Kopie van `Zibb - Het kledingetiquette-woordenboek`

De woordenlijst staat niet (meer) online. U ziet hieronder een kopie van de informatie. Het kan zijn dat de informatie niet meer up-to-date is. Wees dus kritisch bij het beoordelen van de waarde ervan.


Zibb - Het kledingetiquette-woordenboek
Categorie: Mens en samenleving > Etiquette
Datum & Land: 15/02/2007, NL
Woorden: 22


Alta moda pronta
De Italiaanse term voor het Franse prêt-à-porter of het Engelse Ready-to-wear. Hiermee wordt verwezen naar een goedkopere variant van Haute couture; confectiekleding naar het model van een couturier.

Baleinen
Een baardwalvis gebruikt baleinen om voedsel uit het water te filteren. Stukjes of stripjes van deze baleinen werden vroeger in de boord van het overhemd verwerkt om de punten op de plaats te houden. Tegenwoordig worden ze uitgevoerd in kunststof en ook wel parelmoer.

Blazer
Clubjasje in felle kleuren dat in tennis- en roeiclubs wordt gedragen. Uiteraard hebben ze dan clubkleuren en embleem. Tegenwoordig worden ze in andere kleuren en buiten het clubleven ook gedragen. De blazer valt onder vrijetijdskkleding.

Boutonnière
Boutonnière is Frans voor `in het knoopsgat gedragen bloem` of `teken van een ridderorde`. Het is een speldje, lintje of een bloem in het knoopsgat van de revers.

Brogues
Gaatjesschoenen. Herenschoenen dus met kleine gaatjes ter versiering. Inmiddels zijn ze verkrijgbaar in vele varianten. Draag ze niet op het werk, maar thuis.

Casual
Sportief casual, resort casual, casual friday, smart casual, dressed up casual, business casual, executive casual, corporate casual, club casual en casual chique; termen afkomstig uit het Amerikaanse zakenleven. En ze zeggen weinig. Bedrijven hebben namelijk verschillende invullingen voor de verschillende varianten. Vraag de betekenis voor de zekerheid na. Business casual heeft met casual kleding niets te maken. De nieuwste variant op het thema is dressual of sophisticated casual. Deze stijl combineert casual en formele kledingstukken; jeans met een formeel jasje bijvoorbeeld.

Choker
Sjaaltje om de hals van een man. Een dooddoener, letterlijk en figuurlijk. Sommige halssieraden voor vrouwen worden ook choker genoemd. Die kunnen wel.

Cocktailjurk
De cocktailjurk maakt deel uit van klein toilet en is minder formeel dan de avondjurk. Het is een jurk uit één stuk die op of net onder de knie valt. Wordt gecombineerd met bijpassende sieraden, schoenen en een tasje. Lange handschoenen zijn niet nodig. Een hoed mag. De cocktailjurk is korter dan de avondjurk en laat meestal minder décolleté zien. Kies kleuren die bij het seizoen passen. Donkere kleuren ogen formeler.

Colbert
Vernoemd naar Jean-Baptiste Colbert (1614-1683), financieel raadsman van Lodewijk XIV. En dat terwijl de man zelf steevast afgebeeld wordt in enorme zwarte gewaden en witte kanten kragen. In Nederland zegt men gewoon jasje.

Double breasted, single breasted
Met double breasted wordt een dubbele knopenrij bij een colbert bedoeld. Single breasted is dan uiteraard een enkele knopenrij.

Etiquette
Beleefdheidsgebruiken, kunst der welgemanierdheid, sociaal smeermiddel.

Feestkleding
Feestkleding omvat alle kleding die bij elke mogelijke feestelijke gebeurtenis gedragen wordt. Staat deze term op uw uitnodiging, dan kunt u beter maar even contact opnemen met de gastheer--vrouw of ceremoniemeester. Feestkleding als dresscode is nietszeggend.

Gaberdine of gabardine
Wollen, halfwollen of zijden stof met een specifiek weefpatroon. De stof is waterdicht gemaakt en wordt veel gebruikt voor regenjassen.

Lefdoekje
Ander woord voor pochet.

Made-to-measure
In het Engels heet het Made-to-measure, in het Italiaans `su misura`. De betekenis: maatwerk. En dat hoeft geen handwerk te zijn. De veelgebruikte term `sartoriale` komt van het Italiaanse `sartoria`, ofwel kleermakerswerkplaats. Ook deze kleding wordt niet per definitie steekje voor steekje gemaakt.

Piqué
Katoenachtige stof met patronen. De patronen ontstaan door het gebruik van vuldraden.

Plaques et cordons
Rok(kostuum) met ordetekenen en ordelinten. Plaques sans cordons is dezelfde rok, met ordetekenen, maar zonder de linten.

Pochet
Een sierdoekje dat, gevouwen, in de borstzak van een colbert wordt gestoken. Het is een bijpassend accessoire van de stropdas, maar ze mogen niet dezelfde kleur en hetzelfde patroon hebben.

Smoking
De smoking (dinner jacket, smoking jacket of tuxedo) zou ooit een jasje zijn geweest dat men aantrok tijdens het roken na het diner. Zo bleef de rooklucht beperkt tot één kledingstuk. Tegenwoordig is een smoking tweedelig; een zwarte jas waarvan de voor- en achterpanden dezelfde lengte hebben en een zwarte broek met satijnen bies. Verder draagt men een witte katoenen blouse, een zwarte strik en lakschoenen zonder veters of gladde schoenen met veters. Bij een smoking hoort geen riem. Wanneer u in smoking wordt verwacht, luidt het kledingvoorschrift ook wel black tie of cravate noire. Het is semi-formele avondkleding.

Tenue de ville
Tenue de ville betekent letterlijk stadskleding. Maar vergelijk het niet met vrijetijdskleding. Deze stadskleding bestaat voor mannen alsnog uit een pak én een das. Ook vrouwen dragen een tweedelige pak; mantelpak of broekpak.

Vadermoordenaar
Een interessante benaming voor de opstaande boord van een overhemd. Overhemden met dergelijke boorden worden gedragen bij smokings en rokkostuums.

Wide-spread
De wide-spread boord werd ontwikkeld om ruimte te creëren voor de dubbele windsorknoop. Het is een modieuze boord, erg populair bij de Italiaanse man. De Nederlandse man houdt het meestal bij de semi wide-spread boord. Bij deze boord is een das meestal niet nodig. De klassieke boord wordt ook wel de straight-point genoemd. Heel geschikt voor formele gelegenheden en goed te combineren met een strik.