-wintervaste planten in de winter bewaard konden worden. De naam verwijst naar de oranjeboom (sinaasappel), welke naast vaak andere exotische planten in de oranjerie werden bewaard.

Zichtas
Een laan of doorkijk in een symmetrisch aangelegd park. Een zichtas vormt een verbinding tussen twee parkelementen, bijvoorbeeld: een doorkijk vanuit een plek in het park naar het hoofdgebouw. Met de schaalvergroting van de aangelegde tuinen en parken in de loop van de zeventiende eeuw werd de zichtas een belangrijk parkelement.