Kopie van `Terminologie Stage Combat`

De woordenlijst staat niet (meer) online. U ziet hieronder een kopie van de informatie. Het kan zijn dat de informatie niet meer up-to-date is. Wees dus kritisch bij het beoordelen van de waarde ervan.


Terminologie Stage Combat
Categorie: Sport, welzijn en vrije tijd > Stage Combat
Datum & Land: 15/02/2007, NL
Woorden: 10


Degen
Zwaard ontwikkeld uit de rapier. In de schermsport één van de drie standaardwapens.

Floret
Zwaard gebruikt als draagwapen van de elite. Als sierwapen ontwikkeld, daardoor de meest duidelijke voorloper van de sportieve duelzwaarden. In de schermsport één van de drie standaardwapens.

Gewapend gevecht
Met een wapen. De keuze is legio, meestal wordt een keuze gemaakt tussen een zwaard en een dolk. De behendigheid met het wapen vereist een gedegen training.

Ongewapend gevecht
Zonder een wapen, ergo met blote handen en-of de vuisten. Met name hier wordt acrobatie een onderdeel van stage combat.

Rapier
Zwaard gelijkend op een sabel uit in de Renaissance. Bekend van het gebruik door de musketiers ten tijde van Koning Louis XVI, zowel in Frankrijk als de rest van Europa. De rapier is het standaardzwaard binnen stage combat.

Sabel
Zwaard van de cavalerie (militairen te paard). In de schermsport één van de drie standaardwapens.

Stage Combat
Vechten op het podium en voor de camera.

Toneelschermen
Letterlijk het schermen op het toneel c.q. in het theater. Deze term wordt vaak verward met stage combat, welke meer omvat dan enkel schermen.

Zwaard
Wapen van 1 - 1,5 meter lang, geschikt voor de aanval en verdediging tegen aanvallen, van metaal of hout. Er zijn diverse soorten en modellen zwaarden voor verschillend gebruik ontwikkeld. Zie ook zwaarden.pagina.nl.

Zwaardvechten
Term gebruikt voor de Europese middeleeuwse krijgskunst met het zwaard. Hiervoor worden verschillende modellen gebruikt variërend in grote, de zogenaamde één-, anderhalf- en tweehandige zwaarden.