Kopie van `Stichting voedselallergie - Allergenen in cosmetica`

De woordenlijst staat niet (meer) online. U ziet hieronder een kopie van de informatie. Het kan zijn dat de informatie niet meer up-to-date is. Wees dus kritisch bij het beoordelen van de waarde ervan.


Stichting voedselallergie - Allergenen in cosmetica
Categorie: Medisch > cosmetica
Datum & Land: 10/05/2007, NL
Woorden: 21


amerchol l 101
Gebruik en voorkomen: is een derivaat van wolvetalcoholen dat soms beter een `lanoline`-allergie aan het licht stelt dan wolvetalcoholen zelf.

aminobenzoëzuur
Synoniemen: aminobenzoëzuur, PABA Gebruik: is een zonnefilter (UV-B) Voorkomen: in zonneproducten. Groepsverwante stoffen: parafenyleendiamine, procaïne, benzocaine, haarkleurstoffen, sulfonamiden, derivaten van PABA, diaminodifenylmethaan. De combinatie van zonlicht en contact met para-aminobenzoëzuur kan soms fotoallergie veroorzaken.

ammoniumthioglycolaat
Gebruik en voorkomen: in permanente haargolf oplossing en in ontharingsmiddelen. Kruisreageert met glycerylmonothioglycolaat: oorzaak van beroeps dermatosen bij kappers.

ampicilline
Gebruik en voorkomen: is een antibioticum van de ampicillinegroep met een breder activiteitsspectrum dan benzylpenicilline, vooral tegen Gram-negatieve bacillen. Overgevoeligheidsreacties, ook bij professioneel contact (bv bij verplegend personeel) komen voor. Groepsverwante stoffen: andere penicilline derivaten.

azobenzone
Synoniemen: t-butylmethoxydibenzoylmethaan, parsol 1789, azobenzone Gebruik: is een zonnefilter (UV-A). Voorkomen: in zonneproducten. Groepsverwante stoffen: isopropyldibenzoylmethaan. De combinatie van zonlicht en contact met deze stof kan fotoallergie veroorzaken.

epoxy acrylaat
Gebruik en voorkomen: acrylaat oligomeer, gebruikt in UV- polymeriserende inkten en vernis, tandheelkundige materialen. Groeps verwante stoffen: andere acrylverbindingen en epoxyharsen van het bisfenol A-type.

Escalol 507
Synoniemen: octyldimethylpaba, padimaat Gebruik: is een zonnefilter (UV-B) Voorkomen: in zonneproducten. Groepsverwante stoffen: PARA- bestanddelen zoals parafenyleendiamine (PPD), benzocaïne, sulfonilamide, para-aminobenzoëzuur (PABA), diaminodifenylmethaan para-tolueensulfonamide formaldehydehars. Dit is het belangrijkste allergeen in nagellak; is eveneens aanwezig in sommige lijmsoorten.

furacin
Synoniem: nitrofurazone, nitrofural Gebruik: antibioticum Voorkomen: in farmaceutische topica, veeartsenijproducten en bepaalde dierenvoeding. Het is een bekend en krachtig allergeen, voornamelijk bij gebruik voor gesurinfecteerde stasedermatitis, gesurinfecteerd eczeem en brandwonden. Groepsverwante stoffen: kruisreacties met nitrofuranen (Furadantine® en Urfadyn®) zijn mogelijk. Toediening van dit geneesmiddel kan bij nitrofurazone-overgevoelige patiënten, een veralgemeende huiduitslag veroorzaken.

hydrocortisone
Gebruik: zwak corticosteroïd zowel voor lokaal als voor systemisch gebruik. Kruisreacties met prednisolone, methylprednisolone, prednisone en -derivaten alsook met tixocortol pivalaat. Systemische reacties zijn mogelijk. Meestal vormen betamethasone en dexamethasone en -derivaten goede alternatieven voor hydrocortisone overgevoelige personen.

hydroxy-ethylacrylaat
Gebruik en voorkomen: hydroxyethylacrylaat is een acrylmonomeer dat gebruikt wordt in UV-polymeriseerbare inkten, lijmen (bv. kleefpleister), lakken, verven (bv. voor autokoetswerk), kunstnagels . Penetreert doorheen latex-, PVC- en nitrile handschoenen.

hydroxycitronellal
Gebruik: is een parfumgrondstof en een bestanddeel van de fragrance mix (testsubstantie), een indicator voor parfumallergie. Voorkomen: in bloemenparfums, insecticiden, antiseptica. Groepsverwante stoffen: citronellal, geranium.

imidazolidinylureum
Is een formaldehyde releaser. Gebruik: bewaarmiddel in farmaceutische, cosmetische (shampoos , deodorants ), huishoudelijke en industriële producten. Groepsverwante stoffen: formaldehyde, diazolidinylureum.

impregum
Gebruik en voorkomen: tandheelkundig preparaat.

iood - jodium
Gebruik en voorkomen: ontsmettingsmiddel. Kan irritatie veroorzaken.

iso-eugenol
Maakt deel uit van de fragrance mix (testsubstantie), een indicator voor parfumallergie. Gebruik: een bestanddeel van kruidnagelolie. Voorkomen: mondwaters, tandpasta, tandcement, antiseptica, inhalantia. Groepsverwante stoffen: eugenol, perubalsem.

isobutyl -para-aminobenzoaat
Voorkomen: is een zonnefilter (UV-B). Gebruik: in zonneproducten. Groepsverwante stoffen: PARA-bestanddelen zoals parafenyleendiamine (PPD), benzocaïne, sulfonilamide, para-aminobenzoëzuur (PABA), diaminodifenylmethaan. De combinatie van zonlicht en contact met deze stof kan fotoallergie veroorzaken.

isopropyldibenzoylmethaan
Gebruik: U.V.A zonnefilter Kan ook foto-overgevoeligheid veroorzaken.

kiwi
Kan contact urticaria veroorzaken. Kruisreactie mogelijk met latex (prik test positief).

octyldimethylpaba
Synoniemen: Escalol 507, padimaat Gebruik: is een zonnefilter (UV-B) Voorkomen: in zonneproducten. Groepsverwante stoffen: PARA- bestanddelen zoals parafenyleendiamine (PPD), benzocaïne, sulfonilamide, para-aminobenzoëzuur (PABA), diaminodifenylmethaan para-tolueensulfonamide formaldehydehars. Dit is het belangrijkste allergeen in nagellak; is eveneens aanwezig in sommige lijmsoorten.

oxybenzone
Synoniemen: benzofenone-3, oxybenzone Gebruik: zonnefilter, zowel in het UVA- als het UVB-gebied. Kan zowel contactallergische als fotoallergische huidreacties uitlokken.

t-butylmethoxydibenzoylmethaan
Synoniemen: t-butylmethoxydibenzoylmethaan, parsol 1789, azobenzone Gebruik: is een zonnefilter (UV-A). Voorkomen: in zonneproducten. Groepsverwante stoffen: isopropyldibenzoylmethaan. De combinatie van zonlicht en contact met deze stof kan fotoallergie veroorzaken.