Kopie van `Take a Trip - Europese steden`

De woordenlijst staat niet (meer) online. U ziet hieronder een kopie van de informatie. Het kan zijn dat de informatie niet meer up-to-date is. Wees dus kritisch bij het beoordelen van de waarde ervan.


Take a Trip - Europese steden
Categorie: Aardrijkskunde > Steden Europa
Datum & Land: 15/02/2007, NL
Woorden: 7


Amsterdam
Het Venetië van het Noorden Wat heeft een stad als Amsterdam te bieden voor een citytrip? Deze Nederlandse hoofdstad kent vele gezichten en wordt bovendien getypeerd door een typisch Nederlandse, open mentaliteit die een speciale sfeer met zich meebrengt. Wat Amsterdam zo bijzonder maakt is het feit dat de stad voor een stuk beneden de zeespiegel ligt en zonder zijn dijken helemaal onder water zou komen te liggen. Het resultaat zijn de grachten met prachtige herenhuizen en hun mooie gevels die het stadsbeeld trouwens een uniek karakter geven. Smalle straten en steegjes, woonboten in de grachten, tulpen, klompen, gezellige cafeetjes, … Dat is het beeld van de hoofdstad van Nederland. Vele van die memorabele beelden werden vereeuwigd door de meesterlijke schilderwerken van Rembrandt en andere Amsterdamse kunstenaars. We nemen u even mee doorheen de meest romantische en culturele plekjes van de stad, die uitermate geschikt is om er een weekendje tussenuit te zijn, kortom de ideale stad voor een stedentrip of citytrip.

Athene
Oudste wereldstad van Europa Athene, hoofdstad van Griekenland, is de oudste hoofdstad van Europa: reeds 2300 jaar geleden werd er het fundament gelegd voor de Europese kunst en de westerse filosofie. De eerste meesterwerken van de Europese bouwkunst én het Europese theater werden hier geboren. Athene bood in de 5de eeuw VC. vrijwel alleen genoeg weerstand aan het machtige Perzië en voorkwam zo dat de juist ontluikende Europese cultuur in de kiem gesmoord werd. Athene ligt ook aan de basis van de democratie, die nu de gangbare staatsvorm is in heel Europa. Zonder het oude Athene had het huidige Europa er dus helemaal anders uitgezien. Naast de buitengewoon interessante geschiedenis en de hieruit voortspruitende architecturale hoogstandjes, is Athene ook een levenslustige en geliefde metropool. Vroeger was Athene niet zo’n toeristische trekpleister omwille van verschillende factoren: de hele zomer hing er een vreselijke smog over de stad, de luchthaven was veel te klein, het verkeer een chaos, de hotels voldeden niet aan de eisen van de moderne tijd, en een goed restaurant was er een rariteit. Aan al deze minpunten is de voorbije jaren hard gewerkt, omdat de Olympische Spelen van 2004 in Athene zouden plaatsvinden. Daardoor kwam er geld vrij voor allerlei verbeteringen, en kon Athene ook buitenlandse kennis naar de stad halen. Het werd stilaan een kwestie van nationale trots, en het heeft geleid tot een algehele verbetering van de stad. In 2001 kwam de nieuwe luchthaven, één van de modernste luchthavens ter wereld! Het metronetwerk werd uitgebreid, er werden nieuwe en milieuvriendelijke bussen ingezet en in de winkelwijken werden steeds meer straten volledig autvrij gemaakt.

Edinburgh
Het Athene van het Noorden Bent u een liefhebber van kastelen, burchten, tempels, kerken en abdijen? Houdt u van historische klassiekers als Braveheart? Dan moet u beslist op citytrip naar Edinburgh, de oude hoofstad van Schotland, want Edinburgh is een stad met een rijkelijke geschiedenis! De stad is gebouwd op zeven heuvels en wordt daarom ook wel eens het Athene van het Noorden genoemd. Het adembenemende Edinburgh Castle, waarvan het silhouet het uitzicht van de stad domineert, en de gebouwen van de Royal Mile vertellen samen met the Honours of Scotland (de Schotse Kroonjuwelen), en met de wereldberoemde Stone of Destiny meer dan een millenium koninklijke geschiedenis. Maar Edinburgh heeft meer te bieden dan alleen geschiedenis. Denk maar aan Schotse ruit, Schotse Whisky, maar ook de niet te missen cultuurfestivals. Het zomerseizoen met al haar activiteiten is een belangrijk onderdeel van de Schotse cultuur. Ook de gezellige winkelstraten, verscheidene musea en drie nationale galerijen maken Edinburgh tot een mooie bestemming voor een citytrip of stedenreis het hele jaar door. Bovenal heeft Edinburgh iets mysterieus door de paarsroze gloed die over de stad gloeit en de talrijke kleine straatjes en steegjes die men hier kent als ‘Wynds en Closes’, vertellen de meest angstaanjagende spookverhalen van Schotland.

Istanbul
Istanbul, de stad aan de Bosporus! Istanbul kan terecht beweren dat ze de meest historische stad is ter wereld. De stad is de hoofdstad geweest van drie van de grootste rijken uit de geschiedenis: het Romeinse Rijk, het Byzantijnse Rijk en het Ottomaanse Rijk! Istanbul is op twee werelddelen gebouwd, Europa en Azië, met als scheidingslijn de Bosporus die er dwars doorheen stroomt. De oude kern van de stad ligt dan wel in Europa, maar eenmaal daar, wordt duidelijk dat u Istanbul met geen enkele andere Europese stad kunt vergelijken. Er is niet één stad die aan de bedrijvigheid op straat in Istanbul kan tippen. De stoepen zijn bezet door schoenpoetsers, parfumverkopers, kraampjes met mosselen, ringen, sesambroodjes, fruit, vis, noten, maïskolven, imitatiemerkhorloges, speelgoed, elektronica, ... Istanbul of Istanboel is een wirwar van steegjes, brede boulevards, historische paleizen, tuinencomplexen met fonteinen, overdekte winkelcentra en uiteraard tal van moskeeën in de meest uiteenlopende kleuren en formaten. Het is tevens een luidruchtige stad. De stad komt in de vroege ochtend tot leven na de eerste oproep tot het gebed, die vanaf alle minaretten wordt uitgeroepen. Istanbul is geen stad die je op een citytrip van drie dagen helemaal kan bekeken hebben. De stad biedt zo veel verscheidenheid en bezienswaardigheden dat als u de stad op korte tijd wilt verkennen, het al gauw te veel zal worden. Zelfs inwoners van New York raken hier verzadigd van wat de stad te bieden heeft! Istanbul is de grootste stad van Turkije en heeft de grootste haven, hoewel het al meer dan tachtig jaar niet meer de hoofdstad is.

Kiev
Kiev, stad van heden en verleden De meesten onder ons weten maar weinig van de Oekraïnse hoofdstad Kiev en het is een aangename verrassing te ontdekken wat deze Oost-Europese stad te bieden heeft. Zo is Kiev een van de grootste steden van Europa en eveneens het economische, wetenschappelijke en culturele centrum van Oekraïne. In een bosrijke omgeving op de oevers van de rivier Dnjepr springen de vergulde koepels van kathedralen en kloosters onmiddellijk in het oog. Heel wat bouwwerken gaan terug tot de 11de eeuw en Kiev is dan ook een van de oudste steden van Europa. Toch ontbreken hedendaagse gebouwen niet in het stadsbeeld en dat maakt dat er een soort van tijdloosheid over de stad hangt. Het heden en verleden ontmoeten elkaar zonder ooit te botsen. De geest van vroeger waart door de straten maar houdt het recente moderniseringsproces niet tegen, dat vooral sinds de val van de Sovjetunie in een stroomversnelling terecht kwam. De plaatselijke kunst en architectuur worden als wereldschatten beschouwd en heel wat bekende schrijvers en artiesten prijzen de stad om haar unieke schoonheid. Op het vlak van theater, opera en ballet heeft de stad heel wat te bieden, maar ook de kunstgalerijen zijn talrijk. Kiev is als toeristische bestemming sinds enkele jaren heel populair aan het worden en de stad is pas begonnen met het ontdekken van de vele en diverse mogelijkheden in die richting. Dat belooft dus voor de toekomst, want ook nu is Kiev al meer dan de moeite om te ontdekken tijdens een stedentrip.

Ljubljana
Ljubljana: het kleine Praag Volgens de legende werd Ljubljana gesticht door de Argonauten, onder leiding van de Griekse prins Jason. Nadat zij het Gulden Vlies gestolen hadden van koning Aites, zeilden ze via de zwarte zee naar het Westen, en zochten hun weg doorheen de Joegoslavische wateren om uiteindelijk op de Ljubljanica rivier te belanden. Aan de bron van de Ljubljanica, moesten ze over land verder naar de Adriatische Zee. Ergens in de moerassen werden ze verrast door een draak, maar Jason slaagde erin hem te overmeesteren. Een mooi verhaal, en de draak is trouwens nog steeds het symbool van Ljubljana. Laat je verleiden door deze levendige stad tijdens een citytrip. Geniet van de authenticiteit van de oude stad, van de kleinschaligheid van het centrum, maar kijk ook verder en ontdek elk hoekje van deze bruisende wereldstad. Dat deze trip anders wordt dan de meer klassieke stedentrips zal je al gauw merken. De openhartigheid van Slovenië is hier overal terug te vinden, van de kleinste cafés tot de grotere restaurants. Een boeiend alternatief voor wie eens wat anders wil!

Zurich
Zürich, stad van geld en goud Zürich, de grootste stad van Zwitserland, zal bij de meeste mensen bekend staan als de stad van de financiën en de banken. Zürich is inderdaad een belangrijk zakencentrum, maar de stad heeft meer te bieden dan dat voor een citytrip. De overblijfselen van haar rijke verleden als gildenstad en Reichsstadt kun je nog overal bewonderen. Doorheen heel de stad staan oude kerken en gebouwen. Bovendien is Zürich, met zijn open mentaliteit, dé uitgaansstad van Zwitserland. De unieke ligging, aan het uitgestrekte meer de Zürichsee, maakt de stad ook meer dan de moeite waard voor een stedentrip. Op cultureel gebied heeft de stad zonodig nog meer te bieden. Zürich is echt een stad van de podiumkunsten, van toneel tot opera en ballet. Hier staan ook de mooiste musea van Zwitserland, zoals het Landesmuseum. De Bahnhofstrasse is één van de duurste winkelstraten van Europa. Hier kun je je vergapen aan al die pracht en praal in de etalages. Hier wordt ook duidelijk dat Zürich een stad is van tegenstellingen. Van op de luxueuze, moderne Bahnhofstrasse sta je in enkele seconden midden in het idyllische oude stadscentrum. Doe je ook zeker eens tegoed aan de Zwitserse specialiteiten: de honderden kaassoorten, chocolade van topkwaliteit en natuurlijk traditionele gerechten als rösti en Züriger Geschnetzeltes. In Zürich is het goed vertoeven voor een cityrtrip!