Kopie van `Andragon - Overzicht van de goden`

De woordenlijst staat niet (meer) online. U ziet hieronder een kopie van de informatie. Het kan zijn dat de informatie niet meer up-to-date is. Wees dus kritisch bij het beoordelen van de waarde ervan.


Andragon - Overzicht van de goden
Categorie: Religie en filosofie > Goden
Datum & Land: 15/02/2007, NL
Woorden: 19


Ab
Egyptische graangod.

Amun
Egyptische god van de vruchtbaarheid, de wind en oude geheimen. Hij werd vaak afgebeeld werd als sfinx of als man met de kop van een ram met lange horens.

Angus of the Brugh
Keltische god van de jeugd.

Ãnubis
Egyptische god van de magie en waarzeggerij, met de kop van een jakhals. Anubis was een soort `gatekeeper` voor overledenen naar het hiernamaals.

Cernunnos
Keltische god; ook wel De Gehoornde genoemd, van de (wilde) natuur. Hij staat voor mannelijkheid, mannelijke seksualiteit, de wouden, de jacht, kracht, vruchtbaarheid en krijgers. Hij is de Aardevader. Hij heeft het heilige gewei van een Hertebok of een Koningshert op het hoofd, en is de beschermer van de natuur, de dieren en van heksen. Andere namen voor hem zijn: de Groene Man, Herne de Jager, of Cernowain. Cernunnos stond erom bekend dat hij liefdevol was naar degenen die de natuur in ere hielden, en woest en vernietigend naar degenen die zich niet aan zijn regels hielden. Hij werd vaak aangeroepen alvorens men op jacht ging.

Cupido
Romeinse god van de liefde en begeerte. De Grieken noemden hem Eros.

Erebos
Griekse god van de duisternis en de onderwereld.

Imseti
Egyptische god. Na het overlijden van een persoon beschermde verschillende goden organen van de overledene. Imseti beschermde de lever.

Khepera
Een Egyptische zonnegod die ook wel Kherpi of Khepry werd genoemd. Zijn symbool was de scarabee-kever; brenger van geluk en gezondheid; vertegenwoordiger van het element Lucht.

Nud
Keltische god, ook wel Nuadhu genoemd, van water en genezing. Hij bracht voorspoed en welvaart.

Ogma
Keltische god van de taal, wetenschap, genealiteit en de studie.

Osiris
Egyptische god van de dood, de wijn, het graan en god van de Nijl.

Seker
Egyptische god met de kop van een havik, vertegenwoordiger van het licht en gids en beschermer van zielen die overgingen naar de onderwereld.

Seth
Egyptische god van duisternis en het kwaad. Andere namen voor hem waren ook wel Seti of Set.

Silvanus
Romeinse god van bossen en velden, beschermer van het vee en kuddes.

Thanatos
Griekse god van de dood.

Thoth
Egyptische maangod met de kop van een Ibis. Vertegenwoordiger van de wijsheid, de kunsten en kundes, communicatie en muziek. Hij was de boodschapper tussen de goden van de hemel en die van de onderwereld. Hij werd ook wel Tahuti of Djeheuty genoemd.

Vulturnus
Romeinse god van de Oostenwind. De Grieken noemden hem Eurus.

Zeus
Griekse Oppergod, vader van alle goden en mannen. Symbool voor het element Lucht. Zeus kon rechtvaardig zijn, maar ook kinderlijk, pervers en wraakzuchtig. Hij had meerdere echtgenotes, waaronder Hera.