Kopie van `Hoorn EN - Gender`

De woordenlijst staat niet (meer) online. U ziet hieronder een kopie van de informatie. Het kan zijn dat de informatie niet meer up-to-date is. Wees dus kritisch bij het beoordelen van de waarde ervan.


Hoorn EN - Gender
Categorie: Mens en samenleving > Seksualiteit
Datum & Land: 27/01/2014, NL
Woorden: 5


Gender-identiteit
Het komt voor dat iemand twijfels heeft over zijn of haar gender-identiteit. Er is bij deze mensen nog niet duidelijk of medische en cosmetische ingrepen gewenst zijn. De personen die dit aangaat zullen vaak via de travestie tot ontdekking komen of zij van geslacht willen veranderen. Feitelijk kan een aanvankelijke travestiet, uiteindelijk een transgenderist, of transseksueel blijken te zijn.

Interseksualiteit
Interseksualiteit is het verschijnsel, waarbij het bij de geboorte niet duidelijk is tot welk geslacht de geborene behoort. De kenmerken ter indificatie zijn niet voldoende duidelijk aanwezig. Voor de wet moet de sekse wel worden opgegeven. Hieruit vloeit voort dat het bij de geboorte gekozen geslacht niet in overeenstemming behoeft te zijn met de beleving van de betrokkene. Daardoor kan de interseksueel dezelfde gevoelens hebben als de transseksueel. Interseksuele mensen hebben vaak van jongs af aan twijfel over hun lichamelijke geslacht. Op verzoek van de ouders vindt de lichamelijke aanpassing van het bij de geboorte vastgestelde geslacht bij menigeen al op vrij jonge leeftijd plaats. Met name voor diegenen, waarbij de keuze onjuist bleek, heeft dit achteraf nogal wat gevolgen.

Transgenderisme
Onderzoekers naar het fenomeen travestie en transseksualiteit hebben een soort "tussenvorm' gevonden tussen travestie en transseksualiteit. Hiervoor is de benaming Transgenderisme in zwang geraakt. Transgenderisten zijn dan mensen die -dwangmatig- af en toe of volledig als vrouw leven maar géén last hebben van hun mannelijke kenmerken. Zij hebben géén belangstelling voor een geslachtsoperatie. Een transgenderist zou het liefst vrouw willen zijn, maar is dat helaas niet. Het verlangen naar borsten is geen indicatie voor transseksualiteit, maar dit heeft vaak een auto-erotische betekenis.

Transseksualiteit
Transseksualiteit is het verschijnsel, waarbij het biologische geslacht niet overeenstemt met het gevoelsmatige geslacht. Transseksuelen hebben het gevoel zich in het lichaam van de verkeerde sexe te bevinden. Zij wensen zich dan ook via hormonale behandeling en operatieve ingrepen aan te passen aan het geslacht dat volgens hen het enige juiste is. Uiteindelijk is tevens wijziging van voornamen en geslacht in de burgelijke stand, bij de wet mogelijk. De transseksueel die de consequenties van de lichamelijke verandering wel aandurft, zal zich zoveel mogelijk laten aanpassen aan het gewenste geslacht.

Travestie
Travestie is de benoeming van het verschijnsel, of zo u wilt fenomeen, waarbij een persoon de drang heeft - en het als prettig ervaart - zich voor enige tijd geheel of gedeeltelijk te kleden als iemand van het tegenovergestelde geslacht. Hij (maar zij komt ook voor) wil echter het bij de geboorte meegekregen geslacht behouden. Travestie is er van lichte mate tot en met zware mate. In het laatste geval zal de travestiet proberen om zo overtuigend mogelijk over te komen. Denk aan make-up, sieraden, parfum handtasje enz, In de lichte mate kan een enkel kledingstuk (zoals het dragen van een damesslipje) vaak al voldoende zijn. Travestie is voornamelijk bekend van jongens-mannen, maar komt ook bij meisjes-vrouwen voor. Bij meisjes-vrouwen is het verkleed zijn in het openbaar echter niet zo opvallend. Veel travestieten denken dat zij de enige zijn met een dergelijke drang. (Niets is minder waar.) Daardoor verkeren zij vaak in een groot isolement. Bovendien willen wij nog benadrukken, dat travestie en homoseksualiteit twee los van elkaar staande verschijnselen zijn.