Kopie van `De vlam in de pan - recepten`

De woordenlijst staat niet (meer) online. U ziet hieronder een kopie van de informatie. Het kan zijn dat de informatie niet meer up-to-date is. Wees dus kritisch bij het beoordelen van de waarde ervan.


De vlam in de pan - recepten
Categorie: Landbouw, voedsel en voedselverwerking > Recepten
Datum & Land: 02/05/2009, NL
Woorden: 81


Abatis
Bruikbaar slachtafval van wild, vlees, vis of gevogelte.

Abon abon
Indisch 'apehaar'.Droog gebakken, gekruid, uitgeplozen vlees. Een recept is b.v.: Kook klapstuk zeer gaar en rafel het vlees met vorken uiteen. Kruiden met ketumbar, djinten, laos, knoflook, sjalot, gula djawa, asam, zout en eventueel iets ketjap. Een nachtje marineren, dan heel voorzichtig door en ...

Abricoteren
Het garneren van warm gebak met abrikozenmoes met het doel zowel het aanzien als de smaak te verhogen.

Agar-agar
Een plantaardig, uit zeewier vervaardigd geleer- of bindmiddel, voor de bereiding van onder andere vruchtenpudding en jam (gelei). De bindkracht is tweemaal zo groot als die van (dierlijke) gelatine. Agar-agar is verkrijgbaar in de vorm van licht geperste stangen (kanten), vlokken, strengetjes en po...

Agave
Vrij vastkokende aardappel

Agria
Vruchtvlees met een helgele kleur. Uitermate geschikt voor de bereiding van frieten, maar ook geschikt als tafelaardappel. Alternatief voor Bintje.Schil is blank van kleur. Vrij vastkokende aardappel

Ahornsiroop
Ingedikt sap van de ahorn-boom (suiker-esdoorn). Heerlijk als zoetmiddel voor toetjes, dressings, gebak en vooral voor pannenkoeken. Deze siroop bevat veel waardevolle mineralen en wordt ook wel gebruikt bij sapkuren voor af te slanken of te ontslakken.

Aiguillette
Langwerpig reepje vlees afkomstig van de filet.

Ajam biang
Hen [ind.]

Ajam djago
Haan [ind.]

Ajam
Kip (Ind.)

Amazone
Vrij vastkokende aardappel

Aminca
Vrij vastkokende aardappel

Amourette
Merg uit de ruggegraat van kalf en rund.

Ampera
Vrij vastkokende aardappel

Amsoy
Soort groente die op andijvie lijkt. [ind.]

Anak sapi
Kalf [ind.]

Angelica
(Angelica archangelica) Engelwortel. De Engelwortel is een tweejarige plant. In het eerste jaar ontwikkelt de plant alleen een forse bladrozet van grote geveerde bladeren. De bladeren van deze forse plant kunnen al een hoogte bereiken van 90 centimeter. Het tweede jaar verschijnen...

Anglaise
Bij koken: net gaar. Bij paneren: doorhalen door bloem, ei, paneermeel,peper, zout.

Anglo
Komfoor met houtskool [ind.]

Angsa
Gans [ind.]

Anijs
Pimpinella anisum is een teer uitziend eenjarig kruid, dat een hoogte van ongeveer 45 cm bereikt. Het heeft lichtgroene gekerfde bladeren. Zijn roomwitte bloemen verschijnen in juli in schermen van 5 cm doorsnede. Anijs staat het liefst in droge, lichte aarde met volop zon. Planten kunnen buiten wor...

Animelles
Delicaat stuk lamsvlees, ook gekend onder de naam criadillas.

Anosta
Rondovale aardappel met gladde gele schil en lichtgeel vruchtvlees, vrij zuiver van kleur. Vroege, vastkokende aardappel. Geschikt voor alle bereidingen. Bewaart minder goed.

Apart
Vrij vastkokende aardappel



Apollo
Kruimig kokende aardappel

Appareil
Samenstelling, vulling.

Asem
Het zure vruchtvlees van de Indische tamarinde

Asemwater


Asin
Zout (van smaak) [ind.]

Aspic
Gelei van vis- of vleesbouillon met gelatine gebonden.

Assaisoneren
Kruiden en op smaak brengen met vocht, peper en zout.

Asterix
Grote, lange vlakogige knollen met een rode ruwe schil. Zeer geschikt voor frieten. Vrij vastkokende aardappel met een zuivere kleur.

Astoria
Vastkokende aardappel

Astra
Vrij vastkokende aardappel

Atica
Vrij vastkokende aardappel

Atjar
In de Indonesische keuken Krijgt u bij de maaltijd vaak een schaaltje atjar: groenten in het zuur. Door de bereiding met azijn is dit bijgerechtje lang houdbaar. De ingredienten zijn bijv. kool, wortel, tauge, komkommer en tomaat.

Aziza
Kruimigkokende aardappel

BF15
Vrij vastkokende aardappel

Builen
Het verwijderen van zemelen en kiemen uit het meel door het te zeven

Bumbu
(ind) Ook boemboe. Fijngewreven kruidenmengsel.

Cengkeh
De Kruidnagel (Caryophyllus aromaticus) Kruidnagelen zijn de gedroogde, nog gesloten bloemknoppen van de kruidnagelboom. Hoe groter de bloemknop en hoe breder de onderkelk, hoe beter de kwaliteit. De kruidnagelboom is oorspronkelijk afkomstig van de Molukken. De kruidnagelboom groeit langzaam en er ...

Cicero
Vrij vastkokende aardappel.

Cilena
Vastkokende aardappel

Cinja
Vrij vastkokende aardappel.

Citroenrasp
Geraspte citroenschil

Civa
Vrij vastkokende aardappel.

Clarifiëren
Klaren, helder maken van bouillons e.d.

Clarissa
Vrij vastkokende aardappel.

Claustar
Vrij vastkokende aardappel.

Climax
Vrij vastkokende aardappel.

Djeroek-poeroet
Is een citrusvrucht, die enigszins lijkt op een kleine citroen. Zowel het vruchtvlees als het blad (daon) ervan kan worden gebruikt.

Djintan
Komijn (Ind)

Ebarber
De baard verwijderen van mosselen, oesters, etc.

Edzina
Vastkokende aardappel

Eersteling
Vrij vastkokende aardappel.

Elvira
Vrij vastkokende aardappel.

Eminceren
In plakjes snijden.

Emonderen
Groenten (vooral tomaten) enkele seconden in kokend water dompelen, verfrissen en pellen.

Emporte-pièce
Uitsteker

Escalope
In escalopes snijden. In gelijke plakken of lappen snijden. Van dik tot dun.

Esprit
Vrij vastkokende aardappel.

Etouffer
Kort koken onder gesloten deksel.

Fonceren
Met spek enz. bekleden van bodem en zijkanten van een vuurvaste schotel, kook- of braadpan, waarop het vlees gelegd wordt om gestoofd te worden. Ook wel bekleden van pudding- en taartvormen.

Fond
Ingekookt kooknat als basis voor ragoûts en sausen.

Fonds
Vocht dat bij braden, koken of stoven vrijkomt.

Fumet
Sterk ingekookt aromatisch vocht van vis, wild, truffel en champignon. Ook van groenten.

Gist
Een schimmel die suiker omzet in alcohol en koolzuur. In de keuken wordt gist gebruikt om deeg te laten rijzen.

Gistdeeg
deeg dat door toevoeging van gist rijst en daardoor luchtig wordt.

Goela Djawa
Ongeraffineerde rietsuiker (Ind.)

Klaren van boter
Smelt de boter in een pan, die u in een bak heet water plaatst. Als het water en de eiwitdelen bezonken zijn, de zuivere boter afscheppen.

Klaren
Helder maken van bouillons e.d

Ocimum basilicum
Ocimum basilicum (Basilicum)is een halfwinterharde eenjarige plant met lichtgroene bladeren, welke iets naar kruidnagelen geuren. Basilicum kan een hoogte van 60-90 cm bereiken. De bladeren zijn 2 cm groot en grijsachtig aan de onderkant. De bladeren hebben kleine oliecellen aan de onderkant waardoo...

Singeren
Met bloem bestrooien (om te binden).

Suprèmes
Mooiste stukjes van gevogelte.

Suéren
Stoven zonder kleuren.

Sweet basil
Heet ook wel 'zoete basilicum' of 'bai horapa' Ongetwijfeld de populairste basilicumsoort in thailand. De blaadjes zijn klein en donker en de steeltjes purperrood. De smaak is bijna zoet en sterker dan die van de westerse basilicum.

Voiler
Een stuk gebak of ijs omringen met gesponnen suiker.

Zeste
Geurige dungesneden schil van citrusvruchten.

Zhug
Jemenitisch kruidenmengsel Recept Verse koriander, enkel de blaadjes (ongeveer 2 koppen vol) 8 gepelde teentjes knoflook 1 eetlepel zout 180 g verse groene chilipepers, van zaad ontdaan 1/4 theelepel zwarte peper 2 eetlepels gemalen komijnzaad 4 peulen kardamom, enkel de zaadjes, of 1/2 teelepel gem...

Zuring
Zuring is familie van de rabarber en een winterharde vaste plant, die u het beste in de volle grond kunt zetten in verband met hoogte en omvang. Zuring werd al in zeer vroege tijden als groente gegeten. De frisse, bitter-zuur smakende bladeren doen aan spinazie denken. De jonge blaadjes geven in com...