Kopie van `Kookgids.be - Vegetarische begrippenlijst`

De woordenlijst staat niet (meer) online. U ziet hieronder een kopie van de informatie. Het kan zijn dat de informatie niet meer up-to-date is. Wees dus kritisch bij het beoordelen van de waarde ervan.


Kookgids.be - Vegetarische begrippenlijst
Categorie: Landbouw, voedsel en voedselverwerking > Vegetarisch
Datum & Land: 15/05/2007, BE
Woorden: 6


E-Nummers
Er zijn vele honderden additieven (kunstmatige toevoegingen) met en zonder E ervoor. Met betekent dat de stof toegelaten is volgens de EG-norm, zonder dat de stof in sommige landen wel gebruikt wordt, maar er nog geen eenduidige Europese normen voor gebruik opgesteld zijn. Van de honderden in Nederland en Vlaanderen gebruikte E-nummers zijn er maar twee per definitie niet geschikt voor vegetariërs: E120 Cochenille (een rode kleurstof die is gemaakt van een schildluizen) en E542 (van beenderen). Niettemin zijn er een aantal waar je goed mee uit moet kijken omdat ze niet voor vegetariërs geschikt zijn door de manier waarop ze zijn geproduceerd. Veel zijn bijvoorbeeld gebaseerd op vet en dat kan van dierlijke oorsprong zijn. Een overzicht van E-nummers en voor welke je moet oppassen kan je vinden in ons e-nummer-overzicht.

Erwten
Groene erwten: Dit zijn de rijpe zaden van een peulvrucht die na het oogsten gedroogd worden.
Doperwten: Dit zijn de onrijpe zaden.
Kikkererwten: Vooral gedroogd.
Kapucijner: Vers of gekookt.
Trefwoord: peulvruchten Voedingswaarde: zie PEULVRUCHTEN

Kiemen
Spruiten (uitlopers) van zaden die voortkomen uit de kiem in het zaad. Om zaden te laten ontkiemen moet men ze eerst in water weken om de omhulsels zacht en de groei mogelijk te maken. Daarna worden ze afgegoten en op een donkere plek weggezet en moeten dan een- of tweemaal per dag gespoeld worden. Ontkiemen duurt vier tot zes dagen. Kiemen kan men ook rauw eten. De twee bekendste soorten zijn:
Taugé: dit zijn ontkiemde mungbonen.
Alfalfa: kiemen van de luzerne klaver.
Ook bijvoorbeeld mosterdzaad, linzen, fenegriek en radijszaadjes lenen zich goed om te kiemen. Het voordeel van ontkiemde zaden is dat het gehalte aan vitaminen aanzienlijk toeneemt - met name vitamine C - en dat het aanwezige eiwit en zetmeel door het ontkiemen lichter verteerbaar worden. Kiemen zijn lekker in salades en op brood met komkommer, tomaat of hummus.

Kikkererwten
Kikkererwten zijn gedroogd en hebben een lange week- (1 nacht) en kooktijd nodig en ze zijn iets nootachtig van smaak. Lekker in de rijst of als soep of als hummus. Trefwoord: peulvruchten Voedingswaarde: veel eiwitten Te koop: natuurvoedingswinkels-sommige supermarkten

Olie
Plantaardige olie wordt verkregen uit olie-houdende zaden. In ons lichaam speelt olie, die uit belangrijke vetzuren bestaat, een onmisbare rol bij de instandhouding en groei van onze weefsels. Ook prostaglandines (hormonen die nodig zijn voor het functioneren van bloedva ten, het centraal zenuwstelsel en hart) bestaan uit vetzuren. Verder is vetzuur nodig om de vitamines A, D, E en K door het lichaam te laten opnemen. Plantaardige olie bevat in verhouding met dierlijke vetten veel meervoudige onverzadigde vetzuren. Deze laatste, waarvan linolzuur een bekend voorbeeld is, zijn bijzonder belangrijk voor ons lichaam, omdat ze de cholestrerolspiegel in het bloed verlagen. Plantaardige oliën zijn door het hoge gehalte aan onverzadigde vetzuren vloeibaar, dierlijke vetten daarentegen zijn over het algemeen vast. Oliën die relatief veel linolzuur bevatten zijn: zonnebloemolie, maïskiemolie, soja-olie (dit is echter niet zo'n goede olie, omdat tijdens de oliewinning veel chemische stoffen worden toegevoegd)

Zuurdesem
Dit is een zuur, gegist meel-watermengsel, dat aan (brood)deeg wordt toegevoegd en dient om het brood te laten rijzen (i.p.v. gist). Men kan zuurdesem zelf maken door volkorenmeel (bijv. rogge, tarwe, gerst) en water met elkaar te vermengen en vier a vijf dagen lang afgesloten weg te zetten. Het mengsel moet tweemaal per dag doorgeroerd worden en alleen op de derde dag aangevuld worden met nog een beetje meel. Door dit gistingsproces worden de natuurlijke meelsuikers en de in het brooddeeg aanwezige eiwitten en gluten zodanig omgezet (gesplitst), dat het brood gemakkelijker door het lichaam kan worden opgenomen. Het zuurdesem werkt namelijk op dezelfde manier als het maagsap. Gist daarentegen wordt geproduceerd door bacteriën te enten op suiker en bij het gistingsproces worden deze suikers in alcohol en CO² omgezet waarbij nuttige voedingsstoffen aan het brooddeeg worden onttrokken. Gistbrood kan soms spijsverteringsproblemen geven. Mede hierom verkiezen sommige mensen dan ook zuurdesembrood boven gistbrood.