Kopie van `Wandelstok anatomie`

De woordenlijst staat niet (meer) online. U ziet hieronder een kopie van de informatie. Het kan zijn dat de informatie niet meer up-to-date is. Wees dus kritisch bij het beoordelen van de waarde ervan.


Wandelstok anatomie
Categorie: Medisch > wandelstokken
Datum & Land: 06/03/2012, NL
Woorden: 5


Derby handvat
[wandelstokken] Het Derby handvat is waarschijnlijk vernoemd naar de 15e Graaf van Derby. Het heeft een elegantere rondere vorm als het Fritz handvat. Door de afgeronde brede vorm geeft het Derby handvat geeft een goede houvast. Het normale Derby handvat kan zowel in de linker- als rechterhand gedragen worden. Er zijn variaties op het Derby model die speciaal voor de linker of rechterhand gemaakt zijn.

Fischer handvat
[wandelstokken] Het Fischer handvat, ook wel ergonomisch handvat genoemd, is een handvat waar de gehele handpalm opgelegd wordt. Doordat het gewicht verdeelt wordt over de hele handpalm worden drukpunten verdeeld en kan men veel gewicht op de stok zetten. Het Fischer handvat wordt speciaal voor de linker of rechterhand gemaakt .

Fritz handvat
[wandelstokken] Het Fritz handvat is vernoemd naar de Pruisen Koning Friederich II (Der Alte Fritz). Friedrich II liep met een wandelstok . Hij werd regelmatig afgebeeld met een stok, onder andere in schilderijen van Julius Schrader en Wilhelm Camphausen. Het Fritz handvat is de na de rondhaak de oudste handvat vorm voor wandelstokken die als loophulp gebruikt worden. Het Fritz handvat kan zowel in de linker hand als in de rechterhand gedragen worden.

Knop handvat
[wandelstokken] Stokken met een knop worden vaak als sierstokken gebruikt en niet voor orthopedische doeleinden. Een variant op de stok met knop zijn sierwandelstokken met dierenkoppen.

Rondhaak handvat
[wandelstokken] De rondhaak wordt ook wel touristenstok genoemd en is de oervader van de orthopedische handvatten. Dit type handvat biedt minder houvast dan het Fritz handvat of het Derby handvat en is niet geschikt om veel gewicht te dragen. De rondhaak is toch zeer populair omdat de vorm van de stok een natuurlijke vering geeft en de stok makkelijk opgehangen kan worden aan de haak.