Kopie van `Stichting Nationale Plantencollectie`

De woordenlijst staat niet (meer) online. U ziet hieronder een kopie van de informatie. Het kan zijn dat de informatie niet meer up-to-date is. Wees dus kritisch bij het beoordelen van de waarde ervan.


Stichting Nationale Plantencollectie
Categorie: Planten en dieren > Planten
Datum & Land: 15/02/2007, NL
Woorden: 10


Accessie
één exemplaar van een soort, met een bepaalde standplaats. Er kan sprake zijn van levende en dode accessies.

Clono-Type
exemplaren van een soort waarvan een deel voor het type is gebruikt, zie ook `type`.

Familie
een groep waarbinnen veelal een aantal geslachten met gezamenlijke kenmerken is samengebracht, bijvoorbeeld `Gentianaceae` of Gentiaanfamilie, met daarin 1200 plantensoorten, verdeeld over 74 geslachten. Een aantal geslachten [latijn: genera; enkelvoud: genus] levert bekende sierplanten, zoals Gentiana [tuinplanten], Exacum [kamerplanten] en Lysianthus [snijbloemen].

Fylogenetisch
het maken van een indeling gebaseerd op genetische eigenschappen. Zie ook: taxonomie.

Genus
geslacht, zoals bv. `Gentiana`. De genus- of geslachtsnaam is het eerste woord waarmee een plant wordt aangeduid, bijv. Gentiana acaulis .

Geslacht
zie `genus`

Systematiek
zie `taxonomie`

Taxon
[meervoud: TAXA]: aanduiding voor een groep van organismen. Hiermee kan bedoeld worden een soort, een geslacht, een familie, of een nog grotere groep. Het woord taxon [groep] wordt in wetenschappelijke kringen vaak gebruikt als het gaat om groepen, waarbij niet uitsluitend sprake is van één niveau, zoals `genus`.

Taxonomie
tak van wetenschap waarbij soorten op basis van gemeenschappelijke kenmerken worden ingedeeld in geslachten, de geslachten weer in families, en deze weer in nog grotere groepen. Vroeger gebeurde deze indeling vooral gebaseerd op morfologische kenmerken, tegenwoordig speelt genetica ook een belangrijke rol. Een andere veel gebruikte naam voor taxonomie is systematiek.

Type
voor namen van soorten is er dikwijls een bepaald authenthiek [herbarium] exemplaar die de opvatting van de auteur over deze soort weergeeft.