Kopie van `Stichting voedselallergie - Allergenen in cosmetica`

De woordenlijst staat niet (meer) online. U ziet hieronder een kopie van de informatie. Het kan zijn dat de informatie niet meer up-to-date is. Wees dus kritisch bij het beoordelen van de waarde ervan.


Stichting voedselallergie - Allergenen in cosmetica
Categorie: Medisch > cosmetica
Datum & Land: 10/05/2007, NL
Woorden: 100


abitol
Voorkomen: organisch alcohol afkomstig van dennenhars. Gebruik: in lijmen, inkten, cosmetica (bv. mascara). Plastificeermiddel in plastic.

amerchol l 101
Gebruik en voorkomen: is een derivaat van wolvetalcoholen dat soms beter een `lanoline`-allergie aan het licht stelt dan wolvetalcoholen zelf.

aminobenzoëzuur
Synoniemen: aminobenzoëzuur, PABA Gebruik: is een zonnefilter (UV-B) Voorkomen: in zonneproducten. Groepsverwante stoffen: parafenyleendiamine, procaïne, benzocaine, haarkleurstoffen, sulfonamiden, derivaten van PABA, diaminodifenylmethaan. De combinatie van zonlicht en contact met para-aminobenzoëzuur kan soms fotoallergie veroorzaken.

ammoniumthioglycolaat
Gebruik en voorkomen: in permanente haargolf oplossing en in ontharingsmiddelen. Kruisreageert met glycerylmonothioglycolaat: oorzaak van beroeps dermatosen bij kappers.

ampicilline
Gebruik en voorkomen: is een antibioticum van de ampicillinegroep met een breder activiteitsspectrum dan benzylpenicilline, vooral tegen Gram-negatieve bacillen. Overgevoeligheidsreacties, ook bij professioneel contact (bv bij verplegend personeel) komen voor. Groepsverwante stoffen: andere penicilline derivaten.

azobenzone
Synoniemen: t-butylmethoxydibenzoylmethaan, parsol 1789, azobenzone Gebruik: is een zonnefilter (UV-A). Voorkomen: in zonneproducten. Groepsverwante stoffen: isopropyldibenzoylmethaan. De combinatie van zonlicht en contact met deze stof kan fotoallergie veroorzaken.

benzofenone-3
Synoniemen: benzofenone-3, oxybenzone Gebruik: zonnefilter, zowel in het UVA- als het UVB-gebied. Kan zowel contactallergische als fotoallergische huidreacties uitlokken.

benzophenylsalicylaat
Synoniemen: benzophenylsalicylaat, salol Gebruik: pijnstillend; zonnefilter (vaak gebruikt in lippenstift), tevens aangewend in plastics als U.V. protector.

benzoylperoxide
Gebruik: keratolytisch en antimicrobieel middel in de behandeling van acne, tinea pedis alsook bij decubitus en beenulcera (in dit laatste geval sterk sensibiliserend!). Ook als bleekmiddel in de voedingsindustrie, kaarsfabricage en als katalysator in plastic.

benzylalcohol
Benzylalcohol is een stof met ontsmettende eigenschappen en wordt dan ook vooral gebruikt als bewaarmiddel, vnl. in cosmetica en farmaceutische producten (met inbegrip van allergeenextracten). Daarnaast heeft benzylalcohol ook licht verdovende eigenschappen en heeft het enige werking tegen jeuk. Verder wordt benzylalcohol toegepast als oplosmiddel, vooral van parfums. Kruisallergie kan optreden met perubalsem.

benzylpenicilline kalium
Gebruik: antibioticum van het penicillinetype

butylhydroxyanisole (BHA)
Gebruik: is aan antioxidans (en licht antibacterieel). Voorkomen: in voedingsmiddelen (E320), in cosmetica en in farmaceutische topica, in oliën en vetten, in bepaalde industriële producten (afgeleiden van petroleum), in bepaalde reinigingsproducten, thinners en solventen en in veevoeders. Groepsverwante stoffen: butylhydroxytolueen (BHT).

carrel
Synoniemen: chlooramine, tosylchloramide (Na-zout), `carrel`, `dakin`. Gebruik: lokaal antisepticum.

castor oil
Synoniem: ricinusolie Gebruik: lokale farmaceutische producten (crèmes, zalven, suppositoria), systemische farmaceutische producten (laxatief), en cosmetica (lippenstiften, crèmes, enz.). Groepsverwante stoffen: ricinusoliederivaten, zoals gehydrogeneerde ricinusolie, natriumsulforicinaat (goede marker voor ricinusolieallergie), polyethyleenglycolricinoleaat.

cetrimide
Gebruik en voorkomen: cetrimide is een quaternair ammoniumzout dat gebruikt wordt als antisepticum, vnl. in farmaceutische topica; ook aanwezig in sommige cosmetica bv. Haarbalsems). Kan irritatie veroorzaken.

cetylalcohol
Gebruik: excipiens (zwakke W-O emulgator) Voorkomen: aanwezig in tal van farmaceutische topica en cosmetica. Groepsverwante stoffen: kruisreacties met myristylalcohol, stearylalcohol. Het verantwoordelijke allergeen betreft een onzuiverheid aanwezig in de gecommercialiseerde grondstof.

chlooracetamide
Gebruik en voorkomen: als bewaarmiddel in cosmetica, verven, vernissen, industriële oliën, leder. Sterk sensibiliserend!

chlooramfenicol
Gebruik: antibioticum, zowel algemeen als lokaal (huid, alsook neus - en oogdruppels). Frequent allergeen.

chlooramine
Synoniemen: chlooramine, tosylchloramide (Na-zout), `carrel`, `dakin`. Gebruik: lokaal antisepticum.

chloorhexidine
Gebruik: antimicrobieel agens Voorkomen: in cosmetica (deodorants, crèmes), farmaceutische topica, heelkundige zepen, tandpasta en mondoplossingen tegen cariës. Geeft zelden allergische reacties, doch zowel een contactdermatitis, een fotocontactdermatitis, als een contacturticaria syndroom is mogelijk.

cocamide DEA
Synoniemen: cocamide diethanolamine, cocamide DEA, coconut, diethanolamide. Gebruik en voorkomen: niet-Ionisch tenside in cosmetische reinigingsmiddelen (badschuimen, zepen, shampoos ); tevens in industriële producten (bv. in koelvloeistoffen).

cocamide diethanolamine
Synoniemen: cocamide diethanolamine, cocamide DEA, coconut, diethanolamide. Gebruik en voorkomen: niet-Ionisch tenside in cosmetische reinigingsmiddelen (badschuimen, zepen, shampoos ); tevens in industriële producten (bv. in koelvloeistoffen).

cocamidopropylbetaïne
Gebruik en voorkomen: amfoterisch tensio-actieve stof in vloeibare zeep en reinigingsmiddelen, ontschminkingsprodukten, shampoos , contactlens vloeistoffen. Groepsverwante stoffen: cocobetaïne.

coconut
Synoniemen: cocamide diethanolamine, cocamide DEA, coconut, diethanolamide. Gebruik en voorkomen: niet-Ionisch tenside in cosmetische reinigingsmiddelen (badschuimen, zepen, shampoos ); tevens in industriële producten (bv. in koelvloeistoffen).

colofonium
Voorkomen: hars en zaagsel van sparren, dennen, coniferen. Gebruik: hars voor strijkstok, papier, drukinkt, linoleum, afdichtingswas, cosmetica (ontharingswas, oog make-up), hechtpleister, soldeerflux, lijm, boen-, vloer- en autowas, hulpstof in kunststoffen- en rubberfabricage, vernis, stroef maken van de huid van worstelaars, atleten en basketbalspelers, in de tandheelkunde. Groepsverwante stoffen: terpentijn, houtteer, perubalsem, parfumgrondstoffen.

dakin
Synoniemen: chlooramine, tosylchloramide (Na-zout), `carrel`, `dakin`. Gebruik: lokaal antisepticum.

dexpanthenol
Synoniem: panthotenol, een d-pantotheenzuur (vitamine B-derivaat). Gebruik en voorkomen: in cosmetica, in farmaceutische producten, als additief voor veevoeders.

diazolidinylureum
Diazolidinylureum is een formaldehyde releaser. Gebruik: bewaarmiddel in cosmetica. Groepsverwante stoffen: formaldehyde, imidazolidinylureum.

dibromodicyanobutaan
Gebruik: bewaarmiddel in cosmetica, snij-olie, verven, watergebaseerde huishoudelijke en industriële producten. Synoniem: me-dibr glutaronitr (in euxyl k400)

dibromodicyanobutaan-fenoxyethanol
Gebruik: bewaarmiddel in cosmetica en in vochtige toiletdoekjes, in lijmen, verven en koelvloeistoffen. Gekend als Euxyl K400; het allergeen betreft meestal dibromodicyanobutaan (= methyldibromoglutaronitrile).

diethanolamide
Synoniemen: cocamide diethanolamine, cocamide DEA, coconut, diethanolamide. Gebruik en voorkomen: niet-Ionisch tenside in cosmetische reinigingsmiddelen (badschuimen, zepen, shampoos ); tevens in industriële producten (bv. in koelvloeistoffen).

dihydroxyaceton
Gebruik: is een zelfbruiner (vormt met aminozuren van keratine een gekleurd complex). Voorkomen: in zelfbruinende cosmetica.

eikmos
Is afkomstig van de schimmels van Evernia prunastri. Gebruik: is een parfumgrondstof en maakt deel uit van de fragrance mix (testsubstantie), een indicator voor parfumallergie. Voorkomen: in after shaves en in tal van parfums.

epoxy acrylaat
Gebruik en voorkomen: acrylaat oligomeer, gebruikt in UV- polymeriserende inkten en vernis, tandheelkundige materialen. Groeps verwante stoffen: andere acrylverbindingen en epoxyharsen van het bisfenol A-type.

Escalol 507
Synoniemen: octyldimethylpaba, padimaat Gebruik: is een zonnefilter (UV-B) Voorkomen: in zonneproducten. Groepsverwante stoffen: PARA- bestanddelen zoals parafenyleendiamine (PPD), benzocaïne, sulfonilamide, para-aminobenzoëzuur (PABA), diaminodifenylmethaan para-tolueensulfonamide formaldehydehars. Dit is het belangrijkste allergeen in nagellak; is eveneens aanwezig in sommige lijmsoorten.

eugenol
Gebruik: is een bestanddeel van kruidnagelolie en aanwezig in de fragrance mix (testsubstantie), een indicator voor parfumallergie. Voorkomen: insectenlokker, dentale analgetica, parfums. Groepsverwante stoffen: perubalsem. Kan urticaria uitlokken.

farnesol
Voorkomen: is een natuurlijke parfumgrondstof en antibacterieel middel. Gebruik: in parfums en toiletwaters, in deodorantia en antiperspirantia. Groepsverwante stoffen: perubalsem.

fenoxyethanol
Gebruik: is een antimicrobieel en antifungistatisch middel. Voorkomen: in cosmetica, farmaceutische topica, ontsmettingsmiddelen voor wonden, insectenverdrijvende middelen (`insect-repellents`), in combinatie met methyldibromoglutaronitrile in Euxyl K400® en met parahydroxybenzoezuuresters in Fenonip®.

fenylbenzimidazolsulfonzuur
Gebruik: is een zonnefilter (UV-B) Voorkomen: in zonneproducten. Groepsverwante stoffen: fenylmethylbenzoazol.

formaldehyde
Gebruik: anti-transpiratiemiddel, ontsmettingsmiddel, conserveermiddel (bv. cosmetica, industriële en huishoudelijke producten, tuinbouwproducten), looistof, fixeervloeistof voor histologische preparaten, stabilisator in fotografie, fabricage van: kleurstoffen, paraformaldehyde, plastics (formaldehydehars), lijmen, textielfinish, papier, gipsverband, geneesmiddelen.

fragrance-mix
Is mengsel van 8 parfum ingrediënten, nl. kaneelalcohol, kaneelaldehyde, hydroxycitronellal, amylcinnamaldehyde, geraniol, eugenol, iso-eugenol en oak moss met sorbitansesquioleaat als emulgator. Marker voor parfumallergie. Groepsverwante stoffen: perubalsem, houtteer, essentiële oliën.

furacin
Synoniem: nitrofurazone, nitrofural Gebruik: antibioticum Voorkomen: in farmaceutische topica, veeartsenijproducten en bepaalde dierenvoeding. Het is een bekend en krachtig allergeen, voornamelijk bij gebruik voor gesurinfecteerde stasedermatitis, gesurinfecteerd eczeem en brandwonden. Groepsverwante stoffen: kruisreacties met nitrofuranen (Furadantine® en Urfadyn®) zijn mogelijk. Toediening van dit geneesmiddel kan bij nitrofurazone-overgevoelige patiënten, een veralgemeende huiduitslag veroorzaken.

gehydrolyseerd dierlijk proteïne
Gebruik: is een emulgerend middel. Voorkomen: in haarverzorgingsmiddelen, conditionerende middelen, shampoos en balsems; in cosmetische crèmes. Groepsverwante stoffen: oleylpolypeptide (Xerumenex®) en andere eiwithydrolysaten.

geraniol
Gebruik: is een parfumgrondstof die behoort tot de groep van de terpenen. Aanwezig in Pelargonium (geranium). Is een bestanddeel van de fragrance mix (testsubstantie), een indicator voor parfumallergie. Voorkomen: parfums, farmaceutische producten, geraniumolie, cosmetica.

houtteer (mengsel)
Dit is een mengsel van teren uit 4 verschillende houtsoorten (pijnboom, beuk, juniperus en berk). Gebruik en voorkomen: cosmetica (parfumbestanddeel, o.a. shampoos ), lokale en systemische farmaceutica (bv. hoestmiddelen), veterinaire medicatie, creosoort derivaten in antiseptica, roofing, isolatiemateriaal voor elektrische kabels, roken van vis en vlees, barbecuerook, productie van terpentijn, houtazijn, absorberende kool. Groepsverwante stoffen: perubalsem, parfums, colofonium, terpentijn.

hydrocortisone
Gebruik: zwak corticosteroïd zowel voor lokaal als voor systemisch gebruik. Kruisreacties met prednisolone, methylprednisolone, prednisone en -derivaten alsook met tixocortol pivalaat. Systemische reacties zijn mogelijk. Meestal vormen betamethasone en dexamethasone en -derivaten goede alternatieven voor hydrocortisone overgevoelige personen.

hydroxy-ethylacrylaat
Gebruik en voorkomen: hydroxyethylacrylaat is een acrylmonomeer dat gebruikt wordt in UV-polymeriseerbare inkten, lijmen (bv. kleefpleister), lakken, verven (bv. voor autokoetswerk), kunstnagels . Penetreert doorheen latex-, PVC- en nitrile handschoenen.

hydroxycitronellal
Gebruik: is een parfumgrondstof en een bestanddeel van de fragrance mix (testsubstantie), een indicator voor parfumallergie. Voorkomen: in bloemenparfums, insecticiden, antiseptica. Groepsverwante stoffen: citronellal, geranium.

imidazolidinylureum
Is een formaldehyde releaser. Gebruik: bewaarmiddel in farmaceutische, cosmetische (shampoos , deodorants ), huishoudelijke en industriële producten. Groepsverwante stoffen: formaldehyde, diazolidinylureum.

impregum
Gebruik en voorkomen: tandheelkundig preparaat.

iood - jodium
Gebruik en voorkomen: ontsmettingsmiddel. Kan irritatie veroorzaken.

iso-eugenol
Maakt deel uit van de fragrance mix (testsubstantie), een indicator voor parfumallergie. Gebruik: een bestanddeel van kruidnagelolie. Voorkomen: mondwaters, tandpasta, tandcement, antiseptica, inhalantia. Groepsverwante stoffen: eugenol, perubalsem.

isobutyl -para-aminobenzoaat
Voorkomen: is een zonnefilter (UV-B). Gebruik: in zonneproducten. Groepsverwante stoffen: PARA-bestanddelen zoals parafenyleendiamine (PPD), benzocaïne, sulfonilamide, para-aminobenzoëzuur (PABA), diaminodifenylmethaan. De combinatie van zonlicht en contact met deze stof kan fotoallergie veroorzaken.

isopropyldibenzoylmethaan
Gebruik: U.V.A zonnefilter Kan ook foto-overgevoeligheid veroorzaken.

kaneelalcohol
Gebruik: is een aromaticum en parfumgrondstof en een bestanddeel van de fragrance mix (testsubstantie), een indicator voor parfumallergie. Voorkomen: geparfumeerde cosmetica, deodorantia en antiperspirantia, cola, vermouth, bittere dranken, mondwater, toiletzepen, tandpasta, geparfumeerde doekjes. Groepsverwante stoffen: kaneelaldehyde.

kiwi
Kan contact urticaria veroorzaken. Kruisreactie mogelijk met latex (prik test positief).

latex
Voorkomen: sap uit rubberboom (Hevea Braziliensis). Bevat allergiserende proteïnen verantwoordelijk voor het contact urticaria syndroom (cutane en extra cutane symptomen zoals neusloop, tranende ogen, ademnood tot anafylactische reacties) vnl. door contact met latex handschoenen, gedragen door (para)medici. Verder ook aanwezig in intubatiemateriaal, catheters, condooms, ballonnen. Groepsverwante stoffen: bv. banaan, kastanje, kiwi, avocado, ficus benjamini.

lauraminoxide
Gebruik en voorkomen: tensio-actieve stof, aanwezig in bv. hibiscrub. Kan naast chloorhexidine eveneens professionele contactallergie veroorzaken.

lichen mix
Is een mengsel van korstmossen. Is een oorzaak van contactdermatitis bij boswachters en houtbewerkers. Kan een airborneallergie (ook fotoallergie) veroorzaken.

me-dibr glutaronitr
(in euxyl k400) Gebruik: bewaarmiddel in cosmetica, snij-olie, verven, watergebaseerde huishoudelijke en industriële producten. Synoniem: dibromodicyanobutaan

merbromine
Synoniem: mercurochroom. Gebruik: antisepticum gebaseerd op een organisch kwikderivaat. Groepsverwante stoffen: kruisreacties met andere organische, soms ook anorganische kwikderivaten.

mercurochroom
Synoniem: merbromine. Gebruik: antisepticum gebaseerd op een organisch kwikderivaat. Groepsverwante stoffen: kruisreacties met andere organische, soms ook anorganische kwikderivaten.

methyl(chloor)isothiazolinone
Is een mengsel van methylisothiazolinone en methylchloorisothiazolinone. Gebruik: conserveermiddel met een goede antibacteriële en algicide werking, in vloeibare (waterhoudende) producten voor industrieel en huishoudelijk gebruik en in cosmetica. Merknamen: Euxyl K100, Grotan TK2, Kathon CG (cosmetica), Kathon 886 MW (metaalbewerking), Mergal K7. Patiënten met een contactallergie voor methyl(chloor) isothiazolinone verdragen soms wel producten die onmiddellijk afgespoeld worden (bv. shampoos ).

methylbenzylideen kamfer
Gebruik: is een zonnefilter (UV-B). Voorkomen: in zonneproducten. De combinatie van zonlicht en contact met deze stof kan fotoallergie veroorzaken.

miconazole nitraat
Gebruik en voorkomen: antifungicide van het imidazole type. Wordt gebruikt in dermale en vaginale bereidingen. Groepsverwante stoffen: econazole en andere imidazolderivaten.

musk ambrette
Gebruik: is een synthetische parfumgrondstof; is een bestanddeel van de fragrance mix (testsubstantie), een indicator voor parfumallergie. Voorkomen: aftershaves, zeep, detergenten, cosmetica, lotions, mondwaters . Contact met zonlicht kan fotoallergie uitlokken.

Na-zout
Synoniemen: chlooramine, tosylchloramide (Na-zout), `carrel`, `dakin`. Gebruik: lokaal antisepticum.

natrium sulforicinaat
Gebruik en voorkomen: ricinusolie derivaat aangewend in farmaceutische preparaten en cosmetica (ook in deodorants). Groepsverwante stoffen: ricinusolie en derivaten zoals gehydrogeneerde ricinusolie, polyethyleenglycol ricinoleaat, enz.

Nipagin
Synoniemen: parabenen, parahydroxybenzoezuuresters, `Nipagin`, `Nipasol`. Gebruik: bewaarmiddelen in farmaceutische topica, cosmetica, speelgoedgels en voedingsmiddelen. Sensibiliseren meestal via farmaceutische topica (beschadigde huid).

Nipasol
Synoniemen: parabenen, parahydroxybenzoezuuresters, `Nipagin`, `Nipasol`. Gebruik: bewaarmiddelen in farmaceutische topica, cosmetica, speelgoedgels en voedingsmiddelen. Sensibiliseren meestal via farmaceutische topica (beschadigde huid).

nitrofural
Synoniem: furacin, nitrofurazone Gebruik: antibioticum Voorkomen: in farmaceutische topica, veeartsenijproducten en bepaalde dierenvoeding. Het is een bekend en krachtig allergeen, voornamelijk bij gebruik voor gesurinfecteerde stasedermatitis, gesurinfecteerd eczeem en brandwonden. Groepsverwante stoffen: kruisreacties met nitrofuranen (Furadantine® en Urfadyn®) zijn mogelijk. Toediening van dit geneesmiddel kan bij nitrofurazone-overgevoelige patiënten, een veralgemeende huiduitslag veroorzaken.

nitrofurazone
Synoniem: furacin, nitrofural Gebruik: antibioticum Voorkomen: in farmaceutische topica, veeartsenijproducten en bepaalde dierenvoeding. Het is een bekend en krachtig allergeen, voornamelijk bij gebruik voor gesurinfecteerde stasedermatitis, gesurinfecteerd eczeem en brandwonden. Groepsverwante stoffen: kruisreacties met nitrofuranen (Furadantine® en Urfadyn®) zijn mogelijk. Toediening van dit geneesmiddel kan bij nitrofurazone-overgevoelige patiënten, een veralgemeende huiduitslag veroorzaken.

octyldimethylpaba
Synoniemen: Escalol 507, padimaat Gebruik: is een zonnefilter (UV-B) Voorkomen: in zonneproducten. Groepsverwante stoffen: PARA- bestanddelen zoals parafenyleendiamine (PPD), benzocaïne, sulfonilamide, para-aminobenzoëzuur (PABA), diaminodifenylmethaan para-tolueensulfonamide formaldehydehars. Dit is het belangrijkste allergeen in nagellak; is eveneens aanwezig in sommige lijmsoorten.

oxybenzone
Synoniemen: benzofenone-3, oxybenzone Gebruik: zonnefilter, zowel in het UVA- als het UVB-gebied. Kan zowel contactallergische als fotoallergische huidreacties uitlokken.

PABA
Synoniemen: aminobenzoëzuur, PABA Gebruik: is een zonnefilter (UV-B) Voorkomen: in zonneproducten. Groepsverwante stoffen: parafenyleendiamine, procaïne, benzocaine, haarkleurstoffen, sulfonamiden, derivaten van PABA, diaminodifenylmethaan. De combinatie van zonlicht en contact met para-aminobenzoëzuur kan soms fotoallergie veroorzaken.

padimaat
Synoniemen: octyldimethylpaba, Escalol 507. Gebruik: is een zonnefilter (UV-B) Voorkomen: in zonneproducten. Groepsverwante stoffen: PARA- bestanddelen zoals parafenyleendiamine (PPD), benzocaïne, sulfonilamide, para-aminobenzoëzuur (PABA), diaminodifenylmethaan para-tolueensulfonamide formaldehydehars. Dit is het belangrijkste allergeen in nagellak; is eveneens aanwezig in sommige lijmsoorten.

parabenen
Synoniemen: parabenen, parahydroxybenzoezuuresters, `Nipagin`, `Nipasol`. Gebruik: bewaarmiddelen in farmaceutische topica, cosmetica, speelgoedgels en voedingsmiddelen. Sensibiliseren meestal via farmaceutische topica (beschadigde huid).

parahydroxybenzoezuuresters
Synoniemen: parabenen, parahydroxybenzoezuuresters, `Nipagin`, `Nipasol`. Gebruik: bewaarmiddelen in farmaceutische topica, cosmetica, speelgoedgels en voedingsmiddelen. Sensibiliseren meestal via farmaceutische topica (beschadigde huid).

parsol 1789
Synoniemen: t-butylmethoxydibenzoylmethaan, parsol 1789, azobenzone Gebruik: is een zonnefilter (UV-A). Voorkomen: in zonneproducten. Groepsverwante stoffen: isopropyldibenzoylmethaan. De combinatie van zonlicht en contact met deze stof kan fotoallergie veroorzaken.

penicilline
Synoniem: benzylpenicilline, Penicilline G Gebruik: antibacterieel geneesmiddel Veroorzaakt zowel type I als type IV overgevoeligheidsreacties (ook bij professioneel contact, bv. bij verplegingspersoneel, veeartsen). Groepsverwante stoffen: andere penicilline derivaten.

perubalsem
Voorkomen: balsem uit de `Myroxylon Pereirae` boom. Gebruik: in farmaceutische crèmes , zalven en zetpillen, (ook diergeneeskundig gebruik); als fixatief en reukstof in parfums, smaakstof in chocolade, longdrinks, frisdranken, tabak, caramels, essences. Groepsverwante stoffen: benzoëzuur en esters, benzylalcohol, vanille, eugenol en isoeugenol (in parfum, tandheelkundige producten), siambenzoïn, tolubalsem, styrax (fixatief voor zeepparfums), benzoëtinctuur (huidontvettend product).

Phospholipid PTC
Synoniemen: Phospholipid PTC, cocamidopropyl pg-dimoniumchloridefosfaat. Is een fosfolipidencomplex dat verkregen is uit kokosolie. Gebruik: het is een quaternair ammoniumzout enerzijds gebruikt als tensioactieve stof (cationisch tenside), anderzijds omwille van antimicrobiële eigenschappen. Voorkomen: cosmetica, waaronder babyproducten, producten voor vrouwelijke hygiëne, huidverzorgings-producten, en contactlensvloeistoffen. Groepsverwante stoffen: mogelijk cocamidopropylbetaïne.

propyleenglycol
Gebruik: als oplosmiddel, bevochtiger en stabiliseermiddel. Voorkomen: in vitaminepreparaten, farmaceutische topica (lokaal en systemisch), cosmetica, wondverbanden en electrode-gels, als plastificeermiddel, in de diergeneeskunde als precursor van glucose, in voedingsmiddelen en metaalbewerkingvloeistoffen (koelemulsies).

propylgallaat
Gebruik: is een antioxidans en bewaarmiddel (licht antibacterieel). Voorkomen: in cosmetica, farmaceutische producten voor plaatselijk gebruik, in bepaalde voedingsmiddelen (E 310) zoals bepaalde soorten boter en margarine, in wassen en vetten, in bakkersproducten. Groepsverwante stoffen: andere gallaten zoals octylgallaat en dodecylgallaat.

quaternium 15
Gebruik: is een liberator van formaldehyde en wordt gebruikt als bacterie- en schimmeldodend middel. Voorkomen: farmaceutische topica, cosmetica, poetsmiddelen, huishoudelijke reinigingsmiddelen en industriële producten. Groepsverwante stoffen: formaldehyde en andere formaldehyde liberatoren (bv. imidazolidinylureum, diazolidinylureum).

ricinusolie
Synoniem: (E) castor oil Gebruik: lokale farmaceutische producten (crèmes, zalven, suppositoria), systemische farmaceutische producten (laxatief), en cosmetica (lippenstiften, crèmes, enz.). Groepsverwante stoffen: ricinusoliederivaten, zoals gehydrogeneerde ricinusolie, natriumsulforicinaat (goede marker voor ricinusolieallergie), polyethyleenglycolricinoleaat.

salol
Synoniemen: benzophenylsalicylaat, salol Gebruik: pijnstillend; zonnefilter (vaak gebruikt in lippenstift), tevens aangewend in plastics als U.V. protector.

sesamolie
Gebruik en voorkomen: plantaardige olie die gebruikt wordt in linimenten, pleisters, pasta's en zepen. Tevens in cosmetische producten en voedingsmiddelen.

sesquiterpeenlactones
Voorkomen: is een mengsel van de belangrijkste allergenen aanwezig in tal van Compositae (bv. Chrysanten) en laurier bladeren (laurel oil). Sommige patiënten met een contactallergie voor sesquiterpeenlactonen ontwikkelen een lichtovergevoeligheid.

sorbitaan sesquioleaat
Synoniem: Arlacel C-83: mengsel van sorbitaan mono- en di-oleaat. Gebruik: niet-Ionische emulgator (verwant met andere sorbitaan- esters zoals Spans), toegepast in cosmetica en farmaceutische topica. Maakt deel uit van de `fragrance-mix`.

sulfanilamide
Marker voor para aminobenzeenverbindingen Gebruik: lokaal antibioticum, wondpoeder, zalven, (Ook in de diergeneeskunde). Kan fotosensibilisatie induceren. Groepsverwante stoffen: andere para-aminobenzeenverbindingen

tertiair butyl catechol
Gebruik en voorkomen: anti-oxidant in polyester harsen en inolien, inhibitor van het polymerisatieproces bij pvc-producten, in fotokopie papier. Kan depigmentatie alsook een primaire sensibilisatie veroorzaken; kruisreacties met p-tert butylfenol en derivaten komen voor.

thiocyanomethylbenzothiazole
Gebruik en voorkomen: bewaarmiddel voor hout en leder. Groepsverwante stoffen: andere mercaptobenzothiazole derivaten (rubberadditieven).

thiomersal
Gebruik en voorkomen: als antisepticum of bewaarmiddel in farmaceutische producten voor uitwendig gebruik, in vaccins, testvloeistoffen en desensibiliserende injecties; in germiciden en in contactlensvloeistoffen. Contactallergie voor thiomersal kan zowel berusten op de thiosalicylzuurgroep (verwant met een fotosensibilisatieproduct van piroxicam), als op de kwikcomponent (kruisreacties voor andere kwikverbindingen mogelijk).

tocoferol
Synoniem: vitamine E. Gebruik: is een antioxidans . Voorkomen: in farmaceutische producten, in cosmetica (o.a. tegen huidveroudering, zonneproducten), in voedingsmiddelen (vitaminesupplementen) en dierlijke vetten.

tosylchloramide
Synoniemen: chlooramine, tosylchloramide (Na-zout), `carrel`, `dakin`. Gebruik: lokaal antisepticum.

triclosan
Gebruik: antimicrobieel middel en bewaarmiddel in deodorants, zepen en cosmetica in het algemeen.

t-butylmethoxydibenzoylmethaan
Synoniemen: t-butylmethoxydibenzoylmethaan, parsol 1789, azobenzone Gebruik: is een zonnefilter (UV-A). Voorkomen: in zonneproducten. Groepsverwante stoffen: isopropyldibenzoylmethaan. De combinatie van zonlicht en contact met deze stof kan fotoallergie veroorzaken.

vitamine E
Synoniem: tocoferol. Gebruik: is een antioxidans . Voorkomen: in farmaceutische producten, in cosmetica (o.a. tegen huidveroudering, zonneproducten), in voedingsmiddelen (vitaminesupplementen) en dierlijke vetten.

wolvetalcoholen
Gebruik: uitwendig gebruikte geneesmiddelen, cosmetica, barrières crèmes, talrijke huishoudelijke en industriële producten (minder belangrijk als allergiebron). Groepsverwante stoffen: wolvet (adeps lanae), lanoline, eucerine, bepaalde amercholen (amerchol L101), cholesterol.