Kopie van `Staaal - Begrippenlijst Design meubels`

De woordenlijst staat niet (meer) online. U ziet hieronder een kopie van de informatie. Het kan zijn dat de informatie niet meer up-to-date is. Wees dus kritisch bij het beoordelen van de waarde ervan.


Staaal - Begrippenlijst Design meubels
Categorie: Diverse industrieën en ambachten > Design meubels
Datum & Land: 10/05/2011, NL
Woorden: 19


Banken - Bank
Een bank is een meubel dat bedoeld is om op te zitten. Op een bank is meestal ruimte voor meerdere personen. Je hebt twee soorten banken. Banken voor in de huiskamer, vaak centraal onderdeel van de salon en voorzien van een rugleuning en banken om enkel op de zitten zonder rugleuning. De laatste wordt vaak buiten gebruikt en is van hout, kunststof om metaal. Een bank voor in de huiskamer heeft een zitgedeelte en een rugleuning. Meestal, maar niet noodzakelijk, is een bank voorzien van armsteunen. Vaak kunnen banken voor in de huiskamer uit meerdere delen bestaan die aan elkaar kunnen worden geschoven, zodat er een meubel ontstaat. Banken in de huiskamer zijn meestal gevoerd. De buitenkant is meestal van stof of van leer. Een bank met een korte armleuning en een lang zitgedeelte waar de benen op kunnen rusten wordt een chez lounge genoemd. Voorbeelden van beroemde Nederlandse ontwerpers van banken zijn Rob Eckhardt en Edward van Vliet. Klassieke ontwerpers van banken zijn bijvoorbeeld Le Corbusier en de beroemde chesterfield banken.

Bijzettafel
Een bijzettafel is, zoals het woord al zegt, een meubelstuk dat bijgezet dient te worden naast een bank of stoel. Een bijzettafel kenmerkt zich doordat hij mobiel is. Hij is ligt, om kan verschoven worden doormiddel van wielen. Een bijzettafel wordt gebruikt om (tijdelijk) spullen op te plaatsen. Vaak worden meerdere bijzettafels gecombineerd waardoor er een salontafel ontstaat. De standaardmaat voor een bijzettafel is maximaal 40 centimeter hoog en breed. Een bijzettafel kan rond, vierkant of rechthoekig zijn.

Bureau
Een bureau (of werktafel) is een meubel dat wordt gebruikt om aan te werken. Waar een bureau vroeger diende als schrijftafel wordt tegenwoordig meestal een beeldscherm op het bureau geplaatst. Ouderwetse bureaus zijn vaak van zwaar hout gemaakt (bijvoorbeeld eiken), waar moderne bureaus meestal metalen poten hebben en een blad van hout of glas. Meer informatie vind u onder tafels.

Chez lounge
De klassieke lounge bank (hoewel je chez lounge op zijn Frans uitspreekt). Een chez lounge is vaak een zachte bank van stof of leer met korte leuning en langer uitstekend voetendeel waar je je voeten op kan leggen of op kan gaan zitten. Zie ook banken.

Design meubels
Design meubels zijn moderne meubels, vaak, maar niet noodzakelijk exclusief en duur. Zie ook Design.

Design
Het Engelse woord voor ontwerp. In het Nederlands staat design synoniem voor modern ontwerp. Ten onrechte denken mensen vaak bij design ook automatisch aan duur en exclusief ontwerp van hoge kwaliteit, maar design kan ook heel goedkoop en van lage kwaliteit zijn. Ook kan het in grote aantallen worden geproduceerd, als het ontwerp maar modern is en er aandacht is besteed aan het ontwerp. Lees hier meer over Dutch design.

Dressoir
Een dressoir is een meubel - kast die tegen de muur aan geplaatst dient te worden. Een dressoir heeft dan ook een duidelijke voor en achterkant. Vaak met schuifdeuren, maar ook wel klapdeurtjes die naar de zijkant of naar boven openklappen. Een traditioneel dressoir heeft ook lades. Het is de bedoeling dat er ook dingen op het dressoir geplaatst worden zoals een vaas, kandelaar maar je kan natuurlijk ook gewoon je TV erop zetten. Moderne dressoirs hebben vaak deurtjes van glas en zijn vaak van hoogglas materiaal. Meer over kasten.

Dutch design
De letterlijke betekenis van Dutch design is Nederlands design. Design dat uit Nederland afkomstig is. Dutch design staat synoniem voor modern, exclusief design vaak met een grappige twist. Bekende Dutch design merken zijn bijvoorbeeld Droog design van Gijs Bakker en Moooi van Marcel Wanders. Dutch design werd als merknaam bekend in de jaren 80 door ontwerpers als Benno Premsela en Tejo Remy, maar Dutch design bestaat natuurlijk al veel langer. In feite waren Gerrit Rietveld, Piet Mondriaan en Berlage ook al Dutch designers en de grondleggers van wat we nu onder Dutch design verstaan.

Eetkamertafel
Een eetkamertafel is een meubel dat wordt gebruikt om aan te eten. Eetkamertafels zijn vaak eenvoudig, kan een of vier porten hebben en wordt vaak gecombineerd met eetkamerstoelen of een zitbank zonder leuningen.

Interieurartikelen
Zie meubels.

Kandelaars
Een kandelaar is een meubel accessoire waar kaarsen in gebrand kunnen worden. Je hebt kandelaars in alle verschillende maten en materialen. Het merendeel is van aardewerk of metaal. Dit kan edelmetaal zijn zoals goud, zilver of koper of van normaal staal, aluminium of RVS. Je hebt tegenwoordig ook veel kandelaars die gemaakt zijn van kunststof of zelfs van modern glas of plexiglas. Een hangende kandelaar wordt ook wel kroonluchter genoemd.

Kasten
Een kast is een meubel bedoeld om spullen op te bergen. De meeste kasten zijn in de basis van hout. Soms met een deur van metaal, glas of bijvoorbeeld een spiegel. Kasten hebben over het algemeen een deur die kan schuiven of draaien. Sommige kasten kunnen op slot. Je hebt kasten die op zichzelf staan soms met een kleine poot, maar ook kasten die zijn ingebouwd. Een beroemde Nederlandse ontwerper van kasten is Piet Hein Eek. Hij ontwerpt kasten van sloophout.

Kruk
Een kruk is een meubel om op te zitten of om spullen op te plaatsen. Een kruk is vaak laag (maximaal 40 centimeter). Een lage kruk verschilt van een bijzettafel omdat hij sterk genoeg is om op te zitten. Een hoge kruk wordt vaak barkruk genoemd omdat hij, door het ontbreken van een rugleuning niet comfortabel zit zonder dat je ergens tegenaan kan hangen (zoals een bar). Een voorbeeld van beroemde designkrukken zijn de Clay furniture van Maarten Baas en de design krukjes van Pol’s Potten.

Lamp
Een lamp is een meubel dat tot doel heeft ruimtes te verlichten. Je hebt verschillende soorten lampen. Lampen die je aan de muur of het plafon moet bevestigen zoals muurlampen en plafonnieres, lampen die zelfstandig op de grond kunnen staan (sta-lampen) of op een kast of bureau moeten staan (bureaulampen). Lampen zijn meestal van metaal en voorzien van een lampenkap die van stof, glas, aardewerk, kunststof of ook van metaal kunnen zijn. Voorbeelden van beroemde Nederlandse designlampen zijn de 85 lamps van Rody Graumans en de Lotek lamp van Benno Premsela.

Meubels
Meubels (of meubelen) zijn artikelen om voor binnen- of buitenshuis een interieur aan te kleden. Denk aan stoelen, tafels, krukjes, banken. Ten onrechte worden meubels vaak aangeduid als interieurartikelen om op te zitten of spullen op te liggen, want uiteraard vallen ook lampen en vloerkleden onder de noemer meubels, waardoor deze definitie niet opgaat.

Salontafel
Een salontafel is een meubelstuk dat een centrale plaats inneemt in de woonkamer. Het woord salon is dan ook Frans voor woonkamer. Een salontafel is vaak rond of rechthoekig en groter dan een bijzettafel. Het blad van een salontafel is meestal van glas, hout, kunststof of steen. De klassieke salontafel heeft poten en een blad, maar tegenwoordig gebruiken veel mensen ook andere artikelen die dienen als salontafel, bijvoorbeeld een houten kist of een blok hout.

Stoelen
Een stoel is een meubel dat is bedoeld om op te zitten. Hetgeen wat een stoel onderscheidt van een kruk is de rugleuning. Kenmerkend aan een stoel is dat hij slechts voor een persoon is bedoeld. Een stoel kan, maar hoeft niet perse, armsteunen of leuningen te hebben. Een stoel heeft een of meerder poten. Soorten stoelen zijn: Eetkamerstoelen. Eetkamerstoelen hebben geen armsteunen en een rechte rugleuning. Fauteuils hebben meestal een zachte zitting en rugleuning van gevulde stof of leer. De rugleuning van een Fauteuil is meestal schuiner dan die van een eetkamerstoel waardoor een relaxte onderuitgezakte houding kan worden aangenomen. Fauteuils hebben ook meestal armsteunen. Ligstoelen. Een ligstoel is vergelijkbaar met een fauteuil, maar zonder zachte ondergrond. Een ligstoel is meestal alleen van hout, metaal of kunststof. Klapstoelen. Een klapstoel kan ingekapt worden zodat ze eenvoudig te vervoeren zijn. Om dezelfde reden is een klapstoel vaak ligt. Bureaustoelen. Meestal op wieltjes en aan alle kanten verstelbaar zodat de gebruiker lange tijd kan werken zonder last van rug of schouders te krijgen. Schommelstoel. Een stoel met dezelfde eigenschappen als een fauteuil alleen is onder de poten een ronding aangebracht waardoor confortabel geschommeld kan worden. Je ziet ze niet vaak meer. Voorbeelden van klassieke Nederlandse designers van stoelen zijn Gispen, Rietveld en Han Pieck. Voorbeelden van moderne Nederlandse ontwerpers die op dit moment met veel succes stoelen ontwerpen zijn Jurgen Bay, Maarten Baas en Marcel Wanders.

Tafel
Een tafel is een meubelstuk om spullen op te plaatsten. Je hebt hogere tafels waar je aan kunt zitten zoals eetkamertafels en bureaus en lagere tafels zoals bijzettafels en salontafels. Een tafel bestaat meestal uit een of meerdere poten en een blad. Tafelbladen zijn vaak van hout, steen, kunststof of glas. De standaard hoogte van een eetkamertafel of bureau ligt rond de 90 centimeter. Bijzettafels en salontafels zijn meestal rond de 40 centimeter hoog. Een van de beroemde Nederlandse ontwerpers van tafels van dit moment is Piet Hein Eek, die design tafels van sloophout maakt.

Tafelbladen
Een tafelblad is een onderdeel van de tafel. Het kan gemaakt zijn van verschillende materialen. Vaak van glas, hout of steen (tegels, natuursteen of zelfs beton), maar tegenwoordig ook vaak van kunststof of bamboe. Lees hier meer over tafels.