Kopie van `Wijn.org`

De woordenlijst staat niet (meer) online. U ziet hieronder een kopie van de informatie. Het kan zijn dat de informatie niet meer up-to-date is. Wees dus kritisch bij het beoordelen van de waarde ervan.


Wijn.org
Categorie: Landbouw, voedsel en voedselverwerking > Wijn
Datum & Land: 15/02/2007, NL
Woorden: 168


amabile
IT; enigszins zoet, halfzoet

amaro
IT; bittersmaak, vergelijk de drank ammaretto en de druif negro amaro

Amarone
IT; beroemde rode wijn uit Veneto. Reciotowijn: men laat de druiven drogen (conserveren en concentreren), maar de gisting wordt niet gestopt: zware, soms bijna bruine droge wijn met power (15%) en een bijzondere bitter (amaro)

amber, ambré, ambra
ambré (FR), ambra (IT) barnsteenkleurig, bruinig. Kleuraanduiding voor lang gerijpte wijnen. Bij rode wijn zichtbaar aan de rand van de wijn in het schuine glas. Ook zoete wijnen hebben deze kleur Zie ook Rivesaltes ambré

American Viticultural Area
US; afgekort: AVA. Gebied met herkomstbescherming, zoals AOC. Een AVA is door klimaat, bodemsamenstelling en hoogte vastgesteld. In de AVA zijn niet zo veel regels voor de wijze van productie-vinificatie vastgesteld, zoals in veel Europese landen. Dit systeem bestaat de USA sinds 1980 Minimaal 85% van de op het etiket weergegeven druivenrassen komt uit het aangegeven gebied. Er zijn nu (2006) 162 gebieden door de BATF erkend, waarvan 94 in Californië.

amfoor
oude opslagmethode in Griekenland, Italië, Spanje. Ook om wijn in te laten rijpen. Af en toe duikt er nog eens een op van de zeebodem. Zie ook retsina, kruiken, verpakken, amforafles. Momenteel meer een sierobject

amforafles
fles in gebruik voor Verdicchio dei Castelli di Jesi. Zie ook verpakken

amigno
druivenras, komt voor in Zwitserland

aminen, biogene
voorbeelden: histamine, methylamine etc. Deze stoffen worden door velen als de veroorzaker van een kater genoemd. Na grootschalig onderzoek kan dit niet worden bevestigd. Evenmin geldt dat een witte wijn minder nadelen heeft dan een rode wijn. Beide wijnen bevatten evenveel histamine

amoroso
ES; lichtzoete oloroso sherry (amor = liefde)

ampelografie
wetenschap die de uiterlijke kenmerken van de wijnstokrassen beschrijft, soortverschillen worden hierbij vastgelegd. Grote nadruk op de bladvorm, zie logo Wijn.org, linksboven

ampelologie
wetenschap die de zich bezighoudt met de beschrijving van de wijnstok in algemene zin, dus niet de uiterlijke kenmerken, maar de groei, de ontwikkeling etc.

Amtlich Prüfungsnummer
DE; op de fles afgekort tot A.P. nr. Dit controlenummer wordt toegekend aan een wijn (alle QbA en predikaatswijnen) nadat deze ter analyse is aangeboden bij een erkend laboratorium. Aan de laatste twee cijfers is het jaar van bottelen te zien

aôut fait le moût
FR; gezegde waarmee wordt bedoeld dat de vele uren zon in augustus bepalend zijn voor de uiteindelijke wijn. Een goede augustusmaand kan een koud jaar compenseren Vergelijk DE: Goldene Oktober, waarbij de riesling laat in het jaar tot rijke edelzoete wijnen rijpt

Apóstagma, Tsípoero
GR; eau-de-vie (brandewijn), gedistilleerd

appel
aroma- en smaakcomponent dat in veel witte wijnen zonder-met weinig houtlagering voorkomt, fris, groene appel, elstar, zuurtje

appel-melkzuurgisting
wordt ook wel tweede gisting genoemd, of malolactische gisting, of kortweg malo. Niet te verwarren met de tweede gisting op fles Gisting welke spontaan kan ontstaan na de alcoholische gisting. Meestal rond de 20 °C. Het kan soms wat langer duren. Hierbij wordt het scherpere appelzuur omgezet in het mildere melkzuur (en koolzuur). Gisting waarbij niet gisten maar bacteriën het werk doen. Deze gisting is te voorkomen bij het rijpen, door zuurstof in de wijn te brengen, bijvoorbeeld door roeren. Wordt veel toegepast, bijvoorbeeld in Bordeaux. De wijn verliest wel frisheid DE: biologische säureabbau, milchsäuregärung, FR: fermentation malolactique, ES: fermentación maloláctica

appellatie, appellation
FR; appellatie, soortnaam. Komt van het Franse appeller = een naam geven, zie Appellation Contrôlée (AC)

apre
FR; wrang

ascorbinezuur
bestanddeel van wijn (een sinaasappel per dag is beter!). Is hetzelfde als vitamine C Zie ook antioxydant en wordt in de Nieuwe Wereld als antioxidant toegevoegd aan de most

Aspres, les, Roussillon, Frankrijk
FR; AOC (2004) in de Côtes du Roussillon in de gemeenten les Aspres en les Albères, het omvat 37 dorpen. Het gebied ligt in het zuidoostelijke deel van Roussillon, tussen Perpignan en Céret Details: 45 hl-ha, 90 ha, 4000 stokken-ha. Stille rode wijn met minimaal 12 maanden rijpen, van carignan noir, grenache noir syrah en mourvèdre± minimaal 3 druivenrassen, met minimaal 10% per soort. S, M en G elk niet meer dan 50%, C niet meer dan 25%, S en M samen en apart lager dan 20%

assemblage, assembleren
FR; zie samenstellen

Asti, Piemonte, Italië
IT; gemeente en provincie in Piemonte, Italië. Bakermat van Asti Spumante en Moscato d`Asti

Ászár-Neszmély
HU; wijnbouwgebied in Hongarije. De parel van de blauwe Donau. Dit gebied strekt zich uit over de heuvels tussen de Donau en het Dunántúli-gebergte. In de tweede helft van de 19e eeuw werden hier de beroemde wijngaarden en de wijnkelder van de Esterházy Csákvári Uradalom (het hof van de baron Esterházy) opgericht Druiven die hier voorkomen zijn: olaszrizling, tramini, chardonnay en irsai olivér. De wijnen hebben een relatief hoog zuurgehalte en ze zijn rijk van geur en smaak. Zeer fris, intens fruitig en bijzonder aangenaam Lekker met gans, eend of vis. Drinktemperatuur: 10-12°C

Atacama
CL; noordelijke regio in Chili met als wijnbouwgebieden: Copiapó Vallei en Huasco Vallei. In deze valleien in de Atacama woestijn van Chili worden vooral tafeldruiven geteeld en druiven voor Pisco De Atacama woestijn is de droogste ter wereld



AVA
US; zie American Viticultural Area

Avia
ES; rivier in het wijnbouwgebied Ribeiro

Avignon, Vaucluse, Frankrijk
FR; hoofdstad van het departement Vaucluse, ligt aan de Rhône

Ayse, Savoie, Frankrijk
AOC in de Savoie sinds 1973

azijn
water of wijn met 1% azijnzuur, of meer, maar dan wordt het steeds sterker en kan je minder gebruiken, wordt het ook minder fijn Wijnazijn: uit wijn of sherry kan met behulp van azijnzuurbacteriën azijn ontstaan

azijnsteek
beroemde ziekte, ontstaan doordat azijnzuurbacteriën (Mycoderma aceti) in de wijn terecht zijn gekomen door onhygiënisch werken en-of door een te warme most. De azijnzuurbacteriën zetten met zuurstof het (ethyl)alcohol om in azijnzuur. Een bijproduct hierbij is ethylacetaat, dat naar lijm ruikt. De kleur van een wijn wordt bleker en de smaak wordt onaangenaam, bijtend, prikkelend Dé fout van de beginnende wijnkoper is een dergelijke wijn in de maag gesplitst te krijgen

azijnzuur
ook: ethaanzuur. Zie H+ overzicht. Uiteindelijk wordt alle wijn azijn. GB: acetic acid of ethanoic acid, IT: acido acetico, DE: Essigsäure

CCPAE
ES; Catalaans overheidsinstituut voor biologische producten: Consell Catalàde la Producció Agrària Ecológica Zie Organisatie`s Biologische wijnbouw

clairet
zie Bordeaux Clairet

clairette
wit druivenras. Wordt gebruikt voor de mousserende wijn Clairette de Die, zoals in in de Rhône-Drôme en de stille Clairette du Languedoc, wat een basiswijn voor vermouth is Staat ook in Californië Clairettewijnen hebben weinig zuren en zijn gevoelig voor maderisatie. Tot 1978 was dit druivenras in Limoux toegestaan voor de productie van Blanquette de Limoux. Vanwege de snelle oxidatie-maderisatie werd het ras toen verboden Vergelijk: claret

Clairette de Die
wijn uit de Drôme. Van muscat blanc àpetits grains mousserend: zoetig, appel, muscatgeur en -smaak, rozen, lychee. Lekker en licht. Bij een warm appeltaartje aan te bevelen. Wordt ook van het druivenras clairette gemaakt

claret
1 - GB; zie Bordeaux claret. Een lichte stijl rode wijn welke nog steeds wel wordt toegepast, ook in Spanje Vergelijk clairette

clarete, clarette
zie claret of clairette

Classic
1 - algemeen: klassiek 2 - DE; wijnkwaliteit sinds 2000. Prima prijs-kwaliteitverhouding. Droog, maar mag tot 15 g-l suiker bevatten. Kan daarom zoeter zijn dan trocken. Typische druivenrassen voor het gebied. In 2004 meer dan 100.000 hl Overzicht toegestane druivenrassen en kwaliteitseisen

classico
IT; 1 - algemeen: klassiek 2 - wijn uit het hart of oudste deel van een productiegebied, zoals Chianti Classico of Bardolino Classico. Het beste deel van een wijnbouwgebied 3 - spumante classico is een mousserende wijn volgens de traditionele méthode champenoise (tweede gisting op fles)

classificeren
belangrijk begrip om de etikettering van wijnen te kunnen begrijpen. Een beroemde classificatie is die van de Bordeaux in 1855; de oudste classificatie is uit 1716 uit het Chiantigebied. Classificaties worden vastgesteld zoals een AOC is ingedeeld. In de Bourgogne per wijngaard, in de Bordeaux per producent of wijn. Vintage port: moet jaarlijks worden gedeclareerd bij het IVDP IT: classificatione Zie overzicht classificerende instellingen, kwaliteitssyteem Classificatie is belangrijk in de wijnwereld. Een classificatie kan omschreven worden als een afspraak waarin van wijngaarden wordt vastgelegd wat de eigenschappen zijn en hoe de onderlinge verhoudingen tussen de wijngaarden is Chianti, Italië De eerste classificatie was in 1716 in het Chiantigebied. In 1841 werd in een `ijzeren formule` vastgelegd dat een Chianti voor een groot gedeelte moet bestaan uit sangiovese, een klein deel canaiolo voor de afronding en wat malvasia voor een wijn voor de dagelijks consumptie. Dat is heden ten dage nog een norm Douro, Portugal Een andere oude classificatie stamt uit 1756. In de Douro, Portugal, werd dat jaar door Marqués Pombal het gebied verdeeld in A- en B-gebieden, grenzen werden vastgesteld en gebieden aangewezen die niet geschikt waren voor de productie van druiven t.b.v. port. Daarmee vindt de appellation zijn oorsprong in de Douro Voor port werkt men nu met garantiezegels, voor wijnen staat dit op het achteretiket. De gebieden worden nu ingedeeld in een A t-m F gebied, en wordt ingedeeld volgens een puntentelling.

clavelin
FR; typische fles van 62 cl voor de vin jaune uit de Jura

Clessé
FR; stad in Mâconnais, Bourgogne. Zie AC Viré-Clessé

clevner
in de Ortenau (Baden): zie traminer. Ook een synoniem voor de roter traminer en voor een mutatie van de spätburgunder

climat
FR; geeft in Bourgogne de herkomst van een wijn aan. Dat kan een (deel van) een wijngaard zijn, maar ook van een dorp of een streek

clos
FR; letterlijk: gesloten, dicht. In wijnland wordt een omheind stuk land bedoeld, meestal door een muur van de in de omgeving gevonden stenen. Wordt ook gebruikt om een wijnhuis mee te duiden

cult wine
Eng; zie garagewijn

cuvée
FR; melange of assemblage van een wijn. Een wijn die voortkomt uit het mengen van verschillende gistingskuipen. De term wordt ook in andere landen toegepast. Zie samenstellen van wijn

cuvée fermé, close
FR; het vat is gesloten, de deksel dicht, geen zuurstof, anaëroob. Zie reductief, de gistende massa wordt afgedekt door de chapeau, waardoor zuurstof niet goed bij de vloeistof kan komen, zie charmat, macération carbonique, ...

dpw
DE; zie Deutscher Prädikats Winzergenossenschaften

edele rotting
zie Botrytis cinerea

edelvernatsch
zie vernatsch

Edelzwicker
witte wijn uit de Elzas. Bestaat uit een mengsel van pinot blanc met een of meer van de soorten riesling, gewürztraminer, pinot gris en muscat

Edition
DE; wijn met een speciale verpakking, een bijzondere fles en-of een etiket met meestal een kunstwerk

eerste pluk
ZA; primeurwijn uit Zuid-Afrika

effectief alcoholgehalte
zie alcohol

Eger wijnbouwgebied
HU; wijnbouwgebied in Hongarije. Het land van het stierenbloed, dit gebied heeft een rijk middeleeuws verleden. De wijnen hebben een mooie kleur en prima zuurgehalte. Worden jarenlang in houten vaten in de kelders gegist waardoor ze rijk van smaak worden. De witte wijnen hebben een harmonische smaak en een lekkere geur De rode egri bikavér (stierenbloed) uit de omgeving van Eger. Het is geen wijn die door haar alcoholpercentage krachtiger smaakt, het is integendeel een milde wijn met een vanilleachtige smaak. De beste egri bikavér zijn vol, krachtig en vurig van karakter. Veel exportversies vallen de laatste jaren tegen. Ze zijn vrij dun, licht, zurig en soms wat scherp van karakter. Eens waren ze mooi vol en rijk. De kadarka vormde de basis van stierenbloed, maar men heeft deze druif steeds meer vervangen door de kékfrankos (blaufränkisch) die een minder volle en krachtige, maar lichtere en zuriger wijn levert in Eger. Deze wijn is in Nederland en België veelvuldig verkrijgbaar. Open de wijn bij voorkeur een uur voor het drinken. Drink de betere Egri Bikavér bij (wild) vleesgerechten, gevogelte in licht pikante saus, (wild) stoofschotels of ovengerechten. Drinktemperatuur: 16-18°C afhankelijk van de kwaliteit, hoe beter hoe hoger de temperatuur. De witte wijnen van Eger zijn soms interessant, met name als ze gemaakt zijn van de leányka, chardonnay en welschriesling. Men maakt er tegenwoordig ook wijnen van de cabernet sauvignon en merlot. Een mooie bekende witte wijn uit deze streek is egri léanyka (meisje uit Eger) De helft van alle geëxporteerde wijn uit Hongarije komt uit de buurt van Eger, al naar de wens van het importland wordt de wijn aangepast of versneden Druiven die hier voorkomen zijn: laszrizling, leányka, kékfrankos, kékoportó en cabernet sauvignon

egrappage
FR; zie rissen

Egri-Bikavèr
HU; volboedige rode wijn

ehrenfelser
geelgroene druif ontstaan uit een kruising tussen riesling en silvaner. Ehrenfels is een ruïne bij Rüdesheim (Rheingau)

Emilia-Romagna wijnbouwgebied
IT; 1 - wijnbouwgebied in het noorden van Italië, tussen rivier de Po, de Adriatische Zee en de Apenijnen, rond Bologna. De tuin van Italië. De zeer bekende Lambrusco komt uit deze streek, maar ook sangiovese, trebbiano en bonarda. DOC`s: Albana, San Giovese di Romagna (jong drinken), Trebbiano di Romagna. Rond Bologna veel mousserende wijn om bij vettige gerechten te drinken 2 - regio-provincie

Empordàn-Costa Brava
ES; 1 - appellatie-DO sinds 1975, wijnbouwgebied in het noordoosten, in de regio Catalonië-Catalunya, tegen de Franse grens. Ampudán is het Catalaanse woord Vroeger zoete wijn, net als over de grens in Frankrijk, coöperaties die de dienst uitmaken. Nu (2006) zijn er vele nieuwe initaitieven geweest voor kleine bodega`s, initiatieven door jonge wijnmakers

Erben
DE; erfgenamen, ver erven van .... Dit staat nog wel eens in de naam van een Duits wijnhuis, traditie! ES: Herederos

Ermitage
1 - FR; zie Hermitage 2 - CH; zie marsanne

Erste Gewächs
DE; wettelijke benaming voor wijnen van topniveau uit de Rheingau. Geen wettelijke benaming, maar een VDP-aanduiding voor wijnen van topniveau uit de Rheingau. In de Bourgogne bekend als Grand Cru. Hiermee worden de beste wijngaarden aangeduid. Wordt in andere Duitse wijnbouwgebieden aangeduid met Grosses Gewächs of Erste Lage (Mosel). Zie ook artikel over VDP-classificatie

Ertrag
oogstprestatie, of -resultaat, rendement. Dat wat de wingerd draagt, aan druiven, of aan potentie tot druivendracht. Bijvoorbeeld: kg. druiven per hectare. Of: liter wijn per ha.

Erzeuger
DE; (druiven-)teler, meestal lid van een coöperatie. In 1999 waren er in Duitsland 16000, waarbij een aantal streken een hoog percentage hobbyboeren kent zoals in de Badische Bergstraße. Vergelihjk Erzeugerabfüllung

Erzeugerabfüllung
DE; etiketteringsbegrip. Mag gebruikt worden bij eigen of gepachte wijngaarden, maar wel zelf verbouwd en geoogst. Zie ook Erzeuger

Esino
IT; 1 - jonge DOC. Esino bevindt zich in een van de rivierdalen die dwars op de Adriatische Zee staan, direct naast de DOC Verdicchio dei Castelli di Jesi. In het dal bevinden zich op de fraaie hellingen gronden uit het Mioceen en Plioceen 2 - rivier

espumante
ES; mousserend

Estaing
FR; klein wijnbouwgebied in zuidwest Frankrijk

estate, estate wine
CA, US, ZA; 1 - wijnhuis. In ZA: mag uit meerdere wijnboerderijen bestaan, zolang deze elkaar grenzen, als één bedrijf worden gevoerd en waar productiefaciliteiten aanwezig zijn 2 - US; estate bottled: afgevuld op het wijngoed 3 - een estate wijn is meestal een betere wijn dan de gewone van hetzelfde wijnhuis, landgoedwijn, wijnhuiswijn, vergelijk Gutswein,

estufa
PT; opslag van Madeira in vaten welke minimaal 3 maanden in de zon worden gezet om te laten rijpen. Dan kan het wel 45 °C worden in een vat. De wijn gaat maderiseren. Hoe langer de wijn is gestoofd hoe beter de kwaliteit. Door dit proces zijn Madeira`s ongeopend onbeperkt houdbaar

etherisch
aroma: aromatisch, vluchtig. Bijvoorbeeld: aceton, ether, chloorachtigen. Ook etherische olie: aroma onttrekken aan plantendelen

Ethiopië
een goed bewaard geheim dat daar wijn vandaan komt

etiketten van wijn
IT: etichetta, Eng: label Etiketten verzamelen etiketten Mouton Rothschild een enorme collectie links naar labels & etiketten valse etiketten: zie herkomstvervalsing uw eigen etiket beschadigde etiketten etiketten van de fles verwijderen discutabele etiketten

etiketten verwijderen
Etiketten haalt u van de fles door: - af te weken in lauw water, dit kan een nacht of langer duren - verwarm de oven voor op tot 100-140 °C en verwarm de fles gedurende 10 minuten. Voorzichtig: niet de handen branden! Het etiket zal snel loslaten wanneer het af wordt geschraapt - er bestaat een folie dat op het etiket moet worden aangebracht. Als laatste redmiddel. Hiermee blijft de voorkant van het etiket aan de folie plakken en de achterkant aan de fles - goed nathouden en afkrabben met een scherp mesje - de fles eerst in warm water goed nat maken en dan onder de stoompijp van uw espressomachine - gebruik uw föhn - fles vullen met water en in heet water plaatsen. Dan etiket volledig laten drogen en afnemen Niet een van deze methoden is geschikt om alle etiketten te verwijderen. Bij al deze methoden wordt uitgegaan van een lege fles. Laat etiketten drogen of koelen met de voorkant naar beneden. Uiteraard: wees voorzichtig met stoom en heet water Meer informatie hierover staat hier

Etoile, L`
1 - FR; gemeente in de Jura waar elegante witte wijnen worden gemaakt 2 - restaurant in Gouda 3 - letterlijk: ster 4 - château in de Jura, top aldaar

Etyek-Boeda wijnbouwgebied
HU; wijnbouwgebied in Hongarije. Wijn en mousserend. Centrum van de wijnhandel is Budafok, een zuidelijk voorstadje van Budapest waar onder de grond in voormalige steengroeven meer dan 100 km aan wijnkelders ligt De industriële wijnproductie is hier eind vorige eeuw tot ontwikkeling gekomen. Uit deze streek komen de top-Hongaarse mousserende wijnen, w.o. de bruisende Törley. Aan het einde van de 19e eeuw liet de bekende familie Törley hier druiven planten. De geringe regenval, de zonnige plateaus en de bodem van klei zijn gunstig voor de wijnteelt Door de hoge zuren combineren de wijnen van Etyek het best met vettige gerechten van bijvoorbeeld varkensvlees. Drinktemperatuur: 8-12 °C Druiven die hier voorkomen zijn: olaszrizling, chardonnay, sauvignon blanc en királyeányka

fuder
DE; foeder, vat dat aan de Mosel wordt gebruikt (1000 liter), komt ook als Halbfuder voor. Wordt gebruikt voor Holzfaßausbau FR: foudre

fudre
FR; groot houten vat, zie foeder

Fuissé
zie Pouilly Fuissé

full flavoured wines
AU; rijke, volle wijnen met eerbied voor terroir

furmint
druivenras, Hongaars, karakter. Komt daar veel voor, zit in Tokaj en als stille witte wijn. Tokajer furmint is een droge wijn. Ook in Oostenrijk, en in Slovenië, waar de druif sipon heet

fust
houten vat, meestal wordt barrique bedoeld

fustmonster, vatmonster
monster uit het vat of fust. BE: staal. Ongebottelde wijn. Niet elk vat bevat een identieke wijn, plus: in het vat veranderd de wijn nog. Een fustmonster is dus een beetje glad ijs

fût
FR; vat, fust. Zie Élevée en fûts de chêne

GGO`s
genetisch gemanipuleerde organismen Eng: gmo Zie genetisch gemanipuleerd

Ghemme
IT; 1 - DOCG sinds 1997 voor rode wijn, in het noorden van Piemonte, boven de stad Novara. Nebbiolodruif, aangevuld met bonarda en vespolina. Stoere wijn 2 - stadje met rondom productie van deze wijn

Guadiana
ES; grensrivier tussen zuidoost Portugal en Spanje, door het wijnbouwgebied Extremadura

Gutsabfüllung
DE; etiketteringsbegrip. De druiven mogen niet van meerdere telers gebruikt worden en de wijngaarden zijn gepacht of eigendom. Wijn maken en afvullen gebeurd in eigen bedrijf. Er zijn opleidingseisen voor de bedrijfsleider en er zijn eisen aan de boekhouding gesteld

Gutsverwaltung
DE; management van een wijngoed

Gutswein
DE; 1 - landgoedwijn, wijngoedwijn, estate wine (US, ZA) 2 - VDP: het basisassortiment van een wijnhuis. De naam van het wijnhuis is een garantie voor de kwaliteit van de wijn 3 - wettelijk: wijn van het wijnhuis dat op het etiket staat, met druiven uit eigen bezittingen gemaakt. Maximaal 75 hl-ha Vergelijk: Lagenwein = wijn van een wijngaard

Gwin
Welsh; wijn

histamine
stof welke in wijn voor kan komen. Behoort tot de biogene aminen, ontstaat door (onhygiënische) bacteriën bij de rijping van een wijn. Kan allergische reacties geven. Wijnmakers die bentoniet als middel gebruiken om een wijn schoon te maken, maken ook wijnen met weinig histamine. Het vaststellen van de hoeveelheid histamine in een wijn is uitsluitend analytisch vast te stellen. In kaas zit een veel grotere hoeveelheid histamine dan in wijn, in tonijn en sardientjes nog meer Zie ook bestanddelen van wijn Histamine: Voedingsmiddel Gehalte histamine (µg-l) tonijn tot 13000 mg-kg kaas (Goudse) 30-180 mg-kg bier 20-300 rode wijn 60-3.800 champagne ca. 670 sekt 15-80 dessertwijn 80-400 witte wijn 5-120 chocolade 9

hygiëne, hygiënecode
het is erg belangrijk in de wijngaard, de wijnkelder, tijdens het verpakken, opslag en transport, verkoop en bij de consumptie hygiëne hoog in het vaandel te hebben. Smaakafwijkingen, maar ook gezondheidsrisico`s voor de consument zijn snel gemaakt. Voor de Nederlandse wijnhandel geldt de Hygiënecode uit 2003 Een methode om een hygiënecode op te stellen is met HACCP

icewine
CA; zie Eiswein

IG
PT; Indicação Geografica. Herkomst benaming

Ihringen
DE; wijnstadje ten zuiden van de Kaiserstuhl, Baden. Belangrijke producent: Dr. Heger

imbottigliato all`origine
IT; gebotteld op het wijnhuis