Kopie van `Take a Trip - Europese steden`

De woordenlijst staat niet (meer) online. U ziet hieronder een kopie van de informatie. Het kan zijn dat de informatie niet meer up-to-date is. Wees dus kritisch bij het beoordelen van de waarde ervan.


Take a Trip - Europese steden
Categorie: Aardrijkskunde > Steden Europa
Datum & Land: 15/02/2007, NL
Woorden: 60


Amsterdam
Het Venetië van het Noorden Wat heeft een stad als Amsterdam te bieden voor een citytrip? Deze Nederlandse hoofdstad kent vele gezichten en wordt bovendien getypeerd door een typisch Nederlandse, open mentaliteit die een speciale sfeer met zich meebrengt. Wat Amsterdam zo bijzonder maakt is het feit dat de stad voor een stuk beneden de zeespiegel ligt en zonder zijn dijken helemaal onder water zou komen te liggen. Het resultaat zijn de grachten met prachtige herenhuizen en hun mooie gevels die het stadsbeeld trouwens een uniek karakter geven. Smalle straten en steegjes, woonboten in de grachten, tulpen, klompen, gezellige cafeetjes, … Dat is het beeld van de hoofdstad van Nederland. Vele van die memorabele beelden werden vereeuwigd door de meesterlijke schilderwerken van Rembrandt en andere Amsterdamse kunstenaars. We nemen u even mee doorheen de meest romantische en culturele plekjes van de stad, die uitermate geschikt is om er een weekendje tussenuit te zijn, kortom de ideale stad voor een stedentrip of citytrip.

Antwerpen
Smoor op A! Smalle straatjes boordevol aparte winkeltjes en grote pleinen met zonnige terrassen. Een druk nachtleven en toonaangevende musea. Restaurants uit alle hoeken van de wereld en een biercultuur om u tegen te zeggen. Hevige rockbands, lokale covergroepjes, theatergezelschappen en stadsdichters. Grote cinemazalen en gezellige cafeetjes. Prachtige oude kerken en moderne bouwwerken. Waar anders kan een wereldreiziger beter beginnen dan in Antwerpen? Aanschouw het standbeeld van Brabo met eigen ogen of verdwaal in de onderwaterwereld van Aquatopia. Geniet van een pint Belgisch bier of laat je verleiden door de winkels vol chocolade en pralines. Het hele jaar door gonst de stad van bedrijvigheid, de middenstanders zien de vele toeristen graag komen. Maar ook de lokale bevolking is er trots op dat ze ‘Sinjoren’ zijn. Deze bijnaam dateert nog uit de tijd van de Inquisitie en is een verbastering van het Spaanse woord señor (“Deftige Heer”). Een sinjoor is, net als zijn voorouders, geboren en getogen in het centrum van de stad. Sommigen zeggen zelfs dat, om een sinjoor te zijn, je binnen de oude Spaanse vesting moet wonen (het gebied tussen de Schelde en de Leien). Iemand die in Antwerpen geboren is, maar wiens ouders geen Antwerpenaren waren van geboorte, noemt men een ‘Pagadder’. Zeker sinds de lancering van het nieuwe logo, de stralende A is Antwerpen hipper dan ooit. De stad is bezaaid met stickers en slagzinnen als “Op weg naar A” en “Zot van A”. In het Antwerpse dialect betekent “A” zoveel als jou.

Athene
Oudste wereldstad van Europa Athene, hoofdstad van Griekenland, is de oudste hoofdstad van Europa: reeds 2300 jaar geleden werd er het fundament gelegd voor de Europese kunst en de westerse filosofie. De eerste meesterwerken van de Europese bouwkunst én het Europese theater werden hier geboren. Athene bood in de 5de eeuw VC. vrijwel alleen genoeg weerstand aan het machtige Perzië en voorkwam zo dat de juist ontluikende Europese cultuur in de kiem gesmoord werd. Athene ligt ook aan de basis van de democratie, die nu de gangbare staatsvorm is in heel Europa. Zonder het oude Athene had het huidige Europa er dus helemaal anders uitgezien. Naast de buitengewoon interessante geschiedenis en de hieruit voortspruitende architecturale hoogstandjes, is Athene ook een levenslustige en geliefde metropool. Vroeger was Athene niet zo’n toeristische trekpleister omwille van verschillende factoren: de hele zomer hing er een vreselijke smog over de stad, de luchthaven was veel te klein, het verkeer een chaos, de hotels voldeden niet aan de eisen van de moderne tijd, en een goed restaurant was er een rariteit. Aan al deze minpunten is de voorbije jaren hard gewerkt, omdat de Olympische Spelen van 2004 in Athene zouden plaatsvinden. Daardoor kwam er geld vrij voor allerlei verbeteringen, en kon Athene ook buitenlandse kennis naar de stad halen. Het werd stilaan een kwestie van nationale trots, en het heeft geleid tot een algehele verbetering van de stad. In 2001 kwam de nieuwe luchthaven, één van de modernste luchthavens ter wereld! Het metronetwerk werd uitgebreid, er werden nieuwe en milieuvriendelijke bussen ingezet en in de winkelwijken werden steeds meer straten volledig autvrij gemaakt.

Barcelona
Barcelona, bruisende stad! Holà! Cómo está? Bien? Tuurlijk want als je denkt aan Barcelona voel je je meteen goed! Onmiddellijk leg je de link met Gaudí, Picasso, Miró, Dalì, maar natuurlijk denk jij ook stiekem aan dat rijkelijk gevulde uitgaansleven. En laten we vooral die lekkere Tapas en `buena mesa` (goede tafel) niet vergeten! Bovendien wie wil er niet naar Barcelona voor de zon, zee en cultuur, de perfecte cocktail voor een zwoele stedentrip! Barcelona, de hoofdstad van Catalonië, bruist van het leven en cultuur, op het ene moment wandel je rustig genietend door straten van het historische centrum met zijn gotische wijk en het andere moment kan je uit de bol gaan voor europees topvoetbal op één van de 98.787 zitplaatsen in camp nou, de thuisbasis van het gouden elftal van FC Barcelona. Naar Barcelona gaan voor een citytrip is niet zo een grote omwenteling. De tijd, munteenheid, e.d. blijven allemaal hetzelfde. Het is immers een land uit de EU. Men heeft dan ook geen visum nodig, enkel een geldige identiteitskaart volstaat. De cultuur daarentegen omvat toch wel enkele verschillen. We zetten het even voor u op een rijtje…

Berlijn
De groene stad van Europa Berlijn staat voor multicultureel samenleven in een stad die voor jong en oud oneindig veel te bieden heeft. Ieder stadsdeel heeft voor elk wat wils, van musea tot attracties, van architectuur tot infrastructuur. Een van de eerste dingen waar veel mensen aan denken bij het horen van de naam Berlijn, is het ernstige litteken dat de stad met zich meedraagt van een geschiedenis waarbij Duitsland en zijn hoofdstad in tweeën werd gedeeld door ‘De Muur’. Toch biedt Berlijn ondanks haar traumatische verleden, verrassend veel boeiends voor binnen- en buitenlandse bezoekers! Jongeren worden vooral aangesproken door haar hippe en groeiende uitgaansscene, ouderen bezoeken de stad voor haar rijke en gevarieerde cultuur. Berlijn wordt ook wel de groene stad van Europa genoemd, omwille van de talrijke parkjes en parken, waarbij het reusachtige ‘Tiergarten’ in het hartje van de stad ongetwijfeld de kroon spant. Leuk is ook dat in Berlijn het hele jaar door evenementen georganiseerd worden, waardoor altijd wel een unieke tentoonstelling, parade of theatervoorstelling te zien is. De kans is dus groot dat u in Berlijn sowieso tijd te kort komt om alles te bezoeken wat u van plan was. Maar laat dat vooral de reden zijn om zo snel mogelijk op citytrip te gaan.

Birmingham
Van grauwe industriestad tot culturele parel. Birmingham, een typisch Engelse stad met een rijk industrieverleden. De feiten zijn vrij sec en je zou dan ook niet verwachten dat deze stad de laatste decennia aan een ware culturele opmars bezig is. Niet alleen het aantal indrukwekkende architecturale projecten neemt hand over hand toe, ook de culturele evenementen zijn meer dan vermeldenswaardig en van topkwaliteit. Stijl, cultuur en charme zijn de drie pijlers die Birmingham vandaag tot een trendy, bruisende en dynamische stad maken. Met een bevolkingsaantal dat na Londen het grootste van het land is, kan het niet anders dan dat nieuwe ideeën voortdurend het licht zien en vorm krijgen in tal van verrassende projecten. De stad telt heel wat vooraanstaande musea waar je kunst van ongeveer alle tijden kunt gaan bekijken. Ook artiesten krijgen er op verscheidene plaatsen een platform. Culinair kan Birmingham bouwen op een traditie die uniek is in zijn soort. Balti restaurants zijn typisch voor de stad en ontstonden tijdens de jaren ’70 door de versmelting van verschillende Aziatische keukens. Hoewel de gerechten vaak pikant zijn, is het een must je eens aan zo’n schotel te wagen. Verder zijn ook alle mogelijke nationaliteiten in het Birminghamse restaurantwezen vertegenwoordigd. Na het eten is het tijd voor de verkenning van het uitgebreide nachtleven. Kies je voor een Engelse pub, zoek je de ontspannen sfeer van een lounge bar op of ga je voor een nachtje op de dansvloer van een van de trendy clubs, in Birmingham vind je het allemaal.

Boedapest
Betoverende stad aan de Donau Boedapest is een stad waar oud en nieuw elkaar ontmoeten en in harmonie samengaan. Het rijke architecturale verleden maakt van de stad een attractie op zich, maar ook vandaag nog is het ontwikkelingsproces van de stad allesbehalve voltooid. Mede dankzij het toerisme groeit en bloeit Boedapest nu meer dan ooit. De stad ligt op beide oevers van de Donau en wordt niet voor niets de koningin van de rivier genoemd. Boeda, op de rechteroever, is het deel waar vooral de historische bouwwerken geconcentreerd zijn in een heuvelachtig gebied. Zo bevinden er zich overblijfselen van Romeinse forten, gotische en barokke bouwwerken en architectonische publiekstrekkers in Jugendstil. Pest, op de linkeroever, is het vlakke en moderne deel van de stad waar de meeste winkels liggen en het zakenleven hoogtij viert. Boedapest is ook de stad van de thermale baden. Er bevinden zich bijna 100 thermale bronnen en 12 geneeskrachtige baden. De badhuizen zijn talrijk en een aantal stammen zelfs nog uit de 16-17de eeuw toen de Turken de macht er in handen hadden. Maar ondanks de recente ontwikkelingen heeft de stad niets van haar traditionele charmes verloren en dat alleen al maakt een bezoek aan de stad meer dan de moeite waard. Ook wat gastronomie betreft, ontdekt u in Boedapest een uitgebreid aanbod met gerechten uit alle uithoeken van de wereld. Laat dat echter geen reden zijn om niet te proeven van de overheerlijke plaatselijke schotels zoals Goulash en vissoep. Wijnen krijgen een speciaal plaatsje op de kaart want Hongarije is wereldwijd niet minder dan het vijfde belangrijkste land op het vlak van wijnexport.

Bordeaux
Bordeaux, de stad van wijn, vijgen en kaas! Bordeaux behoort tot die steden die u bij een bezoek aan Frankrijk beslist moet gezien hebben. Deze Zuidfranse havenstad heeft een geschiedenis die teruggaat tot in de derde eeuw voor Christus, toen de Kelten er een nederzetting stichtten. De ontwikkeling die zich sindsdien voltrokken heeft, kent zowel goede als slechte tijden, maar een ding is zeker: het resultaat is meer dan de moeite waard voor een citytrip. In het historische stadscentrum vindt u prachtige 18de eeuwse bouwwerken waarbij u meer dan eens stil zal worden van de indruk en fascinatie die ze opwekken. Niet voor niets wordt wel eens gezegd dat Bordeaux de mooiste Franse stad na Parijs is. Alleen is Bordeaux een stuk compacter, waardoor u de stad gerust volledig te voet kunt bezoeken. Er zijn tal van musea met prachtige kunstcollecties te bewonderen, gaande van 14de eeuwse kunst tot hedendaagse artiesten. Uiteraard kunt u in Bordeaux niet nalaten een van de vele wijnmusea te bezoeken. Daar maakt u kennis met het wijnverleden dat teruggaat tot de 13de eeuw en van Bordeaux een voortvarende handelsstad heeft gemaakt. Uiteraard zijn er ook tal van plaatsen waar u deze godendrank kunt proeven en eventueel kopen, als het etiket betaalbaar is tenminste. Verder is Bordeaux ook op culinair vlak heel sterk ontwikkeld. Naast de uitstekende Franse keuken kunt u er ook tal van internationale gerechten zoals Chinees, Indisch of Mexicaans eten. Wie van winkelen houdt, is ook hier op de juiste plaats want in Bordeaux vindt u de langste autovrije winkelstraat van Europa.

Brugge
Culturele parel in het Belgische laagland Brugge bezoeken is zich laten meevoeren naar een wereld van enkele eeuwen terug. Het oudste gedeelte van de historische binnenstad is nagenoeg onveranderd gebleven en dateert uit de 13de tot 15de eeuw toen de stad dankzij haar internationale haven economisch meer dan welvarend was. Eigenlijk is de binnenstad een monument op zich waarin u kunt verdwalen, hopend de weg naar de 21ste eeuw niet terug te vinden. Want de stad is betoverend, verleidelijk en innemend. De vele bruggen over het water, de zwanen die al eeuwen op datzelfde water wonen, de oude, indrukwekkende gevels, smalle kasseienstraatjes, het hoefgetrappel van de koetsen. Alles doet terugdenken aan een leven dat voorbij is. En toch is in Brugge de tijd niet blijven stilstaan, al is het dan meestal niet aan de buitenkant, want behalve het Concertgebouw telt de binnenstad weinig nieuwe gebouwen. De talrijke cafés met tijdens droge dagen heerlijke terrasjes nodigen uit om te gaan zitten en alles op zich af te laten komen. De mensen, de gebouwen, de sfeer. Als u van al die indrukken honger zou gekregen hebben, dan heeft u de keuze uit meer dan 150 restaurants, brasserieën en eetcafés. U kunt er zowel klassieke als moderne, trendy menu`s uitproberen. Vlaamse kost maar ook onbekende en daarom niet onbeminde gerechten vullen de kaarten van zeer uiteenlopende restaurants. In Brugge bent u ook aan het juiste adres om aan cultuur te doen, want de stad draagt culturele ontwikkeling hoog in het vaandel.

Caïro
Caïro, wereldstad aan de Nijl Caïro is een van de belangrijkste wereldsteden en mag zich met 15 miljoen inwoners de grootste stad van Afrika noemen. Zoveel mensen samen betekent uiteraard drukte en lawaai. Maar in Caïro maakt dit deel uit van het dagelijkse leven en eens u er even bent, merkt u hier niets meer van. Daarvoor heeft u in feite ook de tijd niet, want Caïro heeft zoveel te bieden, dat echt elke seconde goud waard is. Om te beginnen bevinden zich even buiten de stad de wereldberoemde piramiden van Gizeh. In feite kunt u de indruk die deze magische bouwwerken nalaten niet benoemen, maar dat het meer dan de moeite is, daar is iedereen van overtuigd. Behalve de piramiden is dat stad zelf een opeenstapeling van oude tempels, Islamitische moskeeën, Koptische kerken, graftombes en heel wat prachtige gebouwen waar vandaag vaak musea in ondergebracht zijn. In die musea kunt u uiteraard kennis maken met de rijke geschiedenis van het land. Het Egyptisch Museum spant hier misschien wel de kroon. Hoezeer u het ook probeert, van de meer dan honderdduizend historische Egyptische voorwerpen die zich hier bevinden kunt u ze zeker niet allemaal bekeken hebben. Daarnaast heeft de stad ook heel wat te bieden voor shoppingfanaten. De gezellige drukte in de vele bazaars en aan kraampjes neemt u helemaal mee in de sfeer van onderhandelen en kopen tegen de beste prijs. Zowel plaatselijke hebbedingen als trendy mode-attributen, in Caïro heeft u keuze te over. Zoals in de meeste metropolen valt ook in Caïro het leven ’s avonds niet stil.

Cordoba
Gloriestad uit het verleden Córdoba is vooral bekend en bemind omwille van zijn Grote Moskee of Mezquita, die een van de belangrijkste Islamitische monumenten van Europa is. Maar de stad heeft voor een citytrip veel meer te bieden dan op het eerste gezicht het geval lijkt. Zo zijn de Joodse Wijk of Juderia met zijn indrukwekkende synagoge minstens even boeiend om te ontdekken. De smalle, sfeervolle straatjes zijn heel uitnodigend om uren in te verdwalen. Daarnaast zijn ook het Alcazar de los Reyes, waar Christoffel Colombus zijn reisplannen voor Indië onthulde, en de Medina Arahara zeker de moeite waard. De architectuur van de stad is overwegend Moors, maar ondanks het verleden dat hierin verderleeft, is ook de het moderne leven volop in het stadsbeeld geïntegreerd. Kunst en cultuur worden heel hoog in de vaandel gedragen. Zo zijn er tal van boeiende musea en tentoonstellingen te bezoeken, die zowel bekende als minder bekende artiesten een platform bieden. Als u van lekker mediterraans eten houdt, zult u hier zeker uw gading vinden. Tal van restaurants liggen vooral in het oude stadscentrum geconcentreerd en serveren er de heerlijkste gerechten en uiteraard ook alle mogelijke soorten tapas. Later op de avond kunt u terecht in een van de vele cafés voor een drink. Wie graag beweegt kan dit in de exotische flamencobars. Tenslotte telt de stad ook heel wat kleine en fijne boetiekjes met heel uiteenlopende ambachtelijke produkten. Toch ontbreken ook de trendy kleding- en schoenenzaken niet, dus met shoppen bent u in Córdoba al gauw enkele uren zoet!

Dublin
Op en top Ierland Dublin ademt de echte Ierse sfeer van weleer uit maar is tegelijkertijd een moderne, multiculturele stad. Een trip naar Dublin is niet compleet zonder van het wereldberoemde bier Guinness geproefd te hebben. Als het even kan in één van de bijna duizend pubs die de stad rijk is. De trendy wijk Temple Bar is the place to be voor wie eens wil uitgaan op z’n Iers. Dublin staat bomvol monumenten die van wereldbelang waren voor de Ierse geschiedenis. Denk maar aan het Dublin Castle, de St. Patrick’s Cathedral. Bezoek ook eens het Phoenix Park, het grootste stadspark van Europa. Bewonderaars van schilderkunst kunnen hun hart ophalen in één van de vele musea. En in tegenstelling tot wat algemeen aangenomen wordt, is het weer in Dublin best goed. De kans dat het er dagen na elkaar regent is miniem. Kortom, de stad biedt voor ieder wat wils en het weer zal je citytrip al niet verpesten!

Edinburgh
Het Athene van het Noorden Bent u een liefhebber van kastelen, burchten, tempels, kerken en abdijen? Houdt u van historische klassiekers als Braveheart? Dan moet u beslist op citytrip naar Edinburgh, de oude hoofstad van Schotland, want Edinburgh is een stad met een rijkelijke geschiedenis! De stad is gebouwd op zeven heuvels en wordt daarom ook wel eens het Athene van het Noorden genoemd. Het adembenemende Edinburgh Castle, waarvan het silhouet het uitzicht van de stad domineert, en de gebouwen van de Royal Mile vertellen samen met the Honours of Scotland (de Schotse Kroonjuwelen), en met de wereldberoemde Stone of Destiny meer dan een millenium koninklijke geschiedenis. Maar Edinburgh heeft meer te bieden dan alleen geschiedenis. Denk maar aan Schotse ruit, Schotse Whisky, maar ook de niet te missen cultuurfestivals. Het zomerseizoen met al haar activiteiten is een belangrijk onderdeel van de Schotse cultuur. Ook de gezellige winkelstraten, verscheidene musea en drie nationale galerijen maken Edinburgh tot een mooie bestemming voor een citytrip of stedenreis het hele jaar door. Bovenal heeft Edinburgh iets mysterieus door de paarsroze gloed die over de stad gloeit en de talrijke kleine straatjes en steegjes die men hier kent als ‘Wynds en Closes’, vertellen de meest angstaanjagende spookverhalen van Schotland.

Firenze
Bakermat van de Renaissance Dé renaissancestad bij uitstek is zonder meer het Italiaanse Firenze, ook wel Florence genaamd. Deze grootstad in het hartje van Toscane is de bakermat waar Michelangelo, Dante, Da Vinci en Boticelli zich lieten inspireren door de rustgevende omgeving en het gunstig mediterrane klimaat. Gelegen in de vallei van rivier de Arno en omringd met zachtgroene, glooiende heuvels is de vergelijking met het aardsparadijs nooit veraf, een ideale locatie voor een citytrip dus. Behalve een schat aan historieke overblijfselen, beschikt Firenze ook over stevige economische en industriële fundamenten die de stad tot op vandaag een belangrijk handelsimago verlenen. Het fijne is dat u op een kleine oppervlakte een gigantisch aanbod aan cultuur voorgeschoteld krijgt, waardoor u vermijdt kostbare tijd te verliezen in bussen, trams, metro’s of taxi’s. Een gevaar schuilt dan wel weer in het risico een overdosis aan schoonheid te moeten verwerken. Het syndroom van Stendhal is niet voor niets naar de Franse schrijver genoemd, die tijdens zijn bezoek aan de stad een paniekaanval kreeg omdat er zo ongelooflijk veel moois te zien was. En hij is niet alleen: er zijn nog jaarlijks gevallen bekend van mensen die met gelijkaardige symptomen in het ziekenhuis worden opgenomen. Een verwittigd man is er twee waard!

Gent
Bruisende stad met een rijk verleden Gent is een bruisende, verrassende, ondeugende en elegante stad. Met een rijk historisch verleden dat in alle uithoeken van het stadscentrum terug te vinden is, kunt u niet anders dan bewonderend naar de prachtige gevels, gebouwen en pleinen te kijken. Door het grotendeels autovrije stadscentrum is Gent meer dan welke Vlaamse stad ook heel toegankelijk voor voetgangers. U kunt eindeloos ronddwalen in de prachtige omgeving zonder rekening te moeten houden met hinderend verkeer. Ook te water kunt u de stad op een andere en minstens even boeiende manier leren kennen door een rondvaart in een van de ‘bootjes van Gent’. Maar niet alleen op historisch vlak heeft Gent heel wat in zijn mars, ook vandaag nog is de stad voortdurend in ontwikkeling en elke keer weer bent u verrast door de nieuwe projecten die in de stad geboren worden. Op het vlak van muziek en uitgaan zijn er heel veel boeiende en nieuwe trends die in Gent het licht zien. Ook de winkels blijven niet achter op het vlak van trendsetten. Door heel het stadscentrum kunt u zowel bekende als onbekende namen ontdekken en in uw hart sluiten. Het leukste aan de stad is misschien wel dat u helemaal niets hoeft te doen, om heel wat te beleven. Als u tijdens een citytrip een namiddag plaatsneemt op een van de vele terrasjes op de Graslei of Korenmarkt zult u aan het einde heel wat meer weten over Gent, zonder ook maar een voet verzet te hebben. Het is eens een andere manier om een stad te ontdekken en boeiende taferelen zijn verzekerd!

Glasgow
Traditionele stad van het Schotse hoogland Schotland, bekend om zijn Highlands, mysterieuze meren als Loch Ness, koude burchten en eenzame kastelen lijkt voor velen niet direct een aantrekkelijke bestemming voor een citytrip. Maar Schotland heeft heel wat te bieden. Een heel gevarieerd landschap, een ontzettend rijke cultuur en schilderachtige dorpjes. Schapen en boerderijen, bossen en velden. Cultuur en natuur gaan hier hand in hand. Maar ergens, verdoken tussen de groene heuvels, ligt een bruisende en verbazingwekkende stad: Glasgow. Traditioneel, met haar doedelzakken en kilten maar ook modern met haar nachtclubs en hoogstaande musea. Haar reputatie koud en kil te zijn is zeker onverdiend, Glasgow lééft! In 1990 kreeg ze als eerste niet-hoofdstad de titel van ‘Culturele Hoofdstad’ van Europa, en toen ze in 1999 werd uitgeroepen tot ‘Britse stad van architectuur en design’ stond Glasgow weer definitief op de kaart. Glasgow was weer hip… en is nog lang niet van plan die titel op te geven! Waag een sprong in het onbekende en laat je op deze stedentrip aangenaam verrassen.

Helsinki
Helsinki, de perfecte finse mix van Rusland en Zweden! Hoewel Helsinki pas in de 16de eeuw ontstond en dus vrij jong is, heeft de stad op korte tijd een hele waaier aan toeristische trekpleisters uitgebouwd die een citytrip naar de stad zeker de moeite waard maken. De architectuur is er op zijn minst indrukwekkend te noemen. Heel wat statige gebouwen bevinden zich her en der over de stad verspreid, maar aangezien Helsinki vrij compact is, hoeft u helemaal geen grote afstanden af te leggen om alles te bezichtigen. In heel wat gevels en pleinen zijn er Russische en Zweedse invloeden terug te vinden, het gevolg van een jarenlange bezetting door beide landen. Aangezien Helsinki aan de kust ligt en omringd wordt door tal van eilandjes, is water steeds prominent aanwezig. Er zijn dan ook heel wat mogelijkheden om de stad per boot te ontdekken of een uitstapje naar een van de eilandjes te maken. Behalve de architectuur maken ook parken van Helsinki een uiterst fijne plaats om te vertoeven tijdens een citytrip of stedentrip. En naast natuur en cultuur heeft de stad nog heel wat shopping- en uitgaansmogelijkheden. Er bevinden zich grote overdekte winkelcentra met trendy boetieks en op de Esplanade moet u zijn als u van luxueze produkten houdt. Glaswerk is de laatste jaren ook bijzonder populair, zowel bij de inwoners van Helsinki als bij toeristen. Verder kunt u ’s avonds in een van de vele bars proeven van de typisch Finse kroegsfeer of opteren voor een hippe club. Aangezien Helsinki noordelijk gelegen is, kunt u er zoals ook in de Scandinavische landen genieten van de indrukwekkende fenomenen middernachtzon en noorderlicht.

Istanbul
Istanbul, de stad aan de Bosporus! Istanbul kan terecht beweren dat ze de meest historische stad is ter wereld. De stad is de hoofdstad geweest van drie van de grootste rijken uit de geschiedenis: het Romeinse Rijk, het Byzantijnse Rijk en het Ottomaanse Rijk! Istanbul is op twee werelddelen gebouwd, Europa en Azië, met als scheidingslijn de Bosporus die er dwars doorheen stroomt. De oude kern van de stad ligt dan wel in Europa, maar eenmaal daar, wordt duidelijk dat u Istanbul met geen enkele andere Europese stad kunt vergelijken. Er is niet één stad die aan de bedrijvigheid op straat in Istanbul kan tippen. De stoepen zijn bezet door schoenpoetsers, parfumverkopers, kraampjes met mosselen, ringen, sesambroodjes, fruit, vis, noten, maïskolven, imitatiemerkhorloges, speelgoed, elektronica, ... Istanbul of Istanboel is een wirwar van steegjes, brede boulevards, historische paleizen, tuinencomplexen met fonteinen, overdekte winkelcentra en uiteraard tal van moskeeën in de meest uiteenlopende kleuren en formaten. Het is tevens een luidruchtige stad. De stad komt in de vroege ochtend tot leven na de eerste oproep tot het gebed, die vanaf alle minaretten wordt uitgeroepen. Istanbul is geen stad die je op een citytrip van drie dagen helemaal kan bekeken hebben. De stad biedt zo veel verscheidenheid en bezienswaardigheden dat als u de stad op korte tijd wilt verkennen, het al gauw te veel zal worden. Zelfs inwoners van New York raken hier verzadigd van wat de stad te bieden heeft! Istanbul is de grootste stad van Turkije en heeft de grootste haven, hoewel het al meer dan tachtig jaar niet meer de hoofdstad is.

Kaapstad
Kaapstad, stad aan de Tafelberg Kaapstad laat zich onmogelijk in een paar zinnen vastleggen, maar hier krijgt u alvast een voorsmaakje. De stad ontstond halfweg de 17de eeuw nadat Nederlandse kolonisten er neerstreken. Van bij het begin werd de inheemse bevolking verjaagd, onderdrukt of uitgebuit en hoewel sinds de jaren ’90 het apartheidsregime is afgeschaft, is er allesbehalve sprake van een harmonieus samenleven van verschillende volkeren. Toch kan dit niet verhinderen dat steeds meer toeristen deze prachtige stad in het uiterste zuiden van Afrika willen ontdekken en in hun hart sluiten. Want het is een feit: ongeveer iedereen die de stad bezoekt, wil dat ooit nog eens overdoen. Het toerisme is er aan een sterke opgang bezig en dat laat zich merken in het aanbod ter plaatse dat steeds uitgebreider wordt. Eerst en vooral is Kaapstad alleen al bekend omwille van de indrukwekkende Tafelberg die het panorama van de stad bepaalt. Maar ook de rest van de omgeving is zo de moeite waard, dat u al gauw meerdere weken nodig heeft om toch maar enigszins een beeld te krijgen van de prachtige natuur die de stad omringt. Heel wat botanische tuinen, natuurparken, eilanden, baaien, de stad heeft het allemaal én in meervoud. Daarnaast is het stadscentrum zelf ook aangenaam verrassend. Zowel oude, indrukwekkende gebouwen als moderne infrastructuren trekken de aandacht in het stadsbeeld. In heel wat van de oudere bouwwerken zijn vandaag musea ondergebracht die het verleden en de gebeurtenissen die de stad tekenden in leven houden.

Keulen
De oudste Duitse stad De reusachtige Dom is ongetwijfeld hét symbool van Keulen. Maar de oudste stad van Duitsland heeft nog veel meer te bieden op cultureel gebied. De oude stadsomwalling herinnert ons nog aan het Romeinse verleden. Een bezoekje aan het Romeins-Germaans museum is dan ook niet te versmaden. Qua musea heeft de vierde grootste stad van Duitsland trouwens ongelooflijk veel te bieden. Het Wallraf-Richartz-Museum en het Ludwigmuseum herbergen een indrukwekkende verzameling schilderkunst. Houd je niet zo van cultuur, ga dan eens een kijkje nemen in het originele Chocolademuseum of het Eau de Cologne-museum. Dat Keulen ooit één van de grootste religieuze centra van Europa was, daar kun je niet naast kijken. De stad staat vol mooie gebouwen. Maar Keulen is helemaal niet alleen cultuur en musea, ook hippe vogels gaan zich hier in hun nopjes voelen. Snuisteren in tweedehands winkeltjes, één van de vele muziekoptredens bijwonen of helemaal uit de bol gaan in een hippe dansclub. Als je op citytrip bent in Keulen gaat het allemaal!

Kiev
Kiev, stad van heden en verleden De meesten onder ons weten maar weinig van de Oekraïnse hoofdstad Kiev en het is een aangename verrassing te ontdekken wat deze Oost-Europese stad te bieden heeft. Zo is Kiev een van de grootste steden van Europa en eveneens het economische, wetenschappelijke en culturele centrum van Oekraïne. In een bosrijke omgeving op de oevers van de rivier Dnjepr springen de vergulde koepels van kathedralen en kloosters onmiddellijk in het oog. Heel wat bouwwerken gaan terug tot de 11de eeuw en Kiev is dan ook een van de oudste steden van Europa. Toch ontbreken hedendaagse gebouwen niet in het stadsbeeld en dat maakt dat er een soort van tijdloosheid over de stad hangt. Het heden en verleden ontmoeten elkaar zonder ooit te botsen. De geest van vroeger waart door de straten maar houdt het recente moderniseringsproces niet tegen, dat vooral sinds de val van de Sovjetunie in een stroomversnelling terecht kwam. De plaatselijke kunst en architectuur worden als wereldschatten beschouwd en heel wat bekende schrijvers en artiesten prijzen de stad om haar unieke schoonheid. Op het vlak van theater, opera en ballet heeft de stad heel wat te bieden, maar ook de kunstgalerijen zijn talrijk. Kiev is als toeristische bestemming sinds enkele jaren heel populair aan het worden en de stad is pas begonnen met het ontdekken van de vele en diverse mogelijkheden in die richting. Dat belooft dus voor de toekomst, want ook nu is Kiev al meer dan de moeite om te ontdekken tijdens een stedentrip.

Kopenhagen
Deense hoofdstad van het design Veel kleur en leven. Dat is kort samengevat waar Kopenhagen voor staat. Het is alsof de inwoners de stad van de barre kou willen ontdoen door alles in vrolijke kleuren te schilderen. Maar dat is niet alles wat Kopenhagen te bieden heeft. Met als bijnaam “Deense hoofdstad van het design”, kan het niet anders dan dat er ook op gebied van kunst en architectuur een heleboel te beleven is. En dan hebben we het nog niet over de haven en de talrijke cafés en restaurantjes gehad. Wie naar Denemarken reist voor een citytrip, zal een stukje warmte en gezelligheid -hygg, zoals de Denen het zelf zeggen- vinden in één van de koudste delen van de wereld. De taal in Kopenhagen is Deens. De meeste mensen spreken ook Engels. Dat wordt op school aangeleerd. Hoewel Denemarken lid is van de Europese Unie, betalen de Denen niet met euro’s. Ze houden vast aan hun aloude Deense kronen. Eén Deense kroon is ongeveer 0,13 euro. Het leven is er iets duurder dan in België. Om naar Denemarken te telefoneren moet je eerst het landnummer 0045 draaien. Daarna volgt een nummer met acht cijfers. Het eerste cijfer kan nooit een nul zijn. De telefooncellen in Denemarken aanvaarden bijna allemaal euro’s. Ze hebben ook allemaal een eigen nummer. Je kan dus ook gebeld worden in een telefooncel. Om naar Denemarken te reizen heb je als EU burger genoeg aan een geldige identiteitskaart.

Krakau
Oude koninklijke hoofdstad van Polen Meer dan vijf eeuwen was Krakau de koninklijke hoofdstad van Polen. Vandaag is dat niet langer het geval, maar de stad ademt nog steeds een statige en elegante sfeer uit. Krakau wordt beschouwd als een van de belangrijkste, zoniet de belangrijkste toeristische trekpleister van het land. Dat dankt de stad aan zijn architecturele en culturele rijkdom die meer dan indrukwekkend is. Het oude stadscentrum is een opeenstapeling van historische gebouwen, kerken en herenhuizen. De oudste kerk van de stad dateert nog uit de 10de eeuw. In veel van die gebouwen zijn vandaag ofwel musea ondergebracht, ofwel winkels of restaurants en bars. Het oude stadsgedeelte is de plaats waar zowel inwoners van Krakau als toeristen graag en vaak vertoeven. Maar ook daarbuiten heeft Krakau heel wat te bieden. Zo kunt u heerlijk wandelen in de groene gordel rondom het centrum van de stad. Op uw weg ontmoet u trouwens indrukwekkende historische bouwwerken die een bezoekje zeker waard zijn. Verder zijn er over de hele stad tal van kunstgalerijen en exposities te bezoeken en is Krakau een uitstekende plaats om ontspannend te winkelen. Het fijne aan Krakau is dat het centrum van de stad vrij compact is, waardoor u makkelijk alle bezienswaardigheden te voet kunt bezoeken. Gaat uw voorkeur toch naar het openbaar vervoer, dan kunt u makkelijk van het uitstekende tram- en busnetwerk gebruik maken. ’s Avonds bent u dan weer meer dan zoet in een van de vele gezellige bars en cafés die de beste bieren en heerlijke cocktails serveren.

Las Vegas
Stad van glitter en glamour Al van bij het ontstaan is Las Vegas bekend omwille van zijn talrijke hotels, bars en casino’s waar gokken het sleutelwoord is. Las Vegas is een stad die nooit slaapt en u kunt er op elk uur van de dag het hele jaar door uw geluk beproeven op een van de vele speltafels of gokmachines in de talloze casino’s die de stad rijk is. The Strip, bijnaam van Las Vegas Boulevard, is ongetwijfeld de belangrijkste casinostraat, maar ook in andere delen van de stad vindt u heel wat plaatsen waar entertainment de toon voert. De hotels overtreffen elkaar stuk voor stuk wat spektakel en originaliteit betreft. Het ondenkbare wordt hier mogelijk. Zo kunt u er vuurspuwende vulkanen aan het werk zien, de meest exotische vogelsoorten ontdekken of u de schrik op het lijf laten jagen door levensechte dinosaurussen. Behalve in de hotels kunt u voor actie en spektakel ook in de vele themaparken terecht, zoals de Star Trek Experience of Las Vegas Motor Speedway. Wie liever zelf actie onderneemt, kan dit ook op de dansvloer van een van de vele nachtclubs en lekker eten doet u in toprestaurants waar de meest vermaarde chefkoks het summum van de culinaire specialiteiten op uw bord toveren. Wordt u overvallen door een plotse bui van romantiek of wilt u gewoon eens origineel uit de hoek komen, dan kunt u zelfs trouwen in de beroemde kapel van Las Vegas. Heeft u even genoeg van het overdonderende show- en spektakelgehalte, dan vindt u rust in de prachtige omgeving van de stad. Zo ontdekt u in de rode zandsteenwoestijn de indrukwekkendste panorama’s, die ongetwijfeld de mooiste vakantiefoto’s opleveren.

Lissabon
De witte stad aan de Taag In de oude stad komen de zachte fado klanken ons al tegemoet, terwijl we meer naar het noorden worden meegesleept in het jachtige kantoorleven: Wolkenkrabbers, verkeer en shopping centra bepalen er het straatbeeld. De lucht in de benedenstad is gevuld met de heerlijke geuren van de typische, kruidige gerechten. In het elegante Chiado ruiken we het zware parfum van de vrouwen om ons heen, de welgestelde Elitedames op hun dagelijkse winkeltrip. Een windvlaag brengt ons naar Cascais, met haar prachtige strand en de zilte zeelucht. Zomerse geuren, van ijsjes en zonnecrème! Meer naar het binnenland wanen we ons enkele eeuwen terug in de tijd. Sintra, met haar statige paleizen laat niemand onberoerd. Geniet van uw citytrip naar Lissabon met al uw zintuigen!



Ljubljana
Ljubljana: het kleine Praag Volgens de legende werd Ljubljana gesticht door de Argonauten, onder leiding van de Griekse prins Jason. Nadat zij het Gulden Vlies gestolen hadden van koning Aites, zeilden ze via de zwarte zee naar het Westen, en zochten hun weg doorheen de Joegoslavische wateren om uiteindelijk op de Ljubljanica rivier te belanden. Aan de bron van de Ljubljanica, moesten ze over land verder naar de Adriatische Zee. Ergens in de moerassen werden ze verrast door een draak, maar Jason slaagde erin hem te overmeesteren. Een mooi verhaal, en de draak is trouwens nog steeds het symbool van Ljubljana. Laat je verleiden door deze levendige stad tijdens een citytrip. Geniet van de authenticiteit van de oude stad, van de kleinschaligheid van het centrum, maar kijk ook verder en ontdek elk hoekje van deze bruisende wereldstad. Dat deze trip anders wordt dan de meer klassieke stedentrips zal je al gauw merken. De openhartigheid van Slovenië is hier overal terug te vinden, van de kleinste cafés tot de grotere restaurants. Een boeiend alternatief voor wie eens wat anders wil!

Londen
Wereldstad en winkelstad bij uitstek Londen, de hoofdstad van het Verenigd Koninkrijk en een wereldstad. Gesitueerd in het Zuid-Oosten van Engeland, aan de Thames rivier spreekt ze al eeuwen lang tot ieders verbeelding. Van Little Venice over Camden Town tot Notting Hill, elke buurt ademt een andere sfeer uit. Of je er nu voor de eerst keer komt of voor de tiende keer, er vallen steeds weer nieuwe dingen te ontdekken. Londen is een stad vol cultuur en vermaak, en biedt attracties voor alle leeftijden. Je geraakt nooit uitgekeken in the city, die een traditie heeft die al even oud is de stad zelf. De Big Ben, dubbel-dekkers, de Bobby`s en de kraampjes met fish and chips maken het straatbeeld van deze genietbare stad compleet. Vergeet tijdens je weekendje weg ook niet een bezoek te brengen aan enkele van de vele musea, waarvan sommige zelfs gratis toegang hebben oa. de permanente tentoonstelling van het Britisch Museum. Ook voor de royalty watchers heeft Londen veel te bieden. Het koningshuis is erg populair, zowel in binnen- als buitenland. De massa toeristen die te vinden zijn aan Buckingham palace, St. Paul`s Cathedral of Tower of London spreken voor zich. Boek meteen en ga met ons mee op een fascinerende stedentrip die ons alle hoekjes van de Britse cultuur laat zien!

Los Angeles
Metropool aan de Westkust Los Angeles, een naam die niemand onbekend in de oren zal klinken. Iedereen zal wellicht ergens ook een beeld hebben van de stad. Hollywood, Beverly Hills, Sunset Boulevard, Disney World, Universal Studios,… Allen staan ze voor wat Los Angeles tot wereldstad van vandaag maakt. In feite is een wandeling door de stad op zich al een reis waard, maar uiteraard loont het meer dan de moeite om een van de talrijke architecturale en culturele bezienswaardigheden te bezoeken. Los Angeles is ook nergens twee keer hetzelfde. Voortdurend ontmoet u andere mensen, komt u in andere buurten en ziet u andere levensstijlen op de voorgrond treden. Van de Hollywood glitter en glamour over het drukke zakenleven in downtown LA tot de minder gegoede buurten, die evengoed LA maken tot de kosmopolitische stad die ze is. Los Angeles heeft werkelijk voor elk wat wils op ongeveer alle vlakken. En vaak is het ook zo dat wat er is, in meervoud bestaat. De Amerikanen zien het immers graag groots. Wie van cultuur houdt, kan talrijke musea en exposities bezoeken die kunst van de prehistorie tot vandaag herbergen. Het aantal concerten, dansvoorstellingen, bioscoopvertoningen, theaterproducties, opera`s en cabaretshows die er dagelijks in première gaan is niet bij te houden. Selectief zijn is dan ook de boodschap. Verder heeft de stad ook eindeloos veel mogelijkheden voor wie de shoppingmogelijkheden wil ontdekken. Van basic en goedkoop tot superchique en voor veel mensen onbetaalbaar en alles wat daar tussenin ligt, Los Angeles heeft het allemaal.

Lyon
Hoofdstad van de gastronomie Bij de meeste toeristen is Lyon berucht om de monsterfiles die er elke zomer opnieuw staan. Op weg naar bestemmingen in Zuid-Frankrijk en Spanje beseffen veel toeristen niet dat het wondermooie Lyon best een bezoekje waard is. Deze tweede stad van Frankrijk draagt een bijzonder rijk verleden met zich mee. In de tijd van de Romeinen deed Lyon al dienst als hoofdstad van Gallië. Het Romeinse theater in de stad is het grootste van Frankrijk. Je waant je er even terug in de tijd van Caesar. In de renaissanceperiode was Lyon als handelsstad vooral gekend om haar uitmuntende zijde-industrie. Je kunt er urenlang door de authentieke steegjes dwalen van het Vieux Lyon, dat uitgeroepen is tot werelderfgoed. Wie houdt van lekker eten, zou zich in Lyon zeker thuis moeten voelen. De stad staat niet voor niets al eeuwenlang bekend als ‘de hoofdstad van de gastronomie’. Proef op een gezellig terras een heerlijke streekspecialiteit met één van de uitmuntende wijnen uit de streek en je vakantie kan al niet meer stuk. Lyon betekent genieten van het leven… Nog één bijkomend voordeel: vanaf dit jaar zouden de ellenlange files op de autostrade tot de verleden tijd moeten behoren. Niets houdt je dus nog tegen om op stedentrip te gaan naar deze tijdloze stad!

Maastricht
Maastricht, Limburg op zijn best Gelegen in het uiterste zuidoosten van Nederland ontdekt u hier restanten van een geschiedenis die teruggaat tot de Romeinen. U leest er het verleden af aan de gebouwen, kerken, panden, gevels en stadsmuren die de stad stuk voor stuk bijzonder sieren. Het hart van de stad is de plaats waar de Sint Servaaskerk zich bevindt, opgedragen aan de eerste bisschop van Nederland en eveneens stadspatroon. Zowel in het centrum van de stad als in de wijdere omgeving heeft Maastricht heel wat te bieden voor actieve bezoekers die graag op ontdekking gaan. De stad telt ook heel wat musea waarbij het hedendaagse kunstmuseum Bonnefanten de kroon spant. Maar ook minder bekende musea en galerijen zijn een bezoek meer dan de moeite waard. In Maastricht weten ze wat lekker en vooral bourgondisch eten is en dat kunt u aan de lijve ondervinden in een van de vele restaurants, bars en eetcafés die de stad rijk is. Tijdens de zomermaanden is het ook heerlijk vertoeven op de sfeervolle terrasjes in het historische stadscentrum. Ook wie van winkelen houdt is in Maastricht aan het juiste adres. In 2004 nog uitgeroepen tot winkelstad van Nederland vindt u er heel wat bekende, maar nog meer onbekende en zeker te ontdekken boetiekjes in de gezellige winkelstraten. Dat het centrum autovrij is, maakt het winkelen alleen maar ontspannender en plezieriger. Genieten is dus de boodschap als u op stedentrip richting Maastricht vertrekt!

Madrid
Madrid, vurige verleidster Madrid bezoeken betekent ondergedompeld worden in een rijke geschiedenis en boeiende cultuur, afgewisseld met gewaagde architectuur, sfeervolle straten en drukke pleinen. Kortom, het bruisende leven van de Spaanse hoofdstad. Het zoete leven wordt hoog in het vaandel gedragen in Spanje en dat uit zich in alle mogelijke cultuurvormen. Ontbijten kan tot 12u ’s middags, lunchen gebeurt uitgebreid tussen 13u en 16u en dineren doet men pas als de zon reeds lang achter de horizon verdwenen is. Winkels, restaurants en musea sluiten over de middag voor een heerlijke, welverdiende siësta, maar blijven ’s avonds dan ook langer open. Madrid bezoekt u voor de prachtige paleizen en kathedralen, de sfeervolle parkjes waar u in de schaduw even op adem kunt komen, de gezellige tapasbars, de trendy winkelstraten en het spannende nachtleven. De aangename, zuiderse temperaturen zorgen ervoor dat u op elk moment van de dag een terrasje kunt doen, vooraleer u uw boeiende ontdekkingstocht verderzet. Ondanks de onthaastingscultuur is Madrid een stad die lééft en voortdurend in staat van verandering is. Jonge kledingontwerpers nemen het roer van de oudere generatie over om vernieuwing te brengen. Architecten krijgen vrij spel om vooruitstrevende projecten tot stand te brengen. Mocht u Madrid ooit bezocht hebben, dan kunt u er zeker van zijn dat de stad zoals die er nu bij ligt, op sommige plaatsen een heuse metamorfose onderging. Tijd om een huidige stand van zaken te maken dus.

Manchester
Manchester, bakermat van de industrie Met Manchester bezoekt u meteen ook de stad waar in de 18de eeuw de Industriële Revolutie ontstaan is, om zich later over de rest van Europa uit te breiden. Industrie heeft dan ook sterk de geschiedenis van de stad bepaald, maar toch treft u hier een moderne, hippe stad die ook op veel andere vlakken heel wat te bieden heeft. Na de ontploffing van de IRA bom in 1996, die een groot deel van het stadcentrum vernietigde of zwaar beschadigde, is de stad zo goed als volledig herbouwd wat uiteraard voor een uiterst modern uitzicht zorgt. Heel wat architecturale hoogstandjes vindt u hier in het stadsbeeld terug. Toch telt de stad nog genoeg indrukwekkende oude gebouwen, wat voor een aparte sfeer zorgt, want oud en hedendaags zijn er heel nauw met elkaar verbonden. Manchester is een stad waar cultuur hoog in de vaandel wordt gedragen. Er worden tal van tentoonstellingen georganiseerd en ook heel wat concerten, opera’s en theatervoorstellingen op wereldniveau staan hier op het programma. Als winkelen bovenaan uw activiteitenlijstje staat, dan bestaat de kans dat u in Manchester niet aan uw volgende punten toekomt. De stad is, na Londen, de belangrijkste stad van het Verendigd Koninkrijk wat designer- en couturewinkels betreft. Daarnaast telt Manchester ook heel wat winkelcentra waar zowel internationale als plaatslijke winkelnamen ondergebracht zijn. Aangezien Manchester de grootste studentenstad van Europa is, zijn ook de mogelijkheden om het nachtleven te verkennen talrijk.

Marrakech
Marrakech, Marokko op zijn mooist Hoewel Marrakech niet de hoofdstad van het land is, is dit vaak de eerste stad waar men aan denkt bij het horen van de naam Marokko. Dat heeft voor een groot stuk te maken met het feit dat het Marrakech van vandaag nog steeds symbool staat voor hoe Marokko vroeger was. Het betoverende oude stadscentrum heeft zijn koninklijke en indrukwekkende uitstraling van weleer bewaard en is voor heel wat toeristen een geliefkoosde vakantiebestemming. De charme van het oude stadsgedeelte, de medina, laat niemand onberoerd en u kunt er uren in verdwalen zonder ooit verveeld te geraken door de sfeervolle, smalle straatjes en steegjes die keer op keer weer blijven verrassen. Ook de soeks zijn een heus labyrint voor wie er voor het eerst komt, maar de talloze kraampjes met prachtige ambachtelijke spullen doen u graag vergeten dat u de weg kwijt bent. Verder zijn er ook heel wat paleizen, moskeeën en andere indrukwekkende monumenten te bezichtigen en bezoeken, waarvan sommige meer dan 800 jaar oud zijn. Behalve de imposante gebouwen, zorgen ook de paradijselijke tuinen voor menige vreugdekreten bij de bezoekers. Zo zijn de Menara tuinen een veelbezochte plaats door verliefde koppels, maar laat dat u niet tegenhouden deze tropische tuin te bezoeken, zelfs als u niet verliefd bent. De prachtige kiosken, sfeervolle waterbekkens en indrukwekkende planten- en boomsoorten garanderen voortdurende verwondering en betovering. Ook ’s avonds is Marrakech een fijne plaats om te vertoeven.

Marseille
Authentieke havenstad aan de Middellandse Zee Als u Marseille bezoekt, bevindt u zich meteen in de oudste stad van Frankrijk en in een van de oudste steden van Europa. De stad heeft een geschiedenis die teruggaat tot de 6de eeuw voor Christus. De haven heeft altijd het reilen en zeilen van de stad bepaalt en hoewel de economische functie nu verdwenen is, is het nog steeds in ‘Le Vieux Port’ dat u het echte Marseille leert kennen. In de vele restaurants kunt u niet alleen de authentieke sfeer van de stad proeven maar ook de heerlijkste verse visgerechten. In het kosmopolitische Marseille kunt u tal van oude maar ook recentere bezienswaardigheden bekijken en bezoeken. Behalve heel wat sfeervolle wijken zoals le Cartier de l’Estaque, liggen over de hele stad prachtige bouwwerken en parken verspreid. Kloosters, abdijen, kathedralen, paleizen, botanische tuinen, de stad heeft het allemaal. Geen wonder dat impressionistische schilders als Renoir hier inspiratie vonden. Wat Marseille onderscheidt van de rest van Frankrijk is dat door de eeuwenlange internationale contacten heel wat buitenlandse invloeden merkbaar zijn. Vooral in de culinaire traditie van de stad zijn duidelijk Oosterse invloeden merkbaar. Pittige kruiden zijn een vast ingrediënt in de meeste schotels. Verder heeft Marseille ’s avonds tal van uitgaansmogelijkheden, van opera en klassieke concerten, over theater en film, tot trendy clubs, bars en jazzcafés. Maar vergeet niet dat u zich in een havenstad bevindt, dus een ontspannende nachtelijke strandwandeling kan minstens even onvergetelijk zijn.

Milaan
Stad van mode en cultuur Milaan is mode en business. Overal in de stad zie je drukbezette zakenmannen en met mooie designkleding flanerend volk. Kom je naar Milaan om te winkelen, dan ben je hier, met letterlijk alle grote modenamen in de buurt, zeker aan het juiste adres. Jaarlijks wordt de stad overspoeld door shoppers die op zoek zijn naar mooie spulletjes. Maar de stad heeft ook een minder bekende kant. Ook de cultuurliefhebbers zullen zich hier in de zevende hemel wanen met de talrijke musea, imposante gebouwen en, last but not least, het beroemdste operagebouw ter wereld, La Scala . Milaan is de trotse bezitter van de mooiste verzameling schilderkunst ter wereld. Moderne architectuur en eeuwenoude gebouwen, hier vind je ze beiden. De stad heeft een rijk verleden en dat is te merken. Beroemde bewoners zoals Leonardo da Vinci en Bramante hebben er hun sporen achtergelaten. Twee van de beste voetbalploegen van Italië, of zelfs van Europa, hebben er hun thuisbasis. En vergis je niet, ook in de tweede grootste stad van Italië kennen ze la ‘dolce vita’. Lekker eten en een goed glas wijn onder een zonnige hemel... Allen daarheen!

Moskou
Moskou, hart van Rusland Moskou spreekt tot de verbeelding. Kom je voor de eerste keer in de Russische hoofdstad, die tien miljoen inwoners telt, dan zal je eerste indruk er één zijn van brede straten met stenen blokken. De duistere Sovjetgebouwen doen voor de westerse toerist waarschijnlijk bevreemdend aan. Toch schuilt er achter deze stad meer dan je zult vermoeden. Moskou is zo groot dat je er gerust langere tijd kunt vertoeven, zonder je te vervelen. Er is gewoon teveel te zien! Het hart van de stad is het alombekende Rode Plein met het Kremlin, je kunt er niet omheen. De voormalige macht van de Sovjet-Unie begroet je nog op iedere straat. Een bezoekje aan de oude symbolen ervan, zoals het Leninmausoleum is absoluut de moeite waard. Reis zeker ook eens met de Moskouse metro. Elk station op zich is een kunstwerk waar je je uren aan kunt vergapen. Moskou is ook de stad van opera en ballet. Het wereldvermaarde Bolsjojtheater trekt jaarlijks duizenden geïnteresseerden die zich laten betoveren door de fantastische voorstellingen. De laatste vijftien jaar is Moskou uitgegroeid tot een waar uitgaansparadijs. De Russen hebben zich op dat vlak lang moeten inhouden, en die verloren tijd proberen ze nu goed te maken. Moskou alleen al telt meer casino’s dan de rest van Europa. De clubs zijn er overweldigend groot, en er komen er iedere maand nieuwe bij. Een paar glaasjes van de vermaarde Moskouse vodka en feesten maar!

München
München, stad voor levensgenieters München, de hoofdstad van de zuidelijke Duitse deelstaat Beieren, is boven alles bekend om haar uitstekende bier en de vele tradities die het gouden vocht met zich meebrengt. Eenmaal per jaar vloeit het bier rijkelijk tijdens het Oktoberfest, een aloude traditie in München. Duizenden bezoekers komen dan samen op de Theresienwiese, een groot terrein buiten het stadscentrum, om gezellig met z’n allen te feesten en bier te drinken. Doorheen heel de stad vind je Biergärten, waar je aan lange tafels onder de kastanjebomen kunt geniet van een Maß, een halve liter bier. Maar München is meer dan bier alleen. Op culinair vlak zal je hier niets tekortkomen! De keuken mag dan wel zwaar en vettig zijn, het eten is ook verschrikkelijk lekker. Traditionele gerechten, zoals Schweinsbraten, gebraden varkensvlees, vind je er in overvloed. Traditie speelt in München nog een grote rol, maar het is een zwaar cliché dat de vrouwen hier nog in Dirndl en de mannen in Lederhosen rondlopen. Deze typische Beierse kledij wordt alleen nog opgediept voor speciale gelegenheden. Ontspanning en rust vind je zeker in de Englischer Garten, het geliefde stadspark van München. Het schitterende Olympiapark, dat gebruikt werd voor de Olympische Spelen van 1972, is nog altijd hét recreatiecentrum van de stad. Gezellig winkelen is natuurlijk ook een mogelijkheid in München. De winkelstraten Theatinerstraße, Residenzstraße en Maximilianstraße zijn peperduur, maar daarom niet minder een bezoek waard.

Napels
Parel van het zuiden ‘Eerst Napels zien en dan sterven’, is een bekende uitdrukking van de Duitse schrijver Goethe. De stad is inderdaad één van de mooiste die je ooit zult aanschouwen. In feite is de stad één groot openluchtmuseum. Zoveel oude kastelen, paleizen en kerken bijeen vind je nergens anders. Door de eeuwen heen hebben verschillende volkeren over Napels geheerst. In deze stad kun je gebouwen van in de oudheid tot nu bewonderen. De magnifieke Duomo, het prachtige Palazzo Reale, het Castell Nuovo, de Via dei Tribunali, de cultuurliefhebbers zullen niet weten waar te beginnen. Een absolute ‘must’ is Pompeï, de oude Romeinse stad die overspoeld werd door het lava van de Vesuvius. In Pompeï waan je je pas echt terug in een Romeinse stad. De ruïnes zijn prachtig bewaard gebleven en zijn van groot belang voor onze kennis over de Romeinen. Niet veel grote steden liggen zo dicht bij zee Napels. Naast een cultuurvakantie kun je er, met verschillende mooie badplaatsen in de buurt ook een relaxvakantie van maken. De prachtige ligging van de stad zorgt voor verbluffende uitzichten over de baai van Napels, de altijd aanwezige Vesuvius, en het heuvelachtige landschap. Napels is een levendige stad en de inwoners zijn boven alles gepassioneerd. Nergens smaakt de Italiaanse keuken zo goed als hier. Napels biedt een gevarieerd aanbod voor elke citytrip.

New York
Een Big Apple om in te bijten New York is in geen enkel opzicht te vergelijken met een andere wereldstad. Je hebt er een overaanbod aan bezienswaardigheden, bezigheden en nieuwigheden! Eén nadeel van al dat leuks: je moet sowieso kiezen! Daarom, alvast een gouden tip, plan je reis goed voor je vertrekt, maar laat zeker en vast nog genoeg ruimte voor de vele verassingen die je ongetwijfeld zal tegenkomen. Het is nu net dat onverwachte dat New York zo anders maakt! Eén van die verassingen zal je zeker in het alledaagse van deze grootstad tegenkomen. Een halve dag kuieren in Central Park of een paar uur slenteren in en rond Union Square kan genoeg entertainment opleveren. Muzikanten, bedelaars, allerhande vreemde typetjes, ze horen nu eenmaal bij het New Yorkse straatleven, want elk op hun manier zorgen ze voor de nodige portie verwondering. Installeer je op een bankje in het park, leun achterover en laat de indrukken op je afkomen. New York biedt genoeg ingrediënten voor entertainment op je stedentrip!

Nice
Nice, badplaats met geschiedenis Door veel mensen wordt de stad Nice nog altijd als die ‘mondaine badplaats’ beschouwd, maar de stad heeft nog vele andere gezichten. Op het eind van de 19de eeuw groeide Nice weliswaar uit tot één van de eerste Franse steden die het woord toerisme heel serieus nam. De stad aan zee werd overspoeld door rijke buitenlanders, die er een verblijf hadden. Nice heeft nog altijd iets van het de stad van die tijd, maar vooral omdat er zoveel prachtige gebouwen van toen nog overeind staan. Wereldberoemd is de zeven kilometer lange Promenade des Anglais, die in 1822 gebouwd werd in opdracht van de Engelse toeristen. Langs de Promenade staan de 19de-eeuwse magnifieke Belle Époque-gebouwen. Ook de verschillende volkeren die de stad in handen hebben gehad, hebben beurtelings hun sporen nagelaten. Op de Romeinse site van Chimiez kun je prachtige bewaarde thermen en een amfitheater bewonderen. De verkeersvrije oude stad met haar gezellige steegjes, leidt je dan weer langs de prachtige barokke kerken. Bovendien is Nice, na Parijs, de stad met de meeste musea van Frankrijk. Een aanrader is zeker het MAMAC, het museum voor moderne kunst, dat een prachtige collecte pop-art huisvest. Ook het Musée Matisse, met werk van de beroemde schilder Henri Matisse, die zelf een hele tijd in Nice woonde, is een echte aanrader. Vergeet ook zeker het Musée d’Archéologie niet, dat vlak langs de thermen ligt. Naast al die culturele pracht is Nice een winkel- en uitgaansparadijsje.

Parijs
De eeuwige lichtstad Parijs. De bekende hoofdstad van ‘La Douce France’, het Frankrijk van de wijn, het brood en de kaas. Maar bij het lezen van dit artikel zult u al vlug merken dat Parijs veel meer te bieden heeft dan deze drie gastronomische hoogstandjes. Het is een echte wereldstad, een metropool en wordt daardoor ook vaak vergeleken met Londen, New York of Tokio. Maar zoveel dingen doen Parijs verschillen van die andere wereldsteden. De pittoreske wijk Montmartre bijvoorbeeld, op de kaart gezet door de film ‘Le Fabuleux Destin d’ Amélie Poulin’, de Moulin Rouge, de vele musea, het Louvre, de prachtige parken en zoveel meer. Het is de stad van het licht, de liefde, de kunst en cultuur,… Bij het kuieren in de eeuwige lichtstad laten we ons meevoeren door de magie. Hou je van oude architectuur, hou je van kunst, hou je van vriendelijke mensen, hou je van lekker eten, van echte Franse gemoedelijkheid? Dan moet je in Parijs zijn. Ook mensen met kinderen kunnen er vele leuke activiteiten doen. Ben je een natuurliefhebber? Dan kan je genieten van de mooie parken, zoals het Bois de Boulogne. Shop je graag, hou je van mode? In Parijs zijn de beste winkels en ontwerpers te vinden. Voor ieder is er wat wils. In dit artikel kom je alles te weten over de wereldstad, over zijn charmes, zijn betovering. May I present you: Parijs.

Pisa
Stad van de scheve toren Pisa kennen we allemaal wel van die wereldberoemde scheve toren. Maar de stad heeft meer te bieden dan dat alleen. Er zijn niet zoveel steden die zo tot de verbeelding spreken als Pisa. In de middeleeuwen was Pisa lange tijd een belangrijke haven-en handelsstad. Die bloeiperiode heeft er zeker haar sporen nagelaten. Denk alleen al aan de formidabele gebouwen op het Campo dei Miracoli, het Veld der Wonderen. Naast de toren vind je er de magistrale Dom, de grootste doopkapel ter wereld en het schitterende Camposanto. Ieder jaar komen hier duizenden toeristen op af. Pisa is een relatief kleine stad, maar haar aanbod aan Toscaanse kunst is indrukwekkend. Dompel je onder in de rijke cultuur, waar Pisa al eeuwenlang voor symbool staat. Pisa kent geen zwaar uitgaansleven. Hier kom je eerder, op één van de vele zonovergoten terrasjes, rustig genieten van ‘la dolce vita’. Toch is Pisa een stad die leeft. Dankzij de eeuwenoude universiteit van Pisa, waar zelfs haar beroemdste inwoner Galileo Galilei nog heeft lesgegeven, dwalen er altijd wel studenten door de stad. Ook langs de oevers van de Arno, de rivier die Pisa in tweeën verdeelt, kan het prettig vertoeven zijn tijdens je trip.

Porto
Culinaire vissersstad aan de Atlantische Oceaan Porto bezoeken is ondergedompeld worden in een eeuwenoude traditie van wijn, langs historische gevels en door oude straten wandelen, genieten van heerlijke vis, rechtstreeks uit de Atlantische Oceaan in je bord of zich laten meevoeren op de Douro rivier en zo het verleden van een van Portugals oudste steden varenderwijs ontdekken. Of u er nu voor kiest om de stad te voet, met de tram of per boot te ontdekken, wat u beleeft op uw stedentrip is op elke manier uniek en spannend. De stad werd in 1996 immers niet voor niets in het Unesco Werelderfgoed opgenomen. Het oude stadscentrum is een opeenstapeling van kerken, kapelletjes en monumenten verbonden door hoge, smalle straatjes. Daarnaast kunt u ook terecht in een van de vele museums met thema-onderwerpen als wijn (uiteraard!), diverse kunststromingen en ‘de tram’. Maar niet alleen heeft Porto zelf veel te bieden, ook de nabije omgeving geeft heel wat mogelijkheden voor uitstapjes. Zo kunt u de allerheerlijkste wijnen en porto gaan proeven in een van de vele wijnkelders ten zuiden van de Douro rivier of gewoon een dagje relaxen op het strand van een van vele sfeervolle, authentieke vissersdorpjes. Ook ’s nachts staat het leven in Porto niet stil en is een bezoekje aan een van de bars en cafés in het oude stadscentrum de ideale manier om lang van de mediterrane nachten te genieten.

Praag
Gouden stad in het hart van Europa Voor zijn naam alleen al zou je deze Tsjechische hoofdstad willen ontdekken. Maar Praag heeft meer te bieden dan enkel de gouden glans van talrijke torens en gevelornamenten. Je kan er kennis maken met een rijke nationalistische geschiedenis of in de voetsporen treden van misschien wel Praags beroemdste inwoner: schrijver en dichter Franz Kafka. Op enkele dagen tijd maak je er in het oude stadsgedeelte kennis met verscheidene eeuwen van architectectuur- en cultuurstromingen. Praag heeft werkelijk voor elk wat wils, van ontelbare musea en kunstgalerijen, over imposante kerken en paleizen tot cafés en bars van diverse pluimage. Je zou verwachten dat je voor zo’n rijk aanbod diep in je portemonnee moet duiken, maar niets is minder waar. Hoewel Praag en Tsjechië in het algemeen de laatste jaren sterk aan het groeien zijn als toeristische trekpleister -wat uiteraard stijgende prijzen met zich meebrengt-, is dit voormalig communistische land naar West-Europese normen nog steeds goedkoop. Hou er rekening mee dat dit wellicht niet altijd zo zal blijven. Tsjechië is sinds zijn onafhankelijkheid in 1989 aan een economische opmars bezig en streeft er naar zich aan de Europese normen te conformeren. “Stel niet uit tot morgen wat vandaag al kan” is hier beslist de boodschap!

Reykjavik
Hoofdstad van het Noorden Reykjavik, hoofdstad van IJsland en de meest noordelijke hoofdstad ter wereld, heeft minder dan 300.000 inwoners. Toch heeft de stad de uitstraling van een metropool. Reykjavik ligt prachtig ingesloten tussen de berg Esja, en de prachtige Faxaflóibaai. Reykjavik vormt ook een ideale uitvalsbasis om het IJslandse binnenland te verkennen. Toeristen bezoeken IJsland in de eerste plaats om te genieten van de indrukwekkende, ongerepte natuur. De landschappen zijn er overweldigend, met watervallen, geisers, ijsvlakten, vulkanen. IJsland staat bekend om zijn vulkanische ondergrond. Iets wat je niet mag overslaan bij een bezoek aan het land is een bad in één van de thermale baden. Relaxen in de Blue Lagoon, een zwembad midden in een ruw lavalandschap, dat door warme bronnen verwarmd wordt, is iets wat je zeker niet moet laten liggen. In de zomerperiode blijft het de hele nacht licht buiten. Honderd dagen per jaar kan je in Reykjavik het wonderbaarlijke noorderlicht waarnemen. De donkere hemel verandert dan in een buitengewoon lichtspektakel. Van oorsprong is Reykjavik een vikingnederzetting. De IJslanders houden ervan de tradities van hun verre voorouders in leven te houden Hoewel Reykjavik maar een kleine stad is, is het uitgaansleven er bruisend. Beroemdheden van over de hele wereld komen er zelfs speciaal voor naar IJsland. Hier kan je feesten tot ’s morgens vroeg. De voorbij jaren heeft IJsland een paar artiesten van wereldniveau voortgebracht en dat is geen toeval.

Riga
Hoofdstad van de Jugenstil In Riga, de hoofdstad van Letland, de middelste van de drie Baltische staten, zie je duidelijk de invloeden van zowel het oosten als het westen. De stad, die al meer dan 800 jaar oud is, kent een bijzonder turbulente geschiedenis, met hoge pieken en diepe dalen. In de middeleeuwen was Riga zo welvarend dat ze het ‘Parijs van het oosten’ genoemd werd. Eeuwenlang heeft ze die status als belangrijke handelsstad behouden. Merk hoe in de stad grauwe Sovjetgebouwen afgewisseld worden met prachtige middeleeuwse gebouwen en Jugendstilhuizen. De contrasten zijn groot. Een betoverende wandeling door het als wereldgoed beschermde oude stadscentrum, een bezoek aan de imposante Dom met het grootste orgel van Europa, de zon zien ondergaan in de Daugava, vervelen zul je je er niet. Het communistische verleden heeft zeker zijn sporen nagelaten, en maar goed ook, want juist haar geschiedenis maakt Riga zo interessant. Toch heeft deze stad zeker haar intrede in de 21ste eeuw niet gemist. De stad bruist van het leven en moet qua uitgaansleven niet onderdoen voor de modale westerse stad. Met haar mooie musea en prachtige operagebouw bewijst Riga ook cultuur hoog in het vaandel te dragen. Bijkomend voordeel is dat de stad nog niet heel bekend is als reisbestemming, en daardoor nog gemakkelijk betaalbaar is. Riga verrast in alle opzichten!

Rio de Janeiro
Rio de Janeiro, kleurrijke carnavalsstad Rio de Janeiro, de naam alleen al spreekt tot de verbeelding van duizenden mensen. Iedereen kent de Braziliaanse stad wel van het uitbundige carnaval en de samba. Terecht natuurlijk, want nergens weet men zo goed wat carnaval vieren is als hier. Eén keer per jaar staat de hele stad op zijn kop. En dat carnaval kan natuurlijk niet zonder de samba, de levendige dans die hier haar oorsprong kent. Rio heeft een unieke ligging, verspreid over talloze heuvels, vlakbij de enorme baai van Guanabara. De bekendste heuvel is het Suikerbrood, de opvallende rots aan de baai, vanwaar je een geweldig uitzicht hebt. Het strand Copacabana is overal bekend. Hier werd in de jaren twintig het allereerste luxehotel van Latijns-Amerika geopend, het Copacabana Palace, waar de beroemdheden als vliegen op af kwamen. Copacabana is nog steeds het populairste strand van Rio, maar de fraaie stranden van Ipanema, Leblon, en Barra da Tijuca kunnen er eigenlijk niet voor onderdoen. De inwoners van Rio, de carioca’s, zijn altijd ontspannen en hartelijk. Als toerist zul je je hier snel ‘thuis’ voelen. Rio heeft een spetterend nachtleven, waar zowel de lokale bevolking als de toeristen met veel plezier aan deelnemen. Massa’s toeristen komen naar hier voor de mooie, vriendelijke mensen, het wilde uitgaansleven en de zon, de zee en het strand. Maar de stad heeft nog veel meer te bieden dan dat… Hét symbool van de stad is het enorme Christusbeeld op de Corvocado-berg, de Cristo Redentor.

Rome
Alle reiswegen leiden naar Rome Als men over Rome vertelt dan is dat meestal met een brede glimlach op het gezicht. Dit komt waarschijnlijk omdat de stad een betoverende indruk nalaat op al wie er op citytrip geweest is. Rome is een beetje teruggaan in het verleden. Helemaal niet slecht bedoeld, want de stad is allesbehalve een achtergestelde stad, maar er duiken zoveel aspecten uit het verleden op dat je er niet omheen kan. De combinatie van heden en verleden, geschiedenis en cultuur maakt Rome zo mooi en interessant. Onthoud dit: kies de goede periode uit, want een koud en miezerig Rome lijkt mij al de helft zo aantrekkelijk. Rome is één groot openluchtmuseum dus je kan maar beter het slecht weer vermijden. Rome is helemaal geen dure stad. Over het algemeen liggen de prijzen iets lager dan in België. Buiten het historische stadscentrum van Rome liggen de prijzen nog lager, maar daar mis je dan weer een grote portie gezelligheid. Italië is lid van de Europese Unie en doet dus ook mee aan de euro. Rome heeft alleszins meer dan genoeg te bieden. Hieronder vind je een greep uit de Romeinse topbezienswaardigheden maar hierbij stopt het natuurlijk niet. Het zijn tot slot ook misschien niet deze talrijke bezienswaardigheden die je aan Rome zullen binden maar eerder de warme, vaak romantische en gemoedelijke sfeer die in de hoofdstad hangt. Hoe dan ook, neem je tijd om Rome te ontdekken en je wordt op slag weer verliefd!

Rotterdam
Manhattan aan de Maas Een indrukwekkende skyline dicht bij huis? Je vindt het in Rotterdam. Deze stad ademt moderne architectuur uit. Bewonder de spectaculaire Erasmusbrug of de wereldberoemde kubuswoningen. Tot 2004 had Rotterdam de grootste haven ter wereld. Wil je hierover meer weten, bezoek dan eens het havenmuseum. Dat kan bogen op een collectie van meer dan een half miljoen scheepvaartobjecten. In het museum Boijmans Van Beuningen kan je genieten van een indrukwekkende verzameling beeldende kunst. Winkelen kan je in het Manhattan aan de Maas op veel verschillende manieren. Boeiende musea en fascinerende gebouwen, overdag zal je je tijd alvast kunnen vullen. Maar Rotterdam is, als dé uitgaansstad van Nederland, ook zeker ’s avonds de moeite waard. Ga eens goed uit de bol in één van de vele bekende clubs. Heb je Rotterdam nog nooit gezien, dan wordt het hoog tijd. Ook ideaal voor een daguitstap!

Sevilla
Stad van de Christopher Columbus Sevilla is op en top Spaans. Alle ‘clichés’ over Spanje, worden in deze stad namelijk verenigd. Sevilla is de bakermat van de tapas, en dat zul je onmiddellijk merken. De stad puilt uit van de tapasbars. Je zult niet weten waar te beginnen… Tapas eten is dan ook één van de favoriete bezigheden van de Sevillanen, liefst samen met eeen glaasje ‘jerez’ of sherry, de lokale specialiteit. Het Sevillaanse leventje is gemoedelijk, en zo is ook het uitgaansleven. Massa’s jongeren verzamelen zich op de boulevard, om pas laat naar de discotheken af te zakken. Daar feesten ze door tot in de vroege uurtjes. Ook stierenvechten is er populair. Het prachtige Plaza de toros de la Maestranza, de mooiste arena van Spanje, ligt in deze stad. Sevilla werd eeuwenlang overheerst door de Moren, en die hebben duidelijk hun stempel op het uitzicht van de stad gedrukt. Denk maar aan de Giralda, de beroemde klokkentoren en hét symbool van de stad. Snuif een vleugje cultuur op met een bezoek aan het paleis van Alcázar, de indrukwekkende kathedraal Maria de la Sede, waar Columbus begraven is, en de joodse wijk Santa Cruz. Of kom tot rust in één van de fraaie patio’s en tuinen, zoals het Parque María Luisa. Met slecht weer zul je overigens weinig rekening te houden. Deze warmbloedige stad kent maar liefst 300 dagen zon per jaar!

Sint-Petersburg
Het venster op het westen Sint-Petersburg, dat voor 1991 nog Leningrad heette, is ongetwijfeld de meest Europese stad van Rusland. Sint-Petersburg is in de eerste plaats natuurlijk de stad van Peter de Grote. Nog geen tien jaar nadat deze eigenzinnige tsaar de stad had gesticht, werd het al de hoofdstad van het grote Rusland. Later werd die eer weer toebedeeld aan Moskou. Het is vooral de tsaristische periode die zijn stempel op de stad heeft gedrukt. Iedere tsaar of tsarina had natuurlijk zijn eigen smaak, en liet uit megalomanie de stad volbouwen. Tot de mooiste monumenten van Sint-Petersburg behoren de Hermitage, de Sint-Izaäkskathedraal, Alexander Nevski-klooster, de Kerk van de Verlosser op het Bloed, het Zomerpaleis en nog veel meer. Dwars door de stad loopt de meest beroemde straat van Rusland, de vier kilometer lange Nevski Prospekt, die je langs weerszijden overdondert met zijn prachtige bouwwerken. In deze stad kun je je letterlijk laten onderdompelen in de cultuur. Er zijn tientallen boeiende musea, zoals het overal ter wereld gekende Hermitage of het Russisch Museum. Maar Sint-Petersburg heeft nog een betere reputatie op het vlak van podiumkunsten. Het Russisch ballet werd hier uitgevonden en de stad heeft verschillende beroemde componisten voortgebracht, zoals Tsjaikovski. Niet alleen componisten trouwens, maar ook artiesten en schrijvers, zoals de onnavolgbare Dostojevski, wiens boeken zich bijna vaak in zijn geliefde stad afspelen. Sint-Petersburgs ligging is uniek: de stad is gebouwd rond een netwerk van kanaaltjes en rivieren en talloze fraaie bruggen bepalen mee het uitzicht van de stad.

Stockholm
Designhoofdstad van het Noorden Het Venetië van het noorden, een van de culinair wereldwijde toppers en hoofdstad van het land waar Ikea zijn internationale veroveringstocht begon. Stockholm kan onder veel noemers thuisgebracht worden. Al eeuwen geniet de stad een internationale uitstraling die haar gemaakt heeft tot de vermaarde wereldstad die ze vandaag is. Mede daardoor is Stockholm een van de belangrijkste bestemmingen voor een citytrip in heel Scandinavië. De stad is op meer dan tien eilandjes gebouwd is en dat geeft haar een aparte en charmante sfeer die nergens elders in de wereld terug te vinden is. Enkel het oudste deel van de stad, Gamla Stan, doet door zijn smalle straatjes en oker- en roodkleurige huizen wat Zuid-Europees aan. Zowel het stadscentrum als daarbuiten is een aaneenschakeling van prachtige kastelen en paleizen met daartussen talrijke winkeltjes, gezellige cafés en restaurants. Daarnaast zijn er ook heel wat sfeervolle parken, boeiende musea en andere historische en toeristische trekpleisters. U kunt zich te voet laten meevoeren langs het rijke verleden van de stad dat af te lezen is aan de statige gevels van rijen huizen en gebouwen. Maar ook met de boot kunt u op smalle en bredere kanalen de stad op een verrassende manier ontdekken. Aan u de keuze, tenzij u ervoor kiest het gewoon allebei te doen. Een ding is zeker: op geen enkel moment zult u het gevoel hebben in herhaling te vallen, want Stockholm is een stad die blijft afwisselen. Al was het maar door de vaak indrukwekkende zonsondergangen die zo typerend zijn voor noordelijke steden.

Sydney
Sydney, moeder van Australië Sydney, de stad waaruit Australië is ontstaan, is een stad die tot de verbeelding spreekt. Gelegen aan de ‘mooiste haven ter wereld’, zoals de stichter van de eerste nederzetting zei, is Sydney één van de bloeiendste metropolen ter wereld. Deze multiculturele stad biedt werkelijk alles. Wandel over Circulair Quay, de legendarische kade en bewonder het Sydney Opera House en de Harbour Bridge, de symbolen van de stad. Kunstliefhebbers kunnen hun hart ophalen aan de vele befaamde musea. Leer alles over de geschiedenis van het Australische continent en de Aboriginals, de boeiende eerste bewoners ervan. Of breng eens een bezoekje aan het mooie Chinatown of het Sydney Aquarium, één van de grootste ter wereld. Voor shoppers is deze stad een aards paradijs. Bekende modezaken en authentieke handwerkwinkels liggen verspreid over de hele stad. Of kuier eens rond op één van de levendige markten die de stad rijk is. Er is weinig dat je er niet zult vinden. Het uitgaansleven bruist er als nooit tevoren. De hippe clubs, discotheken, cafés en pubs liggen er voor het oprapen. Als je een cultureel avondje verkiest, kun je in één van de talloze theaters terecht, alleen al in het Opera House staan er per jaar 3000 voorstellingen op de planken. De stad is ook een echt hemel voor backpackers. In vergelijking met andere wereldsteden is alles hier goedkoop. Het aanbod aan goedkope hostelletjes en jeugdherbergen is overweldigend, en eten kun je hier altijd wel ergens voor een prikje.

Tallinn
Tallinn, middeleeuwse sprookjesstad Waan je terug in de Middeleeuwen in Tallinn, de hoofdstad van Estland, één van de nieuwe landen van de Europese Unie. De middeleeuwse binnenstad is erkend als werelderfgoed. De oude Hanzehuizen, het prachtige raadhuisplein met het stadhuis en de zeshonderd jaar oude apotheek, ze ademen allen die typische sfeer van Tallinn uit. Groot is de stad niet, maar mooi des te meer. Ontdek de lange geschiedenis van tallinn terwijl je gewoon door die oude stad wandelt. Het uitzicht van de stad wordt bepaald door de Toompea, de Domberg, die overal boven uitsteekt. Wandel de berg eens op en bezoek de oude villawijk Kadriorg, met het paleis en de opvallende Alexander Nevski-kathedraal. Eten kunnen de Esten ook als de beste, en dat merk je vooral op en rond het Raadhuisplein. Wil je kennismaken met de Estse keuken of hou je het liever op iets vertrouwds? Het kan er allemaal. Bovendien liggen de prachtige zandstranden op slechts een kwartiertje wandelen van het stadscentrum, ideaal bij mooi weer! Maar ook bij minder goed weer is Tallinn een boeiende stad. Er zijn meer dan dertig musea, die meer dan een bezoekje waard zijn. Ook uitgaan is hier top! Het is niet voor niets dat er ieder weekend honderden Finnen per veerpond de oversteek naar Tallinn maken, enkel en alleen maar om er te komen feesten. Veel heeft te maken met de prijzen, die nog niet zo de pan uitswingen als in de andere Europese landen. Drank is er spotgoedkoop, en dat lijkt het feestgedruis alleen maar ten goede te komen.

Tokio
Stad met veel gezichten Tokio valt onmogelijk in een paar woorden te beschrijven. De Japanse hoofdstad en metropool is reusachtig groot en heeft vele verschillende gezichten. Je zult niet weten waar je moet beginnen! Aan de ene kant heb je het Tokio van de aloude Japanse tradities, aan de andere kant het hypermoderne zakelijke Tokio. Het oude Tokio, of eerder ‘Edo’, het visserstadje waaruit de hoofdstad ontstaan is, vind je terug in de vele overblijfselen van de shogun-periode. De shoguns waren lange tijd de alleenheersers over het land. Bij het indrukwekkende Keizerlijk Paleis of de Senso-ji-tempel snuif je echt de sfeer van het oude Japan op. De hele stad staat trouwens vol met fraaie heiligdommen en tempels, zoals het Meiji-heiligdom of het Yasukuni-heiligdom. Kunstliefhebbers komen in Tokio ook zeker aan hun trekken. In het uitgestrekte Ueno-park vind je talloze boeiende musea, waaronder het Nationaal Museum, dat je zeker niet mag missen. Dit museum herbergt de grootste verzameling oosterse kunst ter wereld. De Japanse cultuur verschilt enorm veel van de westerse. Als je je erin laat onderdompelen, kom je gegarandeerd voor veel aangename verrassingen te staan. Japanners zijn veelzijdig en vaak erg eigenzinnig. En zo is ook het uitgaansleven in Tokio. Dat biedt echt voor ieder wat wils: van hippe cafés en restaurants tot extravagante stripteasebars en discotheken. Of woon eens een echte sumowedstrijd bij! Tokio staat wereldwijd bekend als een winkelparadijs. In deze metropool is letterlijk alles te koop, van de laatste technische snufjes, tot Japanse souvenirs of mode.

Valencia
Zonovergoten stad aan de Spaanse Oostkust In een stad waar de zon meer dan 300 dagen per jaar schijnt kan het niet anders dan fijn vertoeven zijn. En toch is dat niet het enige wat het Spaanse Valencia meer dan een bezoek waard maakt. Uit de vele musea die de stad rijk is kunt u degene kiezen die u het meeste interesseren. Gaat uw voorkeur naar wetenschap en kunst, of eerder naar de geschiedenis van de stad, de militaire tradities of, waarom niet, stierengevechten? Valencia heeft voor elk interessegebied een geschikt museum. Maar u hoeft niet eens een museum binnen te gaan om te genieten van al wat deze oude stad aan de Spaanse Oostkust te bieden heeft. Het historische stadscentrum is een kluwen van smalle straatjes en garanderen uren wandel- en ontdekkingsplezier. Niet alleen de oude cultuur maakt Valencia heel boeiend, ook de aanwezigheid van heel wat moderne architecturale hoogstandjes zorgt voor een perfect evenwicht tussen oud en nieuw. Als u even de drukte van de stad wilt ontvluchten hoeft u daarvoor niet eens ver te zoeken: pal in het centrum ligt een heerlijk groen stadspark in de drooggelegde bedding van de rivier Turia. Valencia heeft ook voor zonnekloppers het perfecte aanbod. De twee prachtige stranden Arenas en Malvarossa liggen op slechts enkele minuten van het stadscentrum en zijn makkelijk met het openbaar vervoer te bereiken. Wie graag even de sportieve toer opgaat kan daar trouwens ook op de Paseo Maritimo, een brede boulevard langs het strand, rolschaatsen, joggen of gewoon wat wandelen.

Venetië
Venetië, stad in het water Wie heeft er nog niet gehoord van Venetië, de stad in het water, de stad zonder wielen? De romantische stad bij uitstek, gebouwd op 120 eilandjes, en verbonden door 150 kanaaltjes, fascineert al eeuwenlang. Rustig kuieren door de smalle steegjes, een gezellig gondeltochtje over het Canal Grande, winkelen op de beroemde Rialtobrug, je vergapen aan de prachtige palazzi langs de kanalen. Keuze in overvloed, Venetië heeft het helemaal. Auto’s mogen er niet rijden, waardoor je er lekker tot rust kunt komen. Het dogenpaleis, de koopmanshuizen langs de kanalen, het immense Piazza San Marco en de basiliek stralen de pracht en praal uit van een schitterend verleden. Het carnaval behoort er tot de beste van Europa, het filmfestival is het oudste ter wereld. Traditie wordt er hoog in het vaandel gehouden. Iedereen zal hier kunnen wegdromen. Combineer dat alles met een lekker weertje en iedereen zal het ermee eens zijn: Venetië is uniek.

Warschau
Warschau, contrastrijke hoofdstad Dat Warschau de hoofdstad is van Polen, is algemeen bekend. Maar veel verder geraken we meestal niet. Misschien is het wel eens tijd om deze opvallende stad beter te leren kennen. De Poolse hoofdstad toont veel tegenstellingen tussen de eeuwenoude geschiedenis en de recente Sovjetperiode. Oude monumenten worden afgewisseld met communistische bouwwerken. Zo kun je nog altijd een groot gedeelte van de oude stadsmuren bewonderen, terwijl hoog boven de stad het 242 meter hoge Cultuurpaleis, een geschenk van Stalin, uittorent. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Warschau zwaar beschadigd. Ruim 80% van de gebouwen lag in puin. Niet dat het aan de stad te zien is, want tijdens de Russische overheersing werd de stad ijverig heropgebouwd. Het enige gebouw dat niet verwoest werd en meteen ook één van dé trekpleisters van de stad, is het Wilanów-paleis, het indrukwekkende buitenverblijf van een Poolse koning. Polen zijn altijd al erg gelovig geweest. Een bezoekje aan de prachtige kerken in het stadscentrum mag je dan ook zeker niet overslaan. Warschau heeft een boeiende cultuurgeschiedenis en is een grote naam in de wereld van de klassieke muziek. Frederick Chopin, de wereldberoemde componist-pianist, is hier geboren. Warschau is het laatste decennium uitgegroeid tot een volwaardige, moderne stad. De talrijke leuke boetieks, die niet moeten onderdoen voor westerse maatstaven en de hippe nachtclubs en bars bewijzen het. Tegelijkertijd sijpelt er nog iets van het oude Warschau door.

Wenen
Hoofdstad van de klassieke muziek Wenen betekent in de eerste plaats muziek. De geschiedenis van de klassieke muziek is onlosmakelijk met Wenen verbonden. Heel wat grote namen als Mozart, Haydn, Beethoven en Mahler hebben hier gewoond en gewerkt in de periode dat klassieke muziek en opera hun hoogtepunten kenden. In elke straat en op elk plein vindt u ergens wel een verwijzing naar dit verleden. Maar Wenen is niet alleen een muziekstad. Ook liefhebbers van prachtige oude én nieuwe gebouwen, diverse musea en stadsparken zijn in deze indrukwekkende wereldstad aan het juiste adres. De aanwezigheid van paleizen, kerken, kapelletjes en andere historische plaatsen als theater- en operagebouwen is enorm. Ook koffieliefhebbers zijn met Wenen in het mekka van de koffietraditie. De koffiehuizen zijn er zo talrijk dat kiezen sowieso verliezen betekent. Maar de uitgebreide koffie- en dessertkaarten -met de wereldberoemde Sachertaart!- doen u dit verlies al gauw vergeten. Wijnkenners moeten zich dan weer naar de typische wijnlokalen begeven waar ze hun smaak- en reukzintuigen de kost kunnen geven met een van de vele ‘heuriger’ wijnen. Daarnaast is Wenen de laatste jaren bezig aan een opmars op het vlak van wat jong, hip en trendy is. Zowel moderne en bizarre kunst als mega-evenementen zijn momenteel in, waarmee de jonge generatie meer dan zoet is. Wie de nostalgie van oude kermissen en pretparken weet te waarderen moet zeker eens plaatsnemen in het wereldberoemde Reisenrad in het Prater Park.

Zurich
Zürich, stad van geld en goud Zürich, de grootste stad van Zwitserland, zal bij de meeste mensen bekend staan als de stad van de financiën en de banken. Zürich is inderdaad een belangrijk zakencentrum, maar de stad heeft meer te bieden dan dat voor een citytrip. De overblijfselen van haar rijke verleden als gildenstad en Reichsstadt kun je nog overal bewonderen. Doorheen heel de stad staan oude kerken en gebouwen. Bovendien is Zürich, met zijn open mentaliteit, dé uitgaansstad van Zwitserland. De unieke ligging, aan het uitgestrekte meer de Zürichsee, maakt de stad ook meer dan de moeite waard voor een stedentrip. Op cultureel gebied heeft de stad zonodig nog meer te bieden. Zürich is echt een stad van de podiumkunsten, van toneel tot opera en ballet. Hier staan ook de mooiste musea van Zwitserland, zoals het Landesmuseum. De Bahnhofstrasse is één van de duurste winkelstraten van Europa. Hier kun je je vergapen aan al die pracht en praal in de etalages. Hier wordt ook duidelijk dat Zürich een stad is van tegenstellingen. Van op de luxueuze, moderne Bahnhofstrasse sta je in enkele seconden midden in het idyllische oude stadscentrum. Doe je ook zeker eens tegoed aan de Zwitserse specialiteiten: de honderden kaassoorten, chocolade van topkwaliteit en natuurlijk traditionele gerechten als rösti en Züriger Geschnetzeltes. In Zürich is het goed vertoeven voor een cityrtrip!