Kopie van `Scholieren.com - Documap Recht in het algemeen`

De woordenlijst staat niet (meer) online. U ziet hieronder een kopie van de informatie. Het kan zijn dat de informatie niet meer up-to-date is. Wees dus kritisch bij het beoordelen van de waarde ervan.


Scholieren.com - Documap Recht in het algemeen
Categorie: Juridisch
Datum & Land: 17/04/2007, NL
Woorden: 2


Ambtelijk bevel
Na een ongeval regelt een agent het verkeer. Hij maakt de automobilisten duidelijk dat zij de verkeerslichten moeten negeren en zich aan zijn aanwijzingen moeten houden. Twee weken later ontvangt een aantal bestuurders een bon omdat ze door het rode licht zijn gereden. De camera op het kruispunt waar het ongeluk plaatsvond, was kennelijk niet uitgeschakeld. De automobilisten kunnen zich beroepen op 'ambtelijk bevel'. Want iemand die een strafbaar feit pleegt ter uitvoering van een ambtelijk bevel is niet strafbaar.

Overmacht
Overmacht in de zin van noodtoestand. Een opticien verkocht na sluitingstijd een nieuwe bril aan iemand die zonder bril bijna niets kon zien. De opticien werd vervolgd vanwege overtreding van de plaatselijke verordening over de winkelsluiting. Dit is een klassiek voorbeeld van overmacht. Daarbij moet iemand namelijk kiezen tussen een wettelijke plicht en een niet-wettelijk geregelde maatschappelijke plicht. Bij de opticien bestond de keuze uit de wettelijke plicht om de winkel te sluiten en de maatschappelijke plicht om iemand die hulp nodig heeft te helpen. De HR honoreerde het beroep op overmacht en gaf daarmee aan dat de opticien goed gekozen had door de maatschappelijke plicht in dit geval zwaarder te laten wegen dan de wettelijke plicht.