Kopie van `Tutti Frutti - Fruitlexicon`

De woordenlijst staat niet (meer) online. U ziet hieronder een kopie van de informatie. Het kan zijn dat de informatie niet meer up-to-date is. Wees dus kritisch bij het beoordelen van de waarde ervan.


Tutti Frutti - Fruitlexicon
Categorie: Landbouw, voedsel en voedselverwerking > Fruit
Datum & Land: 17/05/2007, BE
Woorden: 11


Ananas
Net als de meeste andere Bromelia-achtigen bestaat de ananasplant (Ananas comosus) uit een rozet van lange stevige bladeren. Die hebben een stekelige rand. Op die manier beschermt de plant zijn kwetsbare eindknop, die in het centrum van de rozet ligt. Uit die eindknop groeien steeds nieuwe bladeren en een zeer kort stukje stengel. Op een bepaald ogenblik zal de eindknop geen nieuwe bladeren vormen maar een bloeiwijze. Uit het centrum van de rozet rijst dan een lange stengel omhoog waarop tientallen kleine bloemetjes ingeplant zijn, elk in de oksel van een schutblaadje. Uit al die bloemen zal later één samengestelde vrucht ontstaan, de ananas. De ananasplant zoals wij haar kennen, vormt vruchten zonder dat een bevruchting moet optreden. Onze ananas bevat bijgevolg geen zaadjes.

Appel
Appels zijn net als peren familie van de rozen.
GESCHIEDENIS
Tien eeuwen voor Christus kweekte men in Israël reeds appels. De Grieken en de Romeinen brachten de appel naar Europa. Aanvankelijk werden appels en peren alleen in kloostertuinen aangetroffen. De handel kwam in de middeleeuwen op gang. Van de middeleeuwen tot 1850 werd de appel maar matig geteeld, want bij ons aten de mensen liever peren. Op het einde van de 19e eeuw waren er in Frankrijk al 500 variëteiten officieel bekend en vandaag tellen we meer dan 11.000 soorten over heel de wereld. De appel is verreweg de belangrijkste fruitsoort in het noordelijk halfrond. In toenemende mate wordt de appel ook geteeld in het zuidelijk halfrond onder andere in Zuid-Amerika, Zuid-Afrika, Australië en Nieuw-Zeeland.

Appelbanaan of Manzano banaan
een korte, eerder plompe banaan met een lichte appelnasmaak.

Clémentine
Mandarijnsoort. De Clémentine is ontstaan door een kruising tussen een mandarijn en een bittere sinaasappel. De vrucht dankt zijn naam aan zijn uitvinder, broeder Clément.

Elsanta
Aarbeisoort. De Elsanta is de belangrijkste aardbeivariëteit in België. Het zijn mooie kegelvormige vruchten met een rode, glanzende vruchthuid. Ze zijn zoetzuur van smaak. Door hun goede textuur of hardheid en de middellange bewaartijd zijn ze uiterst geschikt voor de export.

Elstar
Appelsoort. Elstar is een zeer mooie geelrood gekleurde appel met een verrukkelijke lichtzoete smaak. Wegens het handige formaat, is dit een zeer gewaardeerde appel. De Elstar is beschikbaar van augustus tot april.

Golden Delicious
Appelsoort. Golden Delicious wordt aanvankelijk groen geplukt, en krijgt zijn typische goudgele kleur naarmate het rijpingsproces vordert. Het frisse vruchtvlees is eveneens geel en is knapperig. Na bewaring wordt de smaak zoeter. De Golden Delicious is het hele jaar beschikbaar.

Jonagold
Appelsoort. Jonagold is één van onze beste appelrassen. Het is een tamelijke dikke vrucht met een felle oranje blos, en met een geelgroene achtergrond. Het vruchtvlees heeft een lichtgele kleur, is stevig en heeft een heel sappige smaak. Wordt geoogst in september, maar wordt plukvers bewaard in ultramoderne koelkasten.

Kiwi
De meeste kiwi’s zijn afkomstig uit Nieuw-Zeeland en Chili. De kiwi komt van oorsprong uit China. De oorspronkelijke naam was Chinese kruisbes. In Nieuw-Zeeland is de naam veranderd in kiwi. De naam kiwi komt van de kiwivogel, een loopvogel die op Nieuw-Zeeland voorkomt. Het ronde lichaam van deze loopvogel is bedekt met bruine veren en heeft iets weg van een kiwivrucht. Ondanks het exotische voorkomen van de kiwi groeit de kiwiplant alleen in gematigde streken. Vanwege het heerlijke parfum en dito aroma begonnen de Chinezen deze vrucht rond 1600 voor het eerst te kweken. Het product laat wel even op zich wachten: 3 à 5 jaar heeft de plant nodig voor de eerste vruchten tevoorschijn komen. Maar als de productie eenmaal goed op gang is getrokken, is er geen houden meer aan.

Selva
Aardbeisoort. De Selva is een typisch doordraagras, met grote, mooie kegelvormige, glanzende rode vruchten. Inwendig zijn ze lichtrood van kleur en hebben zeer stevig vruchtvlees. Selva is sappig, heeft een zeer goed uitstalleven en verdraagt goed transport.

Sinaasappel
Sinaasappel is een verbastering van China’s appel. Sinaasappels worden vooral geproduceerd in Brazilië, gevolgd door de Verenigde Staten, China, Spanje en Mexico. Ze vormen één van de meest verspreide gewassen in de wereld. De eerste sinaasappels kwamen uit China. Het staat vast dat dit soort fruit al millennia werd gecultiveerd in Azië voor de Europeanen er dankzij de kruistochten mee kennismaakten. Naar alle waarschijnlijkheid hebben de Chinezen vele generaties lang de beste variëteiten geselecteerd om de oorspronkelijk bittere vrucht te transformeren tot de zoete sinaasappel, een product dat intussen wereldwijd waanzinnig populair is en het wellicht nog lange tijd zal blijven.