Kopie van `De vlam in de pan - recepten`

De woordenlijst staat niet (meer) online. U ziet hieronder een kopie van de informatie. Het kan zijn dat de informatie niet meer up-to-date is. Wees dus kritisch bij het beoordelen van de waarde ervan.


De vlam in de pan - recepten
Categorie: Landbouw, voedsel en voedselverwerking > Recepten
Datum & Land: 02/05/2009, NL
Woorden: 363


Aal
Soortnaam voor paling. Aal is de nog niet geslachtsrijpe paling. Deze is minder vet dan paling. Wordt voornamelijk gebruikt voor stoven en soep.

Aalsoep
Ook palingsoep. Kan van verse paling of aal worden bereid.

Aanbraden
In een pan zonder deksel in hete boter of heet vet vlees, wild etc. snel rondom bruin braden.

Aanlengen
Het verdunnen van soepen, sauzen of vloeistoffen met een hoeveelheid vloeistof (bouillon, melk, water) om een te sterke smaak te verminderen (bij bouillon) of een te dikke saus of soep dunner te maken

Aanmaken
Met water of melk een glad papje maken van maizena, bloem aardappelmeel etc.

Aanzetten
Gedurende de bereiding het vastzetten van spijzen op de bodem van de pan. Bij voortgezette verhiting kan dit leiden to aanbranden van de spijs.

Aardappel - Aurelia
Vastkokende aardappel

Aardappel - Ausonia
Vrij vastkokende aardappel

Aardappel
De rassen A

Aardnoot
Pinda

Abatis
Bruikbaar slachtafval van wild, vlees, vis of gevogelte.

Abon abon
Indisch 'apehaar'.Droog gebakken, gekruid, uitgeplozen vlees. Een recept is b.v.: Kook klapstuk zeer gaar en rafel het vlees met vorken uiteen. Kruiden met ketumbar, djinten, laos, knoflook, sjalot, gula djawa, asam, zout en eventueel iets ketjap. Een nachtje marineren, dan heel voorzichtig door en ...

Abricoteren
Het garneren van warm gebak met abrikozenmoes met het doel zowel het aanzien als de smaak te verhogen.

Acapella
Vastkokende aardappel

Acar
Moderne spelling voor Atjar [ind.}

Accent
Vastkokende aardappel met een gele schil. Het gehele jaar verkrijgbaar. Geschikt als tafelaardappel, in ovenschotels en salades.

Adretta
Kruimigkokende aardappel

Afmaken
Gerechten geschikt maken om te worden opgediend, b.v. door het toevoegen van smaakstoffen zoals aroma, citroensap, worchestershiresaus, peper,zout etc.

Afra
Kruimigkokende aardappel

Agar-agar
Een plantaardig, uit zeewier vervaardigd geleer- of bindmiddel, voor de bereiding van onder andere vruchtenpudding en jam (gelei). De bindkracht is tweemaal zo groot als die van (dierlijke) gelatine. Agar-agar is verkrijgbaar in de vorm van licht geperste stangen (kanten), vlokken, strengetjes en po...

Agave
Vrij vastkokende aardappel

Agria
Vruchtvlees met een helgele kleur. Uitermate geschikt voor de bereiding van frieten, maar ook geschikt als tafelaardappel. Alternatief voor Bintje.Schil is blank van kleur. Vrij vastkokende aardappel

Ahornsiroop
Ingedikt sap van de ahorn-boom (suiker-esdoorn). Heerlijk als zoetmiddel voor toetjes, dressings, gebak en vooral voor pannenkoeken. Deze siroop bevat veel waardevolle mineralen en wordt ook wel gebruikt bij sapkuren voor af te slanken of te ontslakken.

Aiguillette
Langwerpig reepje vlees afkomstig van de filet.

Ajam biang
Hen [ind.]

Ajam djago
Haan [ind.]

Ajam
Kip (Ind.)

Al dente
Beetgaar (It.)

Alcmaria
Vrij vastkokende aardappel

Allium schoenoprasum
Allium schoenoprasum (Bieslook) is een winterharde, overblijvende plant, lijkend op een graspol. Uit de bollen komen kokervormige, grasachtige bladeren met een hoogte van 15-23 cm. Een enkele stengel draagt een bolvormig bloemhoofdje, de bloemen zijn lila of roze. Bieslook staat graag in de zon of g...

Alpha
Een kruimig kokende aardappel met gele schil. Verkijgbaar van april t-m juni. Geschikt voor koken, bakken en ovenschotels.

Alwara
Vrij vastkokende aardappel

Amazone
Vrij vastkokende aardappel

Aminca
Vrij vastkokende aardappel

Amourette
Merg uit de ruggegraat van kalf en rund.

Ampera
Vrij vastkokende aardappel

Amsoy
Soort groente die op andijvie lijkt. [ind.]

Anak sapi
Kalf [ind.]

Angelica
(Angelica archangelica) Engelwortel. De Engelwortel is een tweejarige plant. In het eerste jaar ontwikkelt de plant alleen een forse bladrozet van grote geveerde bladeren. De bladeren van deze forse plant kunnen al een hoogte bereiken van 90 centimeter. Het tweede jaar verschijnen...

Anglaise
Bij koken: net gaar. Bij paneren: doorhalen door bloem, ei, paneermeel,peper, zout.

Anglo
Komfoor met houtskool [ind.]

Angsa
Gans [ind.]

Anijs
Pimpinella anisum is een teer uitziend eenjarig kruid, dat een hoogte van ongeveer 45 cm bereikt. Het heeft lichtgroene gekerfde bladeren. Zijn roomwitte bloemen verschijnen in juli in schermen van 5 cm doorsnede. Anijs staat het liefst in droge, lichte aarde met volop zon. Planten kunnen buiten wor...

Animelles
Delicaat stuk lamsvlees, ook gekend onder de naam criadillas.

Anosta
Rondovale aardappel met gladde gele schil en lichtgeel vruchtvlees, vrij zuiver van kleur. Vroege, vastkokende aardappel. Geschikt voor alle bereidingen. Bewaart minder goed.

Apart
Vrij vastkokende aardappel

Apollo
Kruimig kokende aardappel

Appareil
Samenstelling, vulling.

Arkulla
Vrij vastkokende aardappel

Arosa
Vrij vastkokende aardappel

Arroseren
Besprenkelen van vlees tijdens het braden, grillen.

Arrowroot
Bindmiddel gemaakt van het zetmeel uit de tropische pijlwortelplant, die voornamelijk op het eiland St. Vincent groeit. Helderbindend. De witte vorm wordt ook wel kuzu of kouzou genoemd en komt van de plant "pulraria thumbergiana". Deze komt voornamelijk in Japan en China voor. Werd-wordt ook gebrui...

Arsy
Vrij vastkokende aardappel

Arômates
Kruiden en groenten die gebruikt worden om de smaak van een gerecht te verbeteren

Asem
Het zure vruchtvlees van de Indische tamarinde

Asemwater


Asin
Zout (van smaak) [ind.]

Aspic
Gelei van vis- of vleesbouillon met gelatine gebonden.

Assaisoneren
Kruiden en op smaak brengen met vocht, peper en zout.

Asterix
Grote, lange vlakogige knollen met een rode ruwe schil. Zeer geschikt voor frieten. Vrij vastkokende aardappel met een zuivere kleur.

Astoria
Vastkokende aardappel

Astra
Vrij vastkokende aardappel

Atica
Vrij vastkokende aardappel

Atjar
In de Indonesische keuken Krijgt u bij de maaltijd vaak een schaaltje atjar: groenten in het zuur. Door de bereiding met azijn is dit bijgerechtje lang houdbaar. De ingredienten zijn bijv. kool, wortel, tauge, komkommer en tomaat.

Au bain-marie
Het bereiden of verwarmen van gerechten door deze in een pan in een waterbad op het vuur te plaatsen

Aula
Kruimig kokende aardappel

Aziza
Kruimigkokende aardappel

Babal
Jonge nangka (=jackfruit)

Babi
Varkensvleens (Ind)

Badang
Grote ronde zeef [ind.] Heet soms 'kata tidak umum'

Bai horapa
Heet ook wel 'zoete basilicum' of 'sweet basil' Ongetwijfeld de populairste basilicumsoort in thailand. De blaadjes zijn klein en donker en de steeltjes purperrood. De smaak is bijna zoet en sterker dan die van de westerse basilicum.

Bajem
[ind.] Klaroen - Soort spinazie maar zachter van smaak. Er zijn 2 soorten nl. Amaranthus dubius (Grote klaroen) en Amaranthus spinosus (Kleine klaroen of Chaurava)

Bakken
Het in een open pan in heet vet of hete boter gaar en bruin laten worden van diverse spijzen

Ballade
Vrij vastkokende aardappel

Baltica
Vrij vastkokende aardappel

Bandeng
Melkvis [ind.] Wetenschappelijke naam: Chanos chanos Familienaam: Chanidae Wordt in Zuidoost-Azië veel gekweekt als consumptievis, de jonge vissen moeten echter in zee gevangen worden. Komt van tijd tot tijd ook in brak en zoet water, de eieren worden in zee gelegd.

Baraka
Kruimigkokende aardappel

Barbecuen
Het bruin en gaar roosteren boven een gloeiend (houtskool)vuur

Barderen
Het met spek omwikkelen of bedekken van vlees, dat vlug en bij hoge hitte moet worden gebraden

Baronesse
Vrij vastkokende aardappel

Basilicum


Bawang merah
Rode ui [ind.]

Bawang puti
Knoflook [ind.]

Bawang
Ui [ind.]

Bea
Vrij vastkokende aardappel

Bebek
Eend [ind.]

Bedruipen
Het tijdens de bereiding van tijd tot tijd begieten van een gerecht met de vloeistof waarin het gebraden wordt opdat uitdroging wordt voorkomen

Beignet
Een vaste kern van vlees, vis, vruchten, groente, kaas etc., omgeven door deeg en gefrituurd

Belana
Vastkokende aardappel

Belladonna
Vrij vastkokende aardappel

Beluga
Vrij vastkokende aardappel

Beni sho ga
Een zoete ingelegde gember van alleen heel jonge gemberwortel, waardoor de kleur rood is.

Beras boeboer
Ongekookte gebroken rijst [ind.]

Beras djagoeng
Maïsmeel [ind.]

Beras giling
Ongekookte rijst [ind.]

Beras
Ongekookte niet geslepen rijst [ind.]

Berber
Vrij vastkokende aardappel

Bergamot
Bergamot (Monarda didyma) is een kruidachtige vaste plant uit de familie der Lipbloemigen. In de volksmond ook wel Bergamotplant of Goudmelisse genoemd. Het zijn vooral de bladeren die het meest aromatisch zijn; maar ook de wortels geven enige geur af. Bergamotplant is eerder een zeldzame gebruikt k...

Bernagie
Berganie (Borago officinalis) is een geliefde plant voor bijen vanwege haar blauwe bloemen. Komkommerkruid is een herkenbaar, sterk eenjarig kruid, het wordt 45-90 cm hoog en heeft een holle stengel. De onderste bladeren zijn ca. 7 cm lang en puntig ovaal van vorm. Stengels, bladeren en bloemknoppen...

Beslag
Vloeibare grondstof voor gebak