Kopie van `Novartis Oncology Nederland - Woordenboek`

De woordenlijst staat niet (meer) online. U ziet hieronder een kopie van de informatie. Het kan zijn dat de informatie niet meer up-to-date is. Wees dus kritisch bij het beoordelen van de waarde ervan.


Novartis Oncology Nederland - Woordenboek
Categorie: Medisch > Kanker
Datum & Land: 13/05/2007, NL
Woorden: 13


CT-Scan
Bij dit onderzoek worden met behulp van röntgenstralen dwarsdoorsneden van het lichaam afgebeeld. Op deze manier is het mogelijk om te kijken of er afwijkingen zijn in een orgaan.

FSH
(Follikelstimulerend hormoon) is een hormoon dat wordt aangemaakt in de hypofyse. Het zet bij de vrouw de eierstokken aan tot de vorming van een blaasje (follikel) waarin een eicel uitrijpt. Bij de man is het betrokken bij de aanmaak van zaadcellen in de testikels.

Hypofyse
Deze klier bevindt zich aan de onderzijde van de hersenen in een kleine benige uitholling van de schedel en is nauwelijks groter dan een erwt. De activiteit van deze klier is voornamelijk gericht op het beïnvloeden van endocriene (=inwendige) organen. Deze klier is opgebouwd uit een voor-, midden- en achterkwab.

Hypopituitarisme
Te zwakke werking van de hypofyse waardoor aanmaak van hypofysehormonen afneemt.

Hypothalamus
Deel van de tussenhersenen dat direct boven de hypofyse ligt en deze klier aanstuurt via een poortadersysteem. Dit houdt in, dat bloed uit de hypothalamus stoffen vrijgeeft, die op hun beurt de hypofyse weer aanzetten tot het uitstorten van hormonen, die weer andere klieren tot activiteit moeten stimuleren.

Hypothyroïdie
Te geringe activiteit van de schildklier.

IGF-I
(Insuline-achtige-groeifactor-I) is een aminozuur dat woredt geproduceerd in de lever. Deze stof lijkt erg op insuline.

LH
(Luteïniserend hormoon) is een hormoon dat wordt aangemaakt in de hypofyse. Het zet bij de vrouw de eierstokken aan tot de vorming van een blaasje (follikel) waarin een eicel uitrijpt. Bij de man bevordert het de productie van het mannelijk hormoon testosteron in de zaadballen.

MRI scan
Beeldvormend onderzoek waarbij gebruik wordt gemaakt van een magneetveld en radiogolven. Met behulp van de radiogolven en het magneetveld worden bepaalde signalen opgewekt in het lichaam. Een antenne ontvangt deze signalen en een computer vertaalt het in een beeld. Dit beeld laat een doorsnede van het lichaam zien.

Octreoscan
Beeldvormend onderzoek waarbij een klein beetje radioactief gemerkte stof wordt ingespoten. Deze stof hecht specifiek aan tumorweefsel. Met een speciale camera kan men dankzij de radioactieve markering zien waar de stof zich heeft verzameld en waar dus de eventuele tumor zich bevindt. Deze techniek is alleen bruikbaar bij bepaalde tumoren.

Octreotide
Dit is het werkzame bestanddeel van het geneesmiddel dat als merknaam Sandostatine heeft en een vergelijkbare werking heeft als het lichaamseigen somatostatine. Het middel wordt onder andere voorgeschreven bij de behandeling van acromegalie en neuro-endocriene tumoren. Het middel wordt, meestal driemaal daags, onderhuids geïnjecteerd. Er bestaat ook een langwerkende vorm van dit geneesmiddel en dat wordt Sandostatine® LAR® genoemd.

Oestrogenen
Vrouwelijke hormonen, aangemaakt door de eierstokken.

Ultrasone scan
Een andere naam voor echografie.