Kopie van `ESAB - Technologie voor automatisch snijden`

De woordenlijst staat niet (meer) online. U ziet hieronder een kopie van de informatie. Het kan zijn dat de informatie niet meer up-to-date is. Wees dus kritisch bij het beoordelen van de waarde ervan.


ESAB - Technologie voor automatisch snijden
Categorie: Techniek en industrie > Snijden
Datum & Land: 13/05/2007, NL
Woorden: 4


Fijnstraalplasma
Doorontwikkeling van het plasmasnijproces heeft geleid tot fijnstraal plasma met vergelijkbare resultaten als bij laser snijden. Naast de voordelen van plasmasnijden (snijsnelheid en het uiterlijk van het snijvlak) heeft dit proces bovendien een zeer hoge precisie voor wat betreft de geometrie van de werksukken. Dit proces is bruikbaar voor alle applicaties waarbij precieze maatvoering van belang is. ESAB Precision Plasma heeft vele voordelen zoals zeer weinig braamvorming, een rechte snede, een smalle snijvoeg, weinig krimpvervorming als gevolg van een lage warmte-inbreng en een hoge snede kwaliteit. Plaatmateriaal van 32 mm staal en 25 mm roestvast staal of aluminium zijn met dit proces uitstekend te snijden. Met de ESAB Precision Plasma apparatuur in combinatie met de PT 24 toorts kan men zowel snijden als ook markeren en dat alles volledig automatisch in één bewerking. Met slechts een type elektrode kan men een groot bereik aan plaatdikten en materiaalsoorten snijden. Hierdoor wordt het aantal slijtdelen dat men op voorraad moet houden aanzienlijk verminderd

Markeren
Het markeringsproces bestaat uit het merken van de stukken, het traceren van de plooipunten of de positionering van de alfanumerieke codes. Dit proces is afgekeken van het plasmasnijprincipe maar met intensiteiten die veel kleiner zijn. kan dus alle materialen op alle diktes merken aan een zeer grote snelheid.

Plasmasnijden
Het plasmasnijden laat toe om alle geleidende metalen te snijden (staal, inox, aluminium, …) tot een dikte van 30mm. De voornaamste kenmerken van dit systeem zijn de snelheid, de nauwkeurigheid en de staat van het werkvlak. Dit snijproces vindt zijn toepassingen voornamelijk in de staalbouwconstructies, toepassingen voor het gemechaniseerd lassen en in toeleveringsbedrijven. Met de nieuwe toorts PT600 heeft ESAB afgerekend met de schuine snijkanten die kenmerkend waren voor het plasmasnijden. De machines zijn uitgerust met een database waar een zeer groot aantal materiaal afhankelijke parameters zijn opgeslagen zodat men onafhankelijk van de operator kwaliteitssneden kan maken, dag in dag uit.

Vlamsnijden
Deze eenvoudige techniek is aan te bevelen voor het snijden van koolstofstaal vanaf 4mm. Het is het meest eenvoudige lasproces met een minimale kost voor het snijden van grote hoeveelheden in serie of voor het snijden van grote plaatdiktes.