Kopie van `BIS - Medische woordenlijst`

De woordenlijst staat niet (meer) online. U ziet hieronder een kopie van de informatie. Het kan zijn dat de informatie niet meer up-to-date is. Wees dus kritisch bij het beoordelen van de waarde ervan.


BIS - Medische woordenlijst
Categorie: Medisch
Datum & Land: 15/02/2007, BE
Woorden: 14


Antioxidanten
Een verbinding die de oxidatie van stoffen (in het bijzonder lipiden (vetten)) in voedsel of in het lichaam verhindert. Antioxidanten helpen bij de bescherming van weefsel in het lichaam.

Bloedplaatje
Rond of ovalen plaatje in het bloed, dat een rol speelt bij het klonteren van het bloed. Een klonter kan een handig hulpmiddel zijn bij een net ontstane wonde door op te treden als een soort stop om bloedverlies te voorkomen. Bij een chronische aandoening van het hart kunnen bloedklonters echter dodelijk zijn.

Cardiovasculair
Betrekking hebbend op hart en bloedvaten.

Epicatechine
Een kleiner enkelvoudig flavanol dat terug te vinden is in rode wijn, thee en in zeer grote hoeveelheden in cacaobonen, en dat een gunstige invloed kan hebben op het hart.

Flavanolen
Een groep chemische verbindingen die we terugvinden in bepaalde plantaardige voedingsmiddelen, zoals appelen, thee, wijn en bepaalde cacaosoorten, en die potentieel een positief effect zouden kunnen hebben op de gezondheid van het hart.

Flavonoïden
Een ruime groep chemische verbindingen die terug te vinden zijn in een uitgebreid assortiment plantaardige voedingsproducten en die een invloed hebben op de smaak van de plant, en ook op de gezondheid positieve effecten zouden kunnen hebben bij consumptie.

In vitro
Een test die wordt gedaan in een proefbuisje waarbij doorgaans geïsoleerde weefsel- of celpreparaten worden gebruikt.

Klinisch onderzoek
Nauwgezet ontwikkeld en uitgevoerd onderzoek naar de invloeden van een chemische verbinding op mensen. Eén doelstelling is het bepalen van de doeltreffendheid van de verbinding.

Klinische studies
Zie `Klinisch onderzoek`

Metabolisme
Ook wel stofwisseling genoemd. Alle fysieke en chemische veranderingen die plaatsgrijpen in levende cellen; kan eveneens verwijzen naar de vertering van voedsel nadat het werd geconsumeerd.

Stikstofmonoxide
Chemische verbinding geproduceerd door enzymen in het lichaam die optreedt als een krachtige bloedvatrelaxant.

Vasculair
Betrekking hebbend op het bloedvatenstelsel – het netwerk van bloedvaten met slagaders, aders en haarvaten.

Vezels
Een complexe mengeling van plantaardig materiaal dat bestand is tegen afbraak (spijsvertering) door het menselijke spijsverteringsstelsel. Niet-verteerbare vezels stillen de honger en werken een normale vertering in de hand. Bepaalde studies wijzen uit dat verteerbare vezels een rol kunnen spelen in het naar beneden halen van het cholesterolgehalte in het bloed, terwijl niet-verteerbare vezels bescherming kunnen bieden tegen darmkanker. ( http://jncicancerspectrum.oxfordjournals.org-cgi-content-abstract-jnci%3b82-8-650)

Vrije radicalen
Kortstondige chemische verbindingen die een ongepaard elektron bevatten. Vrije radicalen kunnen ook schadelijk zijn voor de gezondheid omdat ze DNA en celmembranen kunnen vernietigen.