Kopie van `Tante Thea - Vlekkentips`

De woordenlijst staat niet (meer) online. U ziet hieronder een kopie van de informatie. Het kan zijn dat de informatie niet meer up-to-date is. Wees dus kritisch bij het beoordelen van de waarde ervan.


Tante Thea - Vlekkentips
Categorie: Algemeen of niet ingedeeld > Vlekken verwijderen
Datum & Land: 16/04/2007, NL
Woorden: 17


Anilinevlekken
Vlekken van anilinepotlood dept u met een mengsel van gelijke delen ether en zuivere alcohol. Leg aan de voorkant een flinke laag absorberend papier en dep de vlekken met watten totdat hij verdwenen is. Verschuif de onderlaag steeds en neem ook telkens een schoon plukje watten. Hierna de stof in lauw water uitwassen. Op behang kunt u een poging doen met een stukje vlakgum, evenals op hout. Anilinevlekken op linoleum behandelt u eveneens met gelijke delen ether en alcohol. Na verwijdering van de vlek met water schoonmaken en opnieuw was aanbrengen.

Appelsapvlekken
Appelsap hoort tot de lichtgekleurde vruchtensappen en die verradelijker omdat ze niet opvallen. Morsen we appelsap of laten we een stukje appel op onze kleding vallen en wassen we de vlek meteen uit met koud water dan is er niets aan de hand. Zijn we er niet gelijk bij, dan ontstaat een bruine vlek die we uit ongekleurde textielstoffen halen met verdund bleekwater, direct na de behandeling wel goed uitspoelen. Op wol, zijde en gekleurde stoffen is bleekwater onbruikbaar. Probeer in dat geval de vlek weg te halen met wat vers citroensap. Na deze behandeling ook gelijk uitspoelen en wassen. In beide gevallen is de behandeling niet geheel zonder risico.

Asfaltvlekken
Deze vlekken kunnen heel gemakkelijk worden weggehaald zolang ze nog vers en niet hard zijn. Asfaltvlekken behandeld u met wasbenzine. Bij textielstoffen zorgt u voor een absorberende onderlaag en met een propje watten in de wasbenzine gedrenkt haalt u de vlek weg. Wasbenzine veroorzaakt meestal een kring als te nat wordt gewerkt en die behandeld u dan eveneens later met wasbenzine. Hard geworden asfaltvlekken legt u te weken in een diep bord met wasbenzine. Vlekken op parket of linoleum veegt u makkelijk weg met een doek met wasbenzine. De schrale plek die dan in het materiaal achterblijft behandeld u met parket- of linoleumwas.

Celluloselakvlekken
Vlekken van celluloselak of celluloselijm kunnen direct worden aangepakt met aceton en ze zijn in een wip verdwenen. Dit geld haast voor alle stoffen, maar helaas zijn er weer uitzonderingen waarvoor we erg op onze hoede moeten zijn! Die uitzondering wordt gevormd door zgn. acetaatstoffen, gemaakt van een kunstvezel die absoluut geen aceton kan verdragen. Er zou een gat in de stof kunnen ontstaan.

Cementvlekken
In het algemeen laten cementvlekken zich met water en zeep verwijderen. Als het daarmee niet lukt, gaat het zeker met blanke azijn (ongeveer 10%). U moet dan echter controleren of de te behandelen stof azijn kan verdragen.

Citroenvlekken
Vlekken van citroensap of citroenzuur haalt u simpel weg met lauw water, van houtwerk met een sopje en van tapijt met een sopje van groene zeep. Houtwerk dat gelakt is of in de was staat en door de waterbehandeling dof wordt, goed in de was zetten, was laten intrekken, overtollig was wegnemen met keukenpapier en de plek goed nawrijven.

Jodiumvlekken
Haast nergens is men zo bang voor als vlekken van jodiumtinctuur. Die angst is ten onrechte, want er zijn veel methoden om jodiumvlekken te verwijderen. Hier een aantal manieren die u, afhankelijk van het te behandelen materiaal, kunt toepassen. Vlekken van jodiumtinctuur kunt u behandelen met ammonia (5%). U kunt ze ook verwijderen met fotografisch fixeernatron. In dat geval doet u een eetlepel fixeernatron in een grote kop water, doopt de vlek daarin en hij is verdwenen. Jodium vlekken zijn ook te verwijderen met ossengalzeep. Op tapijt gebruikt u verdunde ammonia en op rubber wasbenzine. Voor het weghalen van jodiumvlekken uit textiel en synthetische stoffen spoelt u eerst in lauw water en vervolgens behandelt u de vlek met spiritus. Is de vlek nog niet weg, dan met ammonia en tenslotte met fixeernatron. Vlekken van echte bruine jodium haalt u ook weg met 1 deel ammonia en 3 delen water.

Kleurkrijtvlekken
Kleurkrijtvlekken haalt u van alle gladde materialen af met een vochtige lap. Canvasbekleding en geverfde muren neemt u af met een neutraal sopje. Een vlek van kleurkrijt in eterniet haalt u weg met een paar druppels citroensap en een vlek in textielstoffen met wasbenzine.

Nicotinevlekken
Nicotinevlekken haalt u van uw vingers door ze af te schuren met een stukje puimsteen. Om nicotinevlekken uit stof te verwijderen dept u voorzichtig met kaliumpermangaat (3%).

Olieverfvlekken
Als we olieverf gebruiken, kunnen we vegen en vlekken op vingers of kleding haast niet voorkomen. Verse vlekken halen we weg met terpetijnolie op petroleum. Oude, ingedroogde vlekken moeten ongeveer 10 uur weken in zachte zeep. Smeer de vlek daarmee in en krab de zeep en verf met een oud mes weg. Daarna wassen in niet te heet sop.

Olievlekken
Olievlekken behandelen we als alle andere vetvlekken. Een olievlek op een bladzijde van een boek behandelen we met ether. Voor we met de behandeling beginnen, leggen we onder de besmeurde bladzijde een stuk glas of een ander materiaal dat voorkomt dat de vlek zich op de volgende bladzijde doorzet. De grauw-papier-strijkmethode is oud, maar zeer effectief. Vlekken van lijnolie haalt u weg met warm sodawater.

Sinaasappelvlekken
Was vlekken veroorzaakt door sinaasappelsap uit in neutraal, warm sop en behandel de vlek daarna eventueel met blanke azijn. Altijd goed naspoelen met schoon lauw water.

Slagroomvlekken
Een verse slagroomvlek pakt u aan met water en ammonia. Is de vlek oud en al uitgedroogd, dan moet hij eerst worden geweekt door hem te kneden met een oplossing van water en borax. Is de vlek op die manier zacht gemaakt, dan wassen we hem uit in water met ammonia.

Slaolievlekken
Gladde, niet poreuze voorwerpen wast u in een neutraal sopje. Behang, beton en linoleum neemt u af met wasbenzine. Plantaardige vloerbedekkingen en textielstoffen behandelt u met wasbenzine of trichloorethyleen.

Slasausvlekken
We proberen het eerst met een warm sopje. Lukt dat niet of niet helemaal, dan zoeken we het bij trichloorethyleen.

Theevlekken
Iedereen die geregeld thee drinkt en een liefhebber is van een schijfje citroen daarbij, weet niet alleen dat citroen en de thee een verfrissende smaakdemensie geeft, maar ook dat de the lichter van kleur wordt. Citroenzuur helpt direct tegen vlekken die door de kleurstof uit de thee zijn ontstaan. Hebt u thee gemorst, dan meteen een paar druppels vers citroensap op de vlek en naspoelen met lauw water. Oudere vlekken zijn heel wat moeilijker te verwijderen, maar als we de onderstaande receptuur volgen en daarbij vooral de aangegeven volgorde van ingrediënten en behandeling in acht nemen, bereiken we het beste resultaat met de minste risico´s. Ongekleurde kookechte katoenen en linnen weefsels behandelen we met ammonia, daarna met azijnzuur, uitkoken in stevig sop en als dat allemaal niet heeft geholpen, proberen we de vlek heel voorzichtig weg te bleken met verdund bleekwater (10%) en water (90%). Ongekleurde wollen en zijden stoffen behandelen achtereenvolgens met ammonia en daarna met azijn of azijnzuur. Deze stoffen kunnen we niet uitkoken en de laatste vlekresten proberen we te verwijderen door stevig, handwarm sop te gebruiken, in de meeste gevallen lukt dat erg goed. Kunstvezels. Theevlekken in dit soort stoffen verdwijnen meestal al we met warm water spoelen en zeker als we daarna een sopbehandeling toepassen. Kunstvezels zijn erg gevoelig voor temperatuur, gebruik dus anders dan lauw water of sop.

Vogelpoepvlekken
Uitwerpselen van vogels moeten direct worden verwijderd met schoon lauw water. Als u die vlek te lang laat zitten zullen de zuren niet nalaten hun werk te doen. Op haast alle materialen houden we dan een doffe, uitgebleken plek over. U hebt dat vast wel eens meegemaakt als u een poosje geen tijd had om uw auto te wassen. Materialen die een beschermende werking hebben, kunnen dit iets uitstellen.