Kopie van `Autowereld.com - Showroom`

De woordenlijst staat niet (meer) online. U ziet hieronder een kopie van de informatie. Het kan zijn dat de informatie niet meer up-to-date is. Wees dus kritisch bij het beoordelen van de waarde ervan.


Autowereld.com - Showroom
Categorie: Transport en verkeer > Automerken
Datum & Land: 15/02/2007, NL
Woorden: 7


Aston Martin
Het aantal nieuwe modellen bij Aston Martin is behoorlijk groot, want nadat in 2004 de DB9 als opvolger van de Aston Martin DB7 werd gepresenteerd, stond begin 2005 de V8 Vantage op de salon van Genève. Vooral hiermee wil Aston Martin eigenaar Ford naar een aantal van meerdere duizenden exemplaren per jaar, net als de Italiaanse tegenhanger Ferrari. Sinds de productie van de eerste Aston Martin zijn er nog geen 25.000 stuks gebouwd. Exclusiviteit is dus gegarandeerd, al is de productie door de komst van de DB7 en DB9 al behoorlijk gegroeid en die zal met de V8 Vantage nog veel verder groeien. Er is veel veranderd, want ruim tien jaar geleden was er een jaar (1992) waarin slechts 66 Astons werden gebouwd. Aston Martin is één van de topmerken van de auto-industrie en heeft al heel wat eigenaren gehad, die in de moeilijke tijden het merk in leven hielden. Toen het Amerikaanse Ford eind jaren tachtig Aston Martin overnam waren de financiële problemen ten einde. Dat leek voor de liefhebbers een ramp, want wat moest dit topmerk bij een massamerk als Ford? Inmiddels zijn we ruim tien jaar verder en kunnen we constateren dat het goed heeft uitgepakt. Aston Martin is onderdeel van de Premier Groep van het Fordconcern, samen met Volvo, Jaguar en Land-Rover. Aston Martin staat aan de top van de groep en bedient daarmee de meest veeleisende klanten voor wie zelfs geen Jaguar overweegt. Het programma bestaat momenteel uit de coupés V8 Vantage, DB9 en Vanquish en de cabriolet DB9 Volante.

BMW
Nog steeds is het bestverkochte premiummerk het Beierse merk BMW, waarmee het de eeuwige aartsrivaal Mercedes behoorlijk in verlegenheid bracht. Met de nieuwe 1-serie heeft men de voorsprong weer vergroot, terwijl Mercedes met de nieuwe B een nieuwe klasse aanboort en zodoende haar positie kan heroveren. BMW heeft een veel groter succes dan verwacht met het merk Mini, dat voor het eerst in de VS werd geleverd. De Amerikanen hebben het leuke autootje in hun harten gesloten, terwijl de naam BMW zorgde voor de verlangde zekerheid op het gebied van kwaliteit en onderhoud. BMW profiteert enorm van het steeds lucratiever wordende exclusieve segment, want niet alleen in de klasse van de 5 worden van de luxemerken veel meer exemplaren verkocht. Ook in de klasse van de BMW 3 zijn de verkopen al bijna groter dan van de generalisten, waartoe modellen als de Opel Vectra behoren. Nu de exclusieve merken steeds actiever opereren in de kleinere klassen zijn we benieuwd of ze ook in die segmenten een stevige positie zullen verkrijgen. Mercedes heeft weliswaar geen succes met de verschillende Smartmodellen, maar wel met de A-klasse, terwijl ook Audi goede zaken doet met de A3. Het succes van BMW begon met de 1500 in 1961 die later met grotere motoren leverbaar werd en in 1972 werd opgevolgd door de eerste 5-serie. Ondertussen was er een nieuwe kleinere auto uitgebracht die 1600-2 gedoopt was en aan de basis stond van de eerste 3-serie. Aan de top van BMW stonden al mooie coupés en eind jaren zestig kwam daar een grote sedan bij, de 2800, die nu voortleeft in de 7-serie.

Hyundai
Het gaat opmerkelijk goed met Hyundai en in haar kielzog dochterbedrijf Kia. Lage prijzen voor goede producten en een groot aanbod in combinatie met fraaiere modellen is het recept voor succes. Hyundai met haar dochter Kia is wereldwijd hard op weg haar doelstelling te verwezenlijken de vijfde fabrikant in de wereld te worden. Het modellenaanbod is de laatste jaren enorm uitgebreid met ruimteauto`s, twee suvs en een kleine hatchback. Het design van oudere Hyundais was niet het sterkste punt, maar daar heeft het merk een inhaalslag gemaakt. De Accent en Elantra zijn nog vrij onopvallend, maar met name de Sonata en Coupé zijn in hun huidige gedaante fraaie auto`s. De ruimteauto Matrix heeft een opvallend design van de Italiaanse ontwerper Pininfarina en de Getz is een krachtig gelijnde auto. Ook belangrijk, met name in Nederland, is de komst van moderne dieselmotoren, waarmee men in verschillende klassen haar auto`s uitrustte. Hyundai begon in de jaren zeventig met activiteiten in Nederland en heeft er vrij lang over gedaan een vaste plek te veroveren. Men kwam met de fraaie Pony die door Ital Design was ontworpen, maar toen was het merk te onbekend om groot te zijn. Zijn opvolgers, waaronder de Excel, waren niet altijd even geslaagd qua vormgeving. Pas na geruime tijd kwam men met de grotere Stellar die later werd opgevolgd door de Sonata, die nu in zijn vierde gedaante leverbaar is. De Lantra kwam tussen dat model en de Excel in en is nu als Elantra in zijn derde uitvoering te koop.

PGO
P.G.O Automobiel produceert sinds juli 2003 de Speedster II in het Zuid-Franse Ales. De fabriek heeft een oppervlakte van 14000 vierkante meter waar de auto geheel met de hand en het benodigde vakmanschap wordt geproduceerd. Bij de introductie van de P.G.O Speedster II op de Autosalon van Parijs werden direct 247 bestellingen geplaatst. Met de introductie van de P.G.O in Belgie zijn er in het eerste jaar al 12 auto’s op de weg gekomen en er lopen nog een aantal, die uitgeleverd moeten worden. De auto bestaat uit een in eigen huis ontwikkeld buizenframe en een in eigen huis gemaakte kunststof carrosserie. Er wordt ook gebruikt gemaakt van bekende toeleveranciers zoals VDO, Michelin, Hella, Magneti Marelli en voor de motor, versnellingsbak en remmen wordt gebruik gemaakt van Peugeot. Sinds de lancering in 2003 zijn zeer veel technische verbeteringen aangebracht. De auto is tijdens de ontwikkeling zeer veel getest op het circuit door een bekende Franse formule 3000 piloot. Iedere auto kan geheel naar eigen keuze worden gebouwd zodat bijna geen een P.G.O Speedster het zelfde is. De totale jaarproductie ligt momenteel op ongeveer 350 stuks.

Skoda
Het martkaandeel van Skoda was in Nederland redelijk stabiel rond de 1,5%, wat al een hele vooruitgang is vergeleken met vroegere tijden. Het merk blijft daarbij achter bij vooral de Koreaanse concurrentie, maar die heeft dan ook een veel breder modellenaanbod. Technisch zijn de auto`s verwant aan Volkswagenproducten, uiterlijk is alleen de Superb (te) nauw verwant met de vorige Passat. Skoda is sinds begin vorige eeuw actief met het bouwen van auto`s, toen nog onder de merknaam Laurin & Klément. Skoda heeft sinds de overname door Volkswagen een ware metamorfose door moeten maken, want het merk was onder de communisten tot een echt Oost-Europees wanproduct uitgegroeid. Het merk had vroeger een goede naam, wat bleek uit het grote aantal Skoda`s dat rond de Tweede Wereldoorlog in Nederland rondreed. Tsjechoslowakije had dan ook een naam als industriële natie, waar door de machtsovername van de communisten een einde aan kwam. Na de val van de muur was het linker deel van het land (nu Tsjechië) één van de eerste dat de industrie weer opbouwde. Skoda leek een goede basis voor westerse autofabrikanten om de nieuwe markten te veroveren, wat Volkswagen er toe bracht het merk over te nemen. In 1996 stelde men de eerst Octavia voor, waarna in 1999 de Fabia werd toegevoegd. Topmodel sinds 2002 is de Superb, die erg veel aan een grote Passat deed denken. Door de introductie van de tweede versie van de Octavia steeg het marktaandeel in 2005, maar afgewacht moet worden of dit aan het einde van het jaar nog zo is.

Smart
In Nederland zijn de verkopen van Smart weliswaar redelijk op peil gebleven, maar dat is absoluut niet wat men verwacht had. Men verwachtte een behoorlijke vergroting van het marktaandeel door de introductie van de nieuwe vierpersoons Smart, die op de IAA in Frankfurt in 2003 werd voorgesteld. Deze Forfour is gesitueerd in het B-segment, dat één van de twee belangrijkste segmenten is qua verkopen. Door de prijsstelling en de afwezigheid van een groot dealernetwerk zijn de verkoopcijfers behoorlijk achtergebleven bij de verwachtingen. De City Coupé was een gedurfd model, waarmee je zeker in het begin behoorlijk opviel. De Forfour is iets minder opvallend, maar is niettemin gewaagd gestyled met zijn gestroomlijnde front. De Smart City Coupé en daarvan afgeleide Cabrio worden in Frankrijk gebouwd. De Forfour is een Nederlands product, want hij wordt in de voormalige Daffabriek gebouwd, waar tot 2004 Volvo`s van de band lopen. Het is sinds 1995 ook de productieplaats van Mitsubishi`s en vanaf 2004 wordt de nieuwe Mitsubishi Colt er gebouwd. De Forfour is technisch verwant met de Colt, de auto`s zijn gezamenlijk ontwikkeld door Mitsubishi en Daimler-Benz. Smart is weer een volle dochter van DaimlerChrysler. Door de tegenvallende verkopen van Smart is er in al de jaren dat het merk bestaat nog geen winst gemaakt. Smart lijdt enorm onder de Europese en Japanse concurrentie en wordt door de consument niet als een premiummerk gezien. Dat tot groot verdriet van het concern, dat met lede ogen ziet dat concurrent BMW zeer goede zaken doet met de veel duurdere Mini`s.

SsangYong
Het merk SsangYong werd een paar jaar geleden overgenomen door Daewoo, maar bij de overname van Daewoo door General Motors viel SsangYong buiten de deal. Het merk moet daarmee weer op eigen kracht groeien, wat mede gebeurt door introductie van modellen in nieuwe segmenten. SsangYong wordt door Kroymans geïmporteerd, net als de merken Corvette en Aston Martin. Van die twee merken worden ongeveer net zo veel auto`s verkocht als van het in terreinauto`s gespecialiseerde SsangYong. Dat zegt genoeg over de populariteit van het merk, wat deels komt door de onbekendheid, maar ook door het overweldigende aanbod in die klasse. SsangYong bouwt de Jeepachtige Korando, de Brits gelijnde Musso en de Italiaans gelijnde grote Rexton. SsangYong is in Europa alleen bekend van de terreinwagens en suv`s, maar bouwt ook ruimteauto`s. Men werkt samen met Mercedes, in de terreinauto`s zitten motoren die afkomstig zijn van het Duitse merk. Op de autoshow van Genève begin 2005 stond de Rodius, een enorm gevaarte die je als ruimteauto zou kunnen bestempelen. Deze auto doet behoorlijk zijn best de meest lelijke auto van Nederland te zijn.Marktaandeel (NL):0,01% (2002); 0,01% (2003); 0,06% (2004); 0,13 (1e helft 2005)