Kopie van `Stichting voedselallergie - Allergenen in cosmetica`

De woordenlijst staat niet (meer) online. U ziet hieronder een kopie van de informatie. Het kan zijn dat de informatie niet meer up-to-date is. Wees dus kritisch bij het beoordelen van de waarde ervan.


Stichting voedselallergie - Allergenen in cosmetica
Categorie: Medisch > cosmetica
Datum & Land: 10/05/2007, NL
Woorden: 38


abitol
Voorkomen: organisch alcohol afkomstig van dennenhars. Gebruik: in lijmen, inkten, cosmetica (bv. mascara). Plastificeermiddel in plastic.

amerchol l 101
Gebruik en voorkomen: is een derivaat van wolvetalcoholen dat soms beter een `lanoline`-allergie aan het licht stelt dan wolvetalcoholen zelf.

aminobenzoëzuur
Synoniemen: aminobenzoëzuur, PABA Gebruik: is een zonnefilter (UV-B) Voorkomen: in zonneproducten. Groepsverwante stoffen: parafenyleendiamine, procaïne, benzocaine, haarkleurstoffen, sulfonamiden, derivaten van PABA, diaminodifenylmethaan. De combinatie van zonlicht en contact met para-aminobenzoëzuur kan soms fotoallergie veroorzaken.

ammoniumthioglycolaat
Gebruik en voorkomen: in permanente haargolf oplossing en in ontharingsmiddelen. Kruisreageert met glycerylmonothioglycolaat: oorzaak van beroeps dermatosen bij kappers.

ampicilline
Gebruik en voorkomen: is een antibioticum van de ampicillinegroep met een breder activiteitsspectrum dan benzylpenicilline, vooral tegen Gram-negatieve bacillen. Overgevoeligheidsreacties, ook bij professioneel contact (bv bij verplegend personeel) komen voor. Groepsverwante stoffen: andere penicilline derivaten.

azobenzone
Synoniemen: t-butylmethoxydibenzoylmethaan, parsol 1789, azobenzone Gebruik: is een zonnefilter (UV-A). Voorkomen: in zonneproducten. Groepsverwante stoffen: isopropyldibenzoylmethaan. De combinatie van zonlicht en contact met deze stof kan fotoallergie veroorzaken.

butylhydroxyanisole (BHA)
Gebruik: is aan antioxidans (en licht antibacterieel). Voorkomen: in voedingsmiddelen (E320), in cosmetica en in farmaceutische topica, in oliën en vetten, in bepaalde industriële producten (afgeleiden van petroleum), in bepaalde reinigingsproducten, thinners en solventen en in veevoeders. Groepsverwante stoffen: butylhydroxytolueen (BHT).

cetrimide
Gebruik en voorkomen: cetrimide is een quaternair ammoniumzout dat gebruikt wordt als antisepticum, vnl. in farmaceutische topica; ook aanwezig in sommige cosmetica bv. Haarbalsems). Kan irritatie veroorzaken.

cetylalcohol
Gebruik: excipiens (zwakke W/O emulgator) Voorkomen: aanwezig in tal van farmaceutische topica en cosmetica. Groepsverwante stoffen: kruisreacties met myristylalcohol, stearylalcohol. Het verantwoordelijke allergeen betreft een onzuiverheid aanwezig in de gecommercialiseerde grondstof.

epoxy acrylaat
Gebruik en voorkomen: acrylaat oligomeer, gebruikt in UV- polymeriserende inkten en vernis, tandheelkundige materialen. Groeps verwante stoffen: andere acrylverbindingen en epoxyharsen van het bisfenol A-type.

Escalol 507
Synoniemen: octyldimethylpaba, padimaat Gebruik: is een zonnefilter (UV-B) Voorkomen: in zonneproducten. Groepsverwante stoffen: PARA- bestanddelen zoals parafenyleendiamine (PPD), benzocaïne, sulfonilamide, para-aminobenzoëzuur (PABA), diaminodifenylmethaan para-tolueensulfonamide formaldehydehars. Dit is het belangrijkste allergeen in nagellak; is eveneens aanwezig in sommige lijmsoorten.

eugenol
Gebruik: is een bestanddeel van kruidnagelolie en aanwezig in de fragrance mix (testsubstantie), een indicator voor parfumallergie. Voorkomen: insectenlokker, dentale analgetica, parfums. Groepsverwante stoffen: perubalsem. Kan urticaria uitlokken.

fenoxyethanol
Gebruik: is een antimicrobieel en antifungistatisch middel. Voorkomen: in cosmetica, farmaceutische topica, ontsmettingsmiddelen voor wonden, insectenverdrijvende middelen (`insect-repellents`), in combinatie met methyldibromoglutaronitrile in Euxyl K400® en met parahydroxybenzoezuuresters in Fenonip®.

fenylbenzimidazolsulfonzuur
Gebruik: is een zonnefilter (UV-B) Voorkomen: in zonneproducten. Groepsverwante stoffen: fenylmethylbenzoazol.

formaldehyde
Gebruik: anti-transpiratiemiddel, ontsmettingsmiddel, conserveermiddel (bv. cosmetica, industriële en huishoudelijke producten, tuinbouwproducten), looistof, fixeervloeistof voor histologische preparaten, stabilisator in fotografie, fabricage van: kleurstoffen, paraformaldehyde, plastics (formaldehydehars), lijmen, textielfinish, papier, gipsverband, geneesmiddelen.

furacin
Synoniem: nitrofurazone, nitrofural Gebruik: antibioticum Voorkomen: in farmaceutische topica, veeartsenijproducten en bepaalde dierenvoeding. Het is een bekend en krachtig allergeen, voornamelijk bij gebruik voor gesurinfecteerde stasedermatitis, gesurinfecteerd eczeem en brandwonden. Groepsverwante stoffen: kruisreacties met nitrofuranen (Furadantine® en Urfadyn®) zijn mogelijk. Toediening van dit geneesmiddel kan bij nitrofurazone-overgevoelige patiënten, een veralgemeende huiduitslag veroorzaken.

hydrocortisone
Gebruik: zwak corticosteroïd zowel voor lokaal als voor systemisch gebruik. Kruisreacties met prednisolone, methylprednisolone, prednisone en -derivaten alsook met tixocortol pivalaat. Systemische reacties zijn mogelijk. Meestal vormen betamethasone en dexamethasone en -derivaten goede alternatieven voor hydrocortisone overgevoelige personen.

hydroxy-ethylacrylaat
Gebruik en voorkomen: hydroxyethylacrylaat is een acrylmonomeer dat gebruikt wordt in UV-polymeriseerbare inkten, lijmen (bv. kleefpleister), lakken, verven (bv. voor autokoetswerk), kunstnagels . Penetreert doorheen latex-, PVC- en nitrile handschoenen.

hydroxycitronellal
Gebruik: is een parfumgrondstof en een bestanddeel van de fragrance mix (testsubstantie), een indicator voor parfumallergie. Voorkomen: in bloemenparfums, insecticiden, antiseptica. Groepsverwante stoffen: citronellal, geranium.

imidazolidinylureum
Is een formaldehyde releaser. Gebruik: bewaarmiddel in farmaceutische, cosmetische (shampoos , deodorants ), huishoudelijke en industriële producten. Groepsverwante stoffen: formaldehyde, diazolidinylureum.

impregum
Gebruik en voorkomen: tandheelkundig preparaat.

iood / jodium
Gebruik en voorkomen: ontsmettingsmiddel. Kan irritatie veroorzaken.

iso-eugenol
Maakt deel uit van de fragrance mix (testsubstantie), een indicator voor parfumallergie. Gebruik: een bestanddeel van kruidnagelolie. Voorkomen: mondwaters, tandpasta, tandcement, antiseptica, inhalantia. Groepsverwante stoffen: eugenol, perubalsem.

isobutyl -para-aminobenzoaat
Voorkomen: is een zonnefilter (UV-B). Gebruik: in zonneproducten. Groepsverwante stoffen: PARA-bestanddelen zoals parafenyleendiamine (PPD), benzocaïne, sulfonilamide, para-aminobenzoëzuur (PABA), diaminodifenylmethaan. De combinatie van zonlicht en contact met deze stof kan fotoallergie veroorzaken.

isopropyldibenzoylmethaan
Gebruik: U.V.A zonnefilter Kan ook foto-overgevoeligheid veroorzaken.

kiwi
Kan contact urticaria veroorzaken. Kruisreactie mogelijk met latex (prik test positief).

Nipagin
Synoniemen: parabenen, parahydroxybenzoezuuresters, `Nipagin`, `Nipasol`. Gebruik: bewaarmiddelen in farmaceutische topica, cosmetica, speelgoedgels en voedingsmiddelen. Sensibiliseren meestal via farmaceutische topica (beschadigde huid).

Nipasol
Synoniemen: parabenen, parahydroxybenzoezuuresters, `Nipagin`, `Nipasol`. Gebruik: bewaarmiddelen in farmaceutische topica, cosmetica, speelgoedgels en voedingsmiddelen. Sensibiliseren meestal via farmaceutische topica (beschadigde huid).

nitrofural
Synoniem: furacin, nitrofurazone Gebruik: antibioticum Voorkomen: in farmaceutische topica, veeartsenijproducten en bepaalde dierenvoeding. Het is een bekend en krachtig allergeen, voornamelijk bij gebruik voor gesurinfecteerde stasedermatitis, gesurinfecteerd eczeem en brandwonden. Groepsverwante stoffen: kruisreacties met nitrofuranen (Furadantine® en Urfadyn®) zijn mogelijk. Toediening van dit geneesmiddel kan bij nitrofurazone-overgevoelige patiënten, een veralgemeende huiduitslag veroorzaken.

nitrofurazone
Synoniem: furacin, nitrofural Gebruik: antibioticum Voorkomen: in farmaceutische topica, veeartsenijproducten en bepaalde dierenvoeding. Het is een bekend en krachtig allergeen, voornamelijk bij gebruik voor gesurinfecteerde stasedermatitis, gesurinfecteerd eczeem en brandwonden. Groepsverwante stoffen: kruisreacties met nitrofuranen (Furadantine® en Urfadyn®) zijn mogelijk. Toediening van dit geneesmiddel kan bij nitrofurazone-overgevoelige patiënten, een veralgemeende huiduitslag veroorzaken.

octyldimethylpaba
Synoniemen: Escalol 507, padimaat Gebruik: is een zonnefilter (UV-B) Voorkomen: in zonneproducten. Groepsverwante stoffen: PARA- bestanddelen zoals parafenyleendiamine (PPD), benzocaïne, sulfonilamide, para-aminobenzoëzuur (PABA), diaminodifenylmethaan para-tolueensulfonamide formaldehydehars. Dit is het belangrijkste allergeen in nagellak; is eveneens aanwezig in sommige lijmsoorten.

oxybenzone
Synoniemen: benzofenone-3, oxybenzone Gebruik: zonnefilter, zowel in het UVA- als het UVB-gebied. Kan zowel contactallergische als fotoallergische huidreacties uitlokken.

sesamolie
Gebruik en voorkomen: plantaardige olie die gebruikt wordt in linimenten, pleisters, pasta's en zepen. Tevens in cosmetische producten en voedingsmiddelen.

sesquiterpeenlactones
Voorkomen: is een mengsel van de belangrijkste allergenen aanwezig in tal van Compositae (bv. Chrysanten) en laurier bladeren (laurel oil). Sommige patiënten met een contactallergie voor sesquiterpeenlactonen ontwikkelen een lichtovergevoeligheid.

sulfanilamide
Marker voor para aminobenzeenverbindingen Gebruik: lokaal antibioticum, wondpoeder, zalven, (Ook in de diergeneeskunde). Kan fotosensibilisatie induceren. Groepsverwante stoffen: andere para-aminobenzeenverbindingen

t-butylmethoxydibenzoylmethaan
Synoniemen: t-butylmethoxydibenzoylmethaan, parsol 1789, azobenzone Gebruik: is een zonnefilter (UV-A). Voorkomen: in zonneproducten. Groepsverwante stoffen: isopropyldibenzoylmethaan. De combinatie van zonlicht en contact met deze stof kan fotoallergie veroorzaken.

thiocyanomethylbenzothiazole
Gebruik en voorkomen: bewaarmiddel voor hout en leder. Groepsverwante stoffen: andere mercaptobenzothiazole derivaten (rubberadditieven).

thiomersal
Gebruik en voorkomen: als antisepticum of bewaarmiddel in farmaceutische producten voor uitwendig gebruik, in vaccins, testvloeistoffen en desensibiliserende injecties; in germiciden en in contactlensvloeistoffen. Contactallergie voor thiomersal kan zowel berusten op de thiosalicylzuurgroep (verwant met een fotosensibilisatieproduct van piroxicam), als op de kwikcomponent (kruisreacties voor andere kwikverbindingen mogelijk).