Kopie van `ABTO - ABC van de toeristische terminologie`

De woordenlijst staat niet (meer) online. U ziet hieronder een kopie van de informatie. Het kan zijn dat de informatie niet meer up-to-date is. Wees dus kritisch bij het beoordelen van de waarde ervan.


ABTO - ABC van de toeristische terminologie
Categorie: Aardrijkskunde > Toerisme
Datum & Land: 15/02/2007, BE
Woorden: 166


Add-on-tarief
Een tarief dat niet op zichzelf bestaat, maar veeleer een toeslag is omdat je bijvoorbeeld aansluitend op een internationale vlucht een binnenlandse vlucht wil nemen.

Airbroker-ticket
Ticket waarbij de reiziger gunsttarieven geniet maar een welbepaalde maatschappij is gebonden. Er is geen terugbetaling bij annulering en het aantal `stop-overs` is beperkt.

Aircamping
Goedkoop vliegtuigticket voor chartervluchten zonder dat de passagier vooraf bij de reisorganisator een verblijf heeft gereserveerd. Alle beperkingen van een chartervlucht gelden eveneens voor een campingticket (geen wijzigingen mogelijk).

Airconditioning
Er bestaan verschillende systemen, van individueel regelbaar over individueel activeerbaar tot centraal gestuurd. Naargelang de plaatselijke omstandigheden (bezuiniging , al dan niet ten gevolge van problemen met de algemene energievoorziening), kan het functioneren ervan worden beperkt tot een aantal uren per dag of nacht.

Airpass
Combinatie van een aantal vluchtcoupons, geldig op één maatschappij of een combinatie van maatschappijen. De airpass wordt verkocht voor een vaste prijs per coupon of een vaste prijs voor de gehele airpass, ongeacht het aantal coupons.

Airport code
Drieletterige code waarmee de luchthavens worden aangeduid.

Airport tax
Luchthaventaks.

Aisle
Aanduiding voor een zitplaats aan de zijde van de gang, op de hoek van een rij. Tegenover `aisle` staat een `window seat` of zetel aan het raam.

All-in, All Inclusive
Formule waar niet alleen alle maaltijden, maar ook bepaalde uitgaven ter plaatse begrepen zijn, zoals de drankjes en de hapjes die je tussendoor zou nuttigen of bepaalde sportactiviteiten. Wat precies inbegrepen is vindt u terug in de brochure van dedesbetreffende tour operator.

Aparthotel
Heeft alle voordelen van een hotel (reiniging - service - maaltijdservice) en bestaat uit appartementen in plaats van kamers.

Appartement
Vakantiewoning met meer dan één ruimte en waarvan tenminste één ruimte als slaapgelegenheid kan worden afgesloten door een deur of schuifdeur. Appartementen beschikken over een keuken of kitchenette en een badkamer met bad en-of douche.

Arrival, arrivals
Aankomst.

Bagageclaim
Plaats op het vliegveld waar de passagiers hun bagage kunnen ophalen.

Bed-and-breakfast
Logies met ontbijt.

Black out period
Periode waarbinnen een bepaald vluchttarief of een bepaalde luchtverbinding niet wordt uitgevoerd.

Blocked space
Overeenkomst waarbij een luchtvaartmaatschappij een aantal zetels op bepaalde vluchten ter beschikking stelt van klanten van een andere luchtvaartmaatschappij.

Board, half-board, full-board
Aanduiding van het maaltijden-regime dat je geboekt hebt. Half-board betekent half pension, ontbijt en avondmaal inbegrepen; eventueel kan je, in overleg met de hotelier, uitzonderlijk een avondmaal laten vervangen door een middagmaal. Full-board is vol pension.

Boarding Pass
de Engelse vertaling van `instapkaart`. Aan de check-in dient u uw vliegtuigticket af te geven, samen met uw bagage. U krijgt daar uw instapkaart. Hiermee kan u voorbij de douane en in het vliegtuig. Op uw instapkaart staat het nummer van de Gate en het uur dat u zich ten laatste moet aanbieden. Tevens is daar uw zetelnummer op genoteerd. Het gebruik van instapkaarten is inmiddels ook uitgebreid tot veerdiensten en bepaalde treinen (bv. Eurostar, Thalys, ICE3).

Broker, Consolidator
Agent die tickets in grote hoeveelheden aankoopt en deze vaak goedkoper doorverkoopt dan de luchtvaartmaatschappijen zelf.

Bungalow (hotel)
Sommige hotels bieden kamers aan in bungalows. Een bungalow betreft dan minstens een tweepersoonskamer gelegen in de tuin, naast elkaar geplaatst of gegroepeerd in kleinere gebouwen en als dusdanig onderscheiden van het hoofdgebouw. De kamer is niet noodzakelijk groter dan een gewone tweepersoonskamer (zie eventueel gedetailleerde beschrijving in de reisbrochure).

Business Class
Sommige maatschappijen gebruiken een `C` als afkorting en sommigen een `J`. Business Class is de klasse die tussen Economy en First Class inzit. In Business Class beschikken passagiers over meer beenruimte en bredere stoelen en ze krijgen meer service dan de passagiers in Economy Class.

Cancel, Cancelled
Annuleren, geannuleerd.

Carrier
Luchtvaartmaatschappij of vervoerder in het algemeen.

Carry on Items
Handbagage en wat als dusdanig wordt beschouwd

Casual
Gemakkelijke kleding of vrijetijdskleding, zonder evenwel in short rond te lopen.

Catering
Dienst die maaltijden verstrekt en dikwijls ook verantwoordelijk is voor de levering van bijvoorbeeld taksvrije goederen aan boord van een schip of vliegtuig.

CDW, Collission Damage Waiver
Een verzekering die wordt aangeboden bij het huren van een auto en die de schade verzekerd die je zelf zou toebrengen aan de wagen.

Charmehotel
Kleine hotels die vaak door de eigenaar zelf gerund worden. De inrichting is meestal persoonlijk en gastvrijheid staat voorop.

Charter, Charterticket
Bij chartervluchten huren reisorganisatoren het vliegtuig en zij bepalen de tarieven en de reisvoorwaarden. Tickets voor een chartervlucht zijn meestal goedkoop. Daar staat echter tegenover dat de reiziger vluchtdata en -uren niet kan wijzigen. Evenmin kan het ticket of een gedeelte ervan worden gerecupereerd. De tour operator kan even goed een boot, een trein of een autocar charteren of huren.

Check-in, inchecken
Inschepen, het overhandigen van de bagage en het ontvangen van een instapkaart of boarding-pass.

Checked Bagage, Registered Bagage
Reisgoed dat wordt gewogen bij het inchecken en waaraan een `bagage tag` wordt gehecht. Hierop worden bestemming en routenummer vermeld met inbegrip van eventuele overstapplaatsen. Een copie of ontvangstbewijs daarvan wordt op het ticket gekleefd, zodat men eventueel verloren bagage gemakkelijker kan opsporen. `Checked bagage` is niet beschikbaar tijdens de reis want zij wordt opgeborgen in een afgesloten ruimte van het vliegtuig, de trein of het schip. Het gewicht van `Checked Bagage` is in de luchtvaart meestal beperkt tot 15 kg. per persoon bij chartervluchten, tot 20 kg. voor lijnvluchten in Economy. Ook zijn de afmetingen beperkt

Child
Meestal kinderen tussen 2 en 11 jaar. Op tickets worden zij aangeduid met de afkorting CH. Kinderen reizen vaak tegen halve prijs en je mag voor hen ook een reiskoffer en handbagage meenemen. Kinderen jonger dan 2 jaar worden beschouwd als `Infant`.

Club, Clubhotel
Hotelvorm met uitgebreide faciliteiten voor sport en ontspanning. Dikwijls is er ook heel wat animatie voorzien.

Coach
Autocar voor toeristisch gebruik.

Codesharing, code share
Het gebruik van de tweeletterige code van een luchtvaartmaatschappij op een vlucht die wordt uitgevoerd door een andere luchtvaartmaatschappij. Het gevolg van codesharing is dat je niet altijd weet met welke luchtvaartmaatschappij je zal vliegen.

Collect Call
Telefoongesprek waarbij de gesprekskosten worden betaald door de ontvanger.

Comfort Class
Comfortabele, lichtjes verstelbare en van een voetsteun voorziene zetel in een autocar. De onderlinge zetelafstand, gemeten tussen de rugleuningen, bedraagt meestal 83 cm.

Confirmed Seat Pass
Airpass waarbij de vluchten vooraf worden bepaald.

Confirmeren
Het bevestigen of herbevestigen van de vluchten. Meestal moet dat uiterlijk 72 uren vooraf gebeuren. Bij pakketreizen (combinatie van vlucht en logies) en groepsreizen zal de vertegenwoordiger of de reisleider de vlucht meestal in jouw plaats bevestigen. Confirmeren is noodzakelijk als je reist met zogenaamde open tickets die je de vrije keuze van vertrek- en aankomstdata en - uren geven.

Conjunction ticket
Ticket dat is uitgegeven in samenhang met een ander ticket.

Connecting flights
Aansluitende vluchten, overstapmogelijkheden.

Connecting time
Overstaptijd tussen twee vluchten.

Continentaal ontbijt
Een ontbijt van broodjes, fruit en thee of koffie. Het is vaak inbegrepen in de prijs van het overnachten.

Cottage
Doorgaans een landelijk gelegen vakantiewoning of een bungalow in een vakantiepark.

Courtesy bus
Pendelbus van en naar hotels in de omgeving van de luchthaven. Ook wel `shuttle` of `shuttle bus` genoemd.

Cross border tickets
Tickets die in het ene land worden aangekocht terwijl het eigenlijke vervoer plaats heeft in een ander land.

Cruiseferry
Combinatie van een veerdienst met extra faciliteiten zoals je die terugvindt aan boord van een cruiseschip. Denk aan uitgebreide restaurants, winkeltjes, casino, pianobars, evenementen- en amusementszalen.

Customs
Douane.

DBC, Denied Boarding Compensation
De vergoeding die je ontvangt wanneer je niet kunt vertrekken omdat de vlucht is volgeboekt. Overboeking of het onverwacht inzetten van een kleiner vliegtuig kunnen aan de basis daarvan liggen.

Delay, delayed
Vertraging, vertraagd.

Departure, departures
Vertrektijd.

Desk, Ticket Desk, Ticket Counter
Balie waar je de ticket afhaalt en waar eventueel ook incheckt.

Direct Flight
Tijdens een rechtstreekse vlucht kan het zijn dat u éénmaal stopt (de zogenaamde stop-over), vooraleer uw bestemming te bereiken. Deze stop kan ingevoerd worden om technische redenen (bijtanken) of operationele redenen (ophalen van klanten op andere bestemming). Soms moet u hierbij uitstappen en soms weer niet. Meestal is er maar één dergelijke stop op uw reis.

Domestic flight
Binnenlandse vlucht.

Double
Tweepersoonsbed in een hotelkamer.

Downgrading
Het aanbieden van een zetel of een huurwagen in een lagere comfortklasse dan men heeft gereserveerd. Bij downgrading heb je recht op een schadevergoeding ter waarde van het prijsverschil tussen beide comfortklassen. In de luchtvaart mag je wel dezelfde hoeveelheid bagage vervoeren zoals oorspronkelijk was voorzien.

Dress code
Kledingvoorschriften waaraan je op redelijke wijze moet voldoen. Voor cruises gelden vaak uitgebreide voorschriften in functie van de geplande activiteiten zoals galadiner.

Drop-off
Kosten die worden aangerekend wanneer je een huurwagen inlevert op een andere plaats dan waar je het voertuig hebt afgehaald. In dat geval is er sprake van een zogenaamde `one way rental`.

Duty free
Taksvrij. Handel waar bepaalde goederen taksvrij worden verkocht.

Economy, Full Economy Fare
Dit is de laagste comfortklasse in een vliegtuig. Zij wordt op het ticket meestal aangeduid met de letter Y.

EE, Excursietarief
Tarief met beperkte verblijfsduur en afhankelijk van het seizoen waarin je reist. De reserveringstermijn is vrij maar bij wijziging of annulering moet je extra betalen. Een `stop-over` of oponthoud onderweg is toegelaten.

Eenpersoonskamers - single
de vraag naar éénpersoonskamers is vaak groter dan het aanbod. Eenpersoonskamers zijn, ondanks een soms stevige toeslag, soms kwalitatief minder dan de tweepersoonskamers in hetzelfde hotel. Zeker in oudere hotels worden nog kamers aangeboden van mindere kwaliteit, met minder faciliteiten of minder gunstig gelegen. In nieuwere hotels worden steeds vaker tweepersoonskamers voor alleengebruik (double for single use) aangeboden. Laat u zich terdege informeren door uw reisbureau.

Endorsable
Overdraagbaar. Het ticket is overdraagbaar en men kan de verplaatsing indien nodig maken met een andere vervoerder. Op voordelige tickets staat dikwijls de afkorting `Non-endo`, wat niet-overdraagbaar betekent.

Engels ontbijt
Een behoorlijk uitgebreid, aan tafel geserveerd ontbijt met toast, ham en eieren, zuivelprodukten en confituur.

EU, Non-EU-Residents
Europese Unie, inwoners uit de Europese Unie of van buiten de Europese Unie.

Eurolines
Europees netwerk van interstedelijke lijndiensten per autocar.

Eurostar
Hogesnelheidstrein die vanuit Brussel en Parijs via de Kanaaltunnel naar Londen rijdt.

Eurotunnel
Oorspronkelijk de bouwheer van de Kanaaltunnel tussen Frankrijk en Engeland, nu ook de merknaam van de autotrein die doorheen de tunnel rijdt.

Excess Bagage
Overgewicht of buitenmaatse bagage, waarvoor een toeslag moet worden betaald. Voorbeelden hiervan zijn ski`s, golfsticks, fietsen.

Fare
Ticket.

FFP, Frequent Flyer Program
Getrouwheidsprogramma waarmee men reizigers via voordelen bindt aan een bepaalde luchtvaartmaatschappij. Dergelijke programma`s zijn sinds enige tijd ook beschikbaar bij spoorwegmaatschappijen en rederijen.

First
Hogere comfortklasse die op het ticket wordt aangeduid met de letters F of P.

Flight only
Ticket dat door tour operators of brokers wordt aangeboden op chartervluchten zonder dat hieraan een logiesformule is verbonden.

Fly-and-Drive
Vakantieformule waarbij men de vlucht en de huurauto vooraf reserveert. De logiesmogelijkheden kan je vrij bepalen.

Free Bagage Allowance
Passagiers op vliegtuigen mogen doorgaans een beperkte hoeveelheid bagage vrij meenemen. Op chartervluchten wordt het gewicht van de reiskoffer beperkt tot 15 kg., op lijnvluchten geldt 20 kg. als maatstaf in Economy. Passagiers in Business of First Class mogen soms tot 40 kg. bagage meenemen. Overgewicht moet in de regel worden betaald.

Full Fare Ticket
Ticket waarvoor je de volle prijs hebt betaald en dat volledig flexibel is. Het is doorgaans een jaar geldig, je mag een rerouting doen en tussenstops inbouwen en het is volledig overdraagbaar en inwisselbaar. Aan deze soepelheid hangt echter ook het gepaste, dure prijskaartje.

Gate
Dit is de poort waar u moet inschepen, in iedere luchthaven werkt men met letters en cijfers. De letter staat voor een deel van het gebouw, het cijfer staat voor de poort in dat deel van het gebouw. Zorg ervoor dat u minstens 20 minuten voor vertrek aan uw Gate bent!

GIT, Group Incentive Tour
Tarief dat alleen wordt toegepast voor de passagiers van een groep die minimaal uit een vooraf bepaald aantal deelnemers bestaat.

Gîte
Landelijk gelegen verblijfplaats.

GSA, General Sales Agent
Bedrijf of vertegenwoordiger die in een bepaald land de alleenverkoop van de tickets van een luchtvaartmaatschappij of rederij organiseert en die vaak ook onder de benaming van die onderneming werkt.

Handling
Bedrijf op de luchthaven dat instaat voor begeleiding van de passagiers, behandeling van de bagage en bevoorrading van het vliegtuig.

Hotel voucher
Een vooraf betaald bewijs dat in bepaalde hotels ingewisseld kan worden voor een overnachting.

HST
Hoge Snelheids Trein, Nederlands voor TGV.

Immigration
Immigratiedienst, doorgaans de controlepost waar men je identiteit en reisdocumenten verifieert en ook peilt naar de reden van je verblijf, de verblijfplaats en de verblijfsduur.

Infant
Kind jonger dan 2 jaar, dat gratis of aan 90% prijsvermindering reist. Dit houdt in dat het kind op de schoot moet zitten en dat je er geen extra reiskoffer of gewicht mag voor meenemen. Voor het kind worden alleen handbagage en een plooibare buggy aanvaard. Wel kan je, mits betaling van een toeslag, een infant laten registreren als een child. In dat geval mag je wel een extra reiskoffer meenemen en krijgt het kind aan boord ook een eigen zetel. Op het ticket wordt infant meestal afgekort als IN.

International flight
Vlucht tussen twee landen.

Involuntary Rerouting
Onvrijwillige aanpassing van de reisweg zonder prijsverhoging omdat de oorspronkelijke routing niet kan worden uitgevoerd en je alleen via een omweg je eindbestemming kan bereiken.

IT, Inclusive Tour
Ticket aan voordelige voorwaarden en in combinatie met een rondreis of verblijf ter plaatse. De reisvoorwaarden en de prijs werden vertrouwelijk onderhandeld tussen reisorganisator en vervoerder. Afhankelijk van het tariefniveau zijn beperkte wijzigingen aan de vluchturen mogelijk. Je kan een IT-ticket in zekere zin vergelijken met een charterticket op lijnvluchten. IT-tickets kunnen meestal niet worden gewijzigd en geannuleerd.

Juniorsuite
Een kamer die iets groter is dan een standaard-hotelkamer en waarin men gemakkelijk een extra bed kan plaatsen voor de kinderen of voor een derde volwassene.

Kingsize
Uitzonderlijk groot tweepersoonsbed in een hotelkamer.

Kitchenette
Kleine keuken of kookhoek met beperkte mogelijkheden om maaltijden te bereiden. Vaak alleen bedoeld om zelf een ontbijt te kunnen klaar maken of een eenvoudige schotel te bereiden of op te warmen.

Late minute, last minute
Meestal een kant-en-klaar promotiereis die je kort voor de vertrekdatum kan reserveren.

LMC, Last Minute Check In
Passagier die op het allerlaatste moment zijn ticket heeft gekocht en die het vliegtuig nog wil halen net voor de deur van de uitgang wordt gesloten. Als je een LMC hebt, vraag je best om voorrang bij het inchecken en bij de grenscontrole.

Local calls
Lokale telefoongesprekken in dezelfde telefoonzone of hetzelfde stadsgebied.

Local Time
Plaatselijke tijd.

Long distance calls
Internationale telefoongesprekken waarvoor je vaak een extra code moet intikken op het telefoontoestel of waarvoor je, in kleinere hotels, toelating moet vragen.

Lost and Found
Balie waar je terecht kan om verloren of beschadigd reisgoed aan te geven en waar je eerder als verloren opgegeven bagage kan afhalen.

Lost Property
Verloren reisgoed.

Lounge
Wachtruimte waar men meestal ook kranten, tijdschriften, telefoons en communicatie-apparatuur vind en waar reizigers uit de hogere comfortklassen kunnen genieten van gratis drank, versnaperingen of lichte maaltijden.

Luggage
Bagage.