Kopie van `Zibb - Het kledingetiquette-woordenboek`

De woordenlijst staat niet (meer) online. U ziet hieronder een kopie van de informatie. Het kan zijn dat de informatie niet meer up-to-date is. Wees dus kritisch bij het beoordelen van de waarde ervan.


Zibb - Het kledingetiquette-woordenboek
Categorie: Mens en samenleving > Etiquette
Datum & Land: 15/02/2007, NL
Woorden: 3


Etiquette
Beleefdheidsgebruiken, kunst der welgemanierdheid, sociaal smeermiddel.

Feestkleding
Feestkleding omvat alle kleding die bij elke mogelijke feestelijke gebeurtenis gedragen wordt. Staat deze term op uw uitnodiging, dan kunt u beter maar even contact opnemen met de gastheer/-vrouw of ceremoniemeester. Feestkleding als dresscode is nietszeggend.

Smoking
De smoking (dinner jacket, smoking jacket of tuxedo) zou ooit een jasje zijn geweest dat men aantrok tijdens het roken na het diner. Zo bleef de rooklucht beperkt tot één kledingstuk. Tegenwoordig is een smoking tweedelig; een zwarte jas waarvan de voor- en achterpanden dezelfde lengte hebben en een zwarte broek met satijnen bies. Verder draagt men een witte katoenen blouse, een zwarte strik en lakschoenen zonder veters of gladde schoenen met veters. Bij een smoking hoort geen riem. Wanneer u in smoking wordt verwacht, luidt het kledingvoorschrift ook wel black tie of cravate noire. Het is semi-formele avondkleding.