Kopie van `Ristorante Italiano - Lexicon van de Italiaanse keuken`

De woordenlijst staat niet (meer) online. U ziet hieronder een kopie van de informatie. Het kan zijn dat de informatie niet meer up-to-date is. Wees dus kritisch bij het beoordelen van de waarde ervan.


Ristorante Italiano - Lexicon van de Italiaanse keuken
Categorie: Landbouw, voedsel en voedselverwerking > Italiaanse keuken
Datum & Land: 17/10/2007, BE
Woorden: 21


Agnolotti
Specialiteit uit Piemonte, halve maantjes van pasta met eieren, gevuld met kaas en vlees.

Amatriciana
Pastasaus op basis van tomaten, wangstuk, pimenten en ui. De naam is ontleend aan de stad van herkomst, Amatrice (Rieti), op de grens tussen de gewesten Latium en Abruzzo.

Antipasto
Gevarieerde hors-d'oeuvre

Bucatini
Lange, holle pasta van harde tarwe, typisch voor Latium. In de streek van Napels worden ze ook Perciatelli genaamd.

Budino
Flan

Burrata
Romige kaas van koemelk, typisch voor Zuid-Italië en vooral Puglia, Campanië en Basilicata.

Culatello
Typische charcuterie uit Parma gemaakt met varkenshaasje, waarvan de rijping gebeurt in tamelijk vochtige ruimtes.

Fettucine
Eierdeegwaren in de vorm van lange linten van ongeveer 1 cm breed. De tagliatelle van het zuiden, gepresenteerd in vogelnestjes.

Focaccia
Ronde platte koek met olijfolie en bestrooid met zout, die men laat rijzen en bakt in de oven. Kan ook bereid worden met fijne kruiden, ui of venkel.

Fonduta
Kaasfondue (meestal Fontinakaas) waarin men een stukje brood of groenten dipt. Specialiteit uit Noord-Italië.

Fontina
Kaas van koemelk met geperste halfgekookte zuivel, geproduceerd in de Aosta-vallei. Hij heeft een typisch zachte en delikate smaak.

Fusilli
Pasta in de vorm van veren of kurkentrekkers, typisch voor Zuid-Italië.

Gianduja
Typische Piemontese chocolade met hazelnoten. De term `Gianduja` komt van de gelijknamige toneelfiguur uit Turijn. De Gianduja's waren de eerste chocolaatjes die in zilverpapier gewikkeld werden (rond 1850).

Gnocchi
Bolletjes van aardappelen en bloem, net als pasta gegeten als voorgerecht.

Orecchiette
Pasta in de vorm van oortjes, komt vooral voor in Zuid-Italië.

Ossobuco
Specialiteit afkomstig uit Milaan. Ragoût van niet ontbeende kalfsschenkel, gesmoord in witte wijn met ui en tomaat. Wordt geserveerd met pasta of rijst.

Semifreddo
Mousse met verschillende smaken die men ongeveer overal in Italië vindt, bereid met eigeel, suiker, room en opgeklopt eiwit.

Speck
Ontbeende, licht gezouten en gekruide varkensbout die koud gerookt wordt. Specialiteit van Alto-Adige (Zuid-Tyrol).

Suppli'
Miniatuur-Arancini

Zuccotto
Ijstaart met amandelcrème en chocolade. Specialiteit uit Toscane en Umbrië.

Zuppa inglese
Typisch dessert uit Emilia-Romagna. Banketbakkersroom met in alcohol gedoopte lange vingers en gekonfijt fruit.