Kopie van `Coupure Centrum voor Plastische Chirurgie `

De woordenlijst staat niet (meer) online. U ziet hieronder een kopie van de informatie. Het kan zijn dat de informatie niet meer up-to-date is. Wees dus kritisch bij het beoordelen van de waarde ervan.
Categorie: Medisch > Plastische Chirurgie
Datum & Land: 27/01/2014, BE
Woorden: 19


Acetylsalicylzuur
Wetenschappelijke naam voor aspirine ; werk pijnstillend en koortswerend. Veroorzaakt tevens een lichte verdunning van het bloed, en is daarom tegenaangewezen in de weken vóór een heelkundige ingreep. Merknamen zijn : Acenterine®, Alka Selzer®, Asa Flow®, Asarid®, Aspegic®, Aspirine®, Aspro®, Cardioaspirine®, Cardiphar®, Dispril®, Rhodine®, Sedergine®, Tampyrine®, Therasa®

Botulinum Toxine
Botulinum Toxine type A is een product dat in de esthetische chirurgie gebruikt wordt voor het corrigeren van storende uitdrukkingsrimpels in het gelaat. Deze correctie ontstaat doordat botulinum toxine de spiertjes, welke de storende rimpels veroorzaken, tijdelijk stillegt. De huid krijgt hierdoor de kans om zich stilaan te herstellen van de vaak jarenlange " plooibewegingen " die haar werden opgelegd. De commerciële namen onder welke het product op de markt verkrijgbaar is zijn Dysport® en Botox®.

Botox
commerciële naam voor botulinum toxine. Andere merknaam Dysport®

Canthopexie
I ingreep waarbij het peesje dat het onderste ooglid ophangt, wordt verstevigd ; gebeurt ter voorkoming of ter behandeling van een ectropion

Collageen
Bestanddeel van het menselijke bindweefsel ; vormt het "staketsel" van het steunweefsel ; wordt gebruikt voor het opvullen van rimpels. Nu wat in onbruik gezien het uit runderen aangemaakt wordt. Het huidige alternatief is hyaluronzuur (merknaam Restylane®, Hylaform®, Juvederm®, Rofilan®)

Codëine
Krachtig pijnstillend middel, dat verdovend werkt. Wordt vaak verwerkt met paracetamolpreparaten om ze krachtiger te maken. Merknamen Dafalgan Codëine®, Perdolan®

Dermabrasie
Het verwijderen van een laagje huid door middel van een sneldraaiend freesje of door middel van schuurpapier

Dysport
commerciële naam voor botulinum toxine. Andere merknaam Botox®

Ecchymose
Onderhuidse bloeduitstorting - "blauwe plek"

Ectropion
Het naar buiten klappen van het onderst ooglid ; kan ontstaan door veroudering, doch ook als gevolg van een ingreep op het onderste ooglid.

Glaucoom
Oogaandoening met overdruk in de voorste oogkamer ; kan indien onbehandeld tot blindheid leiden ; vaak familiaal

Haematoom
Opstapeling van bloed ; uit zich uitwendig als een ecchymose door insijpeling van het bloed in de weefsels

Hyaluronzuur
Bestandeel van het menselijke bindweefsel ; vormt de "opvulling van het steunweefsel ; tevens teruggevonden in het gewrichtsvocht. Is het meest gebruikte product om rimpels op te vullen. Merknamen Restylane®, Hylaform®, Juvederm®, Rofilan®.

LASER
Een LASER is een toestel dat zeer fel licht van één bepaalde kleur (golflengte) zeer gericht kan voortbrengen. Er bestaan zowel in de industrie als in de geneeskunde tientallen soorten lasers, met telkens zeer specifieke toepassingen. Indien op de juiste manier toegepast geven lasers ons vaak spectaculaire mogelijkheden. Voorbeelden zijn het definitief verwijderen van beharing, verwijderen van couperose, afvlakken van rimpels. Voor elk van deze behandelingen is een verschillende laser nodig. Een laser is echter geen toverstok die alle problemen kan oplossen.

Narcose
Algemene verdoving ; door de toegediende middelen verliest de patiënt het bewustzijn en voelt geen pijn meer. De ademhaling valt hierdoor echter stil zodat de anesthesist de patiënt moet beademen met een toestel en via een buisje dat in de keel wordt geplaatst tijdens de ingreep. De patiënt wordt onmiddellijk wakker op het einde van de ingreep.

Paracetamol
Pijnstillend en koortswerend middel, dat geen stollingsremmende werking heeft. Merknamen Dafalgan®, Perdolan Mono®, Sanicopyrine®, Efferalgan®. Wordt soms gecombineerd met codëine om het krachtiger te maken

Resurfacing
Letterlijk "vernieuwen van het oppervlak" ; dit is een verzamelwoord voor alle methodes die een laag van het huidoppervlak verwijderen om een gladdere huid te bekomen ; het behelst zowel de diepere chemische peelings, dermabrasie en Erbium en CO2 lasers

Sedatie
Roesverdoving : een vrij krachtig kalmeermiddel wordt toegediend waardoor de patiënt geen last meer heeft van de behandeling die wordt toegepast. Dit kan gaan van een louter kalmerend effect tot een diepe slaap. In tegenstelling tot een narcose wordt de ademhaling niet onderdrukt, zodat geen buisje in de keel moet worden geplaatst om de patiënt te beademen. Niet alle ingrepen kunnen op deze manier uitgevoerd worden.

Torticollis
Draaihals ; het door een kramp scheef houden van het hoofd. Kan aangeboren of verworven zijn. Wordt behandeld met botulinum toxine.