Kopie van `Wijn.org`

De woordenlijst staat niet (meer) online. U ziet hieronder een kopie van de informatie. Het kan zijn dat de informatie niet meer up-to-date is. Wees dus kritisch bij het beoordelen van de waarde ervan.


Wijn.org
Categorie: Landbouw, voedsel en voedselverwerking > Wijn
Datum & Land: 15/02/2007, NL
Woorden: 1687


aanzet
eerste indruk van een wijn, ook: inzet. De smaak van een goede wijn doorloopt verschillende fases. De aanzet is de eerste fase

aanzuren
het toevoegen van zuur aan de most-wijn. Beter is dit al bij de most toe te voegen

aardalkalimetalen
een wijn kan ook van nature mousseren. Metalen zijn, behalve ijzer, ook (aard)alkalimetalen: natrium, kalium, borium, calcium, barium, beryllium, magnesium, radium en strontium. Reageren zij met water, dan ontstaan zuurstofbelletjes

aardewerk
in oudere tijden werd wijn opgeslagen in aardewerken potten. Zie verpakken

aards
geur of smaak van een wijn, ook wel gronderig, lijkt op losse grond of paddestoelen, wat schimmelig. FR: terroir. Door de bodemsamenstelling veroorzaakt. Aards kan ook duiden op een muffig gebrek in de wijn, wanneer slechte kurk is gebruikt of onvoldoende gereinigd hout. Kan typerend zijn voor een bepaalde druivensoort

Aargau, Zwitserland
CH; wijnbouwgebied in Duitstalig Zwitserland

abboccato
IT; halfzoet

ABC
US; consumenten-wijnmakers die uitsluitend hetzelfde drinken-maken: Anything But Chardonnay-Cabernet. Heeft wat weg van Henri Ford: We maken elke auto, als deze maar zwart is

Abfüller
DE; bottelaar

abocado
ES; licht zoete wijn, halfzoet

Abona, Tenerife, Spanje
ES; DO, wijnbouwgebied sinds 1995 in het zuiden van Tenerife, rood, rosé, 80% is wit. Subgebieden zijn Adeje, Arona, Vilaflor, San Kiguel, Granadilla, Arico en Fasnia

abstoppen
DE; het onderbreken van de gisting waardoor een gedeelte van het onvergiste suiker in de most blijft en dus een zoete wijn ontstaat, zie versterkte wijn

abstufen
DE; een wijn van hoge kwaliteit als lagere kwaliteit verkopen. Zo maak je bijvoorbeeld van een Spätlese een Kabinett. Wordt door praktisch alle prestigieuze producenten toegepast, maar niet elk jaar

Accademia Italiana della Cucina
IT; niet commerciële organisatie met als doel het beschermen van de tradities van de Italiaanse keuken. Je kunt je niet opgeven als lid. Men moet daarvoor worden gevraagd. Dit gebeurd alleen als iemand meerdere malen onze bijeenkomsten gevolgd heeft en van beide zijden blijkt dat de relatie past web UITTREKSEL UIT DE STATUTEN VAN DE ACCADEMIA ITALIANA DELIA CUCINA (2006) De Accademia is op 29 juli 1953 opgericht door Orio Vergani samen met een vijftiental andere schrijvers, journalisten en uitgevers. Sinds augustus 2003 erkend als †˜Istituzione Culturale della repubblica Italiana.†™ Het doel is het beschermen van de tradities van de Italiaanse keuken door het promoten en zonodig aanzetten tot verbetering in Italië en in andere landen De Accademia tracht haar doel te bereiken door: o het bestuderen van de problemen in de gastronomie om daarmee op verzoek adviezen te kunnen geven aan officiële instellingen en bedrijven om zodoende geschikte initiatieven te ondersteunen welke de kennis en de waarde van de tradities in de Italiaanse keuken bevorderen; o elk initiatief naar het zoeken van historische gegevens te promoten en te ondersteunen, alsmede de verspreiding ervan te bevorderen die kan bijdragen om de waarde van de nationale keuken in Italië en het buitenland te vergroten, vooral waar die tot uitdrukking komt in gewoontes, beschaving, cultuur en wetenschap; o het promoten en ondersteunen van de publiciteit die het respect van de nationale, regionale en lokale keuken bevordert; o het organiseren en ondersteunen van werken die deze doelstellingen kunnen helpen slagen.

accijns
een bijzondere belasting. Wordt in Nederland op alcohol geheven, net als op tabak en olieproducten. Zeg maar 0,50 euro per fles (2004). Particulieren mogen per jaar 90 liter invoeren zonder accijns te moeten betalen. In wijnproducerende landen bestaat doorgaans geen accijns, in Duitsland uitsluitend op mousserende wijn

accompagnement
FR; de wijn wordt begeleid door ... een sommelier of een gerecht

acerbe
FR; wrang door teveel verkeerde zuren, zoals appelzuur

acetaldehyde
bijproduct van de gisting, heeft een onaangename smaak. Voordat ethanol (alcohol) wordt omgezet in azijnzuur (zie bij azijnsteek), is acetaldehyde een tussenproduct. Een waarschuwing dus. Zie gebreken in wijn

acetic acid
Eng; zie azijnzuur

Achkarren, Kaiserstuhl, Duitsland
DE; wijndorp op de Kaiserstuhl. Heeft een gelijknamige coöperatie

Aczi
zie Aszu

adega
PT; wijnhuis. Lokale benaming voor een bodega in noordwest Spanje, Portugal en Brazilië

Adige Etsch
IT; 1 - Adige (DE: Etsch) is een rivier. Ontspringt in de Alpen en stroomt langs Bolzano, Trento, door het Soavegebied waar het voor alluviale bodem heeft gezorgd. Door Verona in Veneto. Mondt uit in de Adriatische Zee 2- zie wijnbouwgebied Alto Adige

afdronk
smaakindruk na uitspugen of inslikken van de wijn; belangrijk om de kwaliteit te bepalen. Hoe intenser en langer de afdronk waarneembaar is, des te beter de wijn. Goede wijnen proef je uren na gebruik nog

afsluiten, afsluitingen
Kurk is verreweg het meest voorkomend voor flessen, 93% (2004), gevolgd door de schroefdop, kunststof kurk en de kroonkurk Erg nieuw is Vino-Lok Kunststof afsluiting Zie ook PET. Elke keuze voor een sluiting heeft hoge investeringen tot gevolg. Behalve de overgang kurk kunststof kurk. Kunststoffen schroefdoppen laten minder goed O2 en CO2 door. Andere nieuwe kurken: SupremeCorq (kunststofkurk), de grootste producent van synthetische kurken. Deze kurk heeft een nadeel: flesopeningen zijn niet identiek, een kunststoffen kurk kan zich moeilijk aan deze variatie aanpassen (waar een flexibele natuurkurk altijd goed afsluit). De maatvoering voor deze kunststof kurk is dus vaak aan de grote kant: de kurk ademt niet en is zit strak in de fles waardoor deze moeilijk te openen is. Hierdoor vooral voor reductieve wijnen geschikt Nomacorc: een kuststofkurk waarvan het materiaal verkregen wordt door extrusie (met extrusie worden ook droge hondenbrokken en bijvoorbeel Chipito gemaakt); een hard maar schuimig aandoend materiaal. Aan de buitenkant zit een laagje zachter kunststof

afval
In 2005 is vastgesteld dat de omrekening van liters wijn in kilogram consumenten verpakking volgens deze formule gaat: 1 liter wijn = 564,2 gram glas + 2,0 gram kunststof + 0,84 gram metaal + 1,2 gram papier-karton Deze gewichten zijn gebaseerd op een gemiddelde van de totale wijninvoer Zie ook verpakken

afwijkingen van de giststammen
gebreken in wijn kunnen ontstaan, doordat afwijkende stammen in de wijn aanwezig zijn, zoals Brettanomyces, Saccharomyces hansenula of candida. Dit zijn wilde gisten. Kan ongewenst schuimende wijn veroorzaken en onaangename geuren produceren. In geringe hoeveelheden geven ze extra aroma`s aan een wijn, bijvoorbeeld animaal

aged, in cask
1 - Eng; gerijpt of gelagerd (in houten vaten). Oaky IT: invecchiato 2 - aged in wood. Verplichte vermelding voor port met ouderdomsgarantie

aglianico
blauw druivenras, met Griekse herkomst. Succesvol is de wijn in de zuidelijke wijnbouwgebieden van Italië: Campania, Puglia, Basilicata: cépages, Aglianico del Vulture. De wijn kan-moet rijpen Ook: ellenico, of uva nera

agrelo
AR; wijnbouwgebied in Mendoza. Malbec en cabernet sauvignon, worden hier stevige, volle wijnen met veel kleur, diepte en structuur, maar ook zachte tannine

airconditioning
om de keldertemperatuur te regelen, voor meer informatie

airén
meest aangeplante wijndruif ter wereld. Komt (voornamelijk) voor Spanje, in La Mancha en ook Valdepeñas

Aix-en-Provence, Côteaux d`
FR; wijnbouwgebied in de Provence. Klassieke rassen: rode grenache, carignan, cinsault en mourvèdre; wit: clairette, ugni en muscat

Albana (di Romagna)
1 - IT; witte wijn van de albanadruif uit het wijnbouwgebied Emilia-Romagna. Eerste witte DOCG van Italië (1987). Zowel droge wijn als de enigszins zoete amabile, welke in de fles mousserend wordt 2 - albana is een wit wijnstokras, al eeuwen in Romagna. Elegantie

Albanië
bescheiden wijnland met veel klein wijngaarden voor thuisgebruik

albariza
ES; kalkhoudende bodem, met 30-80% kalk, zoals in Andalusië. Albar is wit in Spanje

Alcobaça, Estremadura, Portugal
PT; subregio in wijnbouwgebied Estremadura

Alcohol en het verkeer
jaarlijks worden zo`n 30.000 (2004) mensen veroordeeld voor het rijden onder invloed. Rijden onder invloed is daarmee een van meest voorkomende verkeersmisdrijven, met als gevolg enkele honderden doden en duizenden gewonden De wet in Nederland zegt: twee alcoholische consumpties mag in het verkeer. Maar bij een ongeluk is alcohol in het bloed altijd verwijtbaar. Dat wil zeggen: altijd schuldig. Ook 1 glas is dan teveel. Botsen is blazen, desnoods volgt een bloedproef. Wettelijk is het rijbewijs een vergunning om te rijden. En wettelijk wordt tijden onder De BOB is een bekende geworden. Het maakt het rijden onder invloed bespreekbaar. Het is een Belgische vinding. Je zal maar Bob heten, dan maar beter Robert. `Als je gedronken hebt en je stapt in de auto, dan heb je een moordwapen` Wie teveel heeft gedronken zal een EMA-cursus krijgen (Educatieve Maatregel Alcohol en verkeer). Deze driedaagse is bedoeld om de gewoonte van rijden en drinken te beëindigen. Dat treft ongeveer 9.000 mensen per jaar. Deze cursus wordt door het CBR gecoördineerd en is bepalend voor het behoud van het rijbewijs. Ernstige gevallen gaan direct naar een arts en psycholoog, en nog erger wordt ook nog geschorst. Nu in 2004 staat het puntenrijbewijs ter discussie. Daarnaast zijn er flinke boetes te betalen Testen welke worden uitgevoerd zijn: mobiel blazen, blazen op het bureau, bloedproef (enzymen in het bloed geven drinkhistorie aan), de dokter zal onder de rechterribben voelen of de lever is vergroot! Dat laatste verschijnsel blijft tot twee maanden na het laatste glas! Bij het prikken van bloed komt er een hoger alcoholgehalte in vergelijking met een blaasapparaat.

alcohol misbruik
1 - ernstig veel drinken en-of vreemd gedrag vertonen en-of verslaafd zijn, zie Nadelen van alcohol 2 - onnodig met wijn morsen

alcoholische gisting
proces waarbij glucose door het enzym zymase suikers worden omgezet in alcohol (ethanol) en koolzuurgas De alcoholische gisting is de meest essentiële fase in de vinificatie. Gisten maken enzymen. Druivensuiker uit de most wordt onder invloed van het enzym zymase omgezet in alcohol en koolzuurgas. De chemische formule luidt: C6H12O6 = 2 C2H5OH + 2 CO2 Naast druivensuiker worden ook andere stoffen omgezet en ontstaan uit nevenreacties een grote variëteit aan stoffen in de wijn: glycerine-glycerol, aminozuren, aldehyden, acetaten, ethers hogere alcoholen en esters, aroma`s, diverse zuren: wijnsteenzuur, appelzuur, citroenzuur, barnsteenzuur, en vele andere stoffen Het einde van de alcoholische gisting is daar wanneer de gisten tot rust zijn gekomen en de suikers nagenoeg op zijn. Sap is wijn geworden. Onder ideale omstandigheden kan suiker tot ca. 0,3 g-l worden vergist. Door de dichtheid van de gistende most te meten kan men de relatie leggen met de resterende suikers in de most. Dit is eenvoudig meetbaar. Het gisten kan spontaan eindigen wanneer een alcoholpercentage van 14-15 vol% is bereikt. Gisten houden niet van alcohol, ook al maken ze het zelf. Zie ook zoete wijn

alcoholvrije wijn, alcoholvrij
Wijn zonder alcohol moet volgens de wet alcoholvrije wijn worden genoemd. De grens tussen een alcoholisch en niet-alcoholisch product ligt bij 0,5 vol%. Afronding op 0,5% op het etiket Dat wijn alcohol bevat is natuurlijk belangrijk, gezond, fijn en lekker. Alcoholvrije wijn bestaat ook en is voor mensen die de nadelen van alcohol als lastig ervaren een goed alternatief Tegenwoordig is de techniek om een dergelijke wijn te maken bij enkele producenten zo goed, dat een lekkere drank is ontstaan. Om dit te bereiden maakt men eerst wijn op de normale manier en ontrekt daarna de alcohol aan de wijn. Dat kan onder invloed van vacuüm zelfs bij 25 °C. De techniek heet vacuümdistillatie Uiteraard moet dan eerst goede wijn worden gemaakt. De beste methode is om vervolgens de alcohol aan de wijn te onttrekken met vacuüm. Onder vacuüm kan wijn reeds bij 30°C koken waardoor de alcohol bij lage temperatuur verdampt. In Europa mag een alcoholvrije wijn 0,5 % alcohol bevatten. In veel Arabische landen is niet meer dan 0,1% toegestaan en dat is natuurlijk minder lekker dan die van 0,5%. Niet omdat er meer alcohol in zit, maar omdat er ook meer smaakstoffen inzitten Zie ook omgekeerde osmose, lirisation

aleatico
oud blauw druivenras, Midden-Italië. Levert rode, veelal lichtzoete wijnen; verwant aan muskaat. Goede komt bijvoorbeeld uit Elba-Porteferraio

Alenquer, Estremadura, Portugal
PT; subregio in wijnbouwgebied Estremadura

Algerije
sinds 1842 wijnbouwland. Wijngaarden en kelders zijn door Fransen aangelegd en gecontroleerd tot Algerije zelfstandig werd (1962). Werd-wordt gebruikt om Franse wijnen mee te versnijden. Steng moslim, dus wijn drinken is niet echt geoorloofd Rond de jaren 1993 waren er vele moslimextremisten die wijngaarden vernielden, waarna 20.000 ha overbleef, nu (2005) is dat ongeveer 47.500 ha De druiven zijn zeer zonnig opgegroeid, dus bevatten weinig zuur Nationaal Wijnbureau: ONCV, Office National de Commercialisation des Produits Viti-Vinicoles

Alicante, Spanje
ES; wijnbouwgebied in Valencia, 1957. De wijnen werden vroeger gebruikt om de wijnen uit La Rioja, Oporto en Bordeaux te verbeteren. Nu is de situatie veranderd, men heeft eigen export van flessen naar het buitenland. Onder andere voor rood (max. 35 hl-ha): monastrell, garnacha, bobal, tempranillo, cabernet sauvignon, en andere Franse rassen. Voor wit (max. 49 hl-ha): zoete moscatel, macabeo, en andere Droog klimaat, Spanje link Cosejo Regulador

Alkoholischer Gärung
DE; zie hoofdgisting

allergie
Wijn bevat veel stoffen. Elk van deze stoffen kan een allergie veroorzaken. Een allergische reactie kan ook na enige probleemloze jaren beginnen. Mensen zullen in de meeste gevallen gevoelig zijn voor: alcohol, histamine en sulfiet of zwavel. Deze stoffen beïnvloeden elkaar ook weer. Verder: eiwit, fenolen (tannine, ...). Zware en oudere rode wijn kan astmatische aandoeningen verergeren. Kies voor de zuiverste wijnen wanneer u wijn eens wilt proberen In 2003 is een door de EU een richtlijn (2003-89) goedgekeurd welke een lijst met 12 allergene stoffen beschrijft welke vanaf november 2004 op de verpakkingen zijn vereist (niet alleen wijn). Voor wijn is dat uitsluitend sulfiet Lijst van allergene stoffen: - glutenbevattende granen (tarwe, rogge, gerst, haver, spelt en kamut of de hybride soorten daarvan) en producten op basis van glutenbevattende granen - schaaldieren en producten op basis van schaaldieren - eieren en producten op basis van eieren - vis en producten op basis van vis - aardnoten en producten op basis van aardnoten - soja en producten op basis van soja - melk en producten op basis van melk (inclusief lactose) - schaalvruchten (amandelen, hazelnoten, walnoten, cashewnoten, pecannoten, paranoten, pistachenoten, macadamianoten) en producten op basis van schaalvruchten - selderij en producten op basis van selderij - mosterd en producten op basis van mosterd - sesamzaad en producten op basis van sesamzaad - zwaveldioxide en sulfieten in concentraties van meer dan 10 mg-kg of 10 mg-l uitgedrukt als SO2

alliacé
FR; term voor een wijn met knoflookachtige geur. Door het gebruik van sulfiet kan onder bepaalde omstandigheden ethylmercaptaan ontstaan. Mercaptanen zijn bekend om de stank

Allier
FR; 1 - eikenhout uit Allier, Frankrijk. Door zijn fijnheid toegepast bij fijnere wijnstijlen om wijnen in te laten rijpen. Tophout. Zie ook hout, Limousin 2 - rivier 3 - departement in de regio Auvergne (hoofdstad Moulins) 4 - gemeente

alluviaal
een alluviale bodem bestaat uit door een rivier aangeslibde bodem, dit is een rijke, vettige bodem

almacenista
topsherry gemaakt met het solerasysteem. Veelal van een kleinschalige sherrymaker, met kleine hoeveelheid sherry van hoge kwaliteit. Deze kan dit aan grotere producenten verkopen welke het gebruikt om commerciële sherry`s op te piepen. Is ook als eigen wijn te koop

Almansa, Spanje
ES; wijnbouwgebied, DO. In het oostelijke deel van de provincie Albacete op een hoogte van ongeveer 1000 m. Het ligt op slechts 100 km van de Middellandse Zee en er heerst een ruig, continentaal klimaat met extreem koude winters en hete, droge zomers. Er is een grot verschil tussen dag- en nachttemperatuur De bodem heeft rood zandsteen, de belangrijkste druif is de garnacha tintorera

Aloxe-Corton, Bourgogne
FR; gemeente ten noorden van Beaune, Bourgogne. De AOC is iets uitgebreider dan het dorp zelf. Enkele wijngaarden in de gemeenten Ladoix-Serrigny en Pernand-Vergellesses mogen deze naam ook toepassen. Grote faam voor de rode en witte wijn

Alsace, Elzas
FR; 1 - regio met twee departementen: in het noorden ligt de Bas-Rhin (lage Rijn) en in het zuiden de Haut-Rhin. Culinair is het gebied naast wijnen bekend om choucroute (zuurkool), Munsterkaas en gerookte ham met meloen 2 - wijnbouwgebied in noordoost Frankrijk, rond Colmar, Mulhouse en Strassbourg. AOC in 1962. Link CIVA, belangenorganisatie Frankrijk, geschiedenis het dorp Wettolsheim Wijnbouwgebied in noordoost Frankrijk, rond Colmar, Mulhouse en Strassbourg. Het gebied is lang en smal gevormd, met een vruchtbare vlakte van 25 tot 30 km breedte. In oostwestrichting ligt het gebied tussen de bergen van de Vogezen en de Rijn. De Vogezen hebben een lengte van circa 170 km. Herkenbaar aan de lange smalle fles Deze wijnen beleven een verkooppiek in het aspergeseizoen (vooral pinot blanc), terwijl er ook alternatieven in de omgeving zijn te vinden, zoals in Duitsland, Loire en Champagne. Vin d`Alsace is ook prima wijn bij zeevruchten, althans de strakke soorten Cépages komen veel voor: sylvaner, pinot blanc, riesling, muscat d†™Alsace, (tokay) pinot gris, pinot noir en gewurztraminer. Ook: Edelzwicker In weinig Franse wijngebieden is het bezit van de wingerd zo versnipperd als hier. De oppervlakte van 12.500 ha is eigendom van niet minder dan ruim 9000 verschillende druivenboeren. Bij 1000 bedrijven wordt wijn gemaakt. Hierbij hebben handelshuizen en coöperaties een sterke plaats in de vinificatie, botteling en handel van wijn Alsace heeft drie AOC toekenningen: Alsace, Alsace Grand Cru en Crémant d†™Alsace De status van Grand Cru-Grand Vin is aan de 51 beste wijngaarden toegekend.

altitude
Eng; hoogte, van de wijngaard tov de zeespiegel. ES: altidus, IT; altitudine

Alto Maipo, Chili
CL; subappellatie binnen de Maipo Valley: wijngaarden met arme bodem op een hoogte van 600 meter of meer in het oostelijk deel van Maipo, gelegen in Pirque, Puente Alto and Peñalolén en een deel van Buin. Met name cabernet sauvignon profiteert hier van een lang groeiseizoen

amabile
IT; enigszins zoet, halfzoet

amaro
IT; bittersmaak, vergelijk de drank ammaretto en de druif negro amaro

Amarone
IT; beroemde rode wijn uit Veneto. Reciotowijn: men laat de druiven drogen (conserveren en concentreren), maar de gisting wordt niet gestopt: zware, soms bijna bruine droge wijn met power (15%) en een bijzondere bitter (amaro)

amber, ambré, ambra
ambré (FR), ambra (IT) barnsteenkleurig, bruinig. Kleuraanduiding voor lang gerijpte wijnen. Bij rode wijn zichtbaar aan de rand van de wijn in het schuine glas. Ook zoete wijnen hebben deze kleur Zie ook Rivesaltes ambré

American Viticultural Area
US; afgekort: AVA. Gebied met herkomstbescherming, zoals AOC. Een AVA is door klimaat, bodemsamenstelling en hoogte vastgesteld. In de AVA zijn niet zo veel regels voor de wijze van productie-vinificatie vastgesteld, zoals in veel Europese landen. Dit systeem bestaat de USA sinds 1980 Minimaal 85% van de op het etiket weergegeven druivenrassen komt uit het aangegeven gebied. Er zijn nu (2006) 162 gebieden door de BATF erkend, waarvan 94 in Californië.

amfoor
oude opslagmethode in Griekenland, Italië, Spanje. Ook om wijn in te laten rijpen. Af en toe duikt er nog eens een op van de zeebodem. Zie ook retsina, kruiken, verpakken, amforafles. Momenteel meer een sierobject

amforafles
fles in gebruik voor Verdicchio dei Castelli di Jesi. Zie ook verpakken

amigno
druivenras, komt voor in Zwitserland

aminen, biogene
voorbeelden: histamine, methylamine etc. Deze stoffen worden door velen als de veroorzaker van een kater genoemd. Na grootschalig onderzoek kan dit niet worden bevestigd. Evenmin geldt dat een witte wijn minder nadelen heeft dan een rode wijn. Beide wijnen bevatten evenveel histamine

amoroso
ES; lichtzoete oloroso sherry (amor = liefde)

ampelografie
wetenschap die de uiterlijke kenmerken van de wijnstokrassen beschrijft, soortverschillen worden hierbij vastgelegd. Grote nadruk op de bladvorm, zie logo Wijn.org, linksboven

ampelologie
wetenschap die de zich bezighoudt met de beschrijving van de wijnstok in algemene zin, dus niet de uiterlijke kenmerken, maar de groei, de ontwikkeling etc.

Amtlich Prüfungsnummer
DE; op de fles afgekort tot A.P. nr. Dit controlenummer wordt toegekend aan een wijn (alle QbA en predikaatswijnen) nadat deze ter analyse is aangeboden bij een erkend laboratorium. Aan de laatste twee cijfers is het jaar van bottelen te zien

Anbaugebiet
DE; wijnbouwgebied. Duitsland kent er 13, zoals Baden, Rheingau en Saale-Unstrut

Andalusia
1 - ZA; ward in Zuid-Afrika 2 - ES; zie Andalusië

Andalusië, Spanje
ES; 1 - grootste autonome gebied, regio, in Spanje 2 - streek in het zuiden van het land. Herkomstgebied van sherry, DO Montilla-Moriles

Anjou-Saumur, Frankrijk
FR; wijnbouwgebied binnen de Loire, ten oosten van Vins de Nantes (Coteux d`Ancenis) en ten westen van Touraine (Bourgueil). Levert frisse en fruitige wijnen Belangenorganisatie is CIVAS, Conseil Interprofessionnel des Vins d`Anjou et de Saumur. Zover ik weet nog zonder website

annata
IT; vintage. Slecht: insufficiente, matig: discreta, goed: pregevole, erg goed: ottima, perfect: eccezionale.

annato
IT; wijnjaar

anorganisch
in de chemie het begrip voor de leer van de minerale stoffen. Kenmerkend zijn de ionbindingen (bij metalen de metaalbindingen). Vergelijk organisch

Anreicherung
DE; suiker toevoegen aan de most, zie chaptaliseren

Anschnitt
DE: de snoeiwijze bij het aansnijden van de wijnstok. De Anschnitt heeft bijvoorbeeld twee ogen

antão vaz
wit druivenras, zoals in Portugal, Alentejo

antocyaninen, anthocyanen
een van de kleurstoffen in wijn, een polifenol, maar ook een flavonoïde. Zit veel in bosbes, maar ook in bloemen, bloesems, vruchten, bessen en groenten. In de druif 100-135 mg-100 gr fruit. Heeft grote invloed op de kleur van de wijn Chemisch: cyclische koolwatersstof. Behoort toe aan tannine Zie ook: rode tong en tanden, gekleurde lippen

aôut fait le moût
FR; gezegde waarmee wordt bedoeld dat de vele uren zon in augustus bepalend zijn voor de uiteindelijke wijn. Een goede augustusmaand kan een koud jaar compenseren Vergelijk DE: Goldene Oktober, waarbij de riesling laat in het jaar tot rijke edelzoete wijnen rijpt

Apóstagma, Tsípoero
GR; eau-de-vie (brandewijn), gedistilleerd

appel
aroma- en smaakcomponent dat in veel witte wijnen zonder-met weinig houtlagering voorkomt, fris, groene appel, elstar, zuurtje

appel-melkzuurgisting
wordt ook wel tweede gisting genoemd, of malolactische gisting, of kortweg malo. Niet te verwarren met de tweede gisting op fles Gisting welke spontaan kan ontstaan na de alcoholische gisting. Meestal rond de 20 °C. Het kan soms wat langer duren. Hierbij wordt het scherpere appelzuur omgezet in het mildere melkzuur (en koolzuur). Gisting waarbij niet gisten maar bacteriën het werk doen. Deze gisting is te voorkomen bij het rijpen, door zuurstof in de wijn te brengen, bijvoorbeeld door roeren. Wordt veel toegepast, bijvoorbeeld in Bordeaux. De wijn verliest wel frisheid DE: biologische säureabbau, milchsäuregärung, FR: fermentation malolactique, ES: fermentación maloláctica

appellatie, appellation
FR; appellatie, soortnaam. Komt van het Franse appeller = een naam geven, zie Appellation Contrôlée (AC)

apre
FR; wrang

are
oppervlaktemaat van 100 m2. 100 are is 1 hectare

arena
ES; zand

Arga
ES; rivier, stroomt naar de Ebro. Noord-Spanje

Argentinië, Argentina
wijnbouwgebieden: de noordelijke regio kent de Provincies: Salta La Rioja Catamarca In het centrale deel: Mendoza San Juan en in het zuiden: Patagonië

arinto
wit druivenras, wordt in Portugal gebruikt

aris
wit druivenras. Kruising tussen 716 Oberlin en riesling

Armagnac
FR; oudste gedistilleerde drank van Frankrijk, brandewijn. De afzet liep in de laatste jaren van de 20e eeuw sterk terug, waardoor de wijnboeren uit de streek (weer) wijn zijn gaan maken. Vooral concurrentie van het fijnere Cognac Website Bureau national interprofessionnel de l`Armagnac Zie ook: Côtes de Gascogne Verschil tussen Armagnac, Brandy en Cognac Floc de Gascogne

Armenië
wijnland. Wijnbouwgebieden, o.a. Etchiadzine, Artachat, Erevan. Vorstgevaar. Droge wijnen en Portveïn

Arneis
wit druivenras, zoals in Roero Arneis

Arno
IT; rivier in Toscane. Mondt na 250 km. uit in de Tyrrheense zee

Arnoia
ES; rivier in wijnbouwgebied Monterrei. Vloeit bij Ribadavia in de Miño

arnsburger
wit druivenras. Kruising tussen twee soorten riesling

aroma
1 - geur van een wijn, bestaat uit vluchtige stoffen. Wordt via de neus waargenomen, maar ook via de mond. Na inschenken ruiken, dan walsen en nog eens ruiken. Wijnen kunnen gesloten zijn, waarbij de aroma`s losgemaakt moeten worden, door de wijn in contact met lucht (zuurstof) te brengen. Soms moet een wijn een beetje op zijn donder krijgen: stevig walsen, decanteren of overgieten, denk om de droesem Hoe meer smaak en aroma overeenkomen, hoe beter het is. Een wijn met een fijne neus kan vaak een slobber blijken. Niet bij een wijn behorende aroma`s: muf, kurk, sulfiet, zweet, bedorven, limonade, etc. Wel goed in jonge wijn is: fruit Wat verouderd: er is een onderscheid te maken tussen het primaire aroma, en het door rijping verkregen boeket, rijpings- of secundair aroma. Het primaire aroma is dan in de jonge wijn aanwezig, voortgekomen uit de druif en de gisting: fruitig, bloemig, plantaardig, kruidig, kamfer, zweet, tomaat, of niet lekker, dat kan natuurlijk ook. Hoe ouder een wijn, hoe meer rijpingsaroma Geuren die via de mond binnenkomen worden vaak gezien als smaak 2 - synthetische aromastoffen horen niet in wijn thuis. Toepassing van capillairgaschromatografie biedt uitkomst. Afwijkende aroma`s: muf, kurk, sulfiet, zweet, bedorven, limonade, etc

aromatische oxyzuren
het meest voorkomende is Clorogeenzuur, in druiven 185 mg-100 druiven. Zie kleur