Kopie van `Studenten.net - Cursus Het ancien régime`

De woordenlijst staat niet (meer) online. U ziet hieronder een kopie van de informatie. Het kan zijn dat de informatie niet meer up-to-date is. Wees dus kritisch bij het beoordelen van de waarde ervan.


Studenten.net - Cursus Het ancien régime
Categorie: Geschiedenis en volkskunde > 1450 tot 1650
Datum & Land: 15/02/2007, NL
Woorden: 11


Ahr
Klein wijnbouwgebied aan de noordelijke voet van de Eiffel. De Ahr is een westelijke zijrivier van de Rijn; 50 km zuidelijk van Bonn. Kenmerkend zijn de vele blauwe druiven die op de steile hellingen van het Ahrdal goed tot ontwikkeling kunnen komen. Vooral van Spätburgunder, Dornfelder en Frühburgunder worden mooie krachtige wijnen gemaakt. Bodem: vulkanische leisteen Opp. 506 ha. Dit is 0,5% van het totaal in Duitsland

AOC
Appellation d`Origine Contrôlée, herkomstbenamingsclassificatie. In 1935 is het Institut National des Appllations d`Origine (INAO) opgericht. Nu zijn er ongeveer 400 AOC`s verspreid over 38000 hectare en produceert ongeveer 21 milljoen hectoliter. (bron: Sotheby`s World Wine Encyclopedia, 1988)

appellation
herkomstbenaming waarin is bepaald welke druif gebruikt moet worden, hoeveel hectoliter de opbrengst mag zijn en wat de geografische begrensing is.

aszú
aszú (uitspraak `ossu`)is de hongaarse naam voor verschrompelde druiven aangetast door de botrytis cinerea. (bron: Sotheby`s Wine Encyclopedia, 4th edition)

IGT
Indicazione Geografica Tipica. Nieuwe categorie in Italië (komt ongeveer overeen met de VDQS in Frankrijk) waarin veel van de vroegere supertafelwijnen opgaan.

oechsle
suikergehalte in de druif, welke het moment van de oogst bepalen en daarmee het alcoholgehalte.

oenologie
wetenschap van de wijnbouw en het wijnmaken.

oxidatief
de wijn is gemaakt onder grote hoeveelheden zuurstof (aeroob).

QbA
Qualitätswein bestimmter anbaugebieter

QmP
Qualitätswein mit Prädikat. Duitse kwaliteitswijn.

VDQS
Vin Délimité Qualité Supérieure, deze wijnen staan aan dezelfde beperkingen bloot als de AOC wijnen, maar met grotere opbrengst. Gemiddeld 2% van de totale franse productie, waarvan 20% wordt geexporteerd en 80% in Frankrijk zelf wordt geconsumeerd.