Kopie van `Maison Leymarie - Wijnwoordenschat`

De woordenlijst staat niet (meer) online. U ziet hieronder een kopie van de informatie. Het kan zijn dat de informatie niet meer up-to-date is. Wees dus kritisch bij het beoordelen van de waarde ervan.


Maison Leymarie - Wijnwoordenschat
Categorie: Landbouw, voedsel en voedselverwerking > Wijn
Datum & Land: 07/10/2007, BE
Woorden: 91


Aangenaam
zachte wijn, met restsuiker.

Alcohol
ethyl-alcohol wordt gevormd door toedoen van de door de gist vrijgegeven enzymen. Gist zet de suiker om in alcohol et koolstofdioxyde. Dat is de gisting.

Année de cru
zeer goed wijnjaar.

Astringent
wijn met te veel tannine ; voor een jonge rode wijn, kan dit een criterium zijn dat een goede rijping uitdrukt.

Bitter
te veel tannine, weinig harmonie, maar niet noodzakelijk een criterium van slechte kwaliteit.

Blanc de blancs
witte wijn die wordt gemaakt van uitsluitend witte druiven.

Bloemgeurig
geur-en smaakindruk die associaties oproept met bloemen (bv: Moeselwijn).

Bouquet
term voor de geurindrukken van een op fles gerijpte wijn. Die kan fruitig of bloeiend zijn.

Bourru
jonge, nog niet gegiste witte wijn.

Brut
zeer droge, mousserende wijnen.

Cépage
wijndruivensoort.

Chambré
wijn die op kamertemperatuur is gebracht (optimale gemiddelde temperatuur : 16° in de zomer, 18° in de winter).

Charnu
zware, volle, krachtige, meestal rode wijn die veel smaak bezit.

Charpenté
goed gerijpt, harmonieus en evenwichtig.

Claret
rode wijn uit de Bordeaux-streek bereid met een speciale methode, die best onmiddellijk gedronken wordt en niet veel tannine bevat.

Climat
zie "cru".

Compleet
evenwichtig, harmonieus, die karakter heeft.

Coulant
lekker : aangenaam, licht, niet zuur en met weinig alcohol.

Cru
wijngaard met opmerkelijke oogsten; in ruimere zin is een cru een wijn van zeer hoge kwaliteit.

Cuvée
Bourgondische term die de kwaliteit weergeeft van een wijn die op een bepaald perceel werd geproduceerd.

Dégoût
walging, afkeer: slechte smaak van de wijn.

Dépouillé
sober : oude wijn zonder substantie of klasse. Maar ook : heldere wijn zonder bezinsel.

Doux
zoet, die de natuurlijke suikers van de druif nog bevat.

Droog
tegengestelde van van zacht. Voor rode wijn, betekent deze term dat de wijn zijn zachtheid of zijn bloemengeur heeft verloren.

Evenwichtig
met harmonieuze verhoudingen aan alcohol en restsuiker.



Fijn
een fijne wijn is een wijn die duidelijk superieur is.

Finage
zie " cru".

Flauw
wordt gezegd van wijnen die niet veel alcohol bevatten.

Fluwelig
zacht, die zacht aanvoelt.

Franc de goût
rijp, gaaf, zonder ongewone smaak.

Frappé
gekoeld : gekoeld geschonken wijn (schuimwijnen, sommige witte wijnen).

Friand
aangenaam, fris, fruitig (vooral voor jonge wijnen).

Fris
jong en levendig ; heeft vooral betrekking op een prettige zuurheid.

Fruitig
wijn waarvan de smaak doet denken aan druiven of andere vruchten zoals de appel of de perzik.

Gaaf
franc de goût, goede structuur.

Gedistingeerd
fijn, evenwichtig, edel.

Gekruid
met een bijzondere smaak en aroma.

Généreux
vol : rijk aan alcohol, krachtig, sterk.

Gewoon
zonder klasse.

Goudkleurig
kleur van witte wijnen en dessertwijnen van hoge kwaliteit.

Gouleyant
lekker wegdrinkend : licht, aangenaam, fris, harmonieus, fruitig.

Goût de bouchon
kurksmaak : een muffe geur- en smaakindruk van een wijn door een slechte kurkkwaliteit.

Goût de fût
vatsmaak : het gaat over een wijn die in een slecht vat bewaard werd ( slechte staat, slecht onderhouden).

Goût de pierre à fusil
vuursteensmaak : smaak die aan silex doet denken, vooral bij wijnen waarvan de druiven op kei-achtige terreinen geteeld werden.

Goût de rancio
ranciosmaak : oude, vaak zoete wijn die men moedwillig heeft laten oxyderen en maderiseren waardoor er een madera-, en sherry-achtige geur- en smaaktoon in de wijn is ontstaan.

Goût de terroir
term voor een geur- en smaakindruk in een wijn veroorzaakt door de bodem van de wijngaard; moeilijk te beschrijven, maar gemakkelijk te herkennen.

Grain
fijnheid, elegantie.

Groen
zoals met onrijp fruit, te veel zuurheid en te weinig gerijpte smaak.

Grossier
grof; karakterisering voor wijnen met weinig of geen verfijning.

Hard
jonge wijn, nogal ruw, met veel tannine.

Koppig
rode wijn met veel alcohol.

Kort
weinig aromatisch, laat slechts een korte indruk op het verhemelte.

Krachtig
veel alcohol, stevig, vol.

Levendig
jonge wijn, fris, licht, een beetje zuur.

Licht
teder, weinig alcohol en een redelijk zuurgehalte.

Lourd
zwaar: met meestal veel smaak, veel alcohol, weinig gedistingeerd.

Madérisé
maderisatie: proces waarbij oxydatie plaatsvindt van ethylalcohol tot acetaldehyde. De wijn krijgt daardoor een bruine kleur (zowel rode als witte wijn) en een houtachtige smaak. Maderisatie is het begin van oxydatie. Wanneer de wijn verder oxydeert is hij niet meer drinkbaar.

Mager
weinig sterk, flauw, alcoholarm.

Millésime
jaar van de oogst.

Moelleux
volle en zachte wijn, fluwelig, smeuïg.

Nerveux
gespierd : krachtig, sterk, eersteklas, evenwichtig.

Noble
edel : wordt gezegd van druivensoorten en wijnen die een natuurlijke en constante superioriteit hebben. Gedistingeerde , evenwichtige wijn.

Parelend
zeer licht schuimend.

Pâteux
dik : zware, sterke wijnen, met veel alcohol.

Petit vin
kleine wijn: wijn die geen substantie heeft, geen karakter, maar toch zeer aangenaam kan zijn.

Piquant,pittig
droge witte wijn, scherp maar aangenaam.

Plat
neutraal, met weinig smaak, flauw.

Prêt
klaar: de ontwikkeling in het vat is gedaan. Rijp, klaar om te drinken.

Primeur
wijn die snel klaar is en jong gedronken kan worden.

Rassis
rijp, compleet.

Robe
wijn met een mooie uitgesproken kleur.

Rond
evenwichtig, aangenaam, vol, stevig.

Ruw
wrang.

Scherp
wijn met een hoog gehalte aan natuurlijke zuren van de druif.

Slap
mager, met een ernstig gebrek aan zuurheid.

Soepel
soepele wijnen hebben meestal een zachte smaak waarin geen harde kantjes van bijvoorbeeld zuren of tannine voorkomen; sappig van smaak.

Sterk
met veel substantie.

Stevig
grote, sterke wijn.

Strokleurig
die de kleur van het stro heeft.

Substantie
de indruk van gewicht en samenhang in de mond die afkomstig is van een combinatie van alcohol en smaakconcentratie. Voor bepaalde wijnen (Bourgogne) een kwaliteit, voor andere (Moselle, Chablis) een gebrek.

Taché
wijn die een roze tint heeft omdat hij in een vat voor rode wijn werd bewaard.

Tuilé
wijn die door veroudering of oxydatie oranjekleurig geworden is.

Usé
wijn die niet meer goed is omdat hij te lang bewaard werd of slecht behandeld. De wijn heeft z'n kleur en geur verloren.

Vet
rijke, volle ronde wijn. Een volle wijn met iets te weing zuur noemt men vet.

Vin de paille
wijn van druiven die op stro gedroogd zijn. Het is een zachte wijn met vaak een hoog alcoholgehalte.

Vin nouveau
nieuwe wijn: wijn van de laatste oogst.

Vins jaunes
amberkleurige wijn afkomstig uit de Jura.

Vol
met veel alcohol en extracten.

Wijnbezinksel
sediment in wijnvaten of flessen, afkomstig van de gist en-of neergeslagen vaste bestanddelen of onoplosbaar geworden stoffen in de wijn. Teken van kwaliteit voor oude rode wijnen en Porto's.

Wrang
wijn rijk aan tannine,maar met weinig restsuiker. Tannine bevindt zich in de velletjes en pitten van druiven en geeft aan de wijn een bittere smaak.

Zuur
wijn met een onacceptabel hoog niveau van zuurheid.