Kopie van `Wolters Noordhoff - Drama glossarium`

De woordenlijst staat niet (meer) online. U ziet hieronder een kopie van de informatie. Het kan zijn dat de informatie niet meer up-to-date is. Wees dus kritisch bij het beoordelen van de waarde ervan.


Wolters Noordhoff - Drama glossarium
Categorie: Kunst, muziek en cultuur > Toneel drama
Datum & Land: 15/02/2007, NL
Woorden: 3


associatie en dissociatie
Associëren is verbinden, dissociëren is losmaken. Associatie betekent in de therapie contact maken met nawerkingen van het verleden die we nu voelen, er op ingaan, volledig herbeleven. Dissociatie betekent losmaken van al te belastende, al te indringende, al te verwarrende ervaringen, om overzicht en helderheid te krijgen. Associatie is in je ervaringen zitten, inclusief de gevoelens en de lichamelijke gewaarwordingen, dissociatie is van een afstand naar jezelf kijken, minder betrokken, alsof je naar een ander kijkt. Associatie is herbeleven van, dissociatie is vertellen over.

hypnose, hypnotherapie
Hypnose is het bewust opwekken van een trance. Hypnotherapie maakt gebruik van trance, voor een innerlijke verkenning van de problemen of voor werkzamere suggesties.

sessie
Een bijeenkomst van cliënt en therapeut. Begint meestal met een voorgesprek en met af te spreken waaraan gewerkt zal worden. De inductie helpt de cliënt om zich te verdiepen in het probleem. De herbeleving mondt uit in een doorbrekend inzicht en in catharsis. In de afronding wordt het verband met de huidige levenssituatie gelegd. Nagegaan wordt in hoeverre het afgesproken werk voltooid is. Het nagesprek geeft suggesties voor `huiswerk.`