Kopie van `Carport woordenlijst`

De woordenlijst staat niet (meer) online. U ziet hieronder een kopie van de informatie. Het kan zijn dat de informatie niet meer up-to-date is. Wees dus kritisch bij het beoordelen van de waarde ervan.


Carport woordenlijst
Categorie: Bouw en Constructie > Carports
Datum & Land: 14/03/2012, NL
Woorden: 25


Acrylaat
Acrylaat wordt ook wel Plexiglas genoemd en is een stevige kunststof dat vaak doorzichtig, mat of met glans wordt gefabriceerd.

Aluminium profiel
Vaak verkrijgbaar in verschillende soorten en maten en wordt met name gebruikt als afwerking en beschremen van de randen van de carport. Aluminium profiel is onder andere verkrijgbaar als hoekprofiel, platstaf, U-profiel, T-profiel, H-profiel en als Z-profiel.

Bevestigingsmateriaal
Met het bevestiginsmateriaal wordt de carport aan het dak van de woning of garage gemonteerd.

Betonvloer
Een betonvloer wordt gemaakt van cement en biedt een goede parkeerplaats voor de auto die onder de carport te vinden is.

Bekisting
Een bekisting is een mal die tijdelijk wordt geplaatst alvorens er beton in wordt gestort.

Beton
Beton is een materiaal dat lijkt op steen dat kunstmatig is vervaardigd. Beton wordt met name gebruikt als bouwmateriaal en bestaat uit zand, grind of steenslag en water.

Bouwvergunning
Een bouwvergunning vraag je aan bij de gemeente. Dit document zal worden verstrekt door de gemeente en er staat in dat je de carport zoals je die wilt plaatsen ook daadwerkelijk mag gaan plaatsen.

Caravan carports
Een speciaal voor caravan of camper ontwikkelde carport, waarbij het dak niet plat is maar in een punt gebouwd wordt in de contouren van de caravan of camper.

Dakschild
Een dakschild wordt ook wel een dakvlak genoemd en is dat deel die de vorm van het dak bepaalt. Afhankelijk van je dak heeft jouw dak een of meer dakschilden.

Fundering
De fundering is dat deel waarop de constructie rust en waarop het hele gewicht en de krachten die erop worden uitgeoefend door neerslag worden doorgegeven aan de ondergrond.

Geotextiel
Een geotextiel is een doorlaatbaar textiel die met name gebruikt wordt voor het filteren of draineren van vocht en water.

H-ankers
Een H-anker wordt gebruikt voor het inbetonering van de palen.

Kunststof beglazing
Kunststof beglazing is het vervangende materiaal van glas in een raam.

Maatwerk
Maatwerk is de volledig naar wens vertaalde bouw van een, in dit geval, carport.

Montage
Montage is het bevestigen of installeren van een bepaald onderdeel of de gehele carport.

Polycarbonaat
Polycarbonaat wordt ook wel aangeduid met de afkorting PC en is te omschrijven als een thermoplastisch polymeer. Een materiaal dat erg stevig, hard en doorzichtig van aard is. Een unieke eigenschap is het feit dat polycarbonaat hoge temperaturen kan verdragen in tegenstelling tot vele andere kunststoffen.

Polyester
Polyester is een bekende stof die ook in kleding te vinden is, maar wordt ook geproduceerd in de vorm van plaatwerk waar onder andere boten en dus ook daken van carports van gemaakt worden.

Stalen dakprofielplaten
De profielplaten worden gebruikt als het dak voor de carport en worden in dit geval gemaakt van staal. Ze zorgen voor een stevige constructie die lang mee zal gaan en vele soorten weer kan weerstaan waardoor de auto ook veilig is tegen bijvoorbeeld hagel.

Steunpijlers
Een steunpijler is een paal waarop een constructie rust.

Terras
Het terras is een zitplek die open of overdekt geplaatst is in de tuin. Het terras is altijd voorzien van een harde ondergrond, dus geen gras of zand maar gebruik van steen of hout.

Ventilatie
Ventilatie of het ventileren van een ruimte zorg ervoor dat de oude lucht wordt vervangen met nieuwe lucht. Vaak wordt er ook wel gesproken van het binnenlaten van frisse lucht.

Wandelementen
Deze elementen zijn simpelweg te omschrijven als de zijkanten van de carport.

Zadeldak
Een zadeldak is het gevolg van twee schuine dakschilden die tegen elkaar aan worden geplaatst boven twee parallel geplaatste muren. Een zadeldak is het meest eenvoudige type dak en komt het meeste voor in Nederland.

Zijelementen
Zijelementen zijn simpelweg de zijkanten van de carport.

Zonwerend
Een zonwerende laag zorgt ervoor dat er zo min mogelijk zonlicht wordt geabsorbeerd en dus weer wordt afgeketst.